Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 15 din 5 februarie 2020 privind modificarea Metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate pentru echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul utilizatorilor reţelei de transport al gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 85/2017, şi a Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 92 din 7 februarie 2020
Având în vedere prevederile art. 29 şi 30 din Regulamentul (UE) nr. 312/2014 al Comisiei din 26 martie 2014 de stabilire a unui cod de reţea privind echilibrarea reţelelor de transport de gaz,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. a) şi q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
ART. I
Metodologia de calculare a tarifelor de neutralitate pentru echilibrare, inclusiv repartizarea lor în rândul utilizatorilor reţelei de transport al gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 85/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 769 din 28 septembrie 2017, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Tarifele de neutralitate se aplică UR sau OTS în funcţie de rezultatul activităţii de echilibrare.
(2) OTS facturează tarifele de neutralitate în situaţia în care rezultatul activităţii de echilibrare este negativ.
(3) UR facturează tarifele de neutralitate în situaţia în care rezultatul activităţii de echilibrare este pozitiv."
2. Articolul 14 va avea următorul cuprins:
"ART. 14
Riscul de neplată aferent tarifelor prevăzute la art. 9 este acoperit de garanţiile financiare constituite conform prevederilor contractului de echilibrare şi acces la PVT."
3. Articolul 15 va avea următorul cuprins:
"ART. 15
Începând cu data de 1 decembrie 2015, diferenţa dintre toate veniturile şi cheltuielile rezultate din acţiunile de echilibrate a SNT se calculează lunar şi se repartizează conform prevederilor prezentei metodologii."
ART. II
Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 69 va avea următorul cuprins:
"ART. 69
(1) În punctele de interconectare Medieşu Aurit - Isaccea şi Isaccea 1 alocarea zilnică este efectuată de către OTS cu respectarea prevederilor acordurilor de interconectare încheiate între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale «Transgaz» - S.A. Mediaş din România şi OTS din Ucraina.
(2) Până la finalizarea acordului de interconectare pentru punctul de interconectare Medieşu Aurit - Isaccea rezervarea de capacitate se transferă în punctul de interconectare Isaccea 1."
2. Articolul 71^6 va avea următorul cuprins:
"ART. 71^6
În cazul în care OD se află în imposibilitatea de a transmite către OTS alocările prevăzute la art. 71^4 până la ora 14,00 în ziua D + 1 pentru ziua D, cantităţile măsurate vor fi alocate şi comunicate UR, de către OTS, la nivelul nominalizărilor UR confirmate. Regularizarea ulterioară a diferenţelor dintre cantitatea alocată şi cea distribuită va fi făcută în conformitate cu acordul de interconectare încheiat între OTS şi OSD şi cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite, elaborată de ANRE."
3. La articolul 74, alineatul (4) va avea următorul cuprins:
"(4) Diferenţele dintre cantităţile lunare distribuite şi alocarea lunară finală se determină în conformitate cu Metodologia de regularizare a diferenţelor dintre alocări şi cantităţile de gaze naturale distribuite, elaborată de ANRE."
4. La articolul 102^6, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) OTS transferă către UR toate cheltuielile şi veniturile rezultate din acţiunile de echilibrare, diferenţa între cheltuielile şi veniturile rezultate fiind alocate lunar către UR."
5. Anexa nr. 1^3 se modifică după cum urmează:
a) La articolul 7, litera b) va avea următorul cuprins:
"b) până la data de 10 a lunii următoare celei în care se calculează tariful de neutralitate, o factură aferentă diferenţei dintre costurile şi veniturile rezultate din activitatea de echilibrare în situaţia în care rezultatul activităţii de echilibrare este negativ, calculată conform metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE."
b) Articolul 7^2 va avea următorul cuprins:
"ART. 7^2
UR va transmite OTS:
a) până la data de 15 a lunii, o factură aferentă dezechilibrelor zilnice finale cu titlul «Excedent», înregistrate în luna precedentă, a cărei contravaloare a fost calculată în conformitate cu reglementările prevăzute în Codul reţelei;
b) până la data de 10 a lunii următoare celei în care se calculează tariful de neutralitate, o factură aferentă diferenţei dintre costurile şi veniturile rezultate din activitatea de echilibrare, în situaţia în care rezultatul activităţii de echilibrare este pozitiv, calculată conform metodologiei de calculare a tarifelor de neutralitate, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE."
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Dumitru Chiriţă
Bucureşti, 5 februarie 2020.
Nr. 15.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: