Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 154 din 29 ianuarie 2024  privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 205 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 154 din 29 ianuarie 2024 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit" şi 207 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi"

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 100 din 2 februarie 2024
    Având în vedere dispoziţiile art. 96^1, ale art. 115, ale art. 132 alin. (2) şi ale art. 230 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor comunicat prin Adresa nr. 738.055 din 26.01.2024,
    în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 342 alin. (1) şi (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit“ şi 207 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 138 din 10 februarie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. II
    Formularul prevăzut în anexa la prezentul ordin se utilizează pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de reţinere la sursă, precum şi a câştigurilor/pierderilor din transferul aurului de investiţii, realizate începând cu 1 ianuarie 2023.

    ART. III
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, precum şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. IV
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Nicoleta-Mioara Cîrciumaru

    Bucureşti, 29 ianuarie 2024.
    Nr. 154.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 179/2022)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    INSTRUCŢIUNI
    privind completarea formularului 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă
    şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01.13/I
    I. Depunerea declaraţiei
    1. Declaraţia se completează şi se depune de către plătitorii de venituri/intermediarii definiţi potrivit legislaţiei în materie, societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români sau nerezidenţi care au în România un sediu permanent, care are calitatea de intermediar, şi care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), pentru următoarele tipuri de venituri:
    a) venituri din dividende;
    b) venituri din dobânzi;
    c) venituri sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile inclusiv;
    d) venituri sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile;
    e) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
    f) venituri din premii;
    g) venituri din jocuri de noroc;
    h) venituri provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi;
    i) venituri din alte surse, altele decât veniturile provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal;
    j) venituri din activităţi independente prevăzute la art. 68^2 din Codul fiscal şi venituri din alte surse prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal.

    2. În cazul persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenţi români, entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. (1) din Codul fiscal au obligaţia să depună declaraţia atât pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care nu face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, cât şi pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, potrivit dispoziţiilor art. 230 alin. (5) din Codul fiscal.
    3. Declaraţia se depune şi pentru câştigurile/pierderile din transferul aurului de investiţii, potrivit dispoziţiilor art. 96^1 alin. (2) din Codul fiscal.
    4. În cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiaşi plătitor, au fost efectuate plăţi privind mai multe tipuri de venituri, se completează un singur formular.
    5. Pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în acelaşi formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare pe beneficiari de venit aferente anului de raportare.
    6. Termenul de depunere a declaraţiei
    6.1. Declaraţia se completează şi se depune anual:
    a) până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
    b) ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, în condiţiile art. 105 şi 170 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care se va înscrie „X“ în căsuţa prevăzută în acest scop.

    6.2. Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe tipuri de venit şi va cuprinde numai poziţiile corectate, declarate eronat în declaraţia iniţială, sau poziţiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declaraţia iniţială.
    6.3. În cazul în care declaraţia se corectează prin eliminarea unei poziţii declarate eronat în declaraţia iniţială, se va proceda astfel:
    a) în tabelul de la cap. IV „Date informative privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit, altele decât cele de la cap. V“, generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraţia iniţială, iar la col. 7-10 se va înscrie cifra „0“ (zero);
    b) în tabelul de la cap. V „Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende“ se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraţia iniţială, iar la col. 3-6 se va înscrie cifra „0“ (zero).


    7. Organul fiscal central competent
    Declaraţia se depune la organul fiscal central la care plătitorii de venituri sunt înregistraţi în evidenţa fiscală.

    8. Modul de depunere a declaraţiei
    8.1. Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    8.2. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.


    II. Completarea declaraţiei
    1. Perioada de raportare
    În rubrica „Anul“ se înscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023) anul pentru care se completează declaraţia.

    2. Căsuţa „Declaraţie rectificativă“ se completează cu „X“ în cazul declaraţiilor rectificative.
    3. Căsuţa „Declaraţie depusă potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală“ se completează cu „X“ în situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor/entităţilor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal.
    4. În caseta „Cod de identificare fiscală a succesorului“ se înscrie codul de identificare fiscală a succesorului, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
    5. Cap. I „Date de identificare a plătitorului de venit“
    5.1. În caseta „Cod de identificare fiscală“ se înscrie codul de identificare fiscală al plătitorului de venit, înscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
    5.2. În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor/entităţilor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se înscrie codul de identificare fiscală al entităţii care şi-a încetat existenţa.
    5.3. În situaţia în care declaraţia se completează de către un împuternicit, desemnat potrivit legii, se înscriu codul de identificare fiscală al persoanei ale cărei obligaţii sunt îndeplinite, precum şi datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica „Funcţia/Calitatea“ din formular se înscrie „Împuternicit“.
    5.4. În cazul în care plătitorul de venit are calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, codul de identificare fiscală va fi precedat de prefixul „RO“.
    5.5. În rubrica „Denumire/Nume, prenume“ se înscriu, după caz, denumirea sau numele şi prenumele plătitorului de venit.
    5.6. Rubricile privind adresa se completează, după caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al plătitorului de venit.

    6. Cap. II „Date recapitulative“
    6.1. Tabelul se generează cu ajutorul programului de asistenţă şi reprezintă situaţia centralizatoare a datelor declarate la cap. IV şi V pe tipuri de venit.
    6.2. Col. 2-6 se completează cumulat, pe tipuri de venit.

    7. Cap. III „Date privind natura veniturilor“
    7.1. Se înscrie (selectează) tipul de venit plătit, corespunzător tipului de venit cuprins în lista de la cap. I „Depunerea declaraţiei“, pct. 1 şi 3.
    7.2. Categoriile „Venituri sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile inclusiv“ şi „Venituri sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile“ se selectează în cazul veniturilor sub forma câştigurilor realizate din România şi/sau din străinătate din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate pentru care impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă de către intermediarii definiţi potrivit legislaţiei în materie, societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români sau nerezidenţi care au în România un sediu permanent care are calitatea de intermediar.
    7.3. Categoria „Câştiguri/Pierderi din transferul aurului de investiţii“ se selectează în cazul câştigurilor/pierderilor rezultate din transferul aurului de investiţii pentru care beneficiarul de venit are obligaţia stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
    7.4. Categoria „Venituri din jocuri de noroc“ se selectează în cazul veniturilor din jocuri de noroc pentru care impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă de către organizatorii sau plătitorii de venituri, impozitul fiind final.
    7.4.1. Declaraţia cuprinde şi impozitul pe veniturile realizate de nerezidenţi la jocurile de noroc practicate în România.

    7.5. Categoria „Venituri provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi“ se selectează în cazul sumelor provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi, calificate ca venituri din alte surse, pentru care impozitul pe venit datorat se reţine la sursă la momentul distribuirii bacşişului de către plătitorii de venituri, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    7.6. Categoria „Venituri din alte surse, altele decât veniturile provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal“ se selectează în cazul veniturilor din alte surse pentru care impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, impozitul fiind final. În această categorie nu se cuprind:
    a) veniturile prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal;
    b) veniturile provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    7.7. În categoria „Venituri din activităţi independente prevăzute la art. 68^2 din Codul fiscal şi venituri din alte surse prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal“ se cuprind veniturile prevăzute la art. 68^2 şi art. 114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal, realizate de către contribuabili, alţii decât titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca urmare a valorificării dreptului de creanţă dobândit în legătură cu măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România potrivit prevederilor Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    8. Cap. IV „Date informative privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit, altele decât cele de la cap. V“
    Pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în acelaşi formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completează pentru tipurile de venituri prevăzute la cap. I „Depunerea declaraţiei“ pct. 1 lit. b)-j) şi pct. 3.
    Col. 1 - se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice pentru care plătitorul de venit a reţinut impozit la sursă şi/sau a efectuat plata veniturilor.
    Col. 2 - se completează, după caz, „rezident“ sau „nerezident“, potrivit situaţiei fiecărui beneficiar de venit de la momentul realizării venitului.
    Col. 3 - se completează numai în situaţia beneficiarilor de venit nerezidenţi, înscriindu-se statul al cărui rezident este persoana nerezidentă la momentul realizării venitului.
    Col. 4 - se înscrie codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
    Col. 5 - se înscrie codul de identificare fiscală al beneficiarului de venit nerezident, emis de autoritatea fiscală din statul al cărui rezident este persoana fizică nerezidentă.
    Col. 6 - se completează numai în cazul persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare pentru care, în convenţia de evitare a dublei impuneri încheiată între România şi statul de rezidenţă al persoanei fizice nerezidente, nu este menţionat dreptul de impunere pentru România şi respectiva persoană prezintă entităţii prevăzute la art. 96^1 alin. (1) din Codul fiscal certificatul de rezidenţă fiscală. În această situaţie se înscrie „X“ la poziţia corespunzătoare beneficiarului de venit.
    Col. 7 - se înscrie suma reprezentând totalul câştigurilor înregistrate de fiecare beneficiar de venit în anul de raportare din transferul aurului de investiţii.
    Col. 8 - se înscrie suma reprezentând totalul pierderilor înregistrate de fiecare beneficiar de venit în anul de raportare din transferul aurului de investiţii.
    Col. 9 - se înscrie baza de calcul al impozitului, reprezentând totalul venitului impozabil realizat de fiecare beneficiar de venit într-un an fiscal.
    1. În cazul veniturilor sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate se înscrie baza de calcul al impozitului, reprezentând totalul câştigului realizat de fiecare beneficiar de venit într-un an fiscal, în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor de valoare şi instrumentelor financiare derivate.
    2. Baza de calcul al impozitului se determină potrivit regulilor specifice fiecărui tip de venit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

    Col. 10 - se înscrie suma reprezentând totalul impozitului pe venit calculat şi reţinut în cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit.
    1. În cazul veniturilor sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi instrumente financiare derivate se înscrie suma reprezentând totalul impozitului pe venit calculat şi reţinut în cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit, în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor de valoare şi instrumentelor financiare derivate.
    2. Impozitul pe venit se calculează potrivit regulilor specifice fiecărui tip de venit, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.


    9. Cap. V „Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende“ se completează de către plătitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoană fizică beneficiară.
    Col. 1 - se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice.
    Col. 2 - se înscrie codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
    Col. 3 - se înscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentând totalul venitului distribuit din dividende, într-un an fiscal.
    Col. 4 - se înscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentând totalul venitului plătit acţionarilor sau asociaţilor din dividendele distribuite, într-un an fiscal.
    Col. 5 - se înscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentând baza de calcul al impozitului, într-un an fiscal.
    Col. 6 - se înscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentând totalul impozitului pe venit calculat şi reţinut în cursul anului.
    Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, se cuprinde în declaraţia aferentă perioadei în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016