Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 178 din 18 februarie 2015  pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.509/2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 178 din 18 februarie 2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.509/2008

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 20 februarie 2015

    Având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările ulterioare, precum şi ale pct. 4.1.a), b)1^1 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:

    ART. I
    Regulamentul privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 2.509/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 28 august 2008, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 1, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) obligaţiile entităţilor mandatate de Ministerul Finanţelor Publice să administreze sistemele de depozitare şi decontare a titlurilor de stat."

    2. La articolul 4, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Vânzarea titlurilor de stat pe piaţa primară se realizează prin subscripţie publică, licitaţie sau prin orice altă metodă stabilită de administratorul de piaţă şi agreată de emitent, precum şi în alte condiţii prevăzute de prezentul regulament.
    (3) Entitatea mandatată de Ministerul Finanţelor Publice organizează şi conduce activitatea de plasare a emisiunii de titluri de stat, emite reglementări în acest scop, respectiv alte documente relevante, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, aplică sancţiuni pentru încălcarea reglementărilor proprii, în conformitate cu prevederile prezentului regulament."

    3. La capitolul II, după articolul 4 se introduce secţiunea 2.1, cuprinzând articolele 5-7, cu următorul titlu:
    "SECŢIUNEA 2.1
    Piaţa primară reglementată şi supravegheată de Banca Naţională a României"

    4. La articolul 6, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) societăţi de servicii de investiţii financiare, astfel cum sunt definite la art. 6 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară;".

    5. La capitolul II, după articolul 7 se introduce o nouă secţiune, secţiunea 2.2, cuprinzând articolul 7^1, cu următorul cuprins:
    "SECŢIUNEA 2.2
    Piaţa primară reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, reglementată şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară
    Art. 7^1. - (1) Pe piaţa primară reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanţelor Publice poate emite titluri de stat pentru diferite categorii de investitori, cum ar fi persoane fizice, sau alte categorii de investitori.
    (2) Derularea operaţiunilor se va efectua în conformitate cu prevederile convenţiei încheiate între Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, precum şi cu documentele emise în aplicarea acesteia, care pot viza şi alte elemente specifice pentru derularea operaţiunilor de piaţă primară, cum ar fi perioada de alocare, metoda de alocare, dreptul unor alţi participanţi la Bursa de Valori Bucureşti de a efectua operaţiuni de cumpărare şi altele.
    (3) Metoda de vânzare, categoriile de investitori, caracteristicile emisiunilor de titluri de stat, precum şi intermediarii care vor asigura vânzarea acestora se anunţă de Ministerul Finanţelor Publice prin prospecte de emisiune.
    (4) Derularea activităţilor de intermediere prevăzute la alin. (3) se va efectua de către intermediarii care au calitatea de participanţi la Bursa de Valori Bucureşti, conform reglementărilor acesteia."

    6. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 9. - Piaţa secundară a titlurilor de stat se organizează şi funcţionează conform reglementărilor emise în acest sens de Banca Naţională a României sau, după caz, de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice."

    7. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 10. - Tranzacţionarea titlurilor de stat se realizează pe piaţa secundară a titlurilor de stat administrată de Banca Naţională a României, pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în conformitate cu prevederile convenţiilor încheiate de Ministerul Finanţelor Publice cu administratorii celor două pieţe."

    8. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Reglementările emise de administratorii de piaţă trebuie să cuprindă obligaţiile participanţilor decurgând din:
    1. organizarea şi administrarea pieţei titlurilor de stat;
    2. condiţiile privind criteriile de acces şi categoriile de participanţi;
    3. regulile privind plasamentul şi tranzacţiile desfăşurate pe piaţa titlurilor de stat;
    4. standardele profesionale impuse participanţilor pe aceste pieţe;
    5. condiţiile de acces la sistemele informatice ale administratorului de piaţă, dacă este cazul;
    6. măsurile disciplinare pentru încălcarea regulilor stabilite de administratorul de piaţă.
    (2) Pentru piaţa primară reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reglementările specificate la alin. (1) includ şi documente emise de Bursa de Valori Bucureşti în aplicarea prezentului regulament, conform cadrului specific de derulare a operaţiunilor de piaţă primară."

    9. Titlul capitolului V se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "CAPITOLUL V
    Depozitarii titlurilor de stat"

    10. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) Depozitarea şi decontarea operaţiunilor cu titluri de stat au loc în cadrul sistemelor de depozitare şi decontare a titlurilor de stat, administrate de entităţile mandatate de Ministerul Finanţelor Publice în calitate de depozitari ai titlurilor de stat, în conformitate cu cadrul legal incident sistemelor respective şi cu regulile acestora.
    (2) Sistemele de depozitare şi decontare a titlurilor de stat asigură funcţia de depozitar pentru aceste instrumente şi sunt organizate pe baza sistemului deţinerilor directe şi/sau indirecte, sistemul deţinerilor indirecte fiind caracterizat prin existenţa unuia sau mai multor niveluri de intermediari între depozitarul titlurilor de stat şi deţinătorul final al titlurilor de stat.
    (2.1) În sensul prezentului capitol, prin intermediar se înţelege entitatea care păstrează în custodie şi administrează titluri de stat pentru clienţii săi, în conformitate cu reglementările în vigoare.
    (3) Dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat, pentru participanţii la sistemul de depozitare şi decontare, se dobândeşte prin înscrierea titlurilor de stat în conturile în nume propriu deschise în evidenţele depozitarului. În toate celelalte cazuri dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscrierea în conturile deschise în numele clienţilor în evidenţele intermediarilor, sub rezerva existenţei titlurilor de stat în evidenţele depozitarului, precum şi prin înscrierea în conturile individuale deschise în sistemul depozitarului, după caz.
    (3.1) Dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat, precum şi determinarea opozabilităţii, conţinutului, întinderii şi efectelor asupra titlurilor de stat constituite drept garanţie sunt guvernate de legea statului unde drepturile au fost valabil înscrise, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 253/2004 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăţi şi în sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Procesarea operaţiunilor cu titluri de stat în cadrul sistemelor de depozitare şi decontare a tranzacţiilor cu titluri de stat se face în conformitate cu reglementările emise de depozitarii titlurilor de stat."

    11. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 19. - (1) Intermediarii vor evidenţia deţinerile clienţilor lor separat de deţinerile proprii."

    12. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 20. - (1) Decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat în cadrul sistemelor de depozitare şi decontare se face cu respectarea principiului «livrare contra plată» (principiul DvP), potrivit căruia livrarea instrumentelor financiare se realizează dacă şi numai dacă are loc plata fondurilor băneşti corespunzătoare.
    (2) Depozitarul titlurilor de stat nu este răspunzător de transferul dreptului de proprietate în conturile deschise în evidenţele intermediarilor.
    (3) Intermediarii pieţei titlurilor de stat sunt direct răspunzători de asigurarea respectării principiului DvP pentru decontarea tranzacţiilor derulate în numele clienţilor lor, inclusiv în numele altor participanţi pentru care acţionează în calitate de agent de decontare în sistem, în conformitate cu reglementările emise de depozitarul titlurilor de stat.
    (4) În cazul titlurilor de stat admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti autorizată şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se realizează în conformitate cu cadrul juridic aplicabil pieţelor de capital."

    13. Articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 21. - Sistemele de depozitare şi decontare a titlurilor de stat gestionează diferit contractele de garanţie, după cum acestora le sunt aplicabile, după caz, prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare."

    14. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 22. - Înregistrarea ipotecilor mobiliare şi a oricăror sarcini asupra titlurilor de stat se va realiza cu respectarea reglementărilor emise de depozitarii titlurilor de stat şi în concordanţă cu prevederile legale incidente."

    15. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 23. - Decontarea pe fonduri aferentă operaţiunilor cu titluri de stat se efectuează, cu respectarea reglementărilor în domeniu şi a Regulilor sistemului ReGIS."

    16. Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 25. - Sancţiunile pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament se aplică, după caz, de administratorii de piaţă, Banca Naţională a României şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară în conformitate cu legislaţia în vigoare."

    17. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 28. - Dealerii, respectiv intermediarii selectaţi, precum şi salariaţii acestora pot înfiinţa asociaţii profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduită şi etică profesională în desfăşurarea operaţiunilor pe piaţa titlurilor de stat din România."

    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                      Ministrul finanţelor publice,
                          Darius-Bogdan Vâlcov

    Bucureşti, 18 februarie 2015.
    Nr. 178.

                                -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016