Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 20 din 24 februarie 2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum si a necesarului de apa si de hrana, in vederea asigurarii statusului minim de bunastare a porcinelor din exploatatiile comerciale
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 254 din 17 aprilie 2012
Vãzând Referatul de aprobare nr. 1.043 din 24 februarie 2012, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa lanţului alimentar din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apã şi de hranã, în vederea asigurãrii statusului minim de bunãstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verificã şi dispun mãsurile de conformare a exploataţiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat şi la necesarul de apã şi de hranã prevãzute în normele metodologice aprobate prin prezentul ordin, în vederea asigurãrii statusului minim de bunãstare a porcinelor.
ART. 3
Respectarea prevederilor legale privind protecţia porcinelor revine în exclusivitate proprietarului acestora.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele
Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan
Bucureşti, 24 februarie 2012.
Nr. 20.
ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului
de apã şi de hranã, în vederea asigurãrii statusului minim de
bunãstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
ART. 1
Prezentele norme metodologice reglementeazã standardele de microclimat, precum şi necesarul de apã şi de hranã, în vederea asigurãrii statusului minim de bunãstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.
ART. 2
(1) În exploataţiile comerciale de porcine, circulaţia aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativã a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în limite acceptabile, conform prevederilor prezentelor norme metodologice, care nu sunt dãunãtoare pentru animale.
(2) Toate exploataţiile comerciale de porcine trebuie sã asigure urmãtoarele intervale de temperaturã, în funcţie de greutatea porcinelor şi de tipul de pardosealã:
a) 5 kg - 27-30°C (paie), 28-31°C (beton), 29-32°C (grãtar de metal);
b) 10 kg - 20-24°C (paie), 22-26°C (beton), 24-28°C (grãtar de metal);
c) 20 kg - 15-23°C (paie), 16-24°C (beton), 19-26°C (grãtar de metal);
d) 30 kg - 13-23°C (paie), 14-24°C (beton), 18-25°C (grãtar de metal);
e) 90 kg - 11-22°C (paie), 12-23°C (beton), 17-25°C (grãtar de metal).
(3) În adãposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie sã se încadreze în urmãtoarele intervale, în funcţie de vârsta porcinelor şi de anotimp (iarna/vara), exprimate în m3/h/cap:
a) vieri şi scroafe: minimum 70-85 mc/h/cap - iarna; maximum 150 mc/h/cap - vara;
b) scroafe cu purcei: minimum 100-150 mc/h/cap - iarna, maximum 200 mc/h/cap - vara;
c) tineret porcin: minimum 10-20 mc/h/cap - iarna, maximum 50 mc/h/cap - vara;
d) porci la îngrãşat având 30-60 kg: minimum 15 mc/h/cap - iarna; maximum 65 mc/h/cap - vara;
e) porci la îngrãşat având peste 60 kg: minimum 45 mc/h/cap - iarna; maximum 120 mc/h/cap - vara.
(4) În zona de odihnã a porcilor nu trebuie sã existe curenţi de aer.
(5) Microclimatul din adãpost trebuie sã se încadreze în urmãtorii parametri:
a) vieri şi scroafe gestante: temperaturã 10-24°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
b) scroafe lactante: temperaturã 15-24°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
c) purcei 0-7 zile: temperaturã 30-32°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
d) purcei 8-14 zile: temperaturã 28-30°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
e) purcei 15-21 zile: temperaturã 24-28°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
f) purcei 22-28 zile: temperaturã 22-24°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s;
g) purcei 29-36 zile: temperaturã 20-22°C, umiditate relativã 60-70%, viteza aerului pentru temperatura minimã 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximã 1 m/s.
(6) Nivelul de pulberi din adãpost nu trebuie sã depãşeascã 15 mg/mc.
(7) Concentraţia de dioxid de carbon [CO(2)] nu trebuie sã depãşeascã 1.000 ppm.
(8) În zona în care porcii sunt cazaţi permanent trebuie sã se evite zgomotele mai puternice de 85 dBA; se vor evita, de asemenea, zgomotele constante sau bruşte.
(9) Porcii nu trebuie ţinuţi în întuneric şi trebuie sã li se asigure zilnic, pe durata a minimum 8 ore, cel puţin 40 de lucşi.
ART. 3
(1) Toate animalele trebuie sã aibã acces la o sursã de apã adecvatã sau sã îşi poatã satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.
(2) Toate exploataţiile de porcine trebuie sã asigure urmãtoarele cantitãţi de apã, pe zi, pentru diferite categorii de porci:
a) 1-2 litri pentru purcei sugari;
b) 1-5 litri pentru purcei înţãrcaţi;
c) 4-8 litri pentru porci la îngrãşat cu greutatea cuprinsã între 15 şi 45 kg;
d) 6-10 litri pentru grãsuni cu greutatea cuprinsã între 45 şi 100 kg;
e) 12-20 litri pentru scroafe gestante;
f) 25-35 litri pentru scroafe lactante;
g) 8-10 litri pentru vieri.
(3) Instalaţiile de adãpare şi hrãnire trebuie sã fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât sã fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi efectele dãunãtoare ale competiţiei dintre animale.
(4) Niciun animal nu trebuie sã fie adãpat într-un mod care sã îi producã suferinţe inutile sau vãtãmãri, iar apa şi/sau hrana nu trebuie sã conţinã nicio substanţã care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie fãcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic.
(5) Din punct de vedere fizico-chimic, nivelul maxim al nitraţilor + nitriţilor este de 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor este 10 mg/litru.
(6) Dupã împlinirea vârstei de douã sãptãmâni, purceii trebuie sã aibã acces permanent la o cantitate suficientã de apã proaspãtã.
(7) Este esenţial sã se satisfacã nevoile specifice fiecãrei categorii de porcine şi, în acelaşi timp, sã se furnizeze hranã în cantitãţi suficiente pentru ca întreg efectivul sã atingã nivelul optim de performanţã.
(8) Toţi porcii trebuie sã fie hrãniţi cel puţin o datã pe zi; atunci când porcii sunt hrãniţi în grupuri, şi nu la discreţie sau printr-un sistem automat de hrãnire individualã a animalelor, fiecare porc trebuie sã aibã acces la hranã în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
(9) Tuturor scroafelor în aşteptare şi scrofiţelor trebuie sã li se asigure o cantitate suficientã de hranã bogatã în fibre, precum şi hranã energizantã.
_________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: