Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 143 din 21 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de control desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1258 din 28 decembrie 2022
Având în vedere dispoziţiile art. 93,95,194-196,198 şi 199 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 9 alin. (1) lit. m) şi art. 10 alin. (1) lit. t) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
ART. I
Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul energiei aplicabil activităţii de control desfăşurate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 62/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 26 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, literele d) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"d) autorităţilor administraţiei publice;
(...)
g) persoanelor fizice/persoanelor fizice autorizate/persoanelor juridice neautorizate care desfăşoară activităţi în domeniul energiei, inclusiv deţinătorilor de reţele de distribuţie a energiei electrice/gazelor naturale."
2. La articolul 2, literele e) şi f) se abrogă.
3. La articolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Acţiunile de control de tip inspecţie se efectuează în baza programului anual de control."
4. La articolul 13, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Acţiunea de control cu caracter inopinat se efectuează fără înştiinţarea prealabilă a persoanelor prevăzute la art. 2."
5. La articolul 16 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) să solicite/să analizeze şi să preia în copie, în format letric sau electronic, documente sau înregistrări relevante care au legătură cu obiectul acţiunii de control;"
6. La articolul 17 alineatul (2), literele b) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) să pună la dispoziţia membrilor echipei de control, în format letric sau electronic, la sediul/locul în care se desfăşoară controlul, toate documentele, evidenţele şi actele specifice solicitate, în original sau în copie, şi să permită preluarea acestora în copie. La solicitarea echipei de control, în cazul în care documentele sunt în format letric, acestea vor fi certificate cu menţiunea «conform cu originalul», semnate şi datate;
(...)
g) să ducă la îndeplinire măsurile de conformare dispuse în urma controlului la termenele indicate de ANRE şi să transmită la ANRE, în format letric sau electronic, documentele care atestă aceasta."
7. La articolul 18, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) În cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate şi persoanelor juridice, obligaţia transmiterii raportului de control se consideră îndeplinită dacă acestea au confirmat prin semnătură primirea unui exemplar sau dacă a fost transmis prin poştă sau poştă electronică, cu confirmare de primire."
8. La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În vederea aplicării sancţiunii contravenţionale, persoanele prevăzute la art. 2 sunt invitate la sediul ANRE. O copie a notei de sesizare se comunică odată cu invitaţia la sancţionare."
9. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 21
(1) Odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale, agentul constatator poate dispune prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, dacă se impun, măsuri şi termene de conformare pentru restabilirea legalităţii sau şi aplicarea corectă a reglementărilor sau în vederea remedierii unei situaţii existente neconforme."
10. La articolul 22, alineatul (2) se abrogă.
11. După articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu următorul cuprins:
"ART. 24^1
Documentele premergătoare acţiunii de control, emise în timpul acţiunii de control sau rezultate în urma finalizării acţiunii de control, se pot elabora şi comunica în format letric sau în format electronic, cu excepţia procesului-verbal de constatare şi sancţionare, care se elaborează în format letric şi se comunică potrivit dispoziţiilor art. 25-27 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."
12. La anexa nr. 1, litera j) se abrogă.
ART. II
Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Dumitru Chiriţă
Bucureşti, 21 decembrie 2022.
Nr. 143.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: