Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 153 din 20 septembrie 2024  privind forma, conţinutul şi procedura emiterii permisului de conducere internaţional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 153 din 20 septembrie 2024 privind forma, conţinutul şi procedura emiterii permisului de conducere internaţional

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 969 din 26 septembrie 2024
    Având în vedere dispoziţiile art. IV din Hotărârea Guvernului nr. 815/2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006,
    în temeiul art. 45^3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
    viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite următorul ordin:
    ART. 1
    Forma şi conţinutul permisului de conducere internaţional emis de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări conform prevederilor art. 83 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 2
    Paginile primei coperte a permisului de conducere internaţional sunt reproduse în limba română, iar paginile interioare ale acestuia sunt reproduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă şi arabă.

    ART. 3
    (1) Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări eliberează permise de conducere internaţionale numai persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 45^2 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia în care valabilitatea unor categorii de vehicule pentru care a fost eliberat permisul de conducere expiră mai devreme decât valabilitatea administrativă a acestuia, în permisul de conducere internaţional se vor efectua menţiunile corespunzătoare la rubrica „Restricţii“.
    (3) Categoriile permisului de conducere grevate de restricţii care corespund codurilor naţionale nu se înscriu în permisul de conducere internaţional.

    ART. 4
    (1) Cererea pentru eliberarea permisului de conducere internaţional, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, se depune prin intermediul mijloacelor electronice puse la dispoziţie pe pagina de internet a Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări şi prin HUB-ul de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, la care se ataşează în format electronic următoarele documente:
    a) actul de identitate aflat în termen de valabilitate;
    b) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere internaţional, cu excepţia situaţiei în care plata s-a efectuat prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online.

    (2) Cererea şi documentele menţionate la alin. (1) pot fi depuse şi în format letric, la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, care le înaintează de îndată Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări în vederea soluţionării.
    (3) În cazul prevăzut la alin. (2), actul de identitate prevăzut la alin. (1) lit. a) se depune în original şi se restituie de către lucrătorul care îl primeşte, pe loc, după verificarea condiţiilor privind valabilitatea. Cu această ocazie se verifică şi valabilitatea permisului de conducere în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, iar în situaţia în care actul de identitate şi/sau permisul de conducere nu sunt valabile, cererea şi documentele depuse se restituie solicitantului.
    (4) Odată cu depunerea, potrivit reglementărilor în vigoare, a cererii pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia la autoritatea competentă să elibereze permise de conducere, solicitantul poate depune şi cererea prevăzută la alin. (1).
    (5) Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări emite permisul de conducere internaţional în termen de 30 de zile de la data primirii cererii, în condiţiile prezentului ordin.

    ART. 5
    (1) Achitarea tarifului de emitere a permisului internaţional de conducere se efectuează prin mijloacele de plată prevăzute la art. 11^1 alin. (1^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în contul deschis la Trezoreria Statului pe numele Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări.
    (2) Sumele încasate potrivit alin. (1) se fac venit la bugetul de stat.

    ART. 6
    Permisul de conducere internaţional se expediază la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în a cărui rază teritorială se află această adresă.

    ART. 7
    Cererea pentru eliberarea permisului de conducere internaţional şi documentele care o însoţesc se arhivează la nivelul Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări.

    ART. 8
    Până la data implementării soluţiilor tehnice de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări, tipăriturile necesare în activitatea de eliberare a permisului de conducere internaţional şi imprimarea acestuia se asigură de către Tipografia Ministerului Afacerilor Interne.

    ART. 9
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 10
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.



                    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu

    Bucureşti, 20 septembrie 2024.
    Nr. 153.
    ANEXA 1

    Permisul de conducere internaţional
    1. Permisul de conducere internaţional este un carnet format A6 (148 x 105 mm). Coperta sa este gri, paginile interioare sunt albe cu fontul albastru-închis.
    2. Ambele pagini ale primei foi ale copertei sunt conforme paginilor 1 şi, respectiv, 2*) de mai jos. Ele sunt imprimate în limba română.
    *) Paginile model sunt reproduse în facsimil.
    La sfârşitul paginilor interioare, două pagini suprapuse sunt conforme modelului nr. 3 de mai jos şi sunt imprimate în limba franceză. Paginile interioare care precedă aceste două pagini reproduc în limbile engleză, germană, spaniolă, rusă, greacă şi arabă prima din aceste două pagini.
    Pe ultima pagină a copertei se înscrie seria unică de identificare a tipizatului.

    3. Indicaţiile dactilografiate vor fi cu caractere latine.
    Pagina model nr. 1 (faţa primei foi a copertei) (a se vedea imaginea asociată)
    *1) Semnul distinctiv al statului conform Anexei nr. III la Convenţia asupra circulaţiei rutiere din 8 noiembrie 1968: literele au o înălţime minimă de 0,08 m, iar scrisul o grosime de cel puţin 0,01 m. Literele sunt scrise cu negru pe fond alb, având forma unei elipse cu axa mare orizontală.
    *2) Ştampila autorităţii care a eliberat permisul.
    *3) Semnătura autorităţii care a eliberat permisul.

    Pagina model nr. 2 (versoul primei foi a copertei) (a se vedea imaginea asociată)

    Pagina model nr. 3 (pagina din stânga) (a se vedea imaginea asociată)
    *4) Ştampila autorităţii care a eliberat permisul. Aceasta nu va fi aplicată în dreptul categoriilor înscrise în permisul de conducere internaţional decât dacă titularul are dreptul să conducă vehicule din categoria respectivă.
    *5) De exemplu: restricţiile corespunzătoare codurilor armonizate ale Uniunii Europene.
    (pagina din dreapta) (a se vedea imaginea asociată)
    *6) Ştampila autorităţii emitente. Ştampila se aplică pe fiecare categorie pentru care are dreptul de conducere valabil conform permisului de conducere naţional.
    *7) Se introduce de către autoritatea emitentă fotografia existentă în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, care se regăseşte în permisul de conducere naţional.
    *8) Se introduce de către autoritatea emitentă semnătura existentă în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, care se regăseşte în permisul de conducere naţional.




    ANEXA 2

    *) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
    NOTĂ DE INFORMARE
    Instituţia Prefectului - Municipiul/Judeţul ..............,/Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări prelucrează datele cu caracter personal furnizate de dumneavoastră în prezenta cerere în scopul efectuării operaţiunii solicitate, refuzul determinând imposibilitatea procesării cererii dumneavoastră. Informaţiile înregistrate sunt destinate utilizării de către operatori şi sunt comunicate numai destinatarilor legali. Conform prevederilor legale aplicabile beneficiaţi de dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul la ştergerea datelor, dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la opoziţie şi procesul decizional individual automatizat. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată, la adresa operatorului au prin e-mail la dgpci@mai.gov.ro. Totodată, aveţi posibilitatea de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu sediul în Bucureşti, B-dul G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, sect. 1. De asemenea, fără a fi adusă vreo atingere posibilităţii de a vă adresa cu plângere autorităţii de supraveghere, aveţi dreptul de a vă adresa instanţei competente în vederea apărării oricăror drepturi garantate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, care v-au fost încălcate.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016