Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 126 din 8 decembrie 2021 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1180 din 14 decembrie 2021
Având în vedere prevederile art. 99 lit. l) şi m), ale art. 130 alin. (2) lit. e), ale art. 130^1 şi ale art. 174 alin. (5) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 10 alin. (1) lit. o) pct. 2 şi lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
ART. I
Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 171 şi 171 bis din 29 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 5 alineatul (2), definiţia „An gazier“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
"An gazier - perioada de timp, începând cu ora 7,00 din ziua de 1 octombrie a anului curent şi terminându-se la ora 7,00 din ziua de 1 octombrie a anului următor."
2. La articolul 83^2, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(10) Până la ora 12,00 a zilei gaziere D+1, OTS publică pe pagina proprie de internet, în secţiunea dedicată UR, precum şi în platforma informaţională, pentru fiecare acţiune de echilibrare operaţională a SNT concretizată în vânzarea sau cumpărarea unor cantităţi de gaze naturale de echilibrare şi pentru fiecare zi gazieră pentru care este efectuată acţiunea de echilibrare, informaţiile referitoare la tipul acţiunilor de echilibrare (preventivă sau nu), tipul tranzacţiei (vânzare sau cumpărare), cantitatea de gaze naturale tranzacţionată, preţul aferent fiecărei tranzacţii, preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de vânzare efectuate de către OTS şi preţul mediu ponderat al tranzacţiilor de cumpărare efectuate de către OTS pentru ziua gazieră D."
3. La articolul 86^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Până cel târziu la ora 14,30 a fiecărei zile gaziere D, OTS informează UR în legătură cu dezechilibrul zilnic iniţial înregistrat în ziua gazieră D-1 şi puterea calorifică superioară şi publică pe site-ul propriu până cel târziu la ora 15,00 informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), preţul mediu ponderat determinat în conformitate cu prevederile art. 102^1 aferent zilei D-1 şi preţurile prevăzute la art. 102^2 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (2) lit. a) şi b)."
4. La articolul 89, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 89
(1) După determinarea, în conformitate cu prevederile art. 88, a cantităţilor finale de dezechilibru zilnic aferente fiecărui UR, aceştia se pot găsi în una dintre următoarele trei situaţii:
a) excedent: în cazurile în care dezechilibrul zilnic este mai mare decât zero;
b) deficit: în cazurile în care dezechilibrul zilnic este mai mic decât zero;
c) echilibrat: în cazurile în care dezechilibrul zilnic este egal cu zero."
5. La articolul 107, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Plata se consideră efectuată în termen dacă până la data scadenţei a fost creditat contul OTS sau UR, după caz."
6. Anexa nr. 1^3 se modifică şi se completează după cum urmează:
a) La articolul 5, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu următorul cuprins:
"(7^1) OTS are dreptul la limitarea/întreruperea prestării serviciului de transport al gazelor naturale, cu preaviz de 3 zile calendaristice, începând cu ziua imediat următoare în care UR înregistrează datorii restante în baza contractului de echilibrare şi acces la PVT."
b) Articolul 7^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 7^1
UR monitorizează permanent încadrarea valorii dezechilibrului cumulat înregistrat, reprezentând suma algebrică a dezechilibrelor zilnice înregistrate în cursul lunii de livrare, în nivelul garanţiei calculate conform art. 12 alin. (7). În situaţia în care valoarea dezechilibrului cumulat este de tip «Deficit», valoarea acestuia nu poate depăşi valoarea garanţiei pentru echilibrare constituită de UR."
c) La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Plata contravalorii facturilor prevăzute la art. 7 şi 7^2 se face în lei, în termen de 15 zile calendaristice de la data emiterii facturilor. În cazul în care data scadenţei este zi nelucrătoare, termenul se socoteşte împlinit în următoarea zi lucrătoare."
d) La articolul 8, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Datoriile reciproce se compensează în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare."
e) Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 9
Plata se consideră efectuată în termen dacă până la data scadenţei a fost creditat contul OTS sau UR, după caz."
f) Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 12
(1) UR are obligaţia de a constitui în favoarea OTS o garanţie financiară de plată care are ca obiect acoperirea riscului de neachitare a facturilor emise de OTS.
(2) Garanţia prevăzută la alin. (1) nu se constituie în cazul operatorilor platformelor de tranzacţionare şi al contrapărţii centrale.
(3) UR poate fi exceptat de la obligaţia de a constitui garanţia financiară de plată prevăzută la alin. (1) dacă face dovada că are un rating de creditare, emis de una dintre agenţiile de rating agreate de OTS, cel puţin la acelaşi nivel cu cel acordat OTS, valabil pe perioada derulării prezentului contract; în cazul în care ratingul acordat este valabil pentru o societate-mamă a UR, acesta va fi însoţit de o scrisoare de la societatea-mamă prin care aceasta se angajează să garanteze obligaţiile de plată pentru UR.
(4) În situaţia în care, pe durata prezentului contract, nivelul de rating acordat UR se modifică în sensul scăderii sub nivelul de rating al OTS, precum şi în situaţia în care se schimbă agenţia emitentă a ratingului în raport cu prevederile alin. (3), UR este obligat să notifice acest lucru OTS în termen de 3 zile calendaristice de la producerea modificării/schimbării.
(5) Garanţia financiară este prezentată de către UR sub formă de:
a) scrisoare de garanţie bancară în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei; şi/sau
b) cont garantat (depozit colateral) în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei; şi/sau
c) cont escrow în lei sau echivalentul în euro la cursul Băncii Centrale Europene din ziua emiterii garanţiei;
d) numerar, în contul de garanţie al OTS.
(6) OTS acceptă scrisoare de garanţie bancară eliberată de către o bancă care are rating emis de una dintre agenţiile de rating: Standard & Poors, Moody’s sau Fitch cel puţin la nivel de «investment grade». Echivalenţa dintre nivelurile de rating acordate de cele trei agenţii este publicată pe pagina de internet a OTS.
(7) Nivelul garanţiei financiare iniţiale (NG) prevăzute la alin. (1) va fi NG = 1.000 RON.
(8) În situaţia în care valoarea dezechilibrului cumulat al unui UR, înregistrat şi neachitat este de tip «Deficit» şi depăşeşte valoarea garanţiei constituite, OTS notifică UR cu privire la necesitatea suplimentării nivelului garanţiei financiare. OTS are dreptul să restricţioneze accesul la tranzacţiile de vânzare în PVT începând cu următoarea zi gazieră.
(9) UR are obligaţia să suplimenteze nivelul garanţiei financiare în mod corespunzător, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data notificării prevăzute la alin. (8).
(10) În cazul în care UR nu suplimentează nivelul garanţiei, OTS are dreptul să întrerupă prestarea serviciului de transport al gazelor naturale. Accesul în PVT la tranzacţiile de vânzare, respectiv prestarea serviciului de transport al gazelor naturale vor fi reluate în momentul în care UR suplimentează garanţia.
(11) Dacă valoarea dezechilibrului cumulat calculat în conformitate cu prevederile art. 7^1 este mai mică decât nivelul garanţiei financiare constituite de UR conform alin. (9), UR poate solicita reducerea nivelului garanţiei financiare, dacă nu a înregistrat facturi restante în anul gazier în curs. Nivelul garanţiei financiare nu poate fi în nicio situaţie mai mic decât cel stabilit conform alin. (7).
(12) Garanţia financiară constituită conform alin. (7) este valabilă începând cu ziua bancară precedentă datei de început a perioadei pentru care se încheie contractul de echilibrare şi acces la PVT şi îşi încetează valabilitatea în a 60-a zi calendaristică de la încetarea contractului.
(13) În situaţia în care UR face dovada bonităţii conform alin. (3), OTS poate cere, în cazurile justificate prevăzute la alin. (14), constituirea unei garanţii financiare în conformitate cu prevederile alin. (7) şi (9).
(14) Este considerată caz justificat situaţia în care UR este în întârziere la plată pentru o sumă de cel puţin 10% din valoarea ultimei facturi de «Deficit» sau din valoarea obligaţiilor de plată parţiale, după ce a fost primită de la OTS o notificare în acest sens.
(15) OTS poate executa garanţia prevăzută în prezentul capitol dacă UR nu îşi îndeplineşte integral sau parţial obligaţiile contractuale sau le îndeplineşte cu întârziere.
(16) Cu cel puţin 5 zile calendaristice anterior executării garanţiei, OTS are obligaţia de a notifica în scris UR, precizând obligaţiile care nu au fost respectate.
(17) În situaţia executării parţiale sau totale a garanţiei financiare UR are obligaţia de a reconstitui această garanţie în conformitate cu prevederile alin. (7)-(9)."
g) La articolul 18, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
"(4) Comunicările între părţi se efectuează prin adrese scrise, fax şi e-mail."
h) La articolul 21, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Rezilierea de către oricare parte, ca urmare a simplei neexecutări de către cealaltă parte a obligaţiilor contractuale privind plata tarifelor de dezechilibru sau a garanţiilor pentru echilibrare prevăzute la art. 7^1, respectiv art. 12, se face fără intervenţia instanţei, fără punere în întârziere şi fără altă formalitate prealabilă, cu excepţia transmiterii unei notificări scrise de reziliere celeilalte părţi aflate în culpă, cu cel puţin 3 (trei) zile calendaristice înainte de data menţionată în notificare pentru încetarea prin reziliere a contractului."
i) În anexa la Contractul de echilibrare şi acces la PVT, la articolul 3, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) să primească de la OTS/terţa parte desemnată de OTS, prin intermediul platformei de tranzacţionare a PE, confirmarea validării ofertelor/informaţii privind invalidarea ofertelor;"
ART. II
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş şi utilizatorii reţelei vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestora.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
Dumitru Chiriţă
Bucureşti, 8 decembrie 2021.
Nr. 126.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: