Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Referatul de aprobare nr. 4.660 din 17 august 2016, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere prevederile art. 10 lit. b), precum şi ale art. 48 alin. (5) şi (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: ART. I La anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 şi 303 bis din 20 aprilie 2016, secţiunea 1 a capitolului 1 se modifică după cum urmează: 1. La punctul 3 subpunctul 3.3, la "Precizări tehnice", litera B va avea următorul cuprins: "
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│"B. Programul de control oficial │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prelevarea oficială de probe se realizează: │
│a) anual, din cel puţin un efectiv de pui de carne din 10% dintre │
│exploataţiile cu peste 5.000 de păsări; │
│b) ori de câte ori este necesar. │
│Probele constau în două perechi de încălţăminte de unică folosinţă (tampoane │
│"şosete") pentru fiecare efectiv (hală populată). Cele două perechi de │
│încălţăminte de unică folosinţă se grupează şi testează într-o singură probă.│
│Odată cu prelevarea oficială de probe prevăzută la lit. a) se verifică │
│documentele relevante care atestă că păsărilor nu li sau administrat agenţi │
│antimicrobieni sau, în cazul suspicionării unor astfel de administrări, se │
│prelevează probe pentru testarea prezenţei agenţilor antimicrobieni sau a │
│efectului inhibitor al proliferării bacteriene compuse din cel mult 5 păsări/│
│hală, din toate efectivele din exploataţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Un efectiv depistat pozitiv cu unul dintre serotipurile relevante de │
│Salmonella ca urmare a controlului realizat de către operatorul economic │
│(autocontrol) în cadrul Programului naţional de control al salmonelozelor │
│zoonotice la efectivele de broileri este considerat ca un efectiv confirmat │
│pozitiv şi supus măsurilor şi restricţiilor sanitar-veterinare în vigoare, │
│fără a se efectua alte investigaţii suplimentare în cadrul programului de │
│control oficial." │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
" 2. La punctul 3 subpunctul 3.4.1, la "Precizări tehnice", litera B va avea următorul cuprins: "
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│"B. Programul de control oficial │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prelevarea oficială de probe se realizează: │
│a) anual, din cel puţin un efectiv de curcani la îngrăşat din 10% dintre │
│exploataţiile care au cel puţin 500 de curcani pentru îngrăşare; │
│b) ori de câte ori este necesar. │
│Probele recoltate constau în două perechi de încălţăminte de unică folosinţă │
│(tampoane "şosete") pentru fiecare efectiv. Cele două perechi de încălţăminte│
│de unică folosinţă se grupează într-un singur eşantion. │
│Odată cu prelevarea oficială de probe prevăzută la lit. a) se verifică │
│documentele relevante care atestă că păsărilor nu li sau administrat agenţi │
│antimicrobieni sau, în cazul suspicionării unor astfel de administrări, se │
│prelevează probe pentru testarea prezenţei agenţilor antimicrobieni sau a │
│efectului inhibitor al proliferării bacteriene compuse din cel mult 5 păsări/│
│hală, din toate efectivele din exploataţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Un efectiv depistat pozitiv cu unul dintre serotipurile relevante de │
│Salmonella ca urmare a controlului realizat de către operatorul economic │
│(autocontrol) în cadrul Programului naţional de control al salmonelozelor │
│zoonotice la efectivele de curcani la îngrăşat este considerat ca un efectiv │
│confirmat pozitiv şi supus măsurilor şi restricţiilor sanitare veterinare în │
│vigoare, fără a se efectua alte investigaţii suplimentare în cadrul │
│programului de control oficial." │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
" ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan Bucureşti, 22 noiembrie 2016. Nr. 130. -----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.