Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 19 din 15 ianuarie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare ce stabileste principiile care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania, referitoare la tranzitul produselor de origine animala dintr-o tara terta catre alta tara terta pe uscat doar prin Romania
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 11 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 162.151 din 14 decembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România, referitoare la tranzitul produselor de origine animala dintr-o ţara terta cãtre alta ţara terta pe uscat doar prin România, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi inspectoratele de poliţie sanitarã veterinara de frontiera vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
(2) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, prin decizii, va lua mãsuri de implementare graduala, astfel ca pana la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin dispoziţiile acestuia sa fie aplicabile.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 15 ianuarie 2003.
Nr. 19.
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
care stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţei în România, referitoare la tranzitul produselor de origine animala dintr-o ţara terta cãtre alta ţara terta pe uscat doar prin România
ART. 1
Pentru aplicarea prevederilor art. 11 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe" şi în special prevederile art. 11 alin. (2), trebuie aplicate urmãtoarele reguli în cazul tranzitului pe uscat al produselor de origine animala ce traverseaza România dintr-o din ţara terta cãtre o alta ţara terta.
ART. 2
Postul de inspecţie de frontiera menţionat de prevederile art. 11 alin. (2) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe" trebuie sa fie:
a) pentru produsele din peste, toate posturile de inspecţie de frontiera ce apar pe lista stabilitã prin "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte lista posturilor de inspecţie de frontiera agreate pentru controale veterinare ale produselor de origine animala şi animalelor provenite din tari terţe în România".
b) pentru alte produse de origine animala, la care nu se referã art. 11, alin. (1), toate posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera la care se face referire la art. 11, alin. (1), cu excepţia acelora care sunt aprobate numai pentru inspecţia produselor din peste.
ART. 3
Medicul veterinar oficial, sau în cazul produselor din peste, fie medicul veterinar oficial, fie agentul desemnat numit de autoritatea veterinara competenta, trebuie sa fie responsabil pentru a vedea dacã sunt efectuate, la postul de inspecţie de frontiera de ieşire, controalele solicitate pentru transporturile ce ies din România, în condiţiile acestei prevederi. Controalele trebuie sa confirme faptul ca, transportul primit conform acelei expedieri de la postul de inspecţie de frontiera de intrare corespunde informatiei date în certificatul ce însoţeşte acel transport, în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 343/2002 , pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind stabilirea procedurilor controalelor veterinare la posturile de inspecţie de frontiera din România, asupra produselor provenite din tari terţe", publicat în Monitorul Oficial al României nr. 845 din 22.11.2002.
ART. 4
În completarea controalelor, certificatul la care se referã prevederile art. 5 alin. (1) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe" şi care însoţeşte transportul, trebuie adnotat cu cuvintele, "formalitãţile de ieşire din România" şi controalele efectuate pentru bunurile care tranziteaza, stabilite în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) al normei sanitare veterinare mai sus menţionate, stampilat cu ştampila postului de inspecţie de frontiera, datat şi apoi semnat de medicul veterinar oficial, iar în cazul produselor din peste, fie de medicul veterinar oficial, fie de agentul desemnat numit de autoritatea veterinara competenta.
ART. 5
Prezenta norma sanitarã veterinara se aplica fãrã a aduce atingere oricãrui aranjament de intrare în România, în condiţiile stabilite prin acorduri internaţionale acceptate cu ţãrile terţe.
ART. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: