Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 188 din 12 mai 2023 privind modificarea şi completarea unor ordine ale ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în domeniul agriculturii
EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 416 din 15 mai 2023
Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici agricole nr. 221.964 din 12 mai 2023,
în temeiul prevederilor:
- art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
ART. I
Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 45/2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activităţii operatorilor/grupurilor de operatori în agricultura ecologică, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 2 martie 2022, se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
"(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru anul 2023, operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la DAJ/DAMB, până cel târziu la data de 9 iunie 2023 inclusiv.
(1^2) Operatorii/Grupurile de operatori, care desfăşoară activitatea de producţie şi care nu şi-au înregistrat activitatea de producţie până la data-limită prevăzută de alin. (1) sau (1^1), după caz, îşi pot înregistra activitatea de producţie până cel târziu la data de 15 noiembrie inclusiv, cu reînceperea perioadei de conversie, anul I."
2. La articolul 2, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
"(3^1) Fişele de înregistrare depuse la DAJ/DAMB de către operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activităţi în domeniile: producţie, pregătire/prelucrare, distribuţie/introducere pe piaţă, depozitare, import, export de produse ecologice sau în conversie, floră spontană, acvacultură, depuse potrivit alin. (2), sunt valabile până:
a) la data înregistrării activităţii în anul următor, dar nu mai târziu de data prevăzută la alin. (1) pentru operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie;
b) la data înregistrării activităţii în anul următor, dar nu mai târziu de data prevăzută la alin. (2) pentru operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activităţi în domeniile: pregătire/prelucrare, distribuţie/introducere pe piaţă, depozitare, import, export de produse ecologice sau în conversie, floră spontană, acvacultură."
ART. II
Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 83/2023 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 şi 170 bis din 28 februarie 2023, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 2, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) În anul de cerere 2023, cererile de plată completate de fermieri conform instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 se depun în perioada 1 martie-31 mai 2023 la centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA. Cererile de plată pot fi depuse şi după data de 31 mai 2023, până cel târziu la data de 9 iunie 2023 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depăşeşte data de 9 iunie 2023, cererea de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor.
(2) Modificările la cererile de plată se depun fără penalităţi de întârziere până la data de 9 iunie 2023 inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse şi după data de 9 iunie 2023, până cel târziu la data de 16 iunie 2023 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificările ar fi fost depuse până la termenul stabilit."
2. La anexa nr. 1 „Cerere de plată 2023“, la capitolul V, subcapitolul 3, secţiunea 2 V.3.2 „Angajamente şi declaraţii*) - M11 - Agricultură ecologică“ submăsura 11.1 „Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică“ (sM11.1) paragraful „Angajamente“, punctul 1 va avea următorul cuprins:
"1. Mă angajez să mă înregistrez ca operator în agricultura ecologică, în fiecare an pentru care solicit sprijin, până la data de 16 mai (inclusiv) conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 45/2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activităţii operatorilor/grupurilor de operatori în agricultura ecologică. Pentru anul 2023, termenul de înregistrare a activităţii de producţie este până cel târziu la data de 9 iunie 2023 inclusiv."
3. La anexa nr. 1 „Cerere de plată 2023“, la capitolul V subcapitolul 3 secţiunea 3 V.3.3 „Angajamente şi declaraţii“ - M11 - Agricultură ecologică“ submăsura 11.2 „Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică“ (sM11.2) paragraful „Angajamente“, punctul 1 va avea următorul cuprins:
"1. Mă angajez să mă înregistrez ca operator în agricultura ecologică, în fiecare an pentru care solicit sprijin, până la data de 16 mai (inclusiv) conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 45/2022 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea activităţii operatorilor/grupurilor de operatori în agricultura ecologică. Pentru anul 2023, termenul de înregistrare a activităţii de producţie este până cel târziu la data de 9 iunie 2023 inclusiv."
4. La anexa nr. 2 „Instrucţiuni de completare a formularului de cerere de plată 2023“, secţiunea „Depunerea cererii de plată“, primul paragraful va avea următorul cuprins:
"Fermierii completează în IPA-Online o singură cerere de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren şi/sau exploataţii zootehnice cu cod ANSVSA în diferite localităţi sau judeţe. Cererea de plată, completată de către fermieri prin utilizarea aplicaţiei IPA-Online, se închide cu acordul fermierilor la centrele locale/judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în perioada 1 martie-31 mai 2023 şi se înregistrează în IACS. Cererile de plată pot fi depuse şi după data de 31 mai 2023, până cel târziu la data de 9 iunie 2023 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit. Dacă o astfel de întârziere depăşeşte data de 9 iunie 2023, cererea de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor."
5. În anexa nr. 2 „Instrucţiuni de completare a formularului de cerere de plată 2023“, secţiunea „Modificarea cererii de plată“, paragraful referitor la termenul-limită va avea următorul cuprins:
"Modificările la cererile de plată se depun fără penalităţi de întârziere până la data de 9 iunie 2023 inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse şi după data de 9 iunie 2023, până cel târziu la data de 16 iunie 2023 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificările ar fi fost depuse până la termenul stabilit."
6. În anexa nr. 2 „Instrucţiuni de completare a formularului de cerere de plată 2023“, secţiunea „Modificarea cererii de plată“, primul şi al doilea paragraf vor avea următorul cuprins:
"Termenul-limită pentru transmiterea/depunerea la APIA a formularelor de tip M1 şi M2 este până la data de 9 iunie 2023 inclusiv, fără aplicarea de penalităţi.
Fermierii pot transmite modificări ale cererii de plată şi după data de 9 iunie 2023, până cel târziu la data de 16 iunie 2023 inclusiv, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă modificările ar fi fost depuse până la termenul stabilit.
Formularele M1 şi M2 transmise după data de 16 iunie 2023 vor fi primite şi înregistrate, dar sunt considerate inadmisibile, solicitările adăugate/modificate fiind excluse de la plată pentru anul 2023."
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Petre Daea
Bucureşti, 12 mai 2023.
Nr. 188.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: