Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 2.045 din 27 noiembrie 1997 pentru aprobarea Normelor de modificare si de completare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun si bauturi alcoolice
EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 359 din 16 decembrie 1997
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,
în temeiul <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/1997 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 133/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 18 iulie 1997,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Normele de modificare şi de completare a Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213/1996 , astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.419/1997 .
ART. 2
Prevederile normelor aprobate potrivit art. 1 se aplica începând cu data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.
ART. 3
Direcţia generalã legislaţie impozite directe, Direcţia Generalã a Vamilor şi Direcţia presa, relaţii cu publicul şi protocol vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Corneliu Eugeniu Gorcea,
secretar de stat
NORME
de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213/1996 , astfel cum au fost modificate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.419/1997
Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 213/1996 , astfel cum au fost modificate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.419/1997 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 5 alineatul 4 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Licenta este nominalã şi nu poate fi cedata direct sau indirect. Aceasta poate fi însã utilizata şi de cãtre sucursalele sau filialele, cu sau fãrã personalitate juridicã, ale agentului economic deţinãtor de licenta, numai în cadrul contractului extern încheiat de acesta, contract care a stat la baza eliberãrii respectivei licenţe de import."
2. Punctul 5 alineatul 6 litera c) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) contractul încheiat direct între importator şi producãtorul extern sau reprezentantul acestuia.
În cazul în care contractul este încheiat cu un reprezentant al producãtorului extern, se va prezenta un document care sa ateste relaţia contractualã dintre producãtorul extern şi furnizorul extern al deţinãtorului de licenta;"
3. Punctul 5 alineatul 6 litera d) se elimina.
4. La punctul 5 alineatul 6, litera e) devine litera d).
5. La punctul 5 alineatul 6, litera f) devine litera e).
6. Punctul 9 alineatul 9 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Agenţii economici care deţin licenta de producãtor intern sau de importator pot utiliza marcajele aprobate numai în limita termenului de valabilitate a licenţei.
Sunt considerate introduse în ţara în termenul de valabilitate a licenţei şi acele cantitãţi de tigarete introduse într-un regim vamal suspensiv.
Marcajele neintroduse în ţara în termenul legal îşi pierd valabilitatea, cu excepţia cazurilor în care Ministerul Finanţelor aproba utilizarea acestora şi în anul urmãtor celui de valabilitate a licenţei.
Utilizarea marcajelor şi în anul urmãtor celui de valabilitate a licenţei se poate face numai cu avizul Ministerului Finanţelor, aviz ce poate fi acordat:
a) fie prin prelungirea valabilitãţii licenţei precedente pana la data de 31 martie a anului urmãtor;
b) fie prin acordarea unei noi licenţe.
Pentru prelungirea valabilitãţii licenţei precedente pana la data de 31 martie a anului urmãtor, agentul economic trebuie sa depunã la Ministerul Finanţelor urmãtoarele documente:
- dovada transmisã de producãtorul extern sau de reprezentantul acestuia, din care sa rezulte existenta unui stoc de marcaje care fie au fost aplicate deja pe produse şi neexpediate încã beneficiarului de contract, fie exista în stoc, dar nu sunt aplicate încã pe produsele supuse marcarii;
- dovada justificarii periodice, potrivit prevederilor legale, a utilizãrii marcajelor aprobate;
- actele de control încheiate de organele de control ale Ministerului Finanţelor pe linia respectãrii condiţiilor legale de utilizare a marcajelor.
Ministerul Finanţelor poate aproba utilizarea marcajelor peste termenul de valabilitate a licenţei, pe baza unei noi licenţe şi în condiţiile prezentãrii aceloraşi acte prevãzute la alineatul precedent. În plus, în aceasta situaţie, agentul economic importator trebuie sa îndeplineascã toate cerinţele prevãzute de lege în vederea eliberãrii licenţei de import pentru anul urmãtor, având un contract de import încheiat cu acelaşi producãtor extern sau cu reprezentantul acestuia, ca şi în anul precedent."
7. Punctul 11 alineatul 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"De asemenea, titularii prevãzuţi la alin. 1 sunt obligaţi sa prezinte lunar, pana la data de 20 a fiecãrei luni, autoritãţii emitente a licenţei, situaţia utilizãrii marcajelor."
8. Punctul 11 alineatul 4 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"În caz contrar, se va solicita organelor de control abilitate de lege verificarea agentului economic în cauza, pe linia respectãrii prevederilor legale privind condiţiile de utilizare a marcajelor."
9. Punctul 13 alineatul 6 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Marcajele returnate se distrug lunar, sub supravegherea unei comisii formate dintr-un reprezentant al Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti şi din reprezentanţi ai unitãţii autorizate cu tipãrirea."
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: