Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 132 din 9 octombrie 2023  privind aprobarea condiţiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 132 din 9 octombrie 2023 privind aprobarea condiţiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România

EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 962 din 24 octombrie 2023
    Văzând Referatul de aprobare nr. 2.331 din 18.07.2023, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    ţinând cont de prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605,
    în baza prevederilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România,
    ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Planul de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale de porcine cu status conform trebuie să respecte următoarele principii:
    a) ţine cont de specificul unităţii, capacitatea şi fluxul tehnologic;
    b) delimitează spaţii „curate“ şi „murdare“ pentru personal, care să fie adecvate tipului unităţii, cum ar fi vestiare, duşuri, sală de mese, birou medic veterinar/şef fermă, spaţiu pentru depozitarea produselor medicamentoase/biologice veterinare;
    c) identifică unităţile epidemiologice şi stabileşte o separare adecvată între diferitele unităţi epidemiologice, astfel încât să evite contactul direct sau indirect al porcinelor cu subproduse de origine animală, personalul lucrător şi cu alte spaţii ale unităţii;
    d) stabileşte puncte critice la nivelul exploataţiei cu privire la biosecuritate;
    e) instituie şi revizuieşte, după caz, măsurile logistice pentru intrarea şi ieşirea porcinelor din exploataţie;
    f) instituie şi revizuieşte măsurile logistice pentru gestionarea subproduselor care nu sunt destinate consumului uman, denumite în continuare SNCU;
    g) prevede instruiri periodice cu personalul propriu din unitate;
    h) prevede proceduri şi instrucţiuni pentru aplicarea cerinţelor de biosecuritate:
    (i) în timpul construirii sau reparării sediilor sau clădirilor;
    (ii) pentru livrarea sau intrarea în unitate a unor noi porcine deţinute, cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594 al Comisiei din 16 martie 2023 de stabilire a unor măsuri speciale de control al pestei porcine africane şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/605;
    (iii) de curăţare şi de dezinfectare a instalaţiilor, a mijloacelor de transport, a echipamentelor, precum şi proceduri referitoare la igiena personalului;
    (iv) privind introducerea de alimente destinate personalului exploataţiei;
    (v) pentru interzicerea deţinerii de porcine de către personalul angajat şi pentru verificarea respectării acesteia;
    (vi) pentru aplicarea măsurilor relevante de atenuare a riscurilor asociate unităţilor în care sunt deţinute temporar sau permanent porcine în aer liber, conform legislaţiei în vigoare;
    (vii) pentru utilizarea filtrului sanitar-veterinar de către personalul angajat şi vizitatori;
    (viii) privind intrarea şi ieşirea din adăposturile unde sunt deţinute porcinele;
    (ix) pentru curăţarea, spălarea, precum şi dezinfecţia pardoselii filtrului sanitar-veterinar, care se efectuează zilnic;
    (x) cu privire la scoaterea cadavrelor din adăposturile de porcine, transportul cadavrelor la spaţiul destinat SNCU;
    (xi) privind transbordarea SNCU în mijlocul de transport al SNCU;
    (xii) pentru curăţarea, spălarea şi dezinfecţia sălii de necropsie, precum şi a spaţiului unde sunt păstrate cadavrele, după livrarea acestora către o unitate de ecarisare;
    (xiii) pentru deratizarea unităţii, inclusiv schiţa de amplasare capcane cu momeli raticide;
    (xiv) pentru intrarea mijloacelor de transport al furajelor, al animalelor în interiorul zonei curate, când este cazul;
    (xv) privind mişcarea porcinelor între adăposturi, când este cazul;
    (xvi) pentru introducerea în exploataţie a diverselor obiecte/materiale;

    i) prevede audituri interne sau autoevaluări cu privire la respectarea condiţiilor de biosecuritate, precum şi aplicarea procedurilor prevăzute în planul de biosecuritate, aprobat anual de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea depistării breşelor în biosecuritatea exploataţiei de porcine, în vederea remedierii lor; raportul de audit intern nu poate fi considerat dovadă de neconformitate în cazul în care recomandările au fost remediate în termenul stabilit de auditul intern.

    (2) Condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pe care trebuie să le îndeplinească o exploataţie comercială de porcine cu un status conform, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, sunt prevăzute la art. 5 din anexă.

    ART. 3
    Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi direcţiile agricole judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică modul de îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

    ART. 4
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 16 martie 2018.

    ART. 5
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                    Alexandru Nicolae Bociu
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Florin-Ionuţ Barbu

    ANEXA 1

    CONDIŢII ŞI CERINŢE
    de biosecuritate pentru exploataţiile de creştere a porcinelor din România
    ART. 1
    Exploataţiile noncomerciale de porcine, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
    a) Condiţii:
    1. porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza naţională de date;
    2. exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
    3. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
    4. comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.

    b) Cerinţe de biosecuritate:
    1. porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
    2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
    3. trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
    4. trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
    5. trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
    6. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
    7. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
    8. trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
    9. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
    10. paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
    11. resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.



    ART. 2
    Exploataţiile comerciale de porcine de tip familial, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 122/2023, şi gospodăria ţărănească, astfel cum este definită în anexa nr. 1 la Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele înregistrate la registrul comerţului: exploataţie deţinută de persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), asociaţii familiale (AF) sau persoane juridice (PJ), cu excepţia exploataţiilor pentru creştere şi îngrăşare porcine înregistrate sanitar-veterinar, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
    a) Condiţii:
    1. exploataţiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti, cooperativei agricole din Legea nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare. În cadrul cooperativei agricole sunt înregistrate doar exploataţiile familiale care îndeplinesc condiţiile şi cerinţele de biosecuritate prevăzute în prezenta anexă;
    2. porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual şi înregistrate în Baza naţională de date, conform legislaţiei în vigoare;
    3. exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
    4. trebuie asigurată asistenţa sanitar-veterinară printr-un contract încheiat de exploataţia de porcine cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, cu excepţia gospodăriei ţărăneşti; cooperativa agricolă asigură asistenţa sanitar-veterinară, precum şi realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, print-un contract încheiat cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, pentru toate exploataţiile familiale din componenţa sa;
    5. porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
    6. eliminarea SNCU se realizează la o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat între exploataţia de porcine şi o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar, cu excepţia gospodăriei ţărăneşti; cooperativa agricolă încheie un contract cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar în vederea asigurării ecarisării exploataţiilor familiale din componenţa sa.

    b) Cerinţe de biosecuritate:
    1. porcinele trebuie să fie deţinute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
    2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
    3. la limita dintre spaţiul unde se află adăposturile în care sunt cazate porcinele şi spaţiul în afara acestuia trebuie să existe o încăpere unde operatorul îşi schimbă hainele şi încălţămintea, care este prevăzută cu o sursă de apă în vederea spălării mâinilor;
    4. la intrarea/ieşirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;
    5. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
    6. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
    7. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
    8. prin excepţie de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
    9. trebuie asigurate împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
    10. trebuie să se utilizeze o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
    11. porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
    12. paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
    13. resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor;
    14. trebuie asigurate facilităţi cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.



    ART. 3
    Exploataţiile comerciale de porcine pentru creştere şi îngrăşare înregistrate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
    a) Condiţii:
    1. exploataţiile de porcine se înregistrează sanitar-veterinar;
    2. porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual şi înregistrate în Baza naţională de date;
    3. exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
    4. porcinele trebuie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială este situată exploataţia;
    5. trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
    6. eliminarea SNCU trebuie realizată la o unitate de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar; eliminarea se face în baza unui contract încheiat de către exploataţie cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar.

    b) Cerinţe de biosecuritate:
    1. porcinele trebuie să fie deţinute în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;
    2. adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
    3. la limita dintre spaţiul unde se află adăposturi de porcine şi spaţiul în afara acestuia trebuie să deţină un filtru care este reprezentat printr-un spaţiu compartimentat unde operatorul îşi păstrează hainele şi încălţămintea de stradă, respectiv hainele şi încălţămintea pentru interiorul exploataţiei şi totodată este prevăzută o sursă de apă şi este dotat cu o chiuvetă, în vederea spălării mâinilor, sau cu un duş;
    4. la intrarea/ieşirea din filtru trebuie amplasat un dezinfector de picior;
    5. trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
    6. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
    7. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
    8. prin excepţie de la pct. 7, trebuie permis accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
    9. trebuie asigurate împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;
    10. trebuie să se utilizeze o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
    11. porcinele trebuie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
    12. paiele pentru aşternut trebuie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;
    13. resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc/mistreţ nu trebuie administrate în hrana porcilor;
    14. trebuie asigurate evidenţe pentru accesul persoanelor în spaţiile cu porcine;
    15. trebuie interzis accesul persoanelor şi mijloacelor de transport neautorizate în spaţiile în care se găsesc adăposturile în care sunt cazate porcinele;
    16. trebuie asigurate facilităţi de dezinfecţie pentru toate mijloacele de transport care intră în spaţiul unde se află adăposturile porcinelor; se interzice intrarea mijloacelor de transport al SNCU în spaţiul unde se află adăposturi de porcine;
    17. trebuie asigurate separaţii clare ale spaţiilor de producţie faţă de spaţiile administrative;
    18. trebuie asigurate facilităţi cu sistem de răcire în vederea depozitării SNCU până la livrarea acestora la o unitate de ecarisare cu care are contract.



    ART. 4
    Pentru exploataţiile comerciale pentru rase autohtone creşterea porcinelor se face în sistem semideschis, în regim de libertate restrânsă, cu obligativitatea ca animalele să fie închise într-un anumit spaţiu împrejmuit cu gard şi dublat cu gard electric în interiorul suprafeţei împrejmuite; trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
    a) exploataţiile comerciale pentru rase autohtone îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 2 lit. a);
    b) exploataţiile comerciale pentru rase autohtone îndeplinesc cerinţele de biosecuritate prevăzute la art. 2 lit. b) pct. 2-7 şi pct. 9-12.


    ART. 5
    Exploataţiile comerciale de porcine autorizate sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii şi cerinţe de biosecuritate:
    a) Condiţii:
    1. porcinele se identifică şi se înregistrează în Baza naţională de date conform legislaţiei în vigoare;
    2. exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar şi acordă tot sprijinul personalului sanitar-veterinar în timpul controlului, pune la dispoziţie de îndată toate documentele solicitate de aceştia în vederea efectuării controlului sau anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/ confirmării unui focar de boală; totodată, asigură mijloacele necesare în vederea efectuării de poze necesare în sprijinul efectuării controlului sau a anchetei epidemiologice în cazul suspiciunii/declarării unui focar de boală la nivelul exploataţiei;
    3. trebuie să încheie un contract cu un medic veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;
    4. trebuie să realizeze activităţile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare la nivelul exploataţiei;
    5. eliminarea subproduselor nedestinate consumului uman trebuie realizată în baza unui contract încheiat de către exploataţie cu o unitate de neutralizare a SNCU autorizată sanitar-veterinar sau prin intermediul unităţii proprii de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar.

    b) Cerinţe de biosecuritate:
    1. împrejmuirea zonei curate se realizează cu delimitare structurală sau gard continuu suficient de înalt şi care să nu permită accesul animalelor pe sub el, confecţionat din materiale rezistente, care asigură o bună protecţie în ceea ce priveşte pătrunderea oamenilor sau a animalelor în exploataţie; delimitarea structurală/gardul trebuie amplasată/amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor neautorizate;
    2. trebuie să se asigure că nu există niciun contact direct sau indirect între porcinele deţinute în unitate cu alte porcine din alte unităţi sau cu porcine sălbatice;
    3. trebuie amplasate afişe în exteriorul şi în interiorul exploataţiei cu privire la respectarea măsurilor de biosecuritate;
    4. trebuie permis accesul persoanelor străine şi al mijloacelor de transport numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei, cu ţinerea unei evidenţe adecvate a persoanelor şi a mijloacelor de transport care intră în unitate;
    5. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut activităţi de vânătoare sau oricare alt contact cu mistreţii;
    6. trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore persoanelor care au avut contact cu alţi porci domestici din alte exploataţii de porcine;
    7. prin excepţie de la pct. 6, se permite accesul personalului angajat al societăţii comerciale care deţine exploataţia, prestatorilor de servicii de mentenanţă şi personalului sanitar-veterinar în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, cu condiţia să nu intre în două sau mai multe exploataţii cu porcine în cadrul aceleiaşi zile; aceştia trebuie echipaţi cu echipament de protecţie şi trebuie să ia toate măsurile necesare cu privire la evitarea difuzării bolii de la o exploataţie la alta;
    8. trebuie permis accesul personalului propriu, al vizitatorilor şi al inspectorilor oficiali în exploataţia de porcine numai cu respectarea strictă a procedurilor cu privire la utilizarea filtrului sanitar-veterinar şi a cerinţelor de biosecuritate;
    9. trebuie amplasată o incintă specială, denumită filtru-vestiar, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din exploataţie; filtrul-vestiar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime de funcţionare:
    (i) să fie amplasat la limita dintre zona curată şi zona murdară, astfel încât intrarea persoanelor în zona curată să nu fie posibilă decât prin filtrul-vestiar;
    (ii) să aibă mărimea direct proporţională cu numărul personalului angajat; să fie dotat cu toate facilităţile necesare pentru angajaţii care intră în zona curată, să aibă o suprafaţă suficientă în vederea amplasării facilităţilor menţionate anterior şi să permită efectuarea duşului obligatoriu pentru toţi lucrătorii cu atribuţii în zona curată; de asemenea, fiecare filtru- vestiar să fie dotat cu materiale şi echipamente suplimentare pentru vizitatori/reprezentanţii autorităţilor de control aprovizionate cu facilităţile necesare;
    (iii) să asigure mişcarea unidirecţională a persoanelor, şi anume: din zona murdară a filtrului-vestiar, destinată hainelor şi încălţămintei de stradă, respectiv obiectelor personale, se face trecerea în zona curată obligatoriu prin efectuarea duşului, dotat corespunzător; zona curată a filtrului este dotată cu echipament de lucru, încălţăminte de fermă; trecerea dintre zona curată şi zona murdară se face unidirecţional;
    (iv) să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în spaţiul curat, cu echipament de protecţie şi de lucru individual, utilizat numai în zona curată, şi cu facilităţi pentru apă caldă şi rece, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;
    (v) să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, amplasat în partea curată a filtrului;
    (vi) să fie construit din materiale uşor de curăţat, dezinfectat şi menţinut în permanenţă într-o stare structurală şi igienică corespunzătoare; pereţii interiori, tavanul şi pardoseala să fie construite din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc şi uşor de întreţinut;
    (vii) amplasarea spaţiului pentru servirea mesei trebuie să fie în zona curată, iar alimentele să fie transbordate din zona murdară în zona curată;
    (viii) să fie dotat cu un spaţiu pentru medicul veterinar împuternicit;
    (ix) asigură un spaţiu dotat corespunzător pentru farmacie veterinară amplasat în zona curată; spaţiul special pentru depozitarea produselor medicinale veterinare este identificat şi dotat cu sistem de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi umidităţii, paleţi, dulapuri, rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, uşor igienizabile, precum şi cu frigidere prevăzute cu termo-hidrometre, după caz;
    (x) amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din filtrul-vestiar, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică a acestora; se utilizează cel puţin două tipuri/culori de încălţăminte, din care: una pentru utilizarea în interiorul adăposturilor de porcine şi o pereche utilizată, separat, pentru zonele situate în afara adăposturilor;
    (xi) amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din fiecare adăpost pentru porcine;
    (xii) aplicarea unor măsuri la punctele de acces în adăposturile de porcine şi la geamuri, care să conducă la prevenirea pătrunderii păsărilor sălbatice;
    (xiii) existenţa mijloacelor adecvate de dezinfecţie care să asigure decontaminarea mijloacelor de transport la intrarea/ieşirea în/din zona curată; în cazul în care mijlocul de dezinfecţie este reprezentat de dezinfectorul auto, acesta va fi amplasat la limita dintre zona curată şi spaţiul murdar al exploataţiei; autovehiculul care intră în zona curată, înainte de trecerea printr-un dezinfector auto, efectuează în mod obligatoriu decontaminarea suplimentară a mijlocului de transport, şi anume a părţii rulante a roţilor mijlocului de transport cu un aparat de aspersare cu presiune; după dezinfecţia suplimentară, mijlocul de transport trebuie să staţioneze o perioadă de timp egală cu perioada de contact necesară pentru neutralizarea virusului pestei porcine africane, prevăzută în prospectul produsului folosit la dezinfecţie, după care trebuie să treacă prin dezinfectorul rutier cu viteza de maximum 5 km/oră; locul în care a staţionat mijlocul de transport trebuie imediat dezinfectat după plecarea acestuia;
    (xiv) rampa de încărcare/descărcare a porcinelor este amplasată la limita dintre zona curată şi zona murdară; exploataţiile care nu deţin rampă de încărcare/ descărcare a porcinelor în condiţiile stabilite de prezenta anexă trebuie să îndeplinească aceste condiţii în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acesteia;
    (xv) interzicerea încărcării porcinelor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi care nu prezintă dovada efectuării acţiunilor de decontaminare la o unitate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport de animale vii, autorizate sanitar-veterinar;
    (xvi) depozitarea şi păstrarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în condiţii de refrigerare/congelare se efectuează într-un spaţiu destinat până la livrarea acestora la unitatea de neutralizare a SNCU, autorizată sanitar-veterinar, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate; spaţiul destinat colectării SNCU este amplasat la limita dintre zona curată a exploataţiei şi zona murdară sau în zona murdară din incinta exploataţiei;
    (xvii) se interzice accesul mijloacelor de transport al SNCU în interiorul zonei curate a exploataţiei; predarea SNCU către mijlocul de transport al SNCU se realizează prin transbordare, luându-se toate măsurile ca personalul fermei şi utilajele cu care se manipulează SNCU să nu intre în contact cu mijlocul de transport SNCU; în cazul fermelor care au incinerator propriu autorizat sanitar-veterinar, spaţiul destinat depozitării SNCU poate fi amplasat şi în zona curată;
    (xviii) existenţa de spaţii şi dotări cu facilităţi şi instrumentar corespunzătoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursă de apă curentă; se asigură facilităţi pentru transportul corespunzător al cadavrelor de la adăposturi la spaţiile de depozitare, păstrare sau necropsie;
    (xix) efectuarea de acţiuni de decontaminare, dezinsecţie, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare şi care să aibă eficienţă asupra virusurilor pestei porcine africane şi a pestei porcine clasice; aceste activităţi sunt consemnate într-un registru, deţinut în cadrul exploataţiei;
    (xx) după fiecare depopulare, suprafeţele din spaţiile de producţie se supun curăţării şi decontaminării; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operaţiuni, inclusiv prin respectarea principiului „totul plin-totul gol“, pe subunitate de adăpostire; în acest scop, exploataţia de porcine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi aplicarea substanţelor biocide;
    (xxi) interzicerea deţinerii de porcine la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie;
    (xxii) interzicerea introducerii de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie a alimentelor de origine animală care conţin carne de porc;
    (xxiii) colectarea dejecţiilor se face cu respectarea normelor sanitar-veterinare şi de protecţie a mediului;
    (xxiv) întocmeşte şi implementează un plan de biosecuritate, ţinând seama de profilul unităţii şi de legislaţia în vigoare, pe care îl depune anual la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an sau ori de câte ori intervin modificări care pot afecta măsurile de biosecuritate;
    (xxv) direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti aprobă planul de biosecuritate depus de exploataţia comercială în termen de 30 de zile de la depunere; în cazul în care în cadrul procesului de aprobare se constată neconformităţi, informează exploataţia comercială cu privire la acestea şi oferă un termen pentru remediere.





    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016