Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 13 din 17 martie 2009  pentru modificarea si completarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 13 din 17 martie 2009 pentru modificarea si completarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 111/2008

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 23 martie 2009

Vãzând Referatul de aprobare nr. 7.011 din 24 februarie 2009, întocmit de Direcţia de igienã şi sãnãtate publicã veterinarã,
în temeiul Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 178/2002/CE de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autoritãţii Europene pentru Siguranţa Alimentarã şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animalã destinate consumului uman, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/83 din 25 iunie 2004, cu amendamentele ulterioare, şi al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitãţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sãnãtate animalã şi de bunãstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 , republicatã,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor a activitãţilor de obţinere şi de vânzare directã şi/sau cu amãnuntul a produselor alimentare de origine animalã sau nonanimalã, precum şi a activitãţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimalã, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 litera f), punctul (i) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(i) include şi furnizarea de cãtre producãtori direct cãtre consumatorul final a produselor primare de origine animalã în cantitãţi mici, în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, organizãrii unor manifestãri în perioada sãrbãtorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de cãtre autoritãţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional;".
2. La articolul 2 litera g), punctul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"4. producţie anualã de pãsãri sau lagomorfe - pânã la 10.000 de capete;".
3. La articolul 2 litera g), punctul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6. ouã - provenind de la cel mult 50 de gãini ouãtoare;".
4. La articolul 2, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) producãtor - persoana fizicã sau juridicã, inclusiv producãtorii agricoli crescãtori de animale, care desfãşoarã activitate de vânzare directã a produselor primare de origine animalã."
5. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Producãtorii sunt obligaţi sã respecte condiţiile privind igiena produselor primare de origine animalã destinate consumului uman, prevãzute în anexa nr. 1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, incluzând ghidurile de bune practici şi igienã elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor."
6. La articolul 9, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) pentru laptele crud, sã respecte cerinţele de sãnãtate animalã şi igienã stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sã provinã de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectã condiţiile de igienã a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea trasabilitãţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienã elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor."
7. La articolul 11, partea introductivã a alineatului (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Vânzarea directã a produselor primare de origine animalã cãtre consumatorul final în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestãrilor organizate în perioada sãrbãtorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritãţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, se realizeazã numai de producãtor sau de membrii familiei, rude de gradul I şi II ale acestuia, în baza:".
8. La articolul 17 litera a), punctul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"4. consumatorul final în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestãrilor organizate în perioada sãrbãtorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritãţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, cu excepţia cãrnii proaspete de porc;".
9. La articolul 17 litera h), punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. brânzeturi - pânã la 1.500 kg/sãptãmânã, medie anualã;".
10. La articolul 17 litera h), dupã punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"2^1. lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide - pânã la 3.000 kg/sãptãmânã;".
11. La articolul 19 alineatul (1) litera a), punctul (v) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(v) numãrul personalului lucrãtor, cu excepţia stânelor;".
12. La articolul 19 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) schiţa obiectivului unde se desfãşoarã activitãţile de producţie, cu excepţia stânelor;".
13. La articolul 19 alineatul (1), litera c) se abrogã.
14. La articolul 19 alineatul (1), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) prin derogare de la prevederile lit. d), în cazul producãtorilor agricoli crescãtori de animale, copia certificatului de producãtor eliberat de primãrie, vizatã de asociaţiile profesionale şi/sau de medicul veterinar zonal."
15. La articolul 22 alineatul (2), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) eliminarea dãunãtorilor (insecte, rozãtoare, pãsãri etc.);".
16. La articolul 22 alineatul (2), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) eliminarea deşeurilor;".
17. La articolul 22 alineatul (2), litera j) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"j) aplicarea procedurilor de bune practici de igienã, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producãtorilor agricoli crescãtori de animale sau, dupã caz, a principiilor sistemului Analizei hazardului şi punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unitãţii, capacitatea de producţie şi specificul unitãţii."
18. Punctul 2 "Lapte şi produse din lapte" din capitolul I "Unitãţi de vânzare cu amãnuntul supuse înregistrãrii şi controlului sanitar veterinar" din anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. Lapte şi produse din lapte:
a) Centru de prelucrare lapte integrat în cadrul exploataţieiunitate dotatã cu spaţii şi echipamente adecvate desfãşurãrii activitãţii de prelucrare a laptelui crud provenit de la animalele proprii în produse lactate, într-o gamã sortimentalã restrânsã. În aceastã categorie sunt incluse spaţiile şi facilitãţile de la nivelul stânelor sau exploataţiilor agricole unde laptele crud provenit de la animalele din exploataţia proprie este prelucrat în brânzeturi şi comercializat direct cãtre consumatorul final în spaţii special amenajate în pieţele agroalimentare, cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestãrilor organizate în perioada sãrbãtorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritãţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
b) Centru de prelucrare lapte independent - unitate dotatã cu spaţii şi echipamente adecvate pentru recepţia laptelui crud de la producãtori locali, prelucrarea acestuia în produse lactate într-o gamã sortimentalã restrânsã şi vânzarea cu amãnuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor."
19. Punctul 5 "Ouã de consum" al capitolului I "Unitãţi de vânzare cu amãnuntul supuse înregistrãrii şi controlului sanitar veterinar" din anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"5. Ouã pentru consum:
- Centru colectare ouã - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate în care se desfãşoarã activitãţi pentru colectarea ouãlor de la un producãtor în vederea livrãrii acestora cãtre un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar sau cãtre alte unitãţi de industrie alimentarã ori nealimentarã, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor."
20. La punctul 1 "Unitãţi de alimentaţie publicã şi unitãţi de comercializare a alimentelor" al capitolului II "Unitãţi de vânzare cu amãnuntul supuse înregistrãrii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor" din anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) Pensiune turisticã, indiferent de specific - unitate cu spaţii şi dotãri corespunzãtoare în care se desfãşoarã activitãţi pentru obţinerea, recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animalã şi nonanimalã, provenite din exploataţia agricolã familialã, precum şi din unitãţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prepararea şi servirea alimentelor gãtite în incinta proprie."
21. Punctul I din anexa nr. 2 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"I. Pentru unitatea/producãtorul agricol crescãtor de animale: ..................................., reprezentant legal/proprietar ......................., din localitatea .............., str. ............... nr. ....., sectorul ......., codul poştal ........, judeţul .............., pentru urmãtoarele activitãţi:
1. ................................ ;
2. ................................ ;
3. ................................ ;
4. ................................ ."
22. Numãrul curent 2 din anexa nr. 4 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌────┬─────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Unitatea │ Tarif de │
│crt.│ │înregistrare/│
│ │ │ unitate │
├────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Lapte şi produse din lapte: │ │
│ │Centru de prelucrare lapte independent .... │ 300 │
│"2. │Centru de prelucrare lapte integrat în cadrul│ │
│ │exploataţiei ........ │ 100"│
│ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



23. Anexa nr. 15 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
24. În cuprinsul normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, sintagma "mic producãtor" se înlocuieşte cu termenul "producãtor".
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea

Bucureşti, 17 martie 2009.
Nr. 13.


ANEXĂ
(Anexa nr. 15 la norma sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor)


(pagina 1)

AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor ...........
Circumscripţia Sanitarã Veterinarã Zonalã ............

FIŞĂ DE SĂNĂTATE
pentru animalele de la care se valorificã produse de origine animalã
Nr. ..... data .................

Producãtorul ...................
Cod numeric personal ...............
Domiciliul ................................................................
.............................................................................
.............................................................................
Actul de identitate (buletin de identitate/carte de identitate) seria .....
nr. ....................., eliberat de ....................
Codul exploataţiei ................



(verso pagina 1)

Obligaţiile producãtorilor
1. Producãtorii care valorificã produse de origine animalã obţinute de la animalele din gospodãria proprie vor avea asupra lor prezenta fişã de sãnãtate, vizatã trimestrial de cãtre medicul veterinar de liberã practicã împuternicit, în raza cãruia domiciliazã. Valorificarea acestor produse este admisã numai în locuri publice (pieţe, târguri, expoziţii, cu ocazia manifestãrilor organizate în perioada sãrbãtorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritãţile locale/ judeţene pe întreg teritoriul naţional).
2. Producãtorii trebuie sã aplice toate mãsurile pentru a evita riscul contaminãrii acestora şi trebuie sã informeze direcţia veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti atunci când constatã cã produsele destinate vânzãrii prezintã un risc pentru sãnãtatea umanã.
3. Produsele de origine animalã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã provinã de la animale, pãsãri sau colonii de albine sãnãtoase şi sã fie manipulate numai de cãtre persoane sãnãtoase;
b) sã nu fie falsificate sau cu mirosuri, gusturi ori culori strãine, cu o consistenţã anormalã;
c) sã nu fie murdãrite sau sã conţinã impuritãţi, sã nu fie transportate ori prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii pentru produsul respectiv;
d) sã fie însoţite de precizãri scrise din partea persoanei care le valorificã, referitoare la tipul produsului, originea acestuia, data recoltãrii, condiţii de pãstrare, precum şi orice altã informaţie consideratã necesarã;
e) pentru laptele crud, sã respecte cerinţele de sãnãtate animalã şi igienã stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienã care se aplicã alimentelor de origine animalã, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sã provinã de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectã condiţiile de igienã a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea trasabilitãţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienã elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
4. În locurile publice de valorificare a produselor de origine animalã, producãtorii vor avea o stare de igienã corespunzãtoare (halate, şorţuri, bonete curate) şi vor avea asupra lor un document din care sã reiasã cã nu suferã de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.



(pagina 2)
Animale existente în gospodãria producãtorului
┌───────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────┐
│ │ Anul ....... │ Anul ...... │
│ Specia şi categoria ├─────┬─────┬──────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Bovine │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ din care vaci │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ din care vaci mulgãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Ovine - caprine │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ din care mulgãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Porcine │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Pãsãri │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ din care ouãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Familii de albine │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────┴─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

Produsele care se valorificã: ............................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................





(pagina 3)
Starea sãnãtãţii animalelor
┌─────────────────────────────────────────┬─────────┬───────────┬────────────┐
│ │ │ │Semnãtura şi│
│ Examene sanitare veterinare efectuate │ Data │ Rezultatul│ parafa │
│ │ │ │ medicului │
│ │ │ │veterinar de│
│ │ │ │ liberã │
│ │ │ │ practicã │
│ │ │ │împuternicit│
├─────────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│Tuberculinarea bovinelor ├─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼────────────┤
│Controlul serologic pentru bruceloza la │ │ │ │
│bovine/ovine │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼────────────┤
│Controlul pentru depistarea mastitelor la│ │ │ │
│bovine/ovine ├─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼────────────┤
│Examenul clinic al animalelor, pãsãrilor │ │ │ │
│şi familiilor de albine din gospodãrie ├─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴─────────┴───────────┴────────────┘

Observaţii şi restricţii sanitare veterinare: ............................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................



Medic veterinar oficial,
L.S. ...............
(semnãtura şi parafa)

----



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016