Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 122 din 2 aprilie 2007  pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 122 din 2 aprilie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 251 din 16 aprilie 2007
ORDIN nr. 122 din 2 aprilie 2007
pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte
EMITENT: CASA NAŢIONALÃ DE ASIGURÃRI DE SÃNÃTATE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 251 din 16 aprilie 2007


Având în vedere Referatul de aprobare al Directorului general al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. DG/1.576 din 27 martie 2007 şi Avizul Ministerului Finanţelor Publice nr. 174.489 din 14 martie 2007,
în temeiul dispoziţiilor art. 236 alin. (3), ale <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 ,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

Bucureşti, 2 aprilie 2007.
Nr. 122.

ANEXÃ

NORME METODOLOGICE
privind rambursarea şi recuperarea
cheltuielilor reprezentând asistenţa medicalã acordatã în baza documentelor
internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii la care România este parte

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate îndeplineşte funcţia de organism de legãturã care asigurã comunicarea cu organismele similare din statele care au încheiat cu România documente internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
(2) Casele de asigurãri de sãnãtate îndeplinesc funcţia de instituţie competentã, care suportã cheltuielile pentru prestaţiile de boalã şi maternitate şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate acordate asiguraţilor proprii de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
ART. 2
Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate din România, aflate pe teritoriul altor state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii, precum şi recuperarea sumelor plãtite furnizorilor de servicii medicale cu care casele de asigurãri de sãnãtate se aflã în relaţii contractuale pentru serviciile oferite cetãţenilor statelor cu care România are încheiate documente internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii sunt realizate de casele de asigurãri de sãnãtate prin intermediul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 3
(1) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate deschide la o bancã comercialã un cont în lei în care casele de asigurãri de sãnãtate vor vira sumele reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate şi indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate asiguraţilor proprii de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
(2) Pentru operaţiunile privind plãţile sau rambursãrile se utilizeazã cursul valutar al bãncii comerciale prevãzute la alin. (1).
(3) Banca prevãzutã la alin. (1) va fi selectatã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cu respectarea prevederilor <>art. 9 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar prin aceastã bancã se vor derula operaţiunile de decontare ocazionate de acordarea serviciilor medicale furnizate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
ART. 4
Acoperirea diferenţelor de curs valutar ce rezultã din operaţiunile de decontare a cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii se realizeazã din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

CAP. II
Recuperarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României

ART. 5
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate administreazã baza de date cu cetãţenii strãini beneficiari ai serviciilor medicale în România şi solicitã instituţiilor competente din statele din care provin cetãţenii strãini rambursarea cheltuielilor prin intermediul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale la care România este parte.
(2) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate prezintã organismului de legãturã din statul din care provine asiguratul strãin, beneficiar al serviciilor medicale, cererea de rambursare a cheltuielilor, în termenele şi condiţiile prevãzute în documentele internaţionale la care România este parte.
(3) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate deschide un cont în valutã în care organismele de legãturã prevãzute la alin. (2) vireazã sumele reprezentând cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României.
Cheltuielile de administrare a acestui cont se vor înscrie în bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate la titlul II "Bunuri şi servicii" alineatul 20.30.30 "Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii".
(4) Echivalentul în lei al sumelor încasate de la organismul de legãturã este transferat cãtre casa de asigurãri de sãnãtate pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate şi indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate cetãţenilor strãini pe teritoriul României.
(5) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.

CAP. III
Rambursarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate din România pe teritoriul altui stat

ART. 6
(1) Casa de asigurãri de sãnãtate vireazã în contul deschis de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate la o bancã comercialã echivalentul în lei al sumelor în valutã reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boalã şi maternitate asiguraţilor aflaţi în evidenţa acestora de cãtre furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sãnãtãţii.
(2) Pentru rambursarea cheltuielilor prevãzute la alin. (1), angajamentul legal îl constituie cererea de rambursare a cheltuielilor. Formularele "Propunere de angajare a unei cheltuieli" şi "Angajamentul bugetar individual/global" se întocmesc în baza cererii de rambursare a cheltuielilor. Viza "Bun de platã" se acordã în baza formularelor de rambursare a cheltuielilor.
(3) Casa Naţionalã transferã cãtre organismul de legãturã din statul unde s-au acordat prestaţiile de boalã şi maternitate sumele în valutã pentru cheltuielile menţionate la alin. (1) şi (4).
(4) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(5) Sumele prevãzute la alin. (1) se suportã din bugetul casei de asigurãri de sãnãtate de la capitolul "materiale şi prestãri servicii cu caracter medical".
ART. 7
(1) În condiţiile în care unui asigurat român aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acordã asistenţã medicalã fãrã ca acesta sã prezinte cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate unitãţii sanitare de la locul de şedere, asiguratul român suportã contravaloarea serviciilor medicale acordate.
(2) În baza unei cereri formulate ulterior cãtre casa de asigurãri de sãnãtate la care persoana este asiguratã, însoţitã de documentele justificative, asiguratului i se pot rambursa costurile acestor servicii în conformitate cu procedura instituitã pentru utilizarea formularului E 126, prevãzutã în Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi, cu lucrãtorii independenţi şi cu familiile acestora care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, precum şi în Regulamentul (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 .

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 8
Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor prevãzute la art. 2 şi 3 se efectueazã potrivit monografiei contabile prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXÃ
------
la normele metodologice
-----------------------

MONOGRAFIE
privind înregistrarea în contabilitate a
operaţiunilor de decontare a prestaţiilor de boalã şi maternitate

1. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate din România pe teritoriul altui stat


a) la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
înregistrarea cheltuielii aferente prestaţiei de boalã 628 481
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
se efectueazã plata în contul CNAS deschis la o bancã comercialã 481 7705
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

b) la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
alimentarea contului din banca comercialã pentru cheltuieli bancare 581 7705
5121 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
încasarea contravalorii în lei a prestaţiei de boalã de la casele 5121 462
de asigurãri de sãnãtate judeţene
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
cumpãrare valutã de cãtre CNAS 581 5121
5124 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
transferul valutei la organismul de legãturã din strãinãtate 462 5124
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
achitarea comisioanelor bancare 627 5121
627 5124
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
încasarea dobânzilor datorate 5121 518
5124 518
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
se vinde valuta provenitã din dobânzi bancare 581 5124
5121 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
veniturile din dobânzi se transferã la trezorerie 518 766
581 5121
5711 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
înregistrarea diferenţelor de curs valutar favorabile 5124 765
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
înregistrarea diferenţelor de curs valutar nefavorabile 665 5124
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
la sfârşitul anului închiderea conturilor deschise în valutã 581 5124
de la banca comercialã 5121 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
la sfârşitul anului închiderea conturilor deschise în lei de 581 5121
la banca comercialã 7705 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


2. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã şi maternitate acordate asiguraţilor strãini pe teritoriul României


a) la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
încasarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boalã de la 5124 462
organismul de legãturã din strãinãtate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
vânzarea valutei încasate din prestaţii de boalã de la organismul
de legãturã din strãinãtate 581 5124
5121 581
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
transferul sumelor rezultate din vânzarea valutei la casa de
asigurãri de sãnãtate 462 5121
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

b) la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
se achitã contravaloarea prestaţiei medicale pentru asiguratul 628 401
strãin spitalului unde acesta a fost tratat 401 7705
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în cazul în care se încaseazã contravaloarea unei prestaţii din
anii precedenţi 5711 750
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în cazul în care se încaseazã contravaloarea unei prestaţii din
anul curent 5711 7514
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016