Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 166 din 23 august 2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste masuri tranzitorii privind aplicarea sistemului de identificare si inregistrare a animalelor din speciile ovine si caprine stabilit de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 21/2004 care stabileste un sistem de identificare si de inregistrare a animalelor din speciile ovine si caprine si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 si a directivelor 92/102/CEE si 64/432/CEE
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 27 august 2007
ORDIN nr. 166 din 23 august 2007
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte mãsuri tranzitorii privind aplicarea sistemului de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine stabilit de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 21/2004 care stabileşte un sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi a directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 27 august 2007
Vãzând Referatul de aprobare nr. 19.064 din 10 august 2007 întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãrile şi completãrile ulterioare prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã care stabileşte mãsuri tranzitorii privind aplicarea sistemului de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine stabilit de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 21/2004 care stabileşte un sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi a directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei 228/2007/CE care stabileşte mãsuri tranzitorii privind sistemul de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine în România stabilit de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 21/2004, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 98 din 13 aprilie 2007.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2007.
p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Laszlo Csutak Nagy
Bucureşti, 23 august 2007.
Nr. 166.
ANEXÃ
NORMÃ SANITARÃ VETERINARÃ
care stabileşte mãsuri tranzitorii privind aplicarea sistemului de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile ovine şi caprine stabilit de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 21/2004
ART. 1
Animalele din speciile ovine şi caprine ţinute în exploataţii situate pe teritoriul României sunt identificate pânã la împlinirea vârstei de 6 luni sau pânã la data pãrãsirii exploataţiei de origine, în cazul în care aceasta are loc înaintea împlinirii vârstei de 6 luni, prin aplicarea cel puţin a unei crotalii, galbenã în cazul ovinelor sau albã în cazul caprinelor, imprimatã cu un cod individual pentru fiecare animal.
ART. 2
(1) Pe durata aplicãrii prezentei norme sanitare veterinare, toate animalele destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe se identificã dupã cum urmeazã:
a) cu douã crotalii de culoare galbenã sau albã, în funcţie de specie, care au imprimat acelaşi cod individual pentru fiecare animal şi aplicate în exploataţiile de origine, sau
b) cu o crotalie de culoare galbenã sau albã, în funcţie de specie, aplicatã în exploataţia de origine, şi cu douã crotalii de culoare roşie sau portocalie, în funcţie de opţiunea proprietarului exploataţiei în care sunt colectate animalele destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe, aplicate în aceastã exploataţie, care sã respecte specificaţiile tehnice prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã; pe cele douã crotalii de culoare roşie sau portocalie se imprimã acelaşi cod de identificare a animalului, alocat de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor exploataţiilor care efectueazã comerţ intracomunitar şi exportã ovine şi caprine în ţãri terţe, dar diferit de codul de identificare a animalului imprimat pe crotalia naţionalã de culoare galbenã sau albã.
(2) Costurile de achiziţie şi de aplicare a crotaliilor de culoare roşie sau portocalie sunt suportate de cãtre proprietarul exploataţiei în care sunt colectate animalele destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe.
(3) În situaţia în care crotaliile de culoare roşie sau portocalie se aplicã alãturi de crotalia de culoare galbenã sau albã, se asigurã în registrul exploataţiei corespondenţa între cele douã coduri de identificare a animalului.
ART. 3
(1) Crotaliile de culoare galbenã sau albã prevãzute la art. 1 şi art. 2 alin. (1) lit. b) sunt furnizate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza comenzilor trimestriale efectuate de acestea din urmã.
(2) Crotaliile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) sunt furnizate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în limita stocului disponibil.
ART. 4
(1) Certificatele sanitar-veterinare de sãnãtate care se elibereazã pentru ovinele şi caprinele destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe se completeazã cu codurile individuale ale animalelor imprimate pe crotalia de culoare galbenã sau albã; acestor documente li se anexeazã tabele în care se asigurã corespondenţa dintre codurile individuale ale animalului imprimate pe crotalia de culoare galbenã sau albã şi cele imprimate pe crotaliile de culoare roşie sau portocalie, pentru toate animalele care fac obiectul transportului pentru care este eliberat respectivul certificat sanitar-veterinar de sãnãtate.
(2) Tabelul prin care se asigurã corespondenţa dintre codurile individuale ale animalelor conţine urmãtoarele elemente: denumirea unitãţii, numele şi prenumele proprietarului unitãţii, codul unic de identificare a unitãţii sau codul numeric personal al proprietarului, adresa şi codul exploataţiei, precum şi, pentru fiecare animal, codul individual imprimat pe crotalia de culoare galbenã sau albã aplicatã în exploataţia de origine, cãruia îi corespunde codul individual imprimat pe crotaliile auriculare de culoare roşie sau portocalie aplicate suplimentar în exploataţia în care sunt colectate animalele destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe.
(3) O copie a certificatului sanitar-veterinar de sãnãtate prevãzut la alin. (1) se transmite de cãtre medicul veterinar zonal, în termen de 7 zile de la emitere, direcţiei sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 5
Medicul veterinar zonal înregistreazã în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor ieşirea animalelor destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe, completând pentru fiecare animal codul de identificare a acestuia imprimat pe crotalia de culoare galbenã sau albã.
ART. 6
Formularul de mişcare care însoţeşte animalul ori de câte ori acesta este transportat pe teritoriul naţional între douã exploataţii diferite este completat cu codul individual de identificare al animalului, imprimat pe crotalia de culoare galbenã sau albã aplicatã animalului în exploataţia de origine, conform prevederilor art. 1 sau ale art. 2 alin. (1) lit. a).
ANEXÃ
-----
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------
MODELUL ŞI SPECIFICAŢIILE TEHNICE
ale crotaliilor de culoare roşie sau portocalie utilizate în exploataţiile în care sunt colectate animale destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe
Crotaliile de culoare roşie sau portocalie care sunt utilizate în exploataţiile în care sunt colectate animale destinate comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele specificaţii tehnice:
a) sunt formate din douã pãrţi, partea "tatã" şi partea "mamã", fiecare parte având lungimea (L) cuprinsã între 30-55 mm, iar lãţimea (l) cuprinsã între 7-16 mm, în conformitate cu urmãtoarele modele:
I. Model crotalie de culoare roşie
1. Partea "mamã"
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea tehnica a crotaliei de culoare roşie, partea "mamã", se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.589, din 27 august 2007, la pagina 5. A se vedea imaginea asociatã.
2. Partea "tatã"
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea tehnica a crotaliei de culoare roşie, partea "tatã", se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.589, din 27 august 2007, la pagina 5. A se vedea imaginea asociatã.
II. Model crotalie de culoare portocalie
1. Partea "mamã"
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea tehnica a crotaliei de culoare portocalie, partea "mamã", se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.589, din 27 august 2007, la pagina 6. A se vedea imaginea asociatã.
2. Partea "tatã"
NOTÃ(CTCE)
Reprezentarea tehnicã a crotaliei de culoare portocalie, partea "tatã", se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.589, din 27 august 2007, la pagina 6. A se vedea imaginea asociatã.
b) partea "tatã" are pinul de penetrare confecţionat dintr-un material dur, astfel încât sã permitã o bunã şi uşoarã penetrare a urechii;
c) decupajul realizat prin tãiere este mai mare decât pinul de penetrare, astfel încât crotalia sã se poatã roti liber în jurul axei;
d) pinul conic permite ventilarea şi aerarea;
e) sunt confecţionate din poliuretan sau din orice alt material plastic;
f) sunt reciclabile;
g) sunt rezistente la temperaturi ambientale ridicate/scãzute şi sunt uşor de citit pe toatã durata vieţii animalului;
h) nu conţin substanţe care sunt nocive pentru sãnãtatea animalului şi nu produc reacţii alergice;
i) crotalia trebuie aplicatã într-o poziţie în care este uşor vizibilã de la distanţã;
j) codul individual al animalului este imprimat prin tehnologie laser, exclusiv pe partea "tatã", într-o manierã care nu permite ştergerea prin spãlare sau prin utilizarea hârtiei abrazive a caracterelor imprimate; opţional, pe partea "mamã" a crotaliilor de culoare portocalie poate fi imprimat un cod de bare care sã redea codul individual al animalului;
k) conferã o bunã şi rapidã vindecare auricularã;
l) aplicarea crotaliilor nu se face prin presare, ci prin incizie a auriculului (la momentul aplicãrii crotaliei), astfel încât pielea sã fie tãiatã şi nu presatã în crotalia "mamã";
m) pot fi aplicate doar o singurã datã;
n) sunt proiectate astfel încât sã se poatã introduce doar într-o anumitã poziţie în cleştele aplicator;
o) numãrul crotaliei nu se repetã;
p) sunt uşor de aplicat, fãrã a necesita o dexteritate deosebitã;
q) cifrele şi literele imprimate pe crotalii sunt de culoare neagrã.
Crotaliile poartã inscripţionate urmãtoarele elemente: codul ISO al ţãrii, respectiv RO pentru România, urmat de 8 cifre, toate aceste caractere având înãlţimea minimã de 5 mm; prima cifrã, respectiv 4, reprezintã speciile ovine şi caprine destinate comerţului intracomunitar sau exportului în anul 2007, iar urmãtoarele 7 cifre reprezintã numãrul animalului.
Codul individual al animalului destinat comerţului intracomunitar sau exportului în ţãri terţe este format din unirea caracterelor RO 4, imprimate pe partea "mamã" a crotaliei, şi a celor 7 cifre imprimate pe partea "tatã" a acesteia, astfel cum este prevãzut în modelul crotaliei de culoare roşie, sau din 10 caractere alfanumerice, respectiv literele RO urmate de 8 cifre, imprimat pe partea "tatã" a crotaliei, astfel cum este prevãzut în modelul crotaliei de culoare portocalie.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: