Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 161 din 30 ianuarie 2024 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul sancţiunilor internaţionale
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 112 din 8 februarie 2024
Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Legii nr. 268/2021 pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române şi pentru modificarea unor acte normative,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. I
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.984/2019 pentru aprobarea Procedurii privind modalitatea de ducere la îndeplinire a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în domeniul sancţiunilor internaţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 16 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin."
2. În tot cuprinsul anexei, denumirea „Direcţia Generală a Vămilor“ se modifică şi se înlocuieşte cu denumirea „Autoritatea Vamală Română“.
3. În anexă, la articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) prin intermediul Direcţiei generale antifraudă fiscală, Direcţiei generale coordonare control fiscal, Direcţiei generale executări silite cazuri speciale, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi unităţilor subordonate acestora."
4. În anexă, la articolul 8, după primul alineat se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
"(2) Direcţia generală de informaţii fiscale poate solicita Autorităţii Vamale Române informaţii şi documente obţinute din exercitarea atribuţiilor şi activităţilor aflate în competenţa Autorităţii Vamale Române."
5. În anexă, la articolul 9 alineatul (1), litera b) se abrogă.
6. În anexă, la articolul 10, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În cazul identificării unor bunuri sau resurse economice aflate în proprietatea, deţinute sau avute sub controlul, direct sau indirect, al unor persoane sau entităţi desemnate, inclusiv a unor fonduri şi resurse economice derivate ori generate din bunuri deţinute sau controlate de persoanele fizice ori juridice identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate, pentru care nu pot fi aplicate eficient măsurile restrictive în baza actelor normative cu directă aplicabilitate în România, Direcţia generală de informaţii fiscale formulează o propunere motivată de emitere a ordinului de blocare a fondurilor şi resurselor economice ale persoanelor sau entităţilor desemnate, pe care o va transmite Direcţiei generale juridice."
7. În anexă, la articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) În situaţia unor omonimii sau atunci când în urma analizei nu rezultă că fondurile sau resursele economice se află în proprietatea, deţinerea sau sub controlul, direct sau indirect, al unor persoane fizice sau juridice identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate sau nu sunt derivate ori generate din bunuri deţinute sau controlate de acestea, Direcţia generală de informaţii fiscale va comunica rezultatul analizei persoanei care a transmis informaţiile conform art. 5."
8. În anexă, la articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) Direcţia generală juridică, la propunerea motivată a Direcţiei generale de informaţii fiscale, procedează la întocmirea, în termen de 3 zile de la primire, a proiectului de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind blocarea fondurilor şi resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deţinute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate, inclusiv a fondurilor şi resurselor economice derivate ori generate din bunuri deţinute sau controlate de persoanele fizice ori juridice identificate ca fiind persoane sau entităţi desemnate, pentru care nu au putut fi luate eficient măsuri restrictive în baza actelor normative cu directă aplicabilitate în România, ori, după caz, de revocare a măsurilor dispuse anterior."
9. În anexă, la articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Proiectul de ordin este avizat de către Direcţia generală juridică, Direcţia generală de informaţii fiscale, Direcţia generală executări silite cazuri speciale şi, după caz, în limita competenţelor ce le revin, potrivit activităţilor subsecvente elaborării proiectului de ordin desfăşurate, de direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv Direcţia generală coordonare control fiscal, Direcţia generală antifraudă fiscală şi Direcţia generală de management al riscurilor."
10. În anexă, la articolul 20 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) directorul general al Direcţiei generale de management al riscurilor - membru titular;"
11. În anexă, la articolul 25 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) prin intermediul Direcţiei generale antifraudă fiscală, Direcţiei generale coordonare control fiscal, Direcţiei generale executări silite cazuri speciale, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi unităţilor subordonate acestora."
12. În anexă, la articolul 27, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1) Orice persoană interesată poate solicita Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală acordarea unei derogări de la aplicarea sancţiunilor internaţionale, pentru situaţiile în care a fost emis un ordin de blocare a fondurilor şi resurselor economice în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 202/2008, cu modificările şi completările ulterioare."
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Nicoleta-Mioara Cîrciumaru
Bucureşti, 30 ianuarie 2024.
Nr. 161.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: