Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 130 din 2 decembrie 2004  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste masuri cu privire la activitati de import de produse de origine animala destinate consumului personal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 130 din 2 decembrie 2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste masuri cu privire la activitati de import de produse de origine animala destinate consumului personal

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 28 februarie 2005
ORDIN nr. 130 din 2 decembrie 2004
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte mãsuri cu privire la activitãţi de import de produse de origine animala destinate consumului personal
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 28 februarie 2005

În temeiul <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 42.058 din 26 noiembrie 2004, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din structura Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte mãsuri cu privire la activitãţi de import de produse de origine animala destinate consumului personal, prevãzutã la anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Comisiei 745/2004/CE care stabileşte mãsuri cu privire la activitãţi de import de produse de origine animala destinate consumului personal, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 122 din 26 aprilie 2004, p. 1.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 1 mai 2005.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
Liviu Harbuz

Bucureşti, 2 decembrie 2004.
Nr. 130.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
care stabileşte mãsuri cu privire la activitãţi de import de produse de origine animala destinate consumului personal

ART. 1
Domeniu de aplicare şi obiectiv
(1) Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare, carnea, produsele din carne, laptele şi produsele din lapte sunt definite ca produse menţionate de secţiunile 01-04, subrubrica 2, capitolul I, ale anexei la "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte lista produselor ce trebuie sa fie examinate la posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera", în baza "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 779/7.10.2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785/7.11.2003.
(2) Carnea, produsele din carne, laptele şi produsele din lapte introduse în România de cãtre cãlãtori sau trimise unor persoane particulare, sunt supuse cerinţelor de import stabilite pentru aplicarea "Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile de sãnãtate animala ce reglementeazã producerea, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala în consum uman". Acestea trebuie sa provinã din tari precizate în conformitate cu articolul 8 al normei sanitare veterinare menţionate anterior şi sa fie prezentate la un post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, însoţite de documente în conformitate cu articolul 9 al normei sanitare veterinare menţionate anterior.
(3) Acestea trebuie sa fie supuse controalelor veterinare, în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte procedurile pentru controalele veterinare efectuate asupra produselor importate din tari terţe la posturile de inspecţie veterinara la frontiera ale României". Totuşi, aceste produse nu pot fi eligibile pentru a primi derogare de la controalele veterinare sistematice stabilite de articolul 8(1) al normei sanitare veterinare menţionate anterior.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara nu trebuie sa se aplice pachetelor personale ce provin din Andora, Norvegia şi San-Marino. Totuşi, pentru o informare corespunzãtoare a pasagerilor, prin toate materialele publicitare, astfel de tari terţe trebuie sa fie indicate ca având derogare de la regulile menţionate.
ART. 2
Derogãri
Fãrã a se aduce atingere articolelor 20 şi 21 ale "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71/03.02.2003 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 157/12.03.2003 şi 157 bis/12.03.2003, trebuie sa primeascã derogare de la cerinţele articolului 1, urmãtoarele:
1. produsele menţionate de anexa nr. 1 ce provin din orice ţara terta, cu condiţia ca numãrul sau cantitatea lor sa nu depãşeascã ceea ce poate fi, în mod normal, consumat de un individ.
2. carnea, produsele din carne, laptele şi produsele din lapte ce intra în România, provenind din Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein şi Elvetia, cu condiţia ca, în fapt, cantitatea importata sa nu depãşeascã 5 kilograme/persoana.
ART. 3
Informarea cãlãtorilor
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca la toate punctele de intrare în ţara desemnate sau de control al trecerii frontierei de stat, sunt aduse în atenţia cãlãtorilor ce sosesc din tari terţe condiţiile de sãnãtate a animalelor pentru import de produse de origine animala. Informaţiile trebuie sa includã cel puţin informaţiile prevãzute de anexa nr. 2, afişate pe panouri plasate în locuri uşor vizibile.
(2) Operatorii de transport internaţional de pasageri trebuie sa atragã atenţia tuturor pasagerilor pe care îi transporta spre România, despre condiţiile de sãnãtate a animalelor pentru activitãţi de import în România de produse de origine animala, precum şi despre prevederile prezentei norme sanitare veterinare, în special, prin furnizarea de informaţii menţionate de anexa nr. 3.
ART. 4
Controale şi sancţiuni
(1) În toate punctele de trecere a frontierei de stat, desemnate de autoritãţile competente, autoritatea sanitarã veterinara competenta şi autoritãţile responsabile pentru controale oficiale trebuie sa organizeze controale în cooperare cu operatorii portuari şi aeroportuari şi cu operatorii responsabili din aceste puncte de intrare, pentru a detecta prezenta unor activitãţi ilegale de transport de carne, de produse din carne, de lapte şi produse din lapte şi a verifica dacã, în fapt, sunt îndeplinite condiţiile stabilite de articolele 1 şi 2.
Controalele pot fi organizate utilizând o abordare pe baza de risc, incluzând, dacã autoritatea competenta a României considera necesar, utilizarea ajutoarelor de detectie eficace, cum ar fi echipamente de scanare sau caini special dresati, pentru a identifica, în volumul mare de bagaje personale, prezenta unor astfel de mãrfuri.
(2) Toate mãrfurile aparţinând persoanelor, identificate de autoritãţile sanitare veterinare competente ca nefiind conforme cu dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa fie confiscate şi distruse conform legislaţiei naţionale.
(3) Persoana responsabilã de orice transport personal ce se dovedeşte ca incalca dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare, poate fi obligatã sa suporte costurile sau penalizãrile stabilite de articolul 17(5) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe". Atunci când este necesar, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României şi celelalte autoritãţi trebuie sa se asigure ca legislaţia nationala la care s-a referit de alineatul 2 este aplicabilã pentru confiscarea şi distrugerea pachetelor personale, identifica persoana fizica sau juridicã cãreia îi pot fi imputate costurile aferente distrugerii tuturor pachetelor personale confiscate sau abandonate voluntar.
ART. 5
Raportari
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României va transmite anual Comisiei Europene un tabel complet, dupã cum este stabilit de anexa nr. 4, rezumand informaţii relevante privind mãsurile luate pentru a promova şi întãri regulile privind importul de pachete personale de carne şi lapte, din prezenta norma sanitarã veterinara, precum şi rezultatele acestora. Informaţiile trimise sunt utilizate pentru reexaminarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, mai ales pe cele ale articolul 4.
(2) Perioada de raportare trebuie sa fie de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie, iar informaţiile trebuie sa fie transmise pana în prima zi a lunii martie a anului ce urmeazã, imediat dupã sfârşitul fiecãrei perioade de raportare anuala, menţionatã anterior.
ART. 6
Punere în aplicare
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara va intra în vigoare începând cu data de 1 mai 2005.
(2) Autoritãţile sanitare veterinare centrale şi celelalte autoritãţi se vor asigura ca informarea cãlãtorilor prevãzutã de articolul 3(1), este disponibilã acestora cel mai târziu la data de 1 mai 2005.
ART. 7
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României, poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când autoritatea sanitarã veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alin. 1, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara la publicarea oficialã a acesteia. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea autoritãţii sanitare veterinare centrale a României.
(3) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Comisiei 745/2004/CE.
ART. 8
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara

Carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele din lapte ce sunt supuse derogarii de la controalele sanitare veterinare sistematice atunci când sunt transportate de cãlãtorii care intra în România:
- lapte praf pentru nou nãscuţi, alimentele pentru nou nãscuţi, produse alimentare speciale utilizate în scop medical, cu condiţia ca aceste produse sa nu necesite temperatura de refrigerare înainte de deschidere, acestea sa fie ambalate cu marca proprietarului pentru vânzarea directa consumatorului final şi ca impachetarea sa fie nedeteriorata, cu excepţia cazului în care produsul este utilizat în acel moment.


ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara

Acest afis trebuie sa fie redactat cel puţin în limba romana, la intrarea pe teritoriul României şi în a doua limba consideratã adecvatã de autoritãţile competente romane şi care poate fi limba utilizata în ţara vecina, iar în cazul porturilor şi aeroporturilor în limba cea mai utilizata de cãtre pasagerii care sosesc în terminal.
Autoritatea veterinara competenta în colaborare cu autoritãţile vamale trebuie sa completeze acest afis cu informaţii suplimentare specifice circumstanţelor şi condiţiilor locale, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale ce sunt adoptate conform "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe".

Nu introduceti animale cu boli infectioase în România!
Produsele de origine animala pot vehicula agenţi patogeni ce pot cauza boli infectioase
la animale
Imagine imagine imagine
Introducerea în România de produse de origine animala este supusã procedurilor stricte de
control sanitar veterinar
Cãlãtorii*) trebuie sa prezinte aceste produse controalelor oficiale

-------
*) Alţii decât cei cu cantitãţi mici pentru consum personal ce provin din Andora, Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San-Marino şi Elvetia.


ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara

Operatorii de transport internaţional de pasageri trebuie sa utilizeze mijloacele existente (de exemplu: pliante, mesaje vocale, informaţii de pe ecrane şi panouri, etc.) pentru a se asigura ca urmãtoarele informaţii sunt disponibile tuturor pasagerilor pe care îi transporta cãtre România. În acelaşi timp ei trebuie sa se asigure ca aceste informaţii sunt transmise în format corespunzãtor, ţinându-se cont de condiţiile şi circumstanţele locale şi într-o maniera ce este inteligibila pentru toţi cãlãtorii.





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ TINETI BOLILE INFECTIOASE ALE ANIMALELOR ÎN AFARÃ ROMÂNIEI │
│ PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALA POT VEHICULA AGENŢI PATOGENI CE PRODUC BOLI │
│ INFECTIOASE LA ANIMALE │
│ │
│Datoritã riscului ca prin pasageri sa se introducã boli ale animalelor în România, toate │
│pachetele personale ce conţin carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte sunt │
│interzise pentru intrarea în România cu urmãtoarele excepţii: │
│- lapte praf pentru nou nãscuţi, alimente pentru nou nãscuţi şi produse alimentare │
│speciale necesare în scop medical, cu condiţia ca: │
│ ● produsele sa nu necesite refrigerare înainte de consum; │
│ ● produsul sa fie ambalat sub marca proprietarului; │
│ ● sa fie nedesfãcute. │
│- pachetele personale de carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte şi care │
│provin din Insulele Feroe, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein şi Elvetia nu trebuie sa │
│depãşeascã greutatea totalã de 5 kilograme. │
│- pachetele personale ce conţin carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte ce │
│provin din Andora, Norvegia, San-Marino. │
│Puteti aduce în România alte pachete cu carne, produse din carne, lapte şi produse din │
│lapte numai dacã: │
│ ● aţi obţinut documentaţia necesarã de la serviciile veterinare oficiale ale tarii │
│ din care calatoriti şi care certifica faptul ca bunurile îndeplinesc condiţiile de│
│ intrare în România │
│ ● declaraţi orice astfel de bunuri şi prezentaţi documentaţia la un post de │
│ inspecţie şi controale sanitare veterinare de frontiera aprobat, în vederea │
│ efectuãrii controlului sanitar veterinar. │
│- Carnea, produsele din carne, laptele şi produsele din lapte ce nu sunt conforme acestor │
│reguli, trebuie predate la frontiera de intrare a României în vederea respingerii lor │
│oficiale. │
│ │
│NEDECLARAREA ACESTOR TIPURI DE PRODUSE SE PEDEPSEŞTE CU AMENDA SAU URMÃRIRE PENALÃ. │
│Alimentele de origine animala altele decât carnea, produsele din carne, laptele şi │
│produsele din lapte cu greutate de pana la 1 kilogram pot fi introduse în România, fãrã a │
│fi supuse controalelor sanitare veterinare, numai dacã sunt autorizate. │
│ │
│ Va multumim pentru cooperare şi înţelegere. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara

Cifre privind rezultatele aplicãrii regulilor referitoare la import de pachete personale cu carne şi lapte.

INFORMAŢII DE BAZA:

a) România .............................................................
b) Numãrul aproximativ al punctelor de intrare sau al punctelor de control trecere frontiera din România ......................
c) Perioada raportarii (specificati va rog anul) ............................

MECANISME UTILIZATE PENTRU CREŞTEREA VIGILENTEI ÎN VEDEREA RESPECTÃRII CONDIŢIILOR DE SÃNÃTATE ANIMALA REFERITORE LA ACTIVITÃŢI DE IMPORT ÎN SCOPURI PERSONALE
Rugãm specificati mecanismele utilizate de autoritãţile competente pentru a creste vigilenta pentru respectarea condiţiilor de sãnãtate a animalelor în caz de import în scopuri personale. Aceasta trebuie sa includã atât mecanismele cat şi frecventa cu care acestea au fost utilizate (de exemplu: anunţuri, afişe publice, publicitate suplimentarã) pentru a se înţelege frecventa cu care acestea au fost utilizate.

...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

APLICAŢIE
(a) Mecanisme utilizate pentru identificarea pachetelor ilegale cu carne şi lapte pe parcursul perioadei de raportare (stergeti ceea ce nu este aplicat).
Controale aleatorii ale vamilor/controale vamale tinta/caini specializaţi/echipamente de scanare/altele.
Va rugãm dati detalii cu privire la regimurile de aplicare folosite pe parcursul perioadei de raportare:

...........................................................................
...........................................................................

(b) Aproximati numãrul total de pachete ilegale de carne şi lapte în bagajele personale, la intrarea în România, pe parcursul perioadei de raportare ......... (rugãm specificati).
(c) Aproximati cantitatea de carne şi lapte din bagajele personale, confiscatã şi/sau distrusa în urma controalelor efectuate la punctele de control la intrare în România, pe parcursul perioadei de raportare, (rugãm specificati):
● ...... kg carne şi produse din carne
● ...... kg (l) lapte şi produse din lapte
(d) Rugãm mentionati cinci tari terţe de unde sosesc cel mai frecvent pasageri care transporta ilegal colete cu carne şi lapte, în cursul perioadei de raportare:

...........................................................................
...........................................................................

(e) Dacã este aplicabil, rugãm mentionati ţãrile terţe din care pasagerii fac de cele mai multe ori obiectul controalelor tinta ale vamilor şi dati detalii, inclusiv numãrul de controale efectuate, cantitatea şi tipul pachetele ilegale identificate:

...........................................................................
...........................................................................

De transmis Comisiei Europene în prima zi a lunii martie a anului urmãtor, la sfârşitul fiecãrei perioade anuale de raportare.


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016