Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 2.328 din 13 iunie 2018 privind standardele tehnice pentru elementul de securitate aplicat produselor din tutun
EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 495 din 15 iunie 2018
Având în vedere prevederile art. 16 alin. (4) din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun,
în baza prevederilor Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE, în special art. 16,
ţinând cont de prevederile Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/576 a Comisiei din 15 decembrie 2017 privind standardele tehnice pentru elementele de securitate aplicate produselor din tutun,
în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:
ART. 1
Obiect
Prezentul ordin stabileşte standardele tehnice pentru elementul de securitate aplicat pachetelor unitare de produse din tutun introduse pe piaţă.
ART. 2
Definiţii
În sensul prezentului ordin se aplică următoarele definiţii:
a) element de autentificare înseamnă o componentă a elementului de securitate;
b) deschis înseamnă direct perceptibil prin unul sau mai multe simţuri umane, fără a recurge la dispozitive externe. Categoria soluţiilor de autentificare „deschise“ menţionată în ISO 12931:2012 este considerată corespunzătoare acestei definiţii;
c) semiînchis înseamnă care nu este direct perceptibil pentru simţurile umane, dar este detectabil de către aceste simţuri cu ajutorul unor dispozitive externe, precum o lampă cu raze UV sau un stilou ori marker special, fără a fi nevoie de cunoştinţe sau de formare de specialitate. Categoria soluţiilor de autentificare „închise“ autentificate cu instrumente disponibile în comerţ menţionată în ISO 12931:2012 este considerată corespunzătoare acestei definiţii;
d) închis înseamnă care nu este direct perceptibil pentru simţurile umane şi este detectabil doar prin utilizarea unor instrumente concepute special sau a unor echipamente profesionale de laborator. Categoriile de soluţii de autentificare „închise“ care necesită instrumente concepute special şi analiză criminalistică menţionate în ISO 12931: 2012 sunt considerate corespunzătoare acestei definiţii.
ART. 3
Elementul de securitate
(1) Elementul de securitate este conţinut de timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi este produs de Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. Acesta se fixează astfel încât să nu poată fi îndepărtat, să nu poată fi şters şi să nu fie în niciun fel ascuns ori întrerupt, inclusiv prin intermediul marcajelor de preţ sau al altor elemente impuse prin legislaţie.
(2) Timbrele pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi produse de Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. vor îndeplini toate funcţiile şi standardele tehnice prevăzute pentru elementul de securitate în prezentul ordin.
(3) Tipurile de elemente de autentificare conţinute de timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi produse de Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. se stabilesc de Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. şi se comunică Direcţiei Generale a Vămilor.
(4) Elementul de securitate este format din cel puţin cinci elemente de autentificare, dintre care cel puţin:
a) unul este deschis;
b) unul este semiînchis;
c) unul este închis.
ART. 4
Aplicarea elementului de securitate pe pachete unitare
(1) Aplicarea elementului de securitate pe pachetele unitare de produse din tutun se efectuează prin fixare.
(2) Elementul de securitate se aplică pe pachetele unitare de produse din tutun în aşa fel încât:
a) să permită identificarea şi verificarea autenticităţii unui pachet unitar de produs din tutun pe întreaga perioadă în care produsul din tutun se află pe piaţă; şi
b) să fie protejate împotriva înlocuirii, reutilizării sau modificării în orice mod.
ART. 5
Integritatea elementului de securitate
(1) Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A. poate decide, în orice moment, să pună în aplicare sau să retragă programe de rotaţie a elementelor de autentificare.
(2) În situaţia în care organele cu atribuţii de control au suspiciuni că integritatea oricărei componente a unui element de securitate utilizat în mod curent pe piaţa sa ar putea fi compromisă, acestea informează Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A.
(3) Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A., prin Laboratorul de expertiză şi cercetare aflat în subordinea sa, expertizează autenticitatea componentelor elementului de securitate şi decide, după caz, înlocuirea sau modificarea respectivei componente a elementului de securitate.
ART. 6
Verificarea autenticităţii produselor din tutun
(1) Compania Naţională „Imprimeria Naţională“ - S.A., prin Laboratorul de expertiză şi cercetare aflat în subordinea sa, se asigură că dispune de mijloacele necesare pentru a analiza fiecare combinaţie de elemente de autentificare a căror utilizare o permit în dezvoltarea elementului de securitate, în conformitate cu art. 3 din prezentul ordin, pentru a putea stabili dacă elementul de securitate aplicat pe pachetul unitar de produs din tutun este sau nu autentic. Analiza trebuie să fie efectuată în conformitate cu criterii de performanţă şi o metodologie de evaluare recunoscute la nivel internaţional, precum cele stabilite în ISO/IEC 17025:2017.
(2) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Vămilor, solicită producătorilor şi importatorilor de produse din tutun situaţi pe teritoriul lor să furnizeze, pe baza unei cereri scrise, eşantioane de produse din tutun aflate la momentul respectiv pe piaţă. Eşantioanele se furnizează în format de pachet unitar şi includ elementul de securitate aplicat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Vămilor, la cerere, pune la dispoziţia Comisiei Europene eşantioanele de produse din tutun primite.
(3) România şi statele membre, la cerere, îşi acordă reciproc asistenţă în verificarea autenticităţii unui produs din tutun destinat pieţei naţionale a altui stat membru, inclusiv prin partajarea oricăror eşantioane obţinute în temeiul alin. (2).
ART. 7
Dispoziţii tranzitorii
(1) Ţigaretele şi tutunul de rulat care au fost produse în Uniune sau importate în Uniune înainte de 20 mai 2019 şi care nu poartă un element de securitate în conformitate cu prezentul ordin pot rămâne în liberă circulaţie până la 20 mai 2020.
(2) Produsele din tutun altele decât ţigaretele şi tutunul de rulat care au fost produse în Uniune sau importate în Uniune înainte de 20 mai 2024 şi care nu poartă un element de securitate în conformitate cu prezentul ordin pot rămâne în liberă circulaţie până la 20 mai 2026.
ART. 8
Prevederile prezentului ordin se aplică începând cu data de 20 mai 2019.
ART. 9
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul finanţelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici
Bucureşti, 13 iunie 2018.
Nr. 2.328.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: