Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Procesul-verbal nr. 89/2008 transmis de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, precum şi Referatul Direcţiei politici de piaţă în zootehnie nr. 126.181/2009, având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: ART. I Normele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 882/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.147 din 3 decembrie 2004, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 2, litera b) se abrogă. 2. La articolul 3 alineatul (1) litera a), a doua liniuţă se modifică şi va avea următorul cuprins: " fără organele conţinute în cavităţile toracică şi abdominală, fără rinichi, grăsimea perirenală şi pelviană;" 3. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(2) În scopul stabilirii preţurilor pieţei, carcasele trebuie prezentate fără înlăturarea grăsimii exterioare, gâtul fiind tăiat în conformitate cu cerinţele sanitare veterinare: a) fără rinichi; b) fără grăsimea perirenală; c) fără grăsimea pelviană; d) fără pilierii diafragmatici; e) fără diafragmă; f) fără coadă; g) fără măduva spinării; h) fără grăsime testiculară; i) fără grăsime pe interiorul părţii superioare; j) fără vena jugulară şi grăsimea adiacentă." 4. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 7 (1) Identificarea prevăzută la art. 1 alin. (1) este efectuată printr-o marcare care indică categoria, clasa de conformaţie şi gradul de acoperire cu grăsime." 5. La articolul 7, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins: "(1^1) Indicarea subclaselor de conformaţie se realizează cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clasificare." 6. La articolul 7, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(3) Marcajele se fac: a) pe sferturile posterioare, la nivelul vrăbioarei anterioare, la înălţimea celei de-a patra vertebre lombare; b) pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la 10-30 cm de la tăietura sternului." 7. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 9 (1) Clasificarea este verificată prin inspecţii inopinate ale inspectorilor împuterniciţi care au responsabilităţi în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, conform prevederilor Ordinului ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 132/2006 pentru împuternicirea inspectorilor care vor avea responsabilităţi în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atribuţiilor şi modalităţilor de funcţionare ale inspecţiei privind activitatea de clasificare a carcaselor, împuternicirea inspectorilor din cadrul direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene pentru realizarea activităţii de inspecţie, precum şi stabilirea zonelor în care inspectorii îşi desfăşoară activitatea, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Controalele trebuie efectuate cel puţin de două ori pe trimestru, în toate unităţile autorizate care efectuează clasificarea, iar în cazul în care se constată un număr semnificativ de clasificări incorecte sau de identificări neconforme, se măresc numărul carcaselor examinate şi frecvenţa controalelor." 8. Anexa nr. 1 la normele tehnice "CONFORMAŢIE Dezvoltarea profilurilor carcasei şi în special a părţilor esenţiale (coapsă, spinare, spată)" se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin. 9. Anexa nr. 2 la normele tehnice "GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME Cantitatea de grăsime din interiorul carcasei şi din cavitatea toracică" se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin. ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sârbu Bucureşti, 19 martie 2009. Nr. 183. ANEXA 1 (Anexa nr. 1 la normele tehnice) CONFORMAŢIE Dezvoltarea profilurilor carcasei şi în special a porţiunilor importante (pulpă, spinare, spată)
┌───────────────┬───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de │ Descrierea │ Criterii │
│ conformaţie │ │suplimentare │
│ │ │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┬──────────────────────┤
│ │ │- pulpă: foarte │ │
│ S │- toate profilurile │puternic │Partea superioară │
│ Superioară │extrem de convexe │rotunjită; muşchi │difuzează foarte │
│ │- dezvoltare musculară │dublu, │pronunţat peste │
│ │excepţională (tip de │vizibil separat │simfiză │
│ │carcasă muşchi dublu) │- spinarea: foarte │(simfiza pelvină). │
│ │ │largă │Crupa foarte rotunjită│
│ │ │şi foarte groasă, până │ │
│ │ │la spată │ │
│ │ │- spata: foarte mult │ │
│ │ │rotunjită │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ E │- toate profilurile │- pulpa: foarte │Partea superioară │
│ Excelentă │convexe către │rotunjită │difuzează pronunţat │
│ │superconvexe │- spinarea: largă şi │peste simfiză (simfiza│
│ │- dezvoltare musculară │foarte groasă, │pelvină). │
│ │excepţională │până la spată │Crupa foarte rotunjită│
│ │ │- spata: foarte │ │
│ │ │rotunjită │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ U │- profilurile în │- pulpa: rotunjită │Partea superioară │
│Foarte bună │general │- spinarea: largă şi │difuzează peste │
│ │convexe │groasă, până la spată │simfiză │
│ │- dezvoltare musculară │- spata: rotunjită │(simfiza pelvină). │
│ │foarte bună │ │Crupa rotunjită │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ R │- profilurile în │- pulpa: bine │Partea superioară │
│ Bună │general │dezvoltată │şi crupa sunt uşor │
│ │drepte │- spinarea: groasă, dar│rotunjite │
│ │- dezvoltare musculară │mai puţin largă către │ │
│ │bună │spată │ │
│ │ │- spata: destul de bine│ │
│ │ │dezvoltată │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ O + │- profilurile drepte │- pulpa: dezvoltare │Crupa profil drept │
│Satisfăcătoare │către concave │medie │ │
│(Partea │- dezvoltare musculară │- spinarea: grosime │ │
│superioară │medie │medie │ │
│către │ │- spata: dezvoltare │ │
│medie a clasei)│ │medie │ │
│ │ │ │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ - O │- profilurile drepte │- pulpa: lipsă │Crupa profil concav │
│(Partea medie │către concave │dezvoltare │ │
│către │- dezvoltare musculară │- spinarea: lipsă │ │
│inferioară │sub medie │grosime │ │
│a clasei) │ │- spata: lipsă │ │
│ │ │dezvoltare, aproape │ │
│ │ │plat │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ P + │- toate profilurile │- pulpa: slab │Crupa profil foarte │
│ Slabă │concave │dezvoltată │concav │
│ (Partea │- dezvoltare musculară │- spinarea: îngustă şi │ │
│superioară │slabă │subţire │ │
│către │- conturul multor oase │- spata: plată, slab │ │
│medie a clasei)│evidenţiat │acoperită cu carne │ │
│ │ │ │ │
├───────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ - P │- toate profilurile │- pulpa: foarte slab │Crupa profil extrem de│
│(Partea medie │foarte concave │dezvoltată │concav │
│către │- dezvoltare musculară │- spinarea: foarte │ │
│inferioară │foarte slabă │îngustă, dezvoltare │ │
│a clasei) │- toate oasele sunt │musculară redusă sau │ │
│ │foarte evidenţiate │absentă │ │
│ │ │- spata: foarte plată, │ │
│ │ │foarte slab acoperită │ │
│ │ │cu carne │ │
│ │ │ │ │
└───────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┴──────────────────────┘
ANEXA 2 (Anexa nr. 2 la normele tehnice) GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME Cantitatea de grăsime de pe partea exterioară a carcasei şi din cavitatea toracică
┌──────────┬───────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Gradul de │ Descrierea │ Prevederi suplimentare │
│acoperire │ │ │
│cu grăsime│ │ │
├──────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 1 │Acoperirea cu grăsime, absentă │Grăsimea absentă în cavitatea │
│Scăzută │până la scăzută │toracică │
├──────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 2 │Uşoară acoperire cu grăsime, │În cavitatea toracică muşchiul │
│Subţire │carnea vizibilă aproape │este clar vizibil între coaste. │
│ │peste tot │ │
├──────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 3 │Carnea, cu excepţia pulpei şi │În cavitatea toracică muşchiul │
│ Medie │a spetei, este aproape total │este încă vizibil între coaste. │
│ │acoperită de grăsime; mici │ │
│ │depozite de grăsime în │ │
│ │cavitatea │ │
│ │toracică │ │
├──────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 4 │Carnea acoperită cu grăsime, │Îmbinările de grăsime de pe │
│Ridicată │dar pe pulpă şi spată este încă│pulpă │
│ │parţial vizibilă, unele │sunt proeminente. │
│ │depozite │În cavitatea toracică muşchiul │
│ │distincte de grăsime în │dintre coaste poate fi infiltrat│
│ │cavitatea toracică │cu grăsime. │
├──────────┼───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ 5 │Întreaga carcasă acoperită cu │Pulpa este aproape complet │
│Foarte │grăsime; depozite mari de │acoperită cu grăsime, astfel că │
│mare │grăsime în cavitatea toracică │îmbinările de grăsime nu mai │
│ │ │sunt │
│ │ │clar vizibile. │
│ │ │În cavitatea toracică muşchiul │
│ │ │dintre coaste este infiltrat │
│ │ │cu grăsime. │
└──────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.