Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 151 din 24 februarie 2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind calatoriile internationale inregistrate la frontierele Romaniei
EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 177 din 23 martie 2009
În temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statisticã, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere Hotãrârea Comitetului de avizare metodologicã nr. 1/2009,
preşedintele Institutului Naţional de Statisticã emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Obiectul prezentului ordin îl reprezintã stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României.
ART. 2
Metodologia menţionatã la art. 1 este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Institutul Naţional de Statisticã va asigura actualizarea metodologiei în funcţie de legislaţia europeanã.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi pus în aplicare de cãtre compartimentul de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statisticã.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficialã din România.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele
Institutului Naţional de Statisticã,
Vergil Voineagu
Bucureşti, 24 februarie 2009.
Nr. 151.
ANEXĂ
METODOLOGIA CERCETĂRII STATISTICE
privind cãlãtoriile internaţionale
la frontierele României
1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Informaţiile statistice referitoare la cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României sunt utilizate pentru lucrãri de analizã şi prognozã privind activitatea de turism, de cãtre Ministerul Turismului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism, societãţi cu activitate de turism şi alte instituţii.
Cercetarea statisticã privind cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României are urmãtoarele obiective:
● culegerea de date lunare privind cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României;
● obţinerea unor statistici de calitate referitoare la cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României;
● valorificarea rezultatelor cercetãrii statistice prin publicaţii în acest domeniu.
1.2. Cadrul legal
Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 151/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României
1.3. Concepte şi definiţii
Turismul cuprinde activitãţile desfãşurate de persoane în cursul cãlãtoriilor şi şederilor lor în afara mediului lor obişnuit - reşedinţei obişnuite - pentru o perioadã neîntreruptã care sã nu depãşeascã un an, în scopuri de odihnã, pentru afaceri, vizitarea prietenilor şi a rudelor, tratament medical, în scopuri religioase ori în scopul realizãrii unor pelerinaje.
Formele de turism:
a) turismul intern: rezidenţii unei ţãri date care cãlãtoresc numai în interiorul acestei ţãri;
b) turismul receptor: nerezidenţii care cãlãtoresc în ţara datã;
c) turismul emitor: rezidenţii unei ţãri date care cãlãtoresc în alte ţãri.
Cele 3 forme de bazã ale turismului enunţate anterior pot fi asociate şi se obţin urmãtoarele categorii de turism:
- turismul interior, care regrupeazã turismul intern şi turismul receptor;
- turismul naţional, care reprezintã turismul intern şi turismul emitor;
- turismul internaţional, care reprezintã turismul receptor şi turismul emitor.
Pentru scopuri ale statisticilor de turism şi în acord cu modalitãţile de bazã ale turismului, vizitatorii pot fi clasificaţi astfel:
a) vizitatori internaţionali: - turişti;
- excursionişti - vizitatori de o zi;
b) vizitatori interni: - turişti;
- excursionişti - vizitatori de o zi.
Termenul vizitator internaţional desemneazã orice persoanã care se deplaseazã într-o ţarã, alta decât cea în care aceasta îşi are rezidenţa obişnuitã, pentru o perioadã mai micã de 12 luni, şi al cãrei motiv principal al vizitei este altul decât acela de a exercita o activitate remuneratã în ţara vizitatã.
Vizitatorii internaţionali includ:
- turiştii, care reprezintã vizitatorii care petrec cel puţin o noapte într-o structurã turisticã de gãzduire colectivã sau privatã în ţara vizitatã;
- excursioniştii -vizitatorii de o zi care reprezintã vizitatorii care nu petrec cel puţin o noapte într-o structurã turisticã de gãzduire colectivã sau privatã în ţara vizitatã.
Termenul vizitator intern desemneazã orice persoanã care se deplaseazã, pentru o perioadã mai micã de 12 luni, într-un loc situat în ţara sa de reşedinţã, dar altul decât acela care corespunde mediului obişnuit al sãu, şi al cãrei motiv principal al vizitei este altul decât acela de a exercita o activitate remuneratã în locul vizitat.
În scopuri statistice, sintagma vizitator intern de o zi - excursionist intern desemneazã un vizitator intern care nu petrece cel puţin o noapte într-o structurã turisticã colectivã sau privatã, în locul vizitat.
Pentru scopuri ale statisticilor de turism internaţional, o persoanã este rezidentã într-o ţarã, dacã:
a) persoana a locuit în ţara respectivã cea mai mare parte a anului scurs - 12 luni; sau
b) persoana a locuit în acea ţarã o perioadã mai micã de 12 luni, dar are intenţia sã se reîntoarcã în cele 12 luni care urmeazã pentru a trãi acolo.
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Este cercetatã activitatea turisticã ce traverseazã frontierele României, respectiv sosirile vizitatorilor strãini în România şi plecãrile vizitatorilor români în strãinãtate. Aceastã cercetare statisticã este exhaustivã.
2.2. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate
Sunt utilizate pentru realizarea cercetãrii statistice urmãtoarele nomenclatoare: pe ţãri, pe puncte de frontierã de intrare/ieşire din ţarã, pe mijloace de transport.
2.3. Principalele variabile studiate
Din informaţiile obţinute de la Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã se obţin urmãtorii indicatori statistici:
- numãrul sosirilor vizitatorilor strãini în România, pe ţãri de origine, puncte de frontierã de intrare în ţarã şi mijloace de transport utilizate;
- numãrul plecãrilor vizitatorilor români în strãinãtate, pe puncte de frontierã de ieşire din ţarã şi mijloace de transport utilizate.
Sosiri reprezintã unitatea de mãsurã pentru vizitatorii strãini înregistraţi la intrarea în ţarã. Plecãri reprezintã unitatea de mãsurã pentru vizitatorii români care cãlãtoresc în strãinãtate, înregistraţi la ieşirea din ţarã.
Numãrul de sosiri sau plecãri ale vizitatorilor este diferit de numãrul persoanelor care intrã, respectiv ies din ţarã. Aceeaşi persoanã din strãinãtate poate realiza mai multe cãlãtorii în ţarã, în perioada respectivã, fiind înregistratã de fiecare datã ca o nouã sosire.
În acelaşi mod se procedeazã la plecãrile vizitatorilor români în strãinãtate.
Categoriile urmãtoare de cãlãtorii sunt excluse din sosirile şi plecãrile vizitatorilor internaţionali:
- imigranţii şi emigranţii;
- diplomaţii, reprezentanţii consulari şi membrii forţelor armate, când se deplaseazã spre/dinspre locul unde trebuie sã îşi exercite misiunea într-o ţarã;
- refugiaţii şi nomazii.
Ţara de origine a vizitatorilor internaţionali se stabileşte dupã cetãţenia înscrisã în paşaportul vizitatorului.
3. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor
3.1. Metoda de înregistrare
Datele sunt obţinute din surse administrative, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã.
3.2. Perioada de referinţã şi de înregistrare
Perioada de referinţã pentru care se înregistreazã datele statistice este luna.
Perioada de înregistrare: datele se obţin de la Ministerul Administraţiei şi Internelor în a 10-a zi de la expirarea lunii analizate.
3.3. Prelucrarea datelor
Datele obţinute lunar pe dischetã de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã sunt prelucrate lunar şi trimestrial, folosind programele informatice realizate de Institutul Naţional de Statisticã.
4. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
4.1. Principalii indicatori utilizaţi
Sosirile vizitatorilor strãini în România, pe ţãri de origine, mijloace de transport utilizate şi puncte de frontierã de intrare în ţarã
Plecãrile vizitatorilor români în strãinãtate, pe mijloace de transport utilizate şi puncte de frontierã de ieşire din ţarã
4.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Datele statistice referitoare la turismul internaţional al României se disemineazã în publicaţiile şi la termenele stabilite anual prin Programul statistic anual.
Datele referitoare la sosirile vizitatorilor strãini, pe ţãri de origine şi mijloace de transport utilizate, precum şi cele referitoare la plecãrile vizitatorilor români în strãinãtate, pe mijloace de transport utilizate, sunt diseminate în Buletinul statistic lunar.
Informaţiile statistice diseminate în Buletinul statistic lunar, împreunã cu cele referitoare la sosirile vizitatorilor strãini, pe puncte de frontierã de intrare în ţarã, precum şi cele referitoare la plecãrile vizitatorilor români în strãinãtate, pe puncte de frontierã de ieşire din ţarã, se disemineazã trimestrial în publicaţia statisticã "Cãlãtoriile internaţionale înregistrate la frontierele României".
Informaţiile statistice referitoare la turismul internaţional al României se mai disemineazã în urmãtoarele publicaţii: "Informaţii statistice operative" - seria "Turism" - trimestrial, breviarul statistic "Turismul României", capitolul "Turism", din Anuarul statistic al României, "România în cifre" - breviar statistic.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: