──────
la norma sanitarã veterinara şi
───────────────────────────────
pentru siguranta alimentelor
─────────────────────────────
1. Metodele de analiza ce urmeazã sa fie evaluate pentru adoptare în cadrul prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor trebuie examinate în conformitate cu urmãtoarele criterii:
(i) specificitate;
(ii) acuratete;
(iii) precizie;
(iv) variabilitate, referitoare la repetabilitate intra-laborator (în cadrul laboratorului) şi reproductibilitate intra-laborator şi interlaborator (în şi între laboratoare);
(v) limita de detectie;
(vi) sensitivitate;
(vii) practicabilitate şi aplicabilitate;
(viii) alte criterii ce pot fi utilizate ca fiind necesare.
2. Valorile de precizie la care se referã 1 (iii) trebuie obţinute prin coroborarea datelor obţinute dintr-o testare ce a fost realizatã în conformitate cu un protocol internaţional, protocol recunoscut, referitor la testãri colaborative sau efectuate în colaborare - de ex. cu Organizaţia Internationala de Standardizare "Precizia metodelor de testare" (ISO 1981). Valorile de repetabilitate şi reproductibilitate trebuie exprimate într-o forma recunoscuta internaţional (de ex. intervale de confidenta de 95% (dupã cum sunt definite de ISO 5725/1981). Rezultatele obţinute din coroborarea datelor testarii trebuie sa fie publicate sau sa fie disponibile public.
3. Metodele de analiza ce sunt aplicabile în mod uniform unor grupuri variate de mãrfuri trebuie preferate metodelor ce se aplica doar pentru mãrfuri luate individual.
4. Metodele de analiza adoptate în cadrul acestei norme sanitare veterinare trebuie înscrise în planul standard pentru metode de analiza recomandate de Organizaţia Internationala de Standardizare.
__________________