Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 12 din 8 aprilie 2025 privind preluarea de către furnizorii de energie electrică a energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de prosumatorii care deţin centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 200 kW pe loc de consum şi care beneficiază de mecanismul de compensare cantitativă prevăzut la art. 73^1 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, în perioada cuprinsă între 1 aprilie-30 iunie 2025
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 320 din 10 aprilie 2025
Având în vedere prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 21 alin. (3) şi (3^1) şi ale art. 73^1 alin. (3) şi (9) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 8 alin. (4) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 319 alin. (10) lit. d) şi alin. (19) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi alin. (5) şi ale art. 9 alin. (1) lit. x) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) În perioada 1 aprilie-30 iunie 2025, compensarea cantitativă prevăzută la art. 73^1 alin. (3) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează conform prevederilor Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022, cu modificările şi completările ulterioare, cu preluarea energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de prosumatori conform următoarelor reguli:
a) dacă preţul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare OUG nr. 6/2025), este preţul contractual, atunci preţul energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu preţul energiei electrice active din contractul de furnizare a energiei electrice, fără preţul dezechilibrelor şi al componentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b)-d) din OUG nr. 6/2025;
b) dacă preţul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din OUG nr. 6/2025, este preţul final maxim plafonat prevăzut la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 6/2025, atunci preţul energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu preţul mediu de achiziţie realizat stabilit de furnizorul de energie electrică conform prevederilor art. 3 alin. (2) sau (3), după caz, din OUG nr. 6/2025, fără preţul dezechilibrelor şi al tarifului de transport - componenta de introducere în reţea, dar nu mai mult de valoarea prevăzută la art. 7 alin. (3) din OUG nr. 6/2025;
c) dacă preţul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din OUG nr. 6/2025, este preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6 din OUG nr. 6/2025, atunci preţul energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu preţul de achiziţie calculat de furnizorul de energie electrică conform prevederilor art. 6 alin. (1) sau (2), după caz, din OUG nr. 6/2025, fără preţul dezechilibrelor şi al tarifului de transport - componenta de introducere în reţea.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), în cazul în care contractul de furnizare a energiei electrice a fost încheiat sau renegociat după data de 1.01.2023 şi preţul final al energiei electrice din acest contract este egal cu preţul final maxim plafonat prevăzut la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 6/2025, preluarea energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică se realizează la preţul prevăzut la alin. (1) lit. b) sau c), stabilit corespunzător preţului de facturare a energiei electrice consumate.
(3) Preţul mediu de achiziţie a energiei electrice realizat prevăzut la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (2) se stabileşte pentru o perioadă de facturare, fără a fi considerată achiziţia energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de prosumatorii care beneficiază de mecanismul de compensare cantitativă în aceeaşi perioadă de facturare.
(4) Furnizorul de energie electrică precizează ca element de informare în factură/anexa la factură modul de stabilire a preţului energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de prosumatori.
(5) La facturarea energiei electrice consumate din reţeaua electrică de prosumatori în calitate de consumatori furnizorii de energie electrică evidenţiază distinct componenta de energie electrică activă stabilită conform prevederilor OUG nr. 6/2025, fără preţul dezechilibrelor şi al componentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b)-d) din OUG nr. 6/2025, iar neincluderea preţului dezechilibrelor este precizată distinct, ca element de informare în factură.
ART. 2
Prosumatorii care beneficiază de mecanismul de compensare cantitativă prevăzută la art. 73^1 alin. (3) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii de energie electrică care au încheiate/încheie cu aceşti prosumatori contracte de furnizare a energiei electrice şi contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică conform anexei nr. 2 la Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi operatorii de distribuţie a energiei electrice la reţelele electrice la care sunt racordate locurile de producere şi consum aparţinând prosumatorilor respectivi duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării şi se aplică începând cu facturile de energie electrică emise prosumatorilor pentru energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică şi pentru energia electrică consumată din reţeaua electrică în luna aprilie 2025.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
George-Sergiu Niculescu
Bucureşti, 8 aprilie 2025.
Nr. 12.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: