Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 147 din 21 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile avicole comerciale, precum si a Procedurii privind miscarea pasarilor vii, a produselor, subproduselor si a gunoiului de la pasari
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 551 din 27 iunie 2006
Vãzând Referatul de aprobare nr. 24.299 din 20 iunie 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile avicole comerciale, precum şi Procedura privind mişcarea pãsãrilor vii, a produselor, subproduselor şi a gunoiului de la pãsãri, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
Bucureşti, 21 iunie 2006.
Nr. 147.
ANEXĂ
CAP. I
Normã sanitarã veterinarã privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile avicole comerciale
ART. 1
Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte condiţiile de biosecuritate care condiţioneazã autorizarea sanitar-veterinarã a exploataţiilor avicole.
ART. 2
În sensul prezentei norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
1. biosecuritate - ansamblul de metode şi mijloace care trebuie asigurate pentru protecţia efectivelor de pãsãri, în scopul apãrãrii sãnãtãţii animalelor;
2. exploataţie avicolã comercialã - unitatea zootehnicã ce asigurã condiţii pentru achiziţionarea de pãsãri vii, ouã pentru incubaţie în scopul creşterii şi comercializãrii acestora;
3. obiective - construcţiile şi amenajãrile destinate asigurãrii activitãţilor de creştere şi exploatare a pãsãrilor, precum şi de exploatare a ouãlor de incubaţie;
4. HACCP - analiza riscului şi controlul punctelor critice.
ART. 3
Exploataţiile avicole comerciale funcţioneazã numai dacã sunt autorizate/aprobate sanitar-veterinar, în urmãtoarele condiţii:
a) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare permanente a exploataţiei şi a dotãrii necesare pentru activitatea medicului veterinar;
b) asigurarea urmãtoarelor condiţii de biosecuritate:
1. asigurarea spaţiilor de cazare bine delimitate, etanşe, sectorizate pe categorii de exploatare, şi a condiţiilor în concordanţã cu reglementãrile privind protecţia şi bunãstarea pãsãrilor;
2. împrejmuirea compactã a adãposturilor în scopul prevenirii accesului animalelor şi al persoanelor strãine, cu verificarea periodicã a integritãţii acestora;
3. asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu pãsãrile sãlbatice;
4. asigurarea dezinfectorului rutier sau covorului cu substanţã dezinfectantã;
5. amenajarea şi funcţionarea filtrului sanitar-veterinar compartimentat corespunzãtor pe sexe, care sã asigure schimbarea îmbrãcãminţii de stradã (haine, încãlţãminte), separat de echipamentul de lucru;
6. asigurarea echipamentului de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia;
7. asigurarea grupului sanitar dotat corespunzãtor pentru igienizarea corporalã a personalului propriu şi a vizitatorilor;
8. asigurarea sursei curente de apã caldã şi rece, fiind interzisã alimentarea prin surse de apã deschise;
9. asigurarea dezinfectoarelor pentru dezinfecţia încãlţãmintei şi a unui sistem pentru spãlarea şi dezinfecţia mâinilor, plasate la intrarea în spaţiile de creştere şi exploatare;
10. asigurarea respectãrii principiului totul plin totul gol, a vidului sanitar şi a repopulãrii spaţiilor de exploatare dupã cel puţin 7 zile;
11. asigurarea substanţelor necesare efectuãrii decontaminãrii tuturor obiectivelor existente în exploataţia avicolã;
12. respectarea igienei ouãlor pentru incubat şi a procedurilor de decontaminare microbianã a acestora;
13. asigurarea amenajãrilor necesare pentru eliminarea dejecţiilor şi a apelor reziduale dupã inactivarea acestora;
14. încadrarea de personal atestat profesional şi asigurarea utilajelor necesare efectuãrii decontaminãrii, dezinsecţiei şi deratizãrii spaţiilor de creştere a pãsãrilor şi a tuturor obiectivelor existente în exploataţia avicolã, pentru pregãtirea introducerii unor noi serii de pãsãri;
15. încheierea unor contracte cu societãţi comerciale autorizate sanitar-veterinar pentru efectuarea acţiunilor de decontaminare, dezinsecţie şi dezinfecţie;
16. asigurarea controlului eficienţei decontaminãrii de cãtre laboratoare sanitar-veterinare autorizate sanitar-veterinar;
17. asigurarea aprovizionãrii cu furaje prin transbordare sau prin FNC propriu, separat funcţional de restul activitãţilor;
18. asigurarea decontaminãrii mijloacelor de transport al pãsãrilor în spaţii aflate în afara perimetrului exploataţiei;
19. asigurarea mijloacelor de transport pentru transferul pãsãrilor în incinta fermei, separate de cele necesare efectuãrii livrãrilor la abator sau pentru alte scopuri tehnologice;
20. respectarea în mod obligatoriu a carantinei profilactice pe o perioadã de 30 de zile, perioadã în care se efectueazã supravegherea sanitar-veterinarã necesarã stabilirii statusului de sãnãtate al efectivului de pãsãri nou-achiziţionat;
21. prelungirea perioadei carantinei profilactice se face când statusul de sãnãtate al pãsãrilor nou-achiziţionate nu a fost precizat pe perioada celor 30 de zile;
22. respectarea prevederilor Programului acţiunilor de supraveghere, profilaxie şi control al bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului;
23. asigurarea formaţiunilor de lucru necesare efectuãrii decontaminãrii, a dezinsecţiei şi a deratizãrii în toate obiectivele din exploataţia avicolã;
24. obligativitatea schimbãrii hainelor de stradã cu echipamentul de protecţie de cãtre şoferii care asigurã aprovizionarea cu furaje;
25. colectarea şi eliminarea zilnicã a pãsãrilor moarte şi a deşeurilor de la staţia de incubaţie şi dirijarea acestora la o unitate de profil tip Protan (în baza unui contract încheiat cu aceasta) sau distrugerea acestora în incineratorul propriu;
26. amenajarea rampei pentru livrarea ouãlor de consum din depozit;
27. depozitarea gunoiului de grajd separat de cadavre, în platforme amenajate, batale speciale şi împrejmuite, pentru o perioadã care asigurã sterilizarea;
28. înscrierea în contractul de muncã a prevederii referitoare la interdicţia creşterii de cãtre angajaţii din exploataţiile avicole a pãsãrilor în gospodãriile proprii, precum şi a desfãşurãrii de activitãţi similare în alte exploataţii avicole;
29. întocmirea evidenţelor sanitar-veterinare şi zootehnice obligatorii:
(i) registrul de fermã;
(ii) registrul mijloacelor de transport al pãsãrilor, furajelor şi al diverselor materiale;
(iii) registrul de consultaţii şi tratamente;
(iv) registrul imunologic;
(v) evidenţe privind efectuarea decontaminãrii spaţiilor cu echipe specializate proprii, autorizate sanitar-veterinar;
(vi) registrul cuprinzând pierderile prin moarte, fişele de lot;
(vii) registrul pentru efectuarea necropsiilor;
(viii) evidenţa privind necesarul consumului de hranã şi apã;
(ix) evidenţe referitoare la înregistrarea cantitãţilor de cadavre şi subproduse în corelaţie cu cantitãţile dirijate pentru distrugere într-o unitate tip Protan;
(x) interzicerea comercializãrii pãsãrilor vii şi a ouãlor pentru incubaţie direct de la poarta exploataţiei avicole cãtre persoanele fizice;
c) existenţa evidenţelor privind certificarea competenţei profesionale a managerilor şi îngrijitorilor şi a programului de control pentru certificarea sãnãtãţii angajaţilor;
d) respectarea aplicãrii sistemului HACCP în biosecuritatea exploataţiei.
CAP. II
Procedurã privind mişcarea pãsãrilor vii, a produselor, subproduselor şi a gunoiului de la pãsãri
1. Mişcarea ouãlor, a pãsãrilor domestice şi/sau a pãsãrilor ţinute în captivitate din zonele de protecţie şi de supraveghere stabilite în jurul unitãţii epidemiologice infectate în cazul evoluţiei influenţei aviare se supune prevederilor art. 9 alin. (3) şi (6) şi ale art. 10 din anexa la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 87/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea influenţei aviare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Conform prevederilor art. 10 alin. (2) din anexa la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 87/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, autoritatea sanitarã veterinarã teritorialã competentã stabileşte planurile care sã îi permitã sã identifice circulaţia ouãlor, a pãsãrilor domestice şi a pãsãrilor ţinute în captivitate.
3. Prezenta procedurã stabileşte cadrul în care autoritãţile sanitare veterinare teritoriale îşi vor întocmi propriile planuri stabilite la art. 10 alin. (2).
4. Se interzice circulaţia ouãlor, a pãsãrilor domestice şi/sau a pãsãrilor ţinute în captivitate, provenite din exploataţii neautorizate sanitar-veterinar, inclusiv din gospodãrii ale populaţiei.
5. Circulaţia ouãlor, a pãsãrilor domestice şi/sau a pãsãrilor ţinute în captivitate din exploataţiile autorizate sanitar-veterinar din zonele de protecţie şi de supraveghere stabilite în jurul unitãţii epidemiologice infectate poate avea loc pe baza unei cereri documentate a proprietarului exploataţiei, adresatã direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, aprobatã de acestea şi de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
6. Cu aprobarea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi a Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, circulaţia ouãlor, a pãsãrilor domestice şi/sau a pãsãrilor ţinute în captivitate din exploataţiile autorizate sanitar-veterinar din zonele de protecţie şi de supraveghere stabilite în jurul unitãţii epidemiologice infectate se poate efectua în cadrul aceluiaşi judeţ sau în alte judeţe, în scopul:
(i) tãierii imediate a pãsãrilor într-un abator desemnat de autoritatea sanitarã veterinarã teritorialã competentã; carcasele sunt identificate printr-un marcaj de salubritate care sã asigure trasabilitatea (ştampila cu o cruce);
(ii) transferului puilor de o zi şi al puicuţelor spre o exploataţie desemnatã de autoritatea sanitarã veterinarã teritorialã competentã, cu aprobarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
(iii) dirijãrii ouãlor de incubat cãtre o staţie de incubaţie desemnatã de autoritatea sanitarã veterinarã teritorialã competentã, cu decontaminarea prealabilã a ouãlor şi ambalajelor.
7. Certificarea sanitar-veterinarã a fiecãrui transport este obligatorie şi este fãcutã de medicul veterinar împuternicit, pe baza rezultatelor examenelor de laborator efectuate anterior livrãrilor pe loturile ce urmeazã a fi transportate şi a buletinelor de analizã ce atestã aceste examene.
8. Exploataţiile avicole de tip comercial care solicitã transportul ouãlor, al pãsãrilor domestice şi/sau al pãsãrilor ţinute în captivitate trebuie sã îndeplineascã strict mãsurile de biosecuritate stabilite de normativele sanitar-veterinare în vigoare şi sã poatã face dovada existenţei acestor mãsuri.
9. Transportul ouãlor, al pãsãrilor domestice şi/sau al pãsãrilor ţinute în captivitate, pentru care a fost obţinutã aprobarea, trebuie sã se facã în condiţiile stabilirii de cãtre direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti a planurilor de rutã, cu dovada efectuãrii dezinfecţiei mijlocului de transport autorizat sanitar-veterinar şi cu respectarea normelor privind protecţia şi bunãstarea pãsãrilor pe timpul transportului şi în toate etapele de manipulare.
10. În cazul în care pãsãrile sunt transportate, în scopul repopulãrii altor exploataţii comerciale, la destinaţie, acestea vor fi în mod obligatoriu monitorizate zilnic în privinţa evoluţiei stãrii lor de sãnãtate pe o perioadã de 21 de zile de la data achiziţiei şi cu respectarea procedurilor legale prevãzute în programul strategic.
11. Proprietarul exploataţiei în care au fost introduse astfel de pãsãri este obligat sã anunţe medicul veterinar împuternicit asupra oricãror modificãri intervenite în starea de sãnãtate a pãsãrilor şi sã nu introducã în aceeaşi fermã pãsãri provenite din alte achiziţii.
12. În aceeaşi perioadã de 21 de zile de la data achiziţiei, medicul veterinar împuternicit va controla personal evoluţia stãrii de sãnãtate a loturilor nou-introduse.
13. Vehiculele folosite pentru transportul pãsãrilor şi al produselor provenite de la acestea trebuie sã corespundã normelor de biosecuritate şi de protecţie a animalelor şi vor fi supuse decontaminãrii înainte de încãrcare şi trecerii prin dezinfectoare rutiere atât la pãrãsirea incintei fermei, cât şi înainte de pãtrunderea în ferma de destinaţie.
14. Transporturile aprobate de cãtre direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi înregistrate într-un registru special, iar la plecare vor fi verificate de medicul veterinar împuternicit.
15. Pãsãrile achiziţionate în urma unor astfel de mişcãri comerciale nu se pot recomercializa cãtre alte exploataţii avicole.
16. În cazul transporturilor interjudeţene, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de origine vor prenotifica prin fax direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de destinaţie datele referitoare la plecarea transportului, împreunã cu certificatul sanitar-veterinar de transport, buletinul de analizã, planul de rutã şi procesul-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: