Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 136 din 16 iunie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 136 din 16 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 617 din 18 iulie 2006
ORDIN nr. 136 din 16 iunie 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 617 din 18 iulie 2006

Vazand Referatul de aprobare nr. 24.019 din 8 iunie 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare, prevãzutã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
_____________
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 617 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 462/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 12 februarie 2002.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin referirile fãcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind referiri la prezentul ordin.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 1999/74/CE ce stabileşte standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 203 din 3 august 1999, p. 53, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Marian Avram

Bucureşti, 16 iunie 2006.
Nr. 136.

ANEXA

NORMA SANITARÃ-VETERINARA
privind standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare

ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor reglementeazã standardele minime pentru protecţia gainilor ouatoare.
(2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplica:
a) exploataţiilor cu mai puţin de 350 de gaini ouatoare;
b) exploataţiilor de creştere a tineretului de înlocuire pentru gainile ouatoare.
(3) Exploatatiile menţionate la alin. (2) trebuie sa respecte prevederile Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor de ferma aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005, publicat în Monitorul Oficial nr. 776 din 25 august 2005, ce transpune Directiva Consiliului 98/58/CE .
ART. 2
(1) Se vor aplica, acolo unde este necesar, definiţiile enunţate în Norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005.
(2) În plus, în sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmãtorii termeni se înţelege:
a) gaini ouatoare - gainile din specia Gallus gallus care au ajuns la varsta de ouat şi sunt ţinute pentru producţia de oua de consum, ce nu sunt destinate incubatiei;
b) cuib - un spaţiu separat pentru ouat, adicã partea din pardoseala care nu include plasa de sarma ce poate veni în contact cu pasarile, spaţiu rezervat pentru o singura gaina sau pentru un grup de gaini - cuib de grup;
c) asternut - orice material friabil care permite gainilor sa isi satisfacã necesitãţile etologice;
d) zona de folosinta - o zona de cel puţin 30 cm largime, cu o inclinare a pardoselii ce nu depãşeşte 14% şi cu partea din fata de cel puţin 45 cm înãlţime. Zona de cuib nu este consideratã ca fiind inclusã în zona de folosinta.
ART. 3
În funcţie de sistemul sau de sistemele adoptate în România, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa dispunã ca proprietarii sau deţinãtorii de pãsãri ouatoare sa aplice nu numai prevederile în materie din Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005 şi din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara, ci şi cerinţele specifice fiecãruia din sistemele menţionate mai jos, şi anume:
a) prevederile stabilite pentru sistemele alternative,
b) prevederile stabilite pentru sistemele cu custi neimbunatatite,
c) prevederile stabilite pentru sistemele cu custi imbunatatite.
ART. 4
Prevederi aplicabile sistemelor alternative
(1) Toate sistemele de producţie care se vor construi sau reconstrui, la care se face referire în prezentul articol precum şi toate sistemele de producţie date în folosinta pentru prima data trebuie sa se conformeze cel puţin cerinţelor de mai jos.
(2) Toate sistemele trebuie echipate astfel încât toate gainile ouatoare sa aibã:
a) hranitori lineare care asigura un front de furajare de cel puţin 10 cm/pasare, sau hranitori circulare care asigura cel puţin 4 cm/pasare;
b) instalaţii de adapare cu apa continua care asigura un front de adapare de 2,5 cm/pasare, sau instalaţii cu adapare circulara care asigura 1 cm/pasare. În plus, când sunt folosite adapatori la cupe sau la pipe, va exista cel puţin o pipa sau o cupa pentru fiecare grup de 10 gaini. Când punctele de adapare sunt verticale, vor exista cel puţin doua cupe sau doua pipe la dispoziţia fiecãrei pãsãri;
c) cel puţin un cuib pentru fiecare grup de 7 gaini. Dacã se folosesc cuiburile de grup, trebuie sa existe cel puţin 1 mp din spaţiul de cuib pentru maximum 120 de gaini;
d) stinghii adecvate, fãrã margini ascutite şi care asigura cel puţin 15 cm/pasare. Stinghiile nu trebuie sa fie montate deasupra asternutului; distanta orizontala dintre stinghii trebuie sa fie de cel puţin 30 cm, iar distanta orizontala între o stinghie şi perete trebuie sa fie de cel puţin 20 cm şi de cel puţin 250 cmp de zona de asternut/pasare, zona de asternut ocupand cel puţin o treime din suprafata pardoselii.
(3) Pardoselile pentru instalaţii trebuie sa fie construite în asa fel încât sa suporte adecvat ghearele din fata ale fiecãrui picior.
(4) Pe lângã prevederile stabilite la alin. (1) şi (2) sistemele de producţie trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) dacã se folosesc sisteme de creştere în care pasarile se pot misca liber între diferite niveluri:
(i) nu sunt permise mai mult de 4 niveluri,
(ii) înãlţimea libera dintre niveluri trebuie sa fie de cel puţin 45 cm;
(iii) instalaţiile de furajare şi adapare trebuie sa fie distribuite în asa fel încât sa asigure accesul egal la acestea al tuturor gainilor;
(iv) nivelurile trebuie sa fie astfel aranjate încât sa previnã cãderea fecalelor pe nivelul inferior;
b) dacã gainile ouatoare au acces în aer liber:
(i) trebuie sa existe câteva deschideri care sa asigure acces direct la zona exterioarã, de cel puţin 35 cm înãlţime şi 40 cm latime, şi care sa se extindã pe toatã lungimea clãdirii; în orice caz, trebuie sa existe o deschidere totalã de 2 m pentru un grup de 1.000 de gaini;
(ii) spaţiile libere trebuie sa fie:
1. pe suprafata adecvatã cu densitatea şi cu natura dusumelei, cu scopul de a se preveni orice contaminare;
2. echipate cu acoperis protector impotriva intemperiilor şi a animalelor de prada şi, dacã este necesar, cu recipiente corespunzãtoare de adapare.
(5) Densitatea de cazare nu trebuie sa depãşeascã 9 gaini ouatoare/mp de zona utilizabila. Cu toate acestea, când zona utilizabila corespunde cu suprafata disponibilã a pardoselii, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate, pana la data de 31 decembrie 2011, sa autorizeze o densitate de cazare de 12 gaini/mp de zona disponibilã, pentru acele exploataţii care aplica respectivul sistem.
(6) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va dispune aplicarea cerinţelor minime stabilite în prezentul articol pentru sistemele alternative pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 5
Condiţii privind creşterea în sisteme de custi neimbunatatite.
(1) Toate sistemele de custi menţionate în prezentul articol trebuie sa respecte cel puţin urmãtoarele cerinţe:
a) trebuie sa se asigure pentru fiecare gaina ouatoare cel puţin 550 cmp din suprafata custii masurati în plan orizontal, suprafata care poate fi folositã fãrã restrictie, în special fãrã sa includã partea inclinata pentru evacuarea dejectiilor, ca poate restrictiona aria disponibilã;
b) trebuie sa se asigure un jgheab de furajare care sa poatã fi utilizat fãrã restrictie de orice pasare. Lungimea acestuia trebuie sa fie de cel puţin 10 cm, inmultiti cu numãrul de pãsãri din cusca;
c) cu excepţia cazului în care custile sunt prevãzute cu cupe sau pipe de adapare, fiecare cusca trebuie sa aibã un jgheab continuu de adapare de aceeaşi lungime ca jgheaburile de furajare menţionate la lit. b). Acolo unde punctele de adapare sunt verticale, trebuie sa existe în fiecare cusca cel puţin doua cupe sau doua pipe;
d) custile trebuie sa fie de cel puţin 40 cm înãlţime pe o suprafata de cel puţin 65% din cusca şi nu mai puţin de 35 cm în orice punct al acesteia;
e) pardoselile custilor trebuie sa fie construite astfel încât sa suporte adecvat ghearele din fata ale fiecãrui picior. Inclinatia pardoselii nu trebuie sa depãşeascã 14% sau 8°. În cazul pardoselilor care utilizeazã altfel de material decât plasa rectangulara de sarma, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate permite inclinatii mai mari ale pardoselilor;
f) custile vor fi echipate cu dispozitive de scurtare a ghearelor.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va dispune interzicerea creşterii în custile menţionate în prezentul articol începând cu data de 1 ianuarie 2012. Totodatã, nu se va mai confecţiona sau nu se va pune în exploatare pentru prima data nici o cusca cu parametrii mentionati în prezentul articol începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 6
Condiţii privind creşterea în custi imbunatatite.
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va dispune întreprinderea tuturor mãsurilor ca toate custile menţionate în prezentul articol sa se conformeze cel puţin urmãtoarelor cerinţe:
a) gainile ouatoare trebuie sa aibã:
(i) cel puţin 750 cmp din suprafata custii pentru fiecare gaina, din care 600 cmp sa fie suprafata utilizabila;
(ii) înãlţimea custii, în afarã de cea de deasupra suprafeţei utilizabile menţionate anterior, va fi de cel puţin 20 cm în orice punct;
(iii) nici o cusca nu va avea o suprafata totalã mai mica de 2.000 cmp;
(iv) un cuib;
(v) asternut care sa poatã fi ciugulit şi zgariat;
(vi) stinghii adecvate care sa asigure cel puţin 15 cm/gaina;
b) Se va prevedea un jgheab de furajare care sa poatã fi folosit fãrã restrictie. Lungimea acestuia trebuie sa fie de cel puţin 12 cm, inmultiti cu numãrul gainilor din cusca;
c) fiecare cusca trebuie sa aibã un sistem de adapare corespunzãtor cu mãrimea grupului. Acolo unde sunt adapatori la pipa sau la cupa, cel puţin doua adapatori pipa sau doua adapatori cupa trebuie sa fie accesibile fiecãrei pãsãri;
d) pentru a se facilita inspecţia, introducerea şi depopularea gainilor, trebuie sa existe un coridor de minimum 90 cm între randurile de custi şi un spaţiu de cel puţin 35 cm se va prevedea între pardoseala clãdirii şi partea inferioarã a custilor;
e) custile trebuie sa fie echipate cu dispozitive de scurtare a ghearelor.
ART. 7
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va dispune ca exploatatiile menţionate în prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor sa fie înregistrate de cãtre autoritatea veterinara competenta şi sa primeascã un numãr distinctiv care va fi mijlocul de trasabilitate a oualor puse pe piata pentru consum.
ART. 8
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare pentru ca autoritatea competenta din acest domeniu sa efectueze inspecţii spre a monitoriza respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Aceste inspecţii pot fi realizate şi cu ocazia controalelor în alte scopuri.
(3) Potrivit procedurii comunitare, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va raporta Comisiei Europene situaţia inspectiilor efectuate potrivit prevederilor alin. (1).
ART. 9
(1) Când se considera necesarã verificarea aplicãrii uniforme a cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare, experţii Comisiei Europene pot, împreunã cu autoritatea sanitarã veterinara competenta:
a) sa verifice dacã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor respecta cerinţele prezentei norme sanitare veterinare,
b) sa efectueze verificãri la fata locului pentru a se asigura ca inspectiile se desfãşoarã în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci când experţii comunitari efectueazã inspecţii în România, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ofere intreaga sa asistenta pentru efectuarea sarcinilor experţilor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua toate mãsurile necesare pentru a lua în considerare rezultatul inspectiilor efectuate.
ART. 10
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA
-----
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERINŢE SUPLIMENTARE privind protecţia gainilor ouatoare

Pe lângã prevederile Normei sanitare veterinare aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005 se vor aplica urmãtoarele cerinţe:
(1) Gainile vor fi inspectate de proprietar sau de persoana responsabilã cel puţin o data pe zi.
(2) Nivelul zgomotelor în adaposturi trebuie redus. Zgomotele constante sau bruste vor fi evitate. Ventilatoarele, instalaţiile de furajare şi alte echipamente vor fi construite, amplasate, operate şi întreţinute astfel încât acestea sa producã cat mai puţin zgomot.
(3) Toate adãposturile vor avea lumina suficienta pentru a permite tuturor pasarilor sa se vada una pe alta şi pentru a fi observate clar, pentru a investiga vizual împrejurimile lor şi pentru a prezenta niveluri normale de activitate. Acolo unde exista lumina naturala, luminatoarele trebuie amplasate aranjate astfel încât lumina sa fie distribuita uniform în adapost.
Dupã primele zile de adaptare la regimul de lumina, acesta trebuie reglat astfel încât sa se previnã problemele de sãnãtate şi comportamentale. Trebuie sa se urmeze un ritm de 24 de ore, care sa includã o perioada adecvatã de intuneric neintrerupt, dupã cum se va indica, de aproximativ o treime din zi, astfel încât gainile sa se poatã odihni şi sa se evite probleme precum imunodepresia sau anomaliile oculare. O perioada de semiintuneric de o anumitã durata trebuie prevãzutã atunci când lumina este diminuata, astfel încât pasarile sa poatã sta aşezate fãrã perturbari sau raniri.
(4) Acele pãrţi ale clãdirilor, echipamentelor sau ustensilelor care sunt în contact cu gainile trebuie sa fie curatate şi dezinfectate riguros şi regulat şi în orice caz când se realizeazã depopularea, precum şi înainte ca un lot de gaini sa fie introdus în aceste spaţii. Când custile sunt ocupate, suprafeţele şi toate echipamentele vor fi ţinute în stare corespunzãtoare de curãţenie. Fecalele trebuie indepartate ori de câte ori este necesar, iar pasarile moarte trebuie indepartate zilnic.
(5) Custile trebuie echipate corespunzãtor pentru a se preveni ieşirea necontrolata a pasarilor.
(6) Clãdirile care cuprind mai mult de 3 randuri de custi trebuie sa aibã instalaţii corespunzãtoare sau trebuie luate mãsuri care sa permitã inspecţia fãrã dificultate a tuturor randurilor de custi şi sa faciliteze îndepãrtarea gainilor moarte.
(7) Forma şi dimensiunile iesirii din cusca trebuie sa fie astfel încât o pasare adulta sa poatã pãrãsi cusca fãrã sa fie afectatã de vreo suferinta inutila şi fãrã sa se raneasca.
(8) Fãrã a aduce atingere prevederilor Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor de ferma aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 75/2005, este interzisã mutilarea pasarilor, în vederea prevenirii caderii penajului sau a canibalismului se poate permite scurtarea parţialã a ciocului de cãtre personal calificat pentru pasarile mai ţinere de 10 zile, destinate reproductiei.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016