Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 163 din 3 iunie 2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate
EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 592 din 14 iunie 2021
Având în vedere:
- prevederile art. 1, 8, 9 şi 18 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 44 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei;
– Referatul nr. 6.740 din 15.07.2020 întocmit de Direcţia generală control şi supraveghere piaţă şi armonizare europeană,
în temeiul art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite următorul ordin:
ART. 1
Prezentul ordin stabileşte modalităţile conform cărora furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate la art. 9 alin. (1) lit. (c) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 şi (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, trebuie efectuată pentru produsele alimentare nepreambalate.
ART. 2
În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) ingredient, unitate de restauraţie colectivă şi mijloc de comunicare la distanţă - conform definiţiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. (f) , (d) şi (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;
b) comercializare de produse alimentare nepreambalate prin comunicare la distanţă - comercializarea de produse alimentare nepreambalate de către unităţile de restauraţie colectivă sau comercianţi detailişti consumatorilor care comandă produse alimentare prin mijloace de comunicare la distanţă, aşa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (u) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
ART. 3
(1) Indicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare.
(2) Informaţiile privind substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, astfel:
a) prin indicarea locului sau a dispozitivului prin care informaţia privind substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 este disponibilă sau, dacă este cazul, pentru elemente suplimentare, o informaţie care invită consumatorul să se adreseze personalului unităţii. La raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziţie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, se va înscrie „conţine: ...“ urmat de numele substanţei sau al produsului care poate cauza alergii sau intoleranţă menţionat în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011;
b) prin indicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 din produsele alimentare/băuturile comercializate de unităţile de restauraţie colectivă, în locurile unde sunt prezentate preparatele (precum meniu, panou, afiş sau ecran). În meniu/lista meniu, panou, afiş sau ecran, eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material informativ, după denumirea ingredientului component al porţiei de mâncare/băutură se înscrie între paranteze „conţine: ...“ urmat de numele substanţelor sau al produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011.
(3) Dacă produsele alimentare nepreambalate sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
(4) Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile privind substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 figurează pe suportul de vânzare la distanţă, sub forma prezentată la alin. (2) lit. a) şi b), pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material informativ.
(5) Informaţiile privind substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă menţionate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 se înscriu cu caractere grafice diferite de restul înscrisurilor, astfel încât să fie puse în evidenţă.
ART. 4
Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
*
Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Directiva (UE) 2015/1.535 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale, transpusă în legislaţia română prin Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Claudiu Daniel Dolot
Bucureşti, 3 iunie 2021.
Nr. 163.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Lumini?a Mih?ilescu
18 Iunie 2021
DORESC SA PRIMESC ZILNIC MONITORUL OFICIAL PE MAIL
MonitorulJuridic.ro este un proiect: