Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 178 din 23 octombrie 2024  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul permiselor de conducere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 178 din 23 octombrie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul permiselor de conducere

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1097 din 4 noiembrie 2024
    În temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 157/2012 privind forma şi conţinutul permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 28 iunie 2012, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Informaţiile suplimentare şi restricţiile se înscriu la rubrica «Restricţii» din permisul de conducere, potrivit codurilor armonizate ale Uniunii Europene prevăzute în anexa nr. 2 şi codului naţional prevăzut în anexa nr. 3.
    (2) Codurile armonizate ale Uniunii Europene şi codul naţional se înscriu şi se elimină din permisul de conducere de către personalul autorităţilor competente să elibereze permise de conducere."

    2. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin."

    3. La anexa nr. 1, figura nr. 2 - Faţa II (verso) a permisului de conducere se înlocuieşte cu figura nr. 2 - Faţa II (verso) a permisului de conducere prevăzută în anexa nr. 1.
    4. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2.


    ART. II
    Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 97/2017 privind procedura şi condiţiile tehnice în care se realizează şi se stochează înregistrările examenului de obţinere a permisului de conducere şi măsurile pentru protejarea acestora şi a datelor cu caracter personal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 19 august 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) examinatori - ofiţerii şi agenţii de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări sau în cadrul serviciilor publice comunitare şi care au obţinut dreptul de a examina candidaţii în vederea obţinerii permisului de conducere."

    2. La articolul 8, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Camera audiovideo a sistemului tehnic de monitorizare se instalează într-un punct fix în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea «EXAMEN» sau, în cazul susţinerii probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, în autovehiculul aparţinând şcolii de conducători auto din care examinatorul supraveghează candidatul. Aceasta se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului."

    3. La articolul 8, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), la efectuarea manevrelor speciale de cuplare şi decuplare a remorcii sau a semiremorcii la/de la autovehiculul trăgător, care trebuie testate pentru siguranţa circulaţiei, pentru categoriile BE, C1E, CE, D1E, DE, Tr şi Tr1, examinatorul poate utiliza camera audio-video a sistemului tehnic de monitorizare în exteriorul autovehiculului, îndreptând obiectivul către autovehiculul utilizat pentru susţinerea examenului, astfel încât să surprindă modalitatea de efectuare a acestora."

    4. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    Datele colectate cu ocazia înregistrării audio-video a probelor practice se transmit într-un mediu de stocare, altul decât local, prin conexiuni securizate, iar cele colectate cu ocazia înregistrării video a probelor teoretice se stochează la nivel local."



    ART. III
    Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 578 din 16 august 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), codul european armonizat 95 nu se înscrie în permisul de conducere.
(2^2) Cu ocazia depunerii permisului de conducere care are înscris codul european armonizat 95, eliberat de unul dintre statele prevăzute în anexa nr. 1, şi a documentelor necesare preschimbării cu un document similar românesc, solicitantului i se eliberează o copie conformă cu originalul a permisului de conducere respectiv.
(2^3) Datele privind înscrierea codului european armonizat 95 în permisul de conducere depus la preschimbare se pot transmite pe cale informatică Autorităţii Rutiere Române din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în vederea eliberării certificatelor de calificare profesională şi a înscrierii codului în cuprinsul acestora, caz în care nu se mai eliberează copia prevăzută la alin. (2^2)."

    2. La articolul 5, literele b), c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepţia celor eliberate de autorităţile statelor membre, precum şi cele a căror valabilitate a expirat şi sunt eliberate de autorităţile statelor prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 ca urmare a schimbării permiselor româneşti, numai pentru categoriile deţinute anterior în România;
c) permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricţii referitoare la dreptul de a conduce care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat;
    (...)
    e) permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 336^1, 337, art. 338 alin. (1) şi art. 339 alin. (2) - (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, ori cărora li s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia cazurilor în care s-a împlinit termenul de 1 an prevăzut la art. 114^1 din ordonanţa de urgenţă şi a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (6) lit. a) - e) din ordonanţa de urgenţă."

    3. La articolul 6 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) a cărui preschimbare se solicită, în original ori documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului de conducere, numai în cazul în care acesta din urmă a fost eliberat de autorităţile competente ale statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a). În cazul în care permisul de conducere a fost eliberat de către autorităţile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) şi c) sau documentul care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a acestuia nu este întocmit în limba română, se depune şi traducerea acestuia în limba română, legalizată sau efectuată de un traducător autorizat."

    4. La articolul 6 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
    "e) consimţământul expres al solicitantului în vederea eliberării extrasului de pe cazierul judiciar."

    5. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Preschimbarea permisului de conducere poate fi efectuată numai după confirmarea autenticităţii şi a valabilităţii acestuia, pe categorii, de către autoritatea competentă a statului care l-a eliberat. În cazul în care, pentru confirmare, este necesară prezentarea unui document emis de autoritatea competentă a statului care a eliberat permisul de conducere, acesta trebuie să fi fost emis cu maximum 60 de zile anterior depunerii la serviciul public comunitar."

    6. La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care a fost depus permisul de conducere, solicitantului i se eliberează o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, în care se consemnează numărul de înregistrare al dosarului şi data depunerii, numele şi prenumele solicitantului, seria şi numărul permisului de conducere, statul emitent, categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil şi data obţinerii acesteia/acestora, precum şi menţiunea «permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare"

    7. La anexa nr. 2, punctul 58 se abrogă.
    8. La anexa nr. 3, punctul 7 se abrogă.
    9. Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.


    ART. IV
    Cererile pentru preschimbarea permiselor de conducere depuse la autorităţile competente şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii acestora.

    ART. V
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    *
    Prezentul ordin transpune în legislaţia naţională prevederile pct. 12 din anexa I la Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte codurile 100 şi peste.


                    p. Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Bogdan Despescu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 23 octombrie 2024.
    Nr. 178.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 157/2012)
    Figura nr. 2 - Faţa II (verso) a permisului de conducere (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 2

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 157/2012)
    CODUL NAŢIONAL
    Codul naţional are numărul 100, după cum urmează:
    100. Valabil pentru conducerea vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială.


    ANEXA 3

    (Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 163/2011)
    MODEL DE CERERE
    pentru preschimbarea permisului de conducere cu un document similar românesc
    Domnule şef de serviciu,
    Subsemnatul/Subsemnata, ..............., cu domiciliul/reşedinţa în localitatea ........., judeţul.........., posesor/posesoare al/a actului de identitate seria ....... nr. ......, eliberat de ..........., CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, solicit:
    [ ] preschimbarea permisului de conducere eliberat de autoritatea competentă a altui stat;
    [ ] eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă.

    Solicit expedierea documentului:
    [ ] la adresa de domiciliu/reşedinţă;
    [ ] în judeţul (sectorul) .............., localitatea ............., str. .......... nr. ...., bloc ........., scara ...., apartament ......,
    [ ] la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din judeţul/municipiul ............. .

    Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal, că:

┌──────────────────────────────────────┐
│I. │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] locuiesc în mod obişnuit cel puţin│
│185 de zile într-un an calendaristic │
│la adresa/adresele sus-menţionată/ │
│menţionate datorită unor legături │
│personale şi profesionale ori datorită│
│unor legături personale care relevă │
│legături strânse cu adresa sau │
│adresele respectivă/respective, dacă │
│nu am legături profesionale; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] revin periodic la adresa │
│sus-menţionată datorită unor legături │
│personale cu adresa respectivă, deşi │
│locuiesc alternativ în locuri │
│diferite, situate în două sau mai │
│multe state membre, deoarece │
│legăturile mele profesionale sunt │
│într-un loc diferit de cel al │
│legăturilor personale; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] locuiesc în mod obişnuit la adresa│
│sus-menţionată datorită legăturilor │
│personale cu adresa respectivă, deşi │
│locuiesc temporar şi în alt stat │
│membru pentru îndeplinirea unei │
│activităţi sau misiuni cu durată │
│determinată; │
├──────────────────────────────────────┤
│II. │
├──────────────────────────┬───────────┤
│[ ] nu mai posed un alt │ │
│permis de conducere │ │
│naţional românesc ori │LOC PENTRU │
│eliberat de autorităţile │FOTOGRAFIE │
│unui alt stat sau un │dimensiunea│
│duplicat al acestuia; │35 x 38,5 │
├──────────────────────────┤mm │
│III. │color │
│permisul de conducere a │ │
│fost: │ │
│[ ] pierdut; │ │
├──────────────────────────┴───────────┤
│[ ] furat; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] deteriorat; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] reţinut pe teritoriul statului │
│................, fără a mi se fi │
│comunicat de către autorităţile │
│competente suspendarea/anularea │
│dreptului de a conduce autovehicule pe│
│drumurile publice; │
├──────────────────────────────────────┤
│IV. │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] sunt de acord ca S.P.C.R.P.C.Î.V. │
│să îmi prelucreze datele pentru │
│obţinerea informaţiilor din cazierul │
│judiciar necesare soluţionării │
│procedurii de preschimbare a │
│permisului de conducere străin cu un │
│document similar românesc. Declar pe │
│propria răspundere că nu am avut şi │
│nici nu am folosit alte nume şi date │
│de identificare în afară de cele │
│înscrise în prezenta cerere şi îmi │
│exprim acordul pentru prelucrarea │
│datelor cu caracter personal. │
└──────────────────────────────────────┘



┌────────┬─────────────────────────────┐
│Data: │|_|_|_|_|-|_|_|-|_|_| │
├────────┼─────────┬─────────┬─────────┤
│ │anul │luna │ziua │
└────────┴─────────┴─────────┴─────────┘

    Semnătura ..................
    NOTĂ DE INFORMARE
    Instituţia Prefectului - Municipiul/Judeţul ........ prelucrează datele cu caracter personal furnizate de dumneavoastră în prezenta cerere în scopul efectuării operaţiunii solicitate, refuzul determinând imposibilitatea procesării cererii dumneavoastră. Informaţiile înregistrate sunt destinate utilizării de către operator şi sunt comunicate numai destinatarilor legali. Conform prevederilor legale aplicabile beneficiaţi de dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul la ştergerea datelor, dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la opoziţie şi procesul decizional individual automatizat. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu cerere scrisă, datată şi semnată, la adresa operatorului sau prin e-mail la dgpci@mai.gov.ro. Totodată, aveţi posibilitatea de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu sediul în Bucureşti, bd. G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, sectorul 1. De asemenea, fără a fi adusă vreo atingere posibilităţii de a vă adresa cu plângere autorităţii de supraveghere, aveţi dreptul de a vă adresa instanţei competente în vederea apărării oricăror drepturi garantate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, care v-au fost încălcate.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016