Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statisticã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ţinând seama de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului 93/23-24-25/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 321 din 1 decembrie 2008, şi de Directiva Consiliului 96/16/CE privind anchetele statistice care trebuie efectuate în sectorul laptelui şi al produselor lactate, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, seria L nr. 78 din 28 martie 1996, având în vedere Hotãrârea Comitetului de avizare metodologicã nr. 8 din 22 septembrie 2004, preşedintele Institutului Naţional de Statisticã emite urmãtorul ordin: ART. 1 Obiectul prezentului ordin este stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, precum şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare. ART. 2 Metodologiile menţionate la art. 1 sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin. ART. 3 Institutul Naţional de Statisticã asigurã actualizarea metodologiilor în funcţie de legislaţia europeanã. ART. 4 (1) Prezentul ordin este pus în aplicare de cãtre compartimentele de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statisticã. (2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficialã din România. ART. 5 La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 1.221/2005 privind stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã obţinutã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 20 ianuarie 2006, cu completãrile ulterioare, şi <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 537/2006 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de ovine şi caprine şi producţia animalã obţinutã şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 478 din 2 iunie 2006. ART. 6 Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Institutului Naţional de Statisticã, Vergil Voineagu Bucureşti, 28 ianuarie 2009. Nr. 13. ANEXA 1 METODOLOGIA cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã 1. Cadrul general 1.1. Obiectivele cercetãrii statistice Obiectivul principal al cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la: - efectivele de animale pentru fiecare specie; - numãrul de animale sacrificate; - greutatea în viu a animalelor sacrificate; - greutatea în carcasã a animalelor sacrificate; - toate tipurile de lapte; - toate produsele lactate procesate din toate tipurile de lapte; - cantitatea de lapte produs; - cantitatea de lapte integral şi smântânã livratã unitãţilor de prelucrare a laptelui; - cantitatea de lapte vândutã direct consumatorilor sau comercianţilor cu amãnuntul; - cantitatea de lapte folositã în consumul uman din exploataţia agricolã; - cantitatea de lapte folositã în hrana animalelor din exploataţia agricolã; - cantitatea de lapte prelucratã în exploataţia agricolã. 1.2. Cadrul legal Realizarea cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã are la bazã Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului nr. 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, Directiva Consiliului 96/16/CE privind anchetele statistice care trebuie efectuate în sectorul laptelui şi al produselor lactate şi Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 13/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, precum şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare. Cercetarea statisticã privind efectivele de animale şi producţia animalã se efectueazã în România din anul 2004. 1.3. Concepte şi definiţii de bazã Exploataţii agricole cu personalitate juridicã: a) societate/asociaţie agricola - <>Legea nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agriculturã, cu modificãrile ulterioare Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei societaţi sau asociaţii agricole, constituite conform <>Legii nr. 36/1991 , cu modificãrile ulterioare, cu capital variabil şi cu un numãr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de baza: - utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole; - creşterea animalelor; - realizarea de investiţii de interes agricol. Societatea agricolã de acest tip are personalitate juridicã, dar nu are caracter comercial; b) societate comercialã - <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei societaţi comerciale, constituite conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care, pe lângã activitaţi neagricole, pot desfãşura şi activitaţi agricole. Societaţile comerciale pot fi: - societate în nume colectiv; - societate în comanditã simplã; - societate pe acţiuni; - societate în comanditã pe acţiuni; - societate cu rãspundere limitatã. Societaţile comerciale care fac obiectul cercetãrii statistice sunt numai acelea care desfãşoarã şi o activitate agricolã. Societãţile cu rãspundere limitatã, înfiinţate conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care desfãşoarã o activitate agricolã, ca şi fostele unitãţi agricole de stat transformate în societãţi comerciale, fac parte din aceastã categorie; c) unitate a administraţiei publice Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla în subordinea unitãţilor administraţiei publice centrale sau locale, care desfaşoara activitaţi agricole şi care, potrivit <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac parte din domeniul public al statului, al unei unitãţi administrativ-teritoriale. De asemenea, sunt incluse cele aflate sub administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unitãţi de cercetare şi producţie agricolã, staţiuni didactice, instituţii de învãţãmânt, spitale etc.; d) unitate cooperatistã. Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei unitaţi cu capital integral cooperatist, organizatã în baza <>Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, unitãţi care desfãşoarã activitãţi agricole; e) alte tipuri - fundaţii, aşezãminte religioase etc. Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea aşezãmintelor religioase - mânãstiri, biserici, schituri etc. - sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit etc., numai dacã desfaşoara şi activitaţi agricole. Exploataţiile agricole individuale Unitãţile de observare statisticã sunt alcãtuite din una sau mai multe persoane, având în general legãturi de rudenie, care utilizeaza împreunã terenurile şi/sau cresc animale, ce pot aparţine unuia sau mai multor membri. Se includ: - unitaţi care obţin produse agricole destinate în principal sau exclusiv consumului propriu; - unitaţi care realizeazã o producţie agricola ce poate depãşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzarii. Carcasa reprezintã greutatea animalului obţinutã prin sacrificare, dupã ce s-au îndepãrtat pielea, capul, picioarele, organele şi sângele. Randamentul se stabileşte de regulã pe bazã de coeficienţi obţinuţi prin raportarea greutãţii animalelor dupã sacrificare la greutatea animalelor înaintea sacrificãrii. 2. Descrierea cercetãrii statistice 2.1. Sfera de cuprindere În cercetarea statisticã sunt cuprinse exploataţiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animalã, aşa cum au fost definite la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002. Acestea sunt: - exploataţiile agricole cu personalitate juridicã; - exploataţiile agricole individuale. 2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarul cercetãrii statistice Potrivit Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE şi Directivei Consiliului 96/16/CE, principalele variabile studiate sunt urmãtoarele: ● bovine - total - totalitatea animalelor din specia Bos taurus şi Bubalus, bubalis, precum şi hribizi ca Beefalo: I. taurine - animalele din specia Bos taurus: Taurine sub un an: - viţei pentru sacrificare - tineret taurin, în vârstã de mai puţin de 12 luni, cu o greutate în viu sub 300 kg, care nu are încã a doua serie de dinţi - destinat producerii cãrnii; - alte taurine sub un an - pentru reproducţie: - masculi; - femele. Taurine între 1 şi 2 ani - total: - masculi; - femele: - pentru sacrificare; - altele - pentru reproducţie. Taurine de 2 ani şi peste: - masculi: - pentru reproducţie - animale pentru reproducţie; - pentru sacrificare - animale crescute pentru producţia de carne; - pentru muncã - animale folosite exclusiv pentru muncã; - femele: - juninci total - femele la prima gestaţie: - pentru sacrificare - viţele montate care n-au rãmas gestante; - juninci pentru reproducţie - femele de 2 ani şi peste, care nu au avut nicio fãtare şi sunt diagnosticate ca gestante; - vaci - femele care au fãtat deja: - vaci pentru lapte, animale folosite pentru producţia de lapte, care au fãtat deja; - alte vaci: în general folosite pentru producţia de carne, vaci reformate şi vaci care nu se mulg; II. bubaline: animalele din specia Bubalus, bubalis: - bivoliţe - femele pentru reproducţie - animale folosite pentru producţia de lapte, care au fãtat deja; - alte bubaline, masculi sau femele, în afarã de femelele pentru reproducţie; ● porcine - total - totalitatea animalelor din specia Sus scrofa domesticus: - purcei sub 20 kg - purcei sugari cu o greutate în viu de pânã la 20 kg; - purcei cu o greutate în viu între 20 şi 50 kg; - porcine pentru îngrãşat - total, inclusiv vieri şi scroafe reformate, cu o greutate în viu de: - 50-80 kg; - 81-110 kg; - peste 110 kg; - porcine pentru reproducţie cu o greutate în viu de 50 kg şi peste: - vieri - masculi cu o greutate în viu de 50 kg şi peste, folosiţi pentru reproducţie; - scroafe de prãsilã, total - femele cu o greutate în viu de 50 kg şi peste, folosite pentru reproducţie: - scroafe montate - femele montate, din care: - scroafe la prima montã; - scroafe nemontate - femele nemontate, din care: - scrofiţe nemontate; ● ovine şi caprine - total - totalitatea animalelor din specia Ovis aries şi subspecia Capra aegagrus hircus: I. ovine - total - totalitatea animalelor din specia Ovis aries: - oi fãtãtoare şi mioare montate - oi care au fãtat şi tineret la prima montã: - oi pentru lapte şi mioare montate; - alte oi şi mioare; - berbeci reproducãtori - masculi folosiţi efectiv pentru montã; - alte ovine; II. caprine - total - totalitatea animalelor din subspecia Capra aegagrus hircus; - capre care au fãtat deja şi capre montate: - capre care au fãtat deja; - capre montate pentru prima datã; - alte caprine. ● Sacrificãrile de animale şi pãsãri pe specii - producţia de carne destinatã autoconsumului şi vânzãrilor directe; ● lapte muls - cantitatea totalã de lapte obţinut prin muls, inclusiv colostru, fãrã laptele supt direct, dar incluzându-l pe acela folosit în hrana animalelor; ● lapte pentru consum - laptele integral consumat de exploataţia agricolã, pentru consum uman; ● lapte vândut direct pe piaţã - lapte integral pentru consum uman vândut direct consumatorilor; ● lapte pentru unt şi smântânã, brânzã sau iaurt - laptele utilizat pentru obţinerea produselor lactate pentru consum uman; ● lapte pentru hrana animalelor - laptele integral utilizat în exploataţia agricolã pentru hrana animalelor, sub orice formã, fãrã laptele supt direct; ● lapte livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui - cuprinde: - toate tipurile de lapte integral de vacã, bivoliţã, oaie şi caprã, livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui; - livrãrile de smântânã exprimate în echivalent lapte. Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale naţionale, au fost incluse şi urmãtoarele variabile: ● pãsãri - total - totalitatea pãsãrilor adulte şi tinere, femele şi masculi, din speciile domestice Gallus gallus, Meleagris spp, Anas app, Cairina moschata şi altele, care sunt crescute în ţara noastrã, din care: - pãsãri ouãtoare adulte - pãsãrile în vârstã de peste 24 de sãptãmâni folosite pentru producţia de ouã; ● cabaline - total - totalitatea animalelor din specia Equus caballus, care cuprinde cabalinele de reproducţie, de muncã, precum şi cele din herghelii, din care: - cabaline de muncã; ● iepuri - total - totalitatea iepurilor de casã crescuţi pentru carne şi blanã; ● familii de albine - totalitatea familiilor de albine din stupi; ● ouã - total - numãrul total al ouãlor obţinute de la toate speciile de pãsãri domestice; ● lânã - total - întreaga cantitate de lânã obţinutã din tunderea ovinelor; ● miere şi cearã - cantitatea de miere şi, respectiv, cearã extrasã din stupi, iar pentru miere se va preciza şi destinaţia economicã a acesteia; ● pielicele caracul şi blãnuri - sunt obţinute prin sacrificarea animalelor de blanã: oi, nutrii, nurci, vulpi şi iepuri; ● gunoi de grajd - cantitatea de dejecţii obţinutã de la toate animalele, indiferent de specie. Culegerea datelor din teren se realizeazã pe chestionarul statistic, editat pe suport hârtie, format A4. Chestionarul este structurat pe 5 capitole: ● capitolul I "Informaţii generale privind unitatea de observare statisticã", ce cuprinde caracteristici de identificare specifice formei de proprietate şi formei juridice de organizare a exploataţiei agricole; ● capitolul II "Efectivele de animale la 1 decembrie", care cuprinde elemente de cuantificare şi de evoluţie a variabilelor studiate; ● capitolul III "Sacrificãrile de animale şi destinaţia producţiei de carne", care cuprinde elemente de cuantificare şi destinaţia producţiei de carne; ● capitolul IV "Producţia şi utilizarea laptelui", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei de lapte de toate tipurile şi produsele lactate obţinute; ● capitolul V "Producţia animalã", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei obţinute. 2.3. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate În scopul prelucrãrii datelor în profil teritorial se utilizeazã Nomenclatorul localitãţilor din România - SIRUTA, Nomenclatorul macroregiunilor - NUTS 1 şi Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2. 3. Eşantionul cercetãrii statistice 3.1. Baza de sondaj Baza de sondaj este constituitã pe baza informaţiilor conţinute în Registrul statistic al exploataţiilor agricole. Din acesta sunt extrase exploataţiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animalã. Registrul statistic al exploataţiilor agricole a fost constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002 şi este actualizat cu datele rezultate din anchetele structurale în agriculturã şi cercetãrile statistice curente. 3.2. Planul de sondaj Eşantionul cercetãrii statistice este extras din baza de sondaj potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simplã aleatoare şi alocare optimalã Neyman. Straturile de selecţie sunt determinate de urmãtoarele caracteristici de clasificare: - judeţul, echivalent nivelului de clasificare NUTS 3; - clasele de mãrime a exploataţiilor agricole, în funcţie de efectivele de animale: Clase de mãrime a efectivelor de bovine
┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de bovine/ │ Nr. de vaci │ Nr. altor vaci/ │
│ │ deţinãtor │ de lapte/deţinãtor│ deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 2 │ 1 - 2 │ 1 - 2 │
│ II │ 3 - 9 │ 3 - 9 │ 3 - 9 │
│ III │ 10 - 19 │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ IV │ 20 - 29 │ 20 - 29 │ 20 - 29 │
│ V │ 30 - 49 │ 30 - 49 │ 30 - 49 │
│ VI │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ VII │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VIII │ 200 - 299 │ ≥ 100 │ 200 - 299 │ ≥ 100 │ 200 - 299 │ ≥ 100 │
│ IX │ 300 - 499 │ │ 300 - 499 │ │ 300 - 499 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ X │ ≥ 500 │ ≥ 500 │ ≥ 500 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘
Clase de mãrime a efectivelor de porcine
┌─────────┬──────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│Categorii│ Nr. de porcine/ │ Scroafe ≥ 50 kg/ │ Porcine la îngrãşat │
│ │ deţinãtor │ deţinãtor │ ≥ 50 kg/deţinãtor │
├─────────┼──────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ I │ 1 - 2 │ 1 - 9 │ 1 - 2 │ 1 - 9 │ 1 - 2 │ 1 - 9 │
│ II │ 3 - 9 │ │ 3 - 9 │ │ 3 - 9 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ III │ 10 - 49 │ 10 - 49 │ 10 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ V │ 100 - 199 │ 100 - 199 │ 100 - 199 │
│ VI │ 200 - 399 │ 200 - 399 │ 200 - 399 │
│ VII │ 400 - 999 │ 400 - 999 │ 400 - 999 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ VIII │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │
│ IX │ 2000 - 4999 │ │ 2000 - 4999 │ │ 2000 - 4999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ X │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │
└─────────┴──────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────┘
Clase de mãrime a efectivelor de ovine
┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de ovine/ │ Oi şi mioare │Alte oi şi mioare/ │
│ │ deţinãtor │ montate/deţinãtor │ deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 9 │ 1- 9 │ 1 - 9 │
│ II │ 10 - 19 │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ III │ 20 - 49 │ 20 - 49 │ 20 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ V │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VI │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘
Clase de mãrime a efectivelor de caprine
┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de ovine/ │ Oi şi mioare │
│ │ deţinãtor │ montate/deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 9 │ 1 - 9 │
│ II │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ III │ 20 - 49 │ 20 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │
│ V │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VI │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┘
Exploataţiile agricole cercetate exhaustiv se aflã în una dintre situaţiile de mai jos: - sunt societãţi/asociaţii agricole - <>Legea nr. 36/1991 , cu modificãrile ulterioare; - sunt societãţi comerciale - <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; - sunt unitãţi cooperatiste; - sunt avicole sau sunt specializate în sericiculturã; - deţin bovine în numãr de 20 sau peste; - deţin ovine în numãr de 300 sau peste; - deţin caprine în numãr de 40 sau peste; - deţin porcine în numãr de 100 sau peste; - deţin pãsãri în numãr de 300 sau peste; - deţin cabaline în numãr de 10 sau peste; - deţin iepuri de casã în numãr de 100 sau peste; - deţin cel puţin un animal de blanã; - deţin cel puţin 200 de familii de albine. Eşantionul asigurã o acoperire de cel puţin 95% din efectivele de animale. De regulã, în condiţiile respectãrii gradului minim de acoperire, mãrimea eşantionului este de aproximativ 60.000 de exploataţii agricole, dintre care circa 55.000 de exploataţii agricole individuale şi circa 5.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridicã. Mãrimea eşantionului este calculatã la un coeficient de încredere de minimum 95% şi erorile relative pentru estimaţiile la nivel naţional nu vor depãşi: ● ± 2% pentru estimarea numãrului total de porcine; ● ± 1% pentru estimarea numãrului total de bovine şi ± 1,5% pentru estimarea numãrului total de vaci; ● ± 2% pentru estimarea numãrului total de ovine şi caprine. 4. Organizarea culegerii şi prelucrãrii datelor 4.1. Metoda de înregistrare Chestionarele cercetãrii statistice sunt completate prin autoînregistrare de cãtre exploataţiile agricole cu personalitate juridicã şi prin interviu faţã în faţã, folosind operatori de teren, pentru exploataţiile agricole individuale. 4.2. Momentul/Perioada de referinţã şi de înregistrare Momentul de referinţã este data de 1 decembrie a fiecãrui an, pentru efectivele de animale, şi anul calendaristic, pentru producţia animalã, iar perioada de înregistrare este cuprinsã între 1 şi 28 decembrie. 4.3. Personalul cercetãrii statistice Personalul cercetãrii statistice este recomandabil sã fie alcãtuit din specialişti agricoli, recrutaţi şi instruiţi de cãtre direcţiile teritoriale de statisticã. Fiecãrui operator de teren i se arondeazã un numãr de exploataţii agricole, avându-se în vedere o încãrcare echilibratã, urmãrindu-se obţinerea unor date relevante. 4.4. Prelucrarea datelor Exploataţiile agricole cu personalitate juridicã transmit chestionarele completate la direcţiile teritoriale de statisticã pânã la data de 28 decembrie. Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploataţiile agricole individuale la direcţiile teritoriale de statisticã pânã la data de 28 decembrie. Introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corecţiilor primare şi reluarea controlului automat se realizeazã la direcţiile teritoriale de statisticã. Direcţiile teritoriale de statisticã transmit fişierele de date la Institutul Naţional de Statisticã pânã la data de 9 februarie a anului urmãtor. La nivel central, dupã recepţionarea fişierelor se procedeazã la reluarea controlului automat, operarea corecţiilor necesare, tratarea nonrãspunsurilor parţiale şi totale şi calculul coeficienţilor finali de extindere. 5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice 5.1. Principalii indicatori rezultaţi Prelucrarea datelor se concretizeazã în estimarea: - numãrului de animale pe specii, categorii de vârstã, grupe de greutate şi destinaţie economicã; - evoluţiei efectivelor de animale în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie; - sacrificãrilor de animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie; - producţiei de lapte în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie; - producţiei animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie. 5.2. Forme de prezentare a rezultatelor Rezultatele obţinute prezintã efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, pe specii, categorii de vârstã, grupe de greutate şi destinaţie economicã, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. Pentru anii impari rezultatele finale prezintã şi efectivele de animale, pe clasele de mãrime expuse la pct. 3.2, la nivel naţional. 5.3. Transmiterea datelor cercetãrii statistice şi a estimãrilor statistice la Eurostat se face: - pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, datele provizorii, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la nivel naţional; - pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, privind efectivele de porcine, de la începutul primului trimestru şi pânã la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului curent; - pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de bovine, de la începutul primului semestru al anului curent pânã la sfârşitul primului semestru al anului urmãtor; - pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de ovine şi caprine, de la începutul primului semestru pânã la sfârşitul celui de-al doilea semestru al anului curent; - pânã la data de 15 mai a anului urmãtor, datele finale, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la nivel naţional şi regional; - pânã la data de 15 mai în anii pari se vor transmite rezultatele finale, pe clase de mãrime a efectivelor de animale, la nivel naţional; - pânã la data de 30 iunie a anului urmãtor se vor transmite datele finale pentru sacrificãrile de animale, altele decât cele sacrificate în abatoare, la nivel naţional; - pânã la data de 30 septembrie a anului urmãtor se vor transmite datele finale pentru producţia şi utilizarea laptelui în exploataţiile agricole - tabelul C, la nivel naţional, şi datele finale pentru producţia de lapte de vacã - tabelul I, la nivel regional. Rezultatele cercetãrii statistice se regãsesc în publicaţia "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã" şi pe site-ul Institutului Naţional de Statisticã. Beneficiarii rezultatelor sunt: - interni: Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi alţi utilizatori la cerere; - externi: Eurostat, FAO. 6. Limitãri Rezultatele cercetãrii statistice sunt reprezentative numai la nivel naţional, al regiunilor de dezvoltare şi al judeţelor, în limitele de încredere şi precizie a estimaţiilor expuse la pct. 3.2. Culegerea datelor este realizatã pe baza declaraţiilor respondenţilor. ANEXA 2 METODOLOGIA cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare 1. Cadrul general 1.1. Obiectivele cercetãrii statistice Sacrificãrile şi producţia de carne de animale - bovine, porcine, ovine şi caprine - şi pãsãri de curte - pui, curcani, raţe şi altele din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statisticã lunarã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare". Scopul acestei cercetãri statistice este obţinerea lunarã pentru fiecare specie de animale - bovine, din care viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; porcine; ovine, din care miei; caprine şi pãsãri de curte - pui, curcani, raţe şi altele - a: ● numãrului de animale/pãsãri de curte sacrificate; ● greutãţii în viu a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate; ● greutãţii în carcasã a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate; ● greutãţii medii şi a randamentului la tãiere a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate. 1.2. Cadrul legal Realizarea cercetãrii statistice "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" are la bazã Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 321 din 1 decembrie 2008, şi Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 13/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, precum şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare. 1.3. Concepte şi definiţii de bazã Definiţiile de mai jos vizeazã clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetãrii statistice, astfel încât respondenţii sã poatã rãspunde corect la cerinţele cercetãrii. Bovine: - viţei: bovine cu vârsta cuprinsã între 0 şi 8 luni inclusiv; - tineret bovin: bovine cu vârsta cuprinsã între 9 şi 12 luni inclusiv; - juninci: bovine femele care încã nu au fãtat, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin; - vaci: bovine femele care au fãtat; - tauri: bovine masculi, necastrate, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin; - boi: bovine masculi, castrate, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin. Porcine: porci sugari, porcine pentru îngrãşat. Ovine şi caprine: - miei: ovine, masculi sau femele, în vârstã de pânã la 12 luni; - berbeci: ovine masculi în vârstã de peste 12 luni; - oi: ovine femele care au fãtat deja, precum şi cele care au fost împerecheate pentru prima datã; - caprine. Pãsãri de curte: pui, curcani, raţe şi altele. Greutatea în carcasã la bovine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã îndepãrtarea pielii, sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, despãrţit la îmbinarea atlanto-occipitalã, fãrã picioare, despãrţite la îmbinarea carpo-metacarpalã sau tarsometatarsalã, fãrã organe genitale şi fãrã uger. Rinichii şi grãsimea renalã pot fi sau nu incluse în carcasã. Greutatea în carcasã la porcine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat, întreg sau împãrţit în douã pe linia medianã a coloanei vertebrale, dupã îndepãrtarea sângelui şi viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã limbã, pãr, copite, organe genitale, grãsimi aferente, rinichi şi diafragmã. Greutatea în carcasã la ovine şi caprine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã îndepãrtarea pielii, sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, despãrţit la îmbinarea atlanto-occipitalã, fãrã picioare, despãrţite la îmbinarea carpo-metacarpalã sau tarso-metatarsalã, fãrã coadã, despãrţitã între a 6-a şi a 7-a vertebrã caudalã, fãrã organe genitale şi fãrã uger. Rinichii şi grãsimea renalã sunt incluse în carcasã. Greutatea în carcasã la pãsãri de curte este greutatea corpului rece al pãsãrii sacrificate dupã îndepãrtarea sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, gheare, gât, inimã, ficat şi pipotã. 2. Descrierea cercetãrii statistice 2.1. Sfera de cuprindere Cercetarea statisticã se adreseazã unitãţilor economice care sacrificã animale - bovine, porcine, ovine şi caprine - şi pãsãri de curte. Acestea pot fi unitãţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi a pãsãrilor de curte şi procesarea cãrnii, precum şi exploataţii agricole de tipul abatoarelor industriale sau alte tipuri de unitãţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinutã fiind procesatã sau comercializatã. Unitatea de observare este întreprinderea - unitate legal constituitã - care dispune de autonomie decizionalã, are personalitate juridicã, ţine evidenţã proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizatã sã producã în unul sau mai multe locuri unul sau mai multe produse industriale. Cercetarea statisticã este exhaustivã şi se adreseazã tuturor întreprinderilor din întreaga ţarã care au activitatea principalã sau secundarã, conform clasificãrii CAEN Rev.2, "Producţia şi conservarea cãrnii", clasa 1011, şi "Prelucrarea şi conservarea cãrnii de pasãre", clasa 1012. 2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetãrii statistice Chestionarul statistic IND C lunar cuprinde urmãtoarele capitole: - cap. I "Carne de bovine"; - cap. II "Carne de porc"; - cap. III "Carne de oaie şi caprã". Chestionarul statistic IND CP lunar cuprinde urmãtorul capitol: - cap. I "Carne de pasãre". Aceastã cercetare statisticã constituie un ansamblu complex de activitãţi interdependente cu ajutorul cãrora se colecteazã urmãtoarele variabile: numãrul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasã, randamentul mediu la tãiere, pentru fiecare specie de animale şi pãsãri de curte, şi anume: - bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; - porcine - total; - ovine - total, din care miei; - caprine - total; - pui; - curcani; - raţe; - alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc. Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasã trebuie exprimate în kilograme. Greutatea medie se calculeazã cu douã zecimale rotunjite statistic şi trebuie exprimatã în kilograme. Randamentul mediu la tãiere se calculeazã cu douã zecimale rotunjite statistic şi trebuie exprimat în procente. Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport de hârtie. Periodicitatea este lunarã. 2.3. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate Cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" necesitã utilizarea urmãtoarelor clasificãri şi nomenclatoare: - CAEN Rev.2 - Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - utilizatã pentru codificarea activitãţilor principale sau secundare ale unitãţilor cercetate la nivel de clasã; - SIRUTA - Nomenclatorul localitãţilor din România - utilizat pentru codificarea localitãţii de adresã a unitãţilor cercetate; - Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unitãţilor cercetate. 2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori Greutate medie = greutate în viu/numãr de capete sacrificate Randament mediu la tãiere = greutate în carcasã/greutate în viu * 100 3. Eşantionul cercetãrii statistice Cercetarea statisticã este exhaustivã şi se adreseazã tuturor unitãţilor economice care desfãşoarã ca activitate principalã sau secundarã, conform clasificãrii CAEN Rev.2, "Producţia şi conservarea cãrnii", clasa 1011, şi "Prelucrarea şi conservarea cãrnii de pasãre", clasa 1012. 4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor 4.1. Metoda de înregistrare Cercetãrile statistice utilizeazã chestionare imprimate ce vor fi completate de cãtre întreprinderi prin autoînregistrare. 4.2. Perioada de referinţã şi de înregistrare Perioada de referinţã este luna calendaristicã precedentã, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pânã la data de 12 a lunii curente. 4.3. Personalul cercetãrii statistice Chestionarele statistice sunt distribuite şi colectate cãtre/de la unitãţile raportoare de cãtre personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statisticã. Direcţiile teritoriale de statisticã asigurã introducerea în baza de date electronicã a datelor culese prin chestionarele statistice şi transmiterea acestora prin sistemul de teletransmisie la sediul central al Institutului Naţional de Statisticã (INS), în vederea prelucrãrii automate a datelor. La nivelul central al INS, echipa responsabilã de cercetarea statisticã asigurã corectitudinea procedurilor de prelucrare, analizã şi validare a rezultatelor finale. 4.4. Prelucrarea datelor Datele recepţionate de la unitãţile economice se verificã la nivelul direcţiilor teritoriale de statisticã, asigurându-se, în principal, urmãtoarele: ● completitudinea şi corectitudinea datelor completate; ● explicaţii clare în caz de nonrãspuns. La nivelul INS, sistemul de prelucrare asigurã preluarea datelor primare, validarea, prelucrarea şi centralizarea rezultatelor finale. Confidenţialitatea datelor este asiguratã pe tot parcursul procesului de colectare, verificare şi prelucrare a acestora. 4.5. Soluţia IT Aplicaţia informaticã pentru prelucrarea datelor obţinute prin cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" este scrisã în Visual Fox. La nivelul INS se realizeazã: preluarea prin teletransmisie a datelor, verificarea şi validarea acestora, operarea corecţiilor necesare, analiza statisticii raportãrii, prelucrarea datelor, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale. 5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice 5.1. Principalii indicatori rezultaţi Indicatorii rezultaţi în urma prelucrãrii datelor sunt: ● numãrul de capete sacrificate pentru bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; ● numãrul de capete sacrificate pentru porcine - total; ● numãrul de capete sacrificate pentru ovine - total, din care miei; ● numãrul de capete sacrificate pentru caprine - total; ● numãrul de capete sacrificate pentru pui; ● numãrul de capete sacrificate pentru curcani; ● numãrul de capete sacrificate pentru raţe; ● numãrul de capete sacrificate pentru alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc. ● greutatea în viu, greutatea în carcasã, greutatea medie şi randamentul mediu la tãiere care se diferenţiazã pe categorii de animale şi pãsãri de curte: - bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; - porcine - total; - ovine - total, din care: miei; - caprine - total; - pui; - curcani; - raţe; - alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc. 5.2. Forme de prezentare a rezultatelor Rezultatele obţinute din cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" sunt prezentate pe total ţarã. Rezultatele cercetãrii statistice se disemineazã lunar prin comunicat de presã şi prin publicaţia "Buletin statistic lunar". 5.3. Transmiterea datelor cercetãrii Rezultatele cercetãrii statistice "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" se transmit lunar la Eurostat în termen de 60 de zile dupã perioada de referinţã. 6. Limitãri În procesul de colectare a datelor de la unitãţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de cãtre producãtori. ----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.