Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 140 din 9 martie 2009  privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobate prin   Ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 166/2007 si   Ordinul ministrului internelor si reformei administrative nr. 216/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 140 din 9 martie 2009 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor nr. 166/2007 si Ordinul ministrului internelor si reformei administrative nr. 216/2007

EMITENT: MININISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 245 din 13 aprilie 2009

În temeiul prevederilor <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 215/2008 privind unele mãsuri pentru susţinerea programelor de dezvoltare a construcţiei de locuinţe la nivel naţional,
în temeiul prevederilor <>art. 12 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 , cu modificãrile ulterioare, coroborate cu art. 1 şi <>art. 19 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 221/2008 pentru stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, cu modificãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii regionale şi locuinţei şi viceprim-ministrul, ministrul administraţiei şi internelor, emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice pentru punerea în aplicare a Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personalã, aprobate prin <>Ordinul ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor nr. 166/2007 şi <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 216/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 398 din 13 iunie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În tot cuprinsul normelor metodologice, denumirea "Ministerul Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei", iar denumirea "Ministerul Economiei şi Finanţelor" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Finanţelor Publice".
2. La articolul 1, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Contestaţiile cu privire la stabilirea dreptului la subvenţii pentru construirea unei locuinţe proprietate personalã vor fi adresate primarului în termen de 7 zile de la afişarea listelor prevãzute la alin. (5)."
3. La articolul 2, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) La stabilirea cuantumului subvenţiei de care pot beneficia solicitanţii eligibili, stabiliţi potrivit prevederilor art. 1 alin. (8), se va avea în vedere suma determinatã prin aplicarea unui procent de 30% la valoarea echivalentã în euro a locuinţei, stabilitã conform alin. (1), la cursul leu/euro de la data încheierii contractului de construire.
(3) Cuantumul subvenţiei este egal, de regulã, cu suma în lei stabilitã conform alin. (2), în cazul în care aceasta nu depãşeşte valoarea echivalentã în lei a 15.000 de euro şi nu este mai mare decât valoarea în lei a creditului ipotecar contractat, la cursul leu/euro de la data încheierii contractului de creditare, în caz contrar limitându-se la valoarea echivalentã în lei a 15.000 de euro şi/sau la valoarea în lei a creditului ipotecar contractat."
4. La articolul 2, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Limitarea subvenţiei la valoarea în lei a creditelor ipotecare contractate, prevãzutã la alin. (3), se stabileşte, dupã caz, şi se comunicã de cãtre primar beneficiarului subvenţiei care intrã sub incidenţa acestei prevederi, în termen de 5 zile de la primirea documentelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a).
(5) Valoarea subvenţiilor ale cãror cuantumuri au fost aprobate pânã la data de 16 decembrie 2008 pentru solicitanţii eligibili cuprinşi în listele nominale prevãzute la art. 1 alin. (8), destinate unor locuinţe care se aflã în construcţie şi nu sunt finalizate pânã la aceastã datã, se recalculeazã, cuantumul subvenţiei fiind stabilit astfel:
a) se multiplicã valoarea subvenţiei cu 1,5, suma fiind rotunjitã în lei prin eliminarea fracţiunilor de leu rezultate;
b) suma rezultatã nu trebuie sã depãşeascã atât valoarea echivalentã în lei a 15.000 de euro, la cursul leu/euro de la data încheierii contractului de construire, cât şi valoarea în lei a creditelor ipotecare contractate, inclusiv a creditelor suplimentare la creditul iniţial, la cursul leu/euro de la data încheierii contractului de creditare iniţial şi, dupã caz, a creditelor suplimentare, în caz contrar limitându-se la valoarea echivalentã în lei a 15.000 de euro şi/sau la valoarea în lei a creditelor ipotecare contractate."
5. La articolul 3, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru solicitanţii înscrişi în listele prevãzute la art. 1 alin. (8), primarii, în calitate de ordonatori de credite, vor elibera câte o adeverinţã întocmitã dupã modelul prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, prin care vor certifica faptul cã deţinãtorii acesteia au dreptul la subvenţia prevãzutã de lege pentru construirea unei locuinţe proprietate personalã, precum şi cuantumul subvenţiei."
6. La articolul 3, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care cuantumul subvenţiei stabilit în condiţiile prevederilor art. 2 alin. (4) este mai mare decât cel aprobat anterior, pentru diferenţa dintre aceste cuantumuri, primarii, în calitate de ordonatori de credite, vor elibera câte o adeverinţã întocmitã dupã modelul prevãzut în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, prin care vor certifica faptul cã deţinãtorii acesteia au dreptul la o subvenţie suplimentarã prevãzutã de lege pentru construirea unei locuinţe proprietate personalã, precum şi cuantumul subvenţiei."
7. La articolul 3, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Adeverinţele emise conform alin. (2) şi (2^1) au valabilitate de utilizare 90 de zile de la data eliberãrii."
8. La articolul 4, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nedepunerea în totalitate a documentelor prevãzute la alin. (1), prezentarea acestora dupã expirarea termenului de valabilitate a adeverinţei emise conform art. 3 alin. (2) şi neacceptarea de cãtre instituţia financiar-bancarã a cerinţelor prevãzute la alin. (1) lit. b) exonereazã ordonatorii de credite de obligaţia asigurãrii alocaţiilor de la bugetul de stat pentru acordarea subvenţiilor respective."
9. La articolul 4, dupã alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (3)-(6), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Posesorii adeverinţelor emise conform art. 3 alin. (2^1) au obligaţia ca în perioada de valabilitate a acestora sã depunã la compartimentul de specialitate al primarului numai documentele prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), pentru cuantumul de subvenţie suplimentarã.
(4) Nedepunerea documentelor prevãzute la alin. (3), prezentarea acestora dupã expirarea termenului de valabilitate a adeverinţei emise conform art. 3 alin. (2^1) şi neacceptarea de cãtre instituţia financiar-bancarã a cerinţelor prevãzute la alin. (1) lit. b) exonereazã ordonatorii de credite de obligaţia asigurãrii alocaţiilor de la bugetul de stat pentru acordarea subvenţiilor suplimentare.
(5) În situaţia în care contul bancar în care urmeazã a fi viratã subvenţia nu poate fi comunicat de instituţia financiar-bancarã la data emiterii scrisorii bancare prevãzute la alin. (1) lit. b), acesta poate fi comunicat ulterior, dupã încheierea contractului de creditare cu beneficiarul subvenţiei, într-o perioadã de maximum 60 de zile. Confirmarea contului se face printr-o nouã scrisoare bancarã.
(6) Beneficiarul subvenţiei care la data depunerii documentelor prevãzute la alin. (1) se aflã în situaţia prevãzutã la alin. (3) este obligat ca, în termen de 90 de zile de la aceastã datã, sã efectueze demersurile necesare şi sã depunã la compartimentul de specialitate al primarului o copie a contractului de împrumut încheiat cu instituţia financiar-bancarã şi scrisoarea bancarã pentru confirmarea contului bancar în care urmeazã a fi viratã subvenţia, sub sancţiunea exonerãrii ordonatorilor de credite de obligaţia asigurãrii alocaţiilor de la bugetul de stat pentru acordarea subvenţiilor respective."
10. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) În baza datelor prezentate de solicitanţii eligibili, cuprinşi în listele nominale aprobate de consiliul local conform art. 1 alin. (8), se vor determina sumele reprezentând subvenţiile, sume care se vor repartiza pe ani şi trimestre, în funcţie de datele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor, comunicate de solicitanţi."
11. La articolul 5, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În baza adeverinţelor emise conform art. 3 alin. (2^1) se vor determina sumele reprezentând subvenţiile suplimentare, sume care se vor repartiza pe ani şi trimestre, în funcţie de datele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor, comunicate de solicitanţi. Eventualele subvenţii suplimentare stabilite pentru locuinţele care au fost finalizate în perioada 17-31 decembrie 2008 se repartizeazã pentru finanţare în trimestrul I al anului 2009.
(2^2) Propunerile anuale de subvenţii suplimentare stabilite conform alin. (2^1) şi întocmite potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice se transmit de cãtre consiliile locale Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, pânã la sfârşitul lunii martie 2009, pentru fundamentarea programelor anuale. Pentru subvenţiile suplimentare care urmeazã a fi acordate în trimestrul I al anului 2009, inclusiv pentru cele stabilite pentru locuinţele care au fost finalizate în perioada 17-31 decembrie 2008, se transmit lunar şi cereri de fonduri conform prevederilor art. 6 alin. (2) lit. a)."
12. La articolul 5, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În baza propunerilor de subvenţie prevãzute la alin. (2) şi (2^2), Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei va fundamenta creditele bugetare necesare şi va solicita cuprinderea acestora în legea bugetului de stat anual."
13. La articolul 6 alineatul (1), partea dispozitivã şi litera c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Pentru primirea efectivã a subvenţiilor şi, dupã caz, a subvenţiilor suplimentare, beneficiarii acestora le vor solicita la primãriile la care sunt luaţi în evidenţã, dupã finalizarea şi recepţionarea locuinţei, la cererea respectivã ataşând în mod obligatoriu urmãtoarele documente:
...............................................................
c) un extras la zi al contului precizat în scrisoarea bancarã prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. b), depusã la primãrie conform prevederilor art. 4 alin. (1) şi/sau conform prevederilor art. 4 alin. (3), dupã caz."
14. La capitolul III "Dispoziţii finale", dupã articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Pentru recalcularea subvenţiilor prevãzute la art. 2 alin. (5), în termen de 5 zile lucrãtoare de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, primarii vor notifica solicitanţilor eligibili, dupã caz, obligaţia acestora de a depune în termen de 10 zile lucrãtoare documentele prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), actualizate la zi, în caz contrar recalcularea subvenţiei urmând a se efectua dupã documentele prezentate pentru stabilirea subvenţiei iniţiale."
15. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice."
16. Dupã anexa nr. 4 la normele metodologice se introduce o nouã anexã, anexa nr. 5, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Normele metodologice pentru punerea în aplicare a Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personalã, aprobate prin <>Ordinul ministrului dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor nr. 166/2007 şi <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 216/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezentul ordin, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Ministrul dezvoltãrii
regionale şi locuinţei,
Vasile Blaga

p. Viceprim-ministru,
ministrul administraţiei şi internelor,
Cristian Fãinişi,
secretar de stat


ANEXĂ
------
(Anexa nr. 5
-------------
la normele metodologice)
-------------------------

Consiliul Local al ........................
Primãria ..................................
Nr. .................... din ..............


ADEVERINŢĂ
Se adevereşte prin prezenta cã domnul/doamna ............, nãscut/nãscutã în ........., judeţul/sectorul ........., la data de ........., fiul/fiica lui ........ şi al/a ........., legitimat/legitimatã cu buletinul/cartea de identitate seria ..... nr. ......., eliberat/eliberatã de ...... la data de ......., domiciliat/domiciliatã în localitatea ........., str. ....... nr. ....., bl. ....., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ........, întruneşte condiţiile prevãzute de Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personalã, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 51/2006 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 12/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru a beneficia de o subvenţie suplimentarã de la bugetul de stat pentru construirea unei locuinţe proprietate personalã în ........... (adresa) conform Contractului ........ (nr./data) ......., încheiat cu ............. (numele antreprenorului/dezvoltatorului de proiect imobiliar).
Subvenţia totalã este de în cuantum de ........ lei, din care un cuantum de .......lei a fost confirmat prin Adeverinţa nr. ...... şi a fost acceptat de .........(denumirea unitãţii financiar-bancare) ca ratã de platã a împrumutului contractat de sus-numitul/sus-numita prin Contractul nr. ......../data ......., cu scadenţã dupã data recepţiei la terminarea lucrãrilor de construcţie a locuinţei, iar restul, în cuantum de ........ lei, reprezintã subvenţie suplimentarã ce devine exigibilã la platã în beneficiul sus-numitului/sus-numitei în urmãtoarele condiţii:
- cuantumul total al subvenţiei nu poate depãşi valoarea creditului ipotecar contractat; în cazul creditelor cu valoare mai micã decât cuantumul total al subvenţiei, acesta se aliniazã la valoarea creditului;
- instituţia financiar-bancarã cu care a încheiat contractul de credit ipotecar acceptã şi confirmã prin scrisoare bancarã:
1. ca subvenţia suplimentarã de la bugetul de stat sã se constituie în ratã de platã a împrumutului, cu scadenţã dupã data recepţiei la terminarea lucrãrilor de construcţie a locuinţei;
2. cã îşi ia obligaţia de a nu aproba titularului contractului de împrumut cesionarea parţialã sau totalã a contractului cãtre alte persoane fizice ori juridice, în cazul în care acesta nu face dovada returnãrii cãtre bugetul de stat, în condiţiile prevãzute de lege, a subvenţiei totale primite pentru construcţia locuinţei finanţate din împrumutul respectiv.
Prezenta adeverinţã este valabilã în condiţiile în care este acceptatã de instituţia financiar-bancarã în termen de 90 de zile de la data eliberãrii acesteia.
Nevalidarea prezentei adeverinţe nu are efect asupra drepturilor la subvenţie stabilite anterior pentru titularul acesteia.


Primar,
..................
L.S.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016