Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 199 din 19 iunie 2001  privind unele masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 199 din 19 iunie 2001 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei in sectorul gazelor naturale

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 379 din 11 iulie 2001

Ministrul industriei şi resurselor,
având în vedere necesitatea asigurãrii caracterului nediscriminatoriu în stabilirea şi alocarea lunarã a cotelor procentuale cantitative de gaze naturale, aferente amestecului de gaze naturale din producţia interna şi din import, cu implicaţii asupra derulãrii contractelor de achiziţie şi de furnizare cãtre consumatori a gazelor naturale,
în temeiul prevederilor:
a) <>Hotãrârii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu modificãrile ulterioare;
b) Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 85/2001 ;
c) Deciziei preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 52/2001 privind aprobarea Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale,
emite prezentul ordin.

ART. 1
Producãtorii de gaze naturale au obligaţia sa asigure programul de inmagazinare subterana, livrãrile cãtre societãţile de distribuţie, redeventa şi consumurile tehnologice, conform anexei la prezentul ordin.
ART. 2
(1) Producãtorii interni au dreptul sa vândã gaze naturale din producţia lunarã proprie comercializabila, destinatã consumatorilor eligibili, pe baze contractuale conform contractelor-cadru autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
(2) În funcţie de soluţia tehnica de alimentare a consumatorilor eligibili - racordare directa la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale sau în reţelele de distribuţie - Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias şi societãţile de distribuţie vor încheia cu consumatorii în cauza contracte separate pentru prestarea serviciilor de transport şi, dupã caz, de distribuţie. Cu 10 zile înainte de luna de livrare Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata va transmite producãtorilor cota procentualã lunarã din producţia interna, stabilitã pentru livrãrile cãtre consumatorii eligibili.
(3) Serviciile de transport şi distribuţie vor fi prestate numai în situaţia în care consumatorul eligibil face dovada cãtre Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata referitoare la nominalizãrile obţinute de la furnizorii de gaze din producţia interna şi din import, pe toatã durata lunii de livrare.
(4) În situaţia nerespectãrii condiţiilor prevãzute la art. 2 alin. (3), la sesizarea Dispeceratului Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias va sista prestarea serviciilor de transport.
ART. 3
(1) Cu 7 zile înainte de luna de livrare producãtorii vor transmite Dispeceratului Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata nivelurile cantitative orare/zilnice/lunare care fac obiectul contractelor cu consumatorii eligibili şi cu societãţile de distribuţie.
(2) Cantitãţile orare/zilnice/lunare livrate în baza contractelor directe de cãtre producãtori consumatorilor eligibili conform contractelor-cadru autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nu vor depãşi procentul lunar din producţia interna, stabilit de Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata şi aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
(3) Cantitãţile din producţia interna ce vor intra zilnic în structura efectivã a fiecãrui consumator eligibil cu contracte directe cu producãtorii vor fi egale procentual cu cantitãţile din amestecul intern/import al agenţilor economici ai cãror furnizori sunt societãţile de distribuţie.
ART. 4
(1) Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale Operatorul de piata va inainta zilnic Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale un raport operativ privind respectarea achiziţiilor de gaze naturale din producţia interna şi din import de cãtre societãţile de distribuţie licentiate şi consumatorii eligibili, conform cotelor procentuale ale amestecului import/intern stabilit la începutul lunii.
(2) În termen de 15 zile calendaristice de la încheierea lunii de livrare societãţile de distribuţie vor inainta Dispeceratului Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata situaţia detaliatã privind cantitãţile de gaze naturale din producţia interna şi din import, facturate fiecãrui agent economic din categoria captivi. Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata va inainta Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale un raport privind amestecul de gaze naturale realizat atât pentru consumatorii captivi, cat şi pentru cei eligibili.
ART. 5
(1) Producãtorii de gaze naturale vor livra gazele cu titlu de redeventa cãtre Societatea Comercialã "Termoelectrica" - S.A., achitarea contravalorii acestora urmând sa fie efectuatã de Societatea Comercialã "Electrica" - S.A. pe baza unei convenţii de plata între producãtor - Societatea Comercialã "Termoelectrica" S.A. şi Societatea Comercialã "Electrica" - S.A.
(2) În cazul în care în termen de 30 de zile de la emiterea facturii nu se achitã integral contravaloarea gazelor livrate, reprezentând redeventa petroliera, producãtorii vor livra gazele cu titlu de redeventa altor consumatori.
(3) În situaţia în care gazele cu titlu de redeventa nu acoperã integral necesarul de consum al beneficiarilor selectaţi în condiţiile art. 5 alin. (2), diferenţa va fi completatã cu cantitãţi de gaze în amestec intern/import în cotele procentuale aprobate la începutul lunii de livrare de cãtre Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
ART. 6
(1) Preţul gazelor naturale destinate consumatorilor captivi se stabileşte pe categorii de consumatori prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, emis pe baza propunerilor de preţuri şi tarife reglementate, înaintate de producãtori, distribuitori, transportatori şi de operatorii depozitelor subterane, în condiţiile Criteriilor şi metodelor pentru stabilirea preţurilor şi a tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 79/2001.
(2) Preţul gazelor naturale din producţia interna destinate celorlalte categorii de consumatori se stabileşte de producãtori ca preţ de referinta pentru fiecare trimestru, cu 15 zile în avans, ca medie a preţurilor practicate în baza contractelor-cadru de achiziţie încheiate cu societãţile de distribuţie pe ultimele 3 luni.
(3) Preţul gazelor naturale în amestec intern/import livrate agenţilor economici se va fundamenta trimestrial de cãtre societãţile de distribuţie în funcţie de evoluţia consumului, a producţiei interne şi a preţului de achiziţie al gazelor din import şi va fi aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
ART. 7
(1) Plata gazelor naturale din producţia interna va fi achitatã producãtorilor şi prestatorilor de servicii de inmagazinare de cãtre consumatorii eligibili şi de societãţile de distribuţie în termen de maximum 30 de zile de la emiterea facturii de cãtre producãtori.
(2) În cazul neachitarii plãţii gazelor naturale cãtre producãtorii şi prestatorii de servicii de inmagazinare, în condiţiile alin. (1), aceştia vor informa Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale - Operatorul de piata despre sistarea alimentarii cu gaze.
ART. 8
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin de cãtre conducerile agenţilor economici din sectorul producţiei, transportului, distribuţiei şi inmagazinarii subterane a gazelor naturale atrage sancţionarea acestora în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 9
Societatea Comercialã "Exprogaz" - S.A. Medias, Societatea Nationala "Depogaz" - S.A. Ploiesti, Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti, Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias, Societatea Comercialã "Distrigaz Nord" - S.A. Targu Mures, Societatea Comercialã "Distrigaz Sud" - S.A. Bucureşti, distribuitorii licentiati şi autorizaţi de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi Direcţia generalã petrol şi gaze vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu



ANEXA 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────
Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie TOTAL
2001 2001 2001 2001 2001 2001 iulie-
decembrie
2001
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Surse
interne
EXPROGAZ,
din care*): 381,50 337,00 375,10 563,80 725,84 829,84 3.213,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- inmagazinat
/extras 126,20 117,90 75,10 0,00 98,64 153,44 319,20/252,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- redeventa 25,40 24,90 25,40 30,60 35,20 38,10 179,60
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- consum
tehnologic
TRANSGAZ+
SIDEX 35,28 42,15 33,20 53,50 55,60 61,70 281,43
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- contracte
directe
EXPROGAZ+
agenţi
economici+
TERMOELECTRICA 69,09 65,91 62,18 72,15 73,95 61,90 405,18
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- societãţi
de
distribuţie 251,73 204,04 254,32 407,55 561,09 668,14 2.346,87
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DEPOGAZ, din
care*): 37,55 37,80 40,20 47,00 57,92 65,52 285,99
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- inmagazinat/
extras 6,10 5,20 2,80 0,00 7,92 12,32 14,10/20,24
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- redeventa 1,80 1,70 1,65 1,90 2,15 2,55 11,75
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- consum
tehnologic
propriu 0,50 0,50 0,70 1,00 1,10 1,10 4,90
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- contracte
directe
DEPOGAZ+
TERMOELECTRICA 3,64 3,64
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- societãţi
de distribuţie 31,61 35,60 37,85 44,10 54,67 61,87 265,70
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
S.N.P. PETROM,
din care*): 331,10 350,70 361,80 449,50 505,44 557,54 2.556,08
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- inmagazinat
/extras 127,70 108,10 76,20 0,00 73,44 114,24 312,00/187,68
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- consumuri
sucursale+
schele 95,45 85,30 93,60 93,00 90,70 94,10 552,15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- contracte
directe,
din care: 141,10 165,40 168,25 172,90 173,80 174,90 996,35
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● redeventa+
livrãri
directe
(TERMO-
ELECTRICA) 58,80 64,90 63,55 66,90 67,30 68,40 389,85
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● alte livrãri
directe S.N.P.
PETROM 6,62 13,50 14,70 16,00 16,50 16,50 83,82
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
● contracte
directe S.N.P.
PETROM+
agenţi
economici+
TERMO-
ELECTRICA 75,68 87,00 90,00 90,00 90,00 90,00 522,68
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- societãţi
de distribuţie 94,56 100,00 99,95 183,60 240,94 288,54 1.007,59
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL
INMAGAZINAT/
EXTRAS 260,00 231,20 154,10 0,00 180,00 280,00 645,30/460,00
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Surse
interne
pentru
societãţi de
distribuţie 377,90 339,64 392,12 635,25 856,70 1.018,55 3.620,16
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Surse
interne pentru
contracte
directe
agenţi
economici+
TERMO-
ELECTRICA 148,41 152,91 152,18 162,15 163,95 151,90 931,50
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) În perioada iulie septembrie 2001 nu sunt incluse cantitãţile inmagazinate,
iar în perioada noiembrie - decembrie 2001 sunt incluse cantitãţile extrase
din inmagazinare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- TOTAL
NECESAR
IMPORT,
din care: 112,33 304,09 325,45 330,61 514,26 670,29 2.257,03
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- societãţi de
distribuţie 46,46 65,95 84,41 81,61 92,33 147,09 517,85
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- agenţi
economici cu
contracte
directe
cu EXPROGAZ 12,72 20,29 23,32 15,50 18,95 28,80 119,58
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- agenţi
economici cu
contracte
directe cu
S.N.P.
PETROM 7,86 26,78 33,75 19,33 23,06 41,88 152,66
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- TERMO-
ELECTRICA 25,44 156,50 149,40 179,60 345,35 417,95 1.274,24
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- SIDEX 19,85 34,57 34,57 34,57 34,57 34,57 192,70
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



N.B.: La începutul fiecãrei luni de livrare necesarul de import va fi corelat în funcţie de evoluţia cererii.



────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016