Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 119 din 14 februarie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate animala si de sanatate publica referitoare la uciderea vanatului salbatic si la comercializarea carnii de vanat salbatic
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 159 din 12 martie 2003
ORDIN nr. 119 din 14 februarie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 159 din 12 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 159.556 din 19 septembrie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic, armonizata cu Directiva Consiliului 92/45/CEE , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, instituţiile centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispoziţie contrarã.
ART. 5
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 14 februarie 2003.
Nr. 119.
ANEXA 1
NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind problemele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile de sãnãtate publica şi de sãnãtate a animalelor. Aceste condiţii se aplica uciderii vânatului salbatic ucis şi de asemenea la pregãtirea şi comercializarea carnii de vanat salbatic.
(2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplica:
a) cantitãţilor mici, reprezentând pana la 10 exemplare vanat salbatic, animale mici sau pãsãri, nejupuit sau nedeplumat precum şi vanat salbatic neeviscerat, furnizat de cãtre vanator direct consumatorului sau comerţului cu amãnuntul;
b) cantitãţilor mici de carne de vanat salbatic de talie mare, reprezentând greutatea echivalenta a unui exemplar, furnizate direct consumatorului final;
c) transarii şi depozitarii carnii de vanat salbatic în magazinele de vânzare cu amãnuntul sau în spaţiile alãturate punctelor de vânzare, atunci când transarea şi depozitarea sunt efectuate exclusiv în scopul vânzãrii directe, la fata locului, cãtre consumator. Operaţiunile menţionate mai sus se supun controalelor de sãnãtate publica prevãzute de prevederile naţionale care reglementeazã comerţul cu amãnuntul.
(3) Dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare referitoare la comerţul sau importul din tari terţe, nu se aplica trofeelor sau vânatului salbatic ucis, transportate de cãlãtori în vehiculele personale, în cazul în care aceştia transporta o cantitate redusã de vanat salbatic mic sau o singura piesa intreaga de vanat salbatic mare care nu este destinatã comerţului sau utilizãrii comerciale, şi cu condiţia sa nu provinã dintr-o ţara sau dintr-o parte a unei tari din care este interzis importul, în baza art. 10 alin. (2) şi (3) sau a art. 17.
ART. 2
(1) Urmãtorii termeni din cuprinsul normei sanitare veterinare se definesc astfel:
a) vanat salbatic: mamiferele terestre sãlbatice care sunt vanate, inclusiv mamiferele sãlbatice care trãiesc într-o zona imprejmuita în condiţii de libertate similare celor ale vânatului salbatic, precum şi pasarile sãlbatice la care nu se face referire în art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate publica şi de sãnãtate a animalelor ce afecteazã producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie";
b) vanat salbatic mare: mamiferele sãlbatice din ordinul ongulate;
c) vanat salbatic mic: mamiferele sãlbatice din familia Leporidae şi pasarile sãlbatice destinate consumului uman;
d) carne de vanat salbatic: toate pãrţile de vanat salbatic care sunt proprii consumului uman;
e) unitate de prelucrare a vânatului salbatic: o unitate autorizata conform art. 7, în care vanatul salbatic este prelucrat, iar carnea de vanat salbatic este obţinutã şi inspectata conform condiţiilor de igiena stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara;
f) centru de colectare: locul special amenajat în care vanatul salbatic ucis este pãstrat cu respectarea condiţiilor de igiena din anexa nr. 1, cap. IV pct. 2, înainte de a fi transportat la o întreprindere de prelucrare;
g) livrare: deţinerea sau expunerea în vederea vânzãrii, punerea în vânzare, vânzarea, livrarea sau orice alta forma de punere pe piata a carnii de vanat salbatic pentru consum uman în România, excluzând furnizarile prevãzute la art. 1 alin. (2);
h) comerţ intracomunitar: comerţul între statele membre ale Uniunii Europene.
(2) În sensul prezentei norme sanitare veterinare definiţiile de la art. 2 se aplica când este necesar, respectiv cele prevãzute în "Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala", "Norma sanitarã veterinara referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala" şi definitia carnii proaspete din art. 2 lit. b al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
CAP. 2
Dispoziţii aplicabile producerii şi comerţului carnii de vanat în România
ART. 3
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca aceasta carne de vanat salbatic:
a) provine de la vanat salbatic care:
1. a fost ucis într-un zona de vanatoare, cu mijloace autorizate de legislaţia nationala care reglementeazã vânãtoarea;
2. nu provine dintr-o regiune supusã restrictiilor prevãzute de "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspãta", de "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare" şi de "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate publica şi sãnãtate a animalelor care reglementeazã producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie" sau dintr-o zona de vanatoare supusã restrictiilor prevãzute de art. 9 şi 10;
3. imediat dupã ucidere, a fost pregãtit cu respectarea prevederilor anexei nr. 1 cap. III, şi transportat într-un interval de maxim 12 ore la o întreprindere de prelucrare, la care face referire lit. b) a prezentului articol, sau la un centru de colectare unde va fi racit la temperaturile specificate în anexa şi capitolul amintit, şi de unde va fi expediat într-un interval de 12 ore la o unitate de prelucrare la care face referire lit. b) a prezentului articol, sau, în cazul regiunilor indepartate, unde condiţiile climatice permit acest lucru, într-o perioada care va fi stabilitã de autoritatea veterinara centrala, pentru a permite medicului veterinar oficial al unitãţii de prelucrare menţionate sa efectueze, în condiţii corespunzãtoare, inspecţia post mortem prevãzutã la anexa nr. 1 cap. V.
b) este obţinut:
1. fie într-o unitate de prelucrare a vânatului salbatic care îndeplineşte condiţiile generale din anexa nr. 1, cap. I şi II, şi autorizata în scopul prezentului capitol conform prevederilor art. 7,
2. fie, în cazul vânatului salbatic mare, într-o unitate autorizata conform prevederilor art. 11 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" sau, în cazul vânatului salbatic mic, conform art. 5 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", cu condiţia ca:
a) astfel de vanat sa fie jupuit în încãperi separate decât cele rezervate pentru carnea la care se face referire în normele menţionate, sau la momente diferite de timp;
b) acestor unitãţi sa li se acorde o autorizaţie specialã, în scopul prezentei norme sanitare veterinare;
c) sa fie luate mãsuri care sa permitã identificarea clara a carnii obţinute în baza prezentei norme sanitare veterinare fata de carnea obţinutã în baza "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare";
c) provine de la animale ucise care au fost supuse unei inspecţii vizuale efectuatã de medicul veterinar oficial:
1. pentru a detecta orice anomalie, medicul veterinar oficial îşi poate fonda diagnosticul pe orice informaţie furnizatã de vanator, iar atunci când este cazul pe baza unei atestãri stabilite de autoritatea veterinara competenta cu regulile de vanatoare, asupra comportamentului animalului înainte de ucidere;
2. pentru a verifica faptul ca moartea nu s-a datorat altor cauze decât vânãtoarea;
d) provine de la vanat salbatic care:
1. a fost manipulat în condiţii de igiena corespunzãtoare, conform anexei nr. 1 cap. III şi IV;
2. a fost supus, conform anexei nr. 1 cap. V, unei inspecţii post mortem efectuatã de medicul veterinar oficial conform procedurii naţionale stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României şi actionand sub supravegherea medicului veterinar oficial;
3. nu a prezentat nici o modificare, cu excepţia leziunilor traumatice care au apãrut în timpul uciderii sau a malformatiilor sau modificãrilor localizate, cu condiţia sa se stabileascã, dacã este necesar, prin teste de laborator corespunzãtoare, ca acestea nu fac carnea improprie consumului uman sau periculoasa pentru sãnãtatea omului;
4. nu a fost eviscerat imediat dupã ucidere, în cazul vânatului salbatic mic, conform anexei nr. 1 cap. V pct. 1, s-a efectuat o inspecţie sanitarã veterinara oficialã, pe un esantion reprezentativ de animale cu aceeaşi origine;
e) în cazul în care medicul veterinar oficial depisteaza o boala transmisibila la om sau anomalii la care se face referire la anexa nr. 1 cap. V pct. 4, acesta trebuie sa efectueze mai multe controale pe întreg lotul. În baza rezultatelor acestor controale ulterioare, medicul veterinar oficial trebuie, fie sa excludã întregul lot de la consumul uman, fie sa inspecteze fiecare carcasa individual.
(2) Medicul veterinar oficial se va asigura ca este exclusa de la consumul uman carnea de vanat salbatic dacã:
a) se constata ca prezintã anomalii la care se face referire la anexa nr. 1 cap. V pct. 3 lit. e) sau dacã a fost confiscatã conform pct. 4 al capitolului respectiv;
b) controalele prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. d) au evidenţiat prezenta unei boli transmisibile la om;
c) provine de la animale care au ingerat substanţe susceptibile de a face carnea periculoasa sau nociva pentru sãnãtatea omului şi pentru care a fost luatã o decizie, conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala. Pana la punerea în aplicare a unei asemenea decizii, rãmân în vigoare reglementãrile naţionale cu privire la aceste substanţe;
d) fãrã a aduce atingere legislaţiei naţionale, aplicabilã ionizarii, a fost tratata cu radiatii ionizante sau ultraviolete sau cu substanţe susceptibile de a-i afecta proprietãţile sale organoleptice sau au fost utilizaţi coloranti, alţii decât cei folosiţi pentru marcarea de sãnãtate.
(3) Carnea de mistret sau de alte specii receptive la trichineloza trebuie supusã analizei prin metoda digestiei artificiale, în conformitate cu Norma sanitarã veterinara privind examinarea pentru trichina (Trichinella spp.), la importul din tari terţe de carne proaspãta provenitã de la porcine domestice, sau unui examen trichineloscopic, cu examinarea microscopica a mai multor probe de la fiecare animal, prelevate cel puţin din muschii masticatori şi diafragmatici, din muschii antebratului, din muschii intercostali şi muschii limbii.
(4) Carnurile de vanat salbatic declarate apte consumului uman trebuie:
a) sa prezinte o marca de sãnãtate conform anexei nr. 1 cap. VIII. Dacã este cazul, poate fi luatã o decizie de a modifica sau de a suplimenta dispoziţiile capitolului menţionat anterior, în conformitate cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României, în special pentru a tine cont de diferitele moduri de prezentare comercialã, cu condiţia ca acestea sa respecte condiţiile de igiena stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara. Dispoziţiile pct. 68 al cap. XII din "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", privind marcarea de sãnãtate a ambalajelor mari, se aplica ca atare carnii de vanat salbatic mic.
b) sa fie depozitate, în condiţii de igiena corespunzãtoare, dupã inspecţia post mortem, în conformitate cu anexa nr. 1 cap. X, în unitãţi de prelucrare a vânatului salbatic autorizate conform art. 7 al prezentei norme, sau în unitãţi autorizate conform art. 11 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" sau art. 5 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", sau în depozite frigorifice autorizate şi inspectate conform art. 11 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete";
c) sa fie însoţitã în cursul transportului:
1. de un document comercial vizat de medicul veterinar oficial care va trebui sa conţinã:
- în plus, fata de specificaţiile prevãzute de anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, cap. VII pct. 2, în cazul carnii congelate, menţiunea lizibila a lunii şi anului de congelare şi sa poarte numãrul de cod prin care sa poatã fi identificat medicul veterinar oficial;
- sa fie pãstrat de destinatar pe o perioada de cel puţin un an, astfel încât sa poatã fi prezentat la cererea autoritãţii veterinare competente.
2. de un certificat de sãnãtate a animalelor, corespunzand modelului din anexa nr. 2 în cazul carnii ce provine dintr-o întreprindere de prelucrare a vânatului salbatic situata într-o regiune sau zona restrictionata sau, în cazul carnii destinate expedierii în România într-un mijloc de transport sigilat, dupã tranzitarea unei tari terţe;
Condiţiile detaliate de aplicare a prezentului punct şi în special cele cu privire la atribuirea numerelor de cod şi la elaborarea uneia sau a mai multor liste de identificare a medicilor veterinari oficiali, vor fi adoptate în conformitate cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României.
d) sa fie transportatã în condiţii de igiena corespunzãtoare, conform anexei nr. 1 cap. XI;
e) în cazul portiunilor de carcase sau al carnii dezosate de vanat salbatic mic cu pene, sa fie obţinutã, de asemenea, în condiţii similare celor prevãzute de art. 3, lit. B al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", în întreprinderi autorizate special în acest scop, în conformitate cu art. 7 al prezentei norme;
f) fãrã a aduce atingere prevederilor legislaţiei naţionale specifice privind aplicarea legislaţiei statelor membre ale Uniunii Europene referitoare la etichetarea, prezentarea şi publicitatea alimentelor destinate vânzãrii cãtre consumatorul final, aceasta sa fie etichetata cu o indicaţie a denumirii speciei animalului de la care provine.
ART. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca:
a) carnurile declarate improprii pentru consum uman pot fi clar diferenţiate de carnurile declarate apte pentru consumul uman;
b) carnurile declarate improprii pentru consum uman fac obiectul unui tratament în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte regulile veterinare pentru ecarisarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea acestora şi prevenirea agenţilor patogeni de origine animala sau peste din furaje" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 .
(2) Carnea, care provine dintr-o zona supusã restrictiilor de sãnãtate a animalelor, va fi supusã condiţiilor ce vor fi stabilite de la caz la caz, în conformitate cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României.
(3) Condiţii detaliate de punere în aplicare a prezentului articol vor fi stabilite, dacã este necesar, în conformitate cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României.
ART. 5
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca va face obiectul comerţului numai:
1. vanatul salbatic (piese întregi) jupuit şi eviscerat care îndeplineşte cerinţele art. 3 şi 4 sau carnurile proaspete de vanat salbatic provenite de la acesta;
2. vanatul mic nejupuit sau nedeplumat şi neeviscerat, necongelat sau congelat la temperaturi foarte mici şi care este controlat în concordanta cu art. 3 alin. (1) lit. b), pct. 2, cu condiţia sa fie manipulat şi depozitat separat de carnea proaspãta la care se face referire la "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", de carnea de pasare şi de carnea de vanat jupuit sau deplumat;
3. vanatul mare nejupuit (piese întregi):
a) care îndeplineşte cerinţele art. 3 alin. (1) lit. a) pct. 1 şi 2, art. 3 alin. (1) lit. c) şi art. 3 alin. (1) lit. d) pct. 1;
b) ale cãrui viscere au fost supuse unei inspecţii post-mortem într-o unitate de prelucrare a vânatului salbatic;
c) care este însoţit de un certificat de sãnãtate corespunzãtor unui model ce trebuie elaborat în conformitate cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României, semnat de medicul veterinar oficial pentru a certifica faptul ca rezultatul inspecţiei post mortem prevãzute la lit. b) a fost corespunzãtor pentru carnea care a fost declarata proprie pentru consumul uman;
d) care a fost racit la o temperatura superioarã sau egala cu - 1°C şi:
1. < de + 7°C şi pãstrat la aceasta temperatura în timpul transportului spre o unitate de prelucrare, pentru o perioada maxima de 7 zile de la inspecţia post mortem la care se face referire la lit. b) sau
2. < de + 1°C şi pãstrat la aceasta temperatura în timpul transportului spre o unitate de prelucrare, într-o perioada maxima de 15 zile de la inspecţia post mortem la care se face referire la lit. b).
Carnurile provenind de la vanatul salbatic mare nejupuit, nu pot sa poarte marca de sãnãtate prevãzutã la art. 3 alin. (4) lit. a) decât dacã, dupã jupuirea în unitatea de prelucrare de destinaţie, au fost supuse inspecţiei post mortem în conformitate cu anexa nr. 1 cap. V şi au fost declarate apte pentru consumul uman de cãtre medicul veterinar oficial.
ART. 6
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca:
a) unitãţile de prelucrare a vânatului salbatic care nu satisfac standardele stabilite de anexa nr. 1 cap. I, nu pot fi autorizate conform art. 7 şi ca produsele provenite din aceste unitãţi nu pot purta marca de sãnãtate prevãzutã de anexa nr. 1 cap. VII şi nu pot face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene;
b) vanatul salbatic piese întregi care nu satisface cerinţele art. 3 nu poate face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene şi nu poate fi importat din ţãrile terţe;
c) organele interne ale vânatului salbatic declarate proprii pentru consumul uman nu pot face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene decât dacã au fost supuse unui tratament corespunzãtor, conform prevederilor "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor care reglementeazã comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene".
ART. 7
(1) Autoritatea veterinara centrala a României va stabili o lista cu unitãţile de prelucrare a vânatului salbatic autorizate, fiecare având un numãr de autorizare veterinara. Autoritatea veterinara centrala a României poate aproba, pentru prelucrarea vânatului salbatic, unitãţi autorizate conform "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi cu "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", cu condiţia ca aceste unitãţi sa fie echipate pentru a prelucra carnea de vanat salbatic şi sa funcţioneze în condiţii care sa asigure respectarea condiţiilor de igiena. Autoritatea veterinara centrala a României va comunica aceasta lista Comisiei Europene. Autoritatea veterinara centrala a României nu va autoriza o unitate de prelucrare a vânatului salbatic decât dacã s-a asigurat ca aceasta se conformeazã dispoziţiilor prezentei norme sanitare veterinare. Atunci când se constata ca igiena este inadecvata şi când mãsurile prevãzute în anexa nr. 1 cap. V pct. 5, lit. B) s-au dovedit insuficiente pentru a remedia situaţia, autoritatea veterinara competenta suspenda temporar autorizaţia unitãţii în cauza. Dacã operatorul sau managerul întreprinderii de prelucrare a vânatului salbatic nu remediaza deficientele observate, în perioada stabilitã de autoritatea veterinara competenta, aceasta din urma retrage autorizaţia unitãţii respective. Autoritatea veterinara centrala a României va lua în considerare concluziile oricãrui control efectuat în conformitate cu art. 11. Comisia Europeanã va fi informatã despre suspendarea sau retragerea autorizaţiei unor unitãţi din România.
(2) Operatorul sau managerul unitãţii de prelucrare a vânatului salbatic va efectua, conform alin. (4) al prezentului articol, controale regulate privind igiena generalã a condiţiilor de producţie din unitatea sa, printre altele, prin intermediul controalelor microbiologice. Controalele trebuie sa aibã în vedere ustensilele, instalaţiile şi maşinile, în toate etapele producţiei şi, dacã este necesar, produsele.
Operatorul sau managerul unitãţii de prelucrare a vânatului salbatic va informa medicul veterinar oficial sau atunci când sunt controlati, experţii veterinari ai Comisiei Europene despre natura, frecventa şi rezultatele controalelor efectuate în acest scop, precum şi numele laboratorului de control. Natura controalelor, frecventa lor, precum şi metodele de prelevare a probelor şi metodele de examinare bacteriologica se stabilesc conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
(3) Operatorul sau managerul unitãţii de prelucrare a vânatului salbatic trebuie sa instituie un program de instruire a personalului propriu care sa permitã lucrãtorilor sa se conformeze condiţiilor de producţie igienice adaptate structurii producţiei. Medicul veterinar oficial responsabil de întreprinderea de prelucrare a vânatului salbatic va fi implicat în planificarea şi punerea în aplicare a acestui program.
(4) Inspecţia şi supravegherea unitãţilor de prelucrare a vânatului se va efectua sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, care poate fi asistat de personal tehnic auxiliar, conform art. 9 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete". Medicul veterinar oficial trebuie sa aibã acces liber, în orice moment, în toate spaţiile unitãţilor de prelucrare, pentru a se asigura ca au fost respectate dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare şi, atunci când exista dubii asupra originii carnii sau a vânatului salbatic ucis, la documentele relevante care sa-i permitã sa identifice zona de vanatoare de origine.
(5) Medicul veterinar oficial va analiza permanent rezultatele controalelor prevãzute la alin. (2) al prezentului articol. El poate efectua, pe baza acestei analize, examene microbiologice suplimentare în toate fazele tehnologice ale producţiei sau pentru produsele finite. Rezultatul acestor analize va fi scris într-un raport ale cãrui concluzii şi recomandãri vor fi notificate operatorului sau managerului întreprinderii care va remedia deficientele constatate, în vederea ameliorãrii stãrii de igiena.
ART. 8
(1) Autoritatea veterinara centrala a României direct sau prin instituţiile subordonate va monitoriza rezultatele inspecţiei post mortem efectuate de medicii veterinari oficiali cu privire la diagnosticul bolilor transmisibile la om.
(2) Atunci când este diagnosticata o astfel de boala, rezultatul cazului specific va fi comunicat, imediat, autoritãţilor veterinare competente care supravegheazã zona de vanatoare în care îşi are originea vanatul salbatic în cauza.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României va trimite Comisiei Europene informaţii cu privire la anumite boli şi în special, cu privire la cazurile în care s-au diagnosticat boli transmisibile la om.
(4) Autoritatea veterinara centrala a României, actionand conform procedurii naţionale, va adopta reguli detaliate de punere în aplicare a prezentului articol, în special privind:
a) frecventa cu care informaţiile vor fi trimise Comisiei Europene,
b) tipul informaţiilor,
c) boala pentru care trebuie colectate informaţiile,
d) procedurile de colectare şi utilizare a informaţiilor.
ART. 9
(1) Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca este efectuatã, cu frecventa, o ancheta cu privire la starea de sãnãtate a vânatului salbatic din zonele de vanatoare de pe teritoriul tarii noastre.
(2) În acest scop, se va nominaliza un serviciu sau un organism central subordonat cu colectarea şi utilizarea rezultatelor inspectiilor de sãnãtate efectuate, conform prezentei norme sanitare veterinare, atunci când sunt diagnosticate boli transmisibile la om sau la animale sau reziduuri în exces fata de nivelele admise.
(3) Atunci când este diagnosticata o boala sau o stare la care se face referire la alin. (2), rezultatele anchetei cu privire la cazul specific vor fi comunicate imediat autoritãţii competente responsabile de supravegherea zonei de vanatoare.
(4) În funcţie de situaţia epizootologica, autoritatea veterinara competenta va efectua testãri specifice asupra vânatului salbatic pentru a detecta prezenta bolilor la care se face referire în anexa nr. 1 la "Norma sanitarã veterinara privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor".
(5) Prezenta acestor boli se comunica statelor membre ale Uniunii Europene conform normei menţionate.
ART. 10
(1) Autoritatea veterinara centrala a României va întocmi programe de depistare a reziduurilor la animale şi în carnea proaspãta de vanat salbatic.
(2) Ţinând cont de rezultatele monitorizarii la care se face referire la art. 9 alin. (4), autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca vanatul salbatic şi carnea de vanat salbatic din zonele de vanatoare implicate de monitorizare sunt excluse din comerţ.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României va adopta reguli detaliate de punere în aplicare a prezentului articol, conform procedurii naţionale.
ART. 11
(1) Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot sa efectueze, în mãsura în care este necesar pentru aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare şi în colaborare cu autoritatea veterinara centrala a României, controale la fata locului. Aceştia pot verifica, în special, prin controlul unui procent reprezentativ al unitãţilor de prelucrare a vânatului salbatic, dacã autoritatea veterinara centrala a României s-a asigurat corect ca unitãţile de prelucrare autorizate se conformeazã cu prezenta norma sanitarã veterinara. Comisia Europeanã informeazã autoritatea veterinara centrala a României despre rezultatele controalelor efectuate.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va acorda experţilor comunitari întregul sprijin necesar îndeplinirii îndatoririlor lor.
(3) Reguli detaliate de punere în aplicare a prezentului articol se vor adopta conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
ART. 12
(1) Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor prezentei norme sanitare veterinare, medicul veterinar oficial sau autoritatea veterinara centrala a României vor efectua, atunci când exista suspiciunea ca legislaţia veterinara nu a fost respectata sau în caz de dubiu privind salubritatea carnii de vanat salbatic, toate controalele veterinare pe care le considera corespunzãtoare clarificarii situaţiei.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative pentru a sanctiona orice încãlcare a legislaţiei veterinare naţionale, în special atunci când:
a) se constata ca certificatele sau documentele elaborate nu corespund stãrii reale a carnii de vanat salbatic,
b) mãrcile de identificare nu corespund prezentei norme sanitare veterinare,
c) carnea de vanat salbatic nu a fost prezentatã pentru inspecţie, sau
d) nu a fost prezentatã inspecţiei sau nu a fost respectata dispoziţia privind utilizarea carnii de vanat salbatic.
ART. 13
Condiţiile stabilite de "Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala" se aplica în special organizãrii controalelor şi a mãsurilor care vor fi luate ca urmare a controalelor efectuate de autoritatea veterinara centrala a României, ca ţara de destinaţie şi mãsurilor de protecţie care se vor aplica în legatura cu problemele de sãnãtate care afecteazã producerea şi distribuţia carnii de vanat salbatic pe teritoriul României.
CAP. 3
Dispoziţii aplicabile importului în România
ART. 14
Condiţiile aplicabile pentru punerea pe piata a carnurilor de vanat salbatic importate din tari terţe, trebuie sa fie cel puţin echivalente celor stabilite pentru producerea şi livrarea carnii de vanat salbatic obţinutã în conformitate cu cap. II, excluzandu-le pe cele stabilite de art. 6.
ART. 15
(1) În scopul aplicãrii uniforme a art. 14, se aplica urmãtoarele prevederi:
(2) Pentru a fi importate în România, vanatul salbatic (piese întregi) sau carnea de vanat salbatic vor:
a) proveni din tari terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe din care importul nu este interzis din motive de sãnãtate a animalelor;
b) proveni dintr-o ţara terta care figureazã pe lista care urmeazã a fi elaborata conform alin. (3) lit. a) din prezentul articol;
c) fi însoţite de un certificat de sãnãtate care corespunde unui model ce va fi elaborat conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României, semnat de autoritatea competenta şi care sa certifice ca produsele satisfac cerinţele cap. 11 al prezentei norme sanitare veterinare sau orice condiţii suplimentare sau oferã garanţiile echivalente la care se face referire la alin. (3) lit. c) al prezentului articol şi provin din întreprinderi care oferã garanţiile prevãzute în anexa nr. 1.
(3) În conformitate cu procedura elaborata de autoritatea veterinara centrala a României, vor fi stabilite urmãtoarele:
a) o lista provizorie cu ţãrile terţe sau pãrţile ţãrilor terţe care pot furniza autoritãţii veterinare centrale a României şi Comisiei Europene condiţiile şi garanţiile la care se face referire în alin. (2) lit. c) al prezentului articol şi o lista cu unitãţile care sunt în mãsura sa ofere aceste garanţii. Aceasta lista provizorie va fi stabilitã pornind de la listele cu unitãţile autorizate şi inspectate de autoritatea veterinara centrala a României, dupã ce Comisia Europeanã a verificat ca acestea respecta principiile şi regulile generale stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara;
b) actualizarea listei în baza controalelor prevãzute în alin. (4) al prezentului articol;
c) condiţiile specifice şi garanţiile echivalente legate de cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, altele decât cele care conduc la excluderea din consumul uman a carnii, conform art. 3 alin. (2) lit. d), cele ale art. 5 şi cele stabilite în anexa nr. 1 cap. IV şi V şi, în ceea ce priveşte examenul trichineloscopic, prin metoda digestiei, conform prevederilor "Normei sanitare veterinare privind examinarea pentru trichina a carnii proaspete provenite de la suine domestice" Trichinella spiralis, importurile din tari terţe în România, intelegand ca aceste condiţii şi garanţii nu pot fi mai puţin stricte decât cele stabilite în cap. II, cu excepţia celor din art. 6.
(4) Experţi ai autoritãţii veterinare centrale a României pot efectua controale la fata locului, în ţãrile terţe expeditoare, pentru a verifica:
a) dacã garanţiile oferite de ţara terta cu privire la condiţiile de producere şi livrare, pot fi considerate echivalente celor aplicate în România;
b) dacã sunt îndeplinite condiţiile de la art. 17. Experţii responsabili de aceste inspecţii sunt numiţi de cãtre autoritatea veterinara centrala a României şi acţioneazã în numele autoritãţii veterinare centrale a României. Aceste inspecţii se efectueazã în numele României, care suporta toate cheltuielile aferente. Frecventa şi procedura pentru aceste inspecţii se stabileşte conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
(5) Pana la organizarea inspectiilor la care se face referire la alin. (4) al prezentului articol, regulile naţionale aplicabile inspecţiei în ţãrile terţe continua sa se aplice, sub rezerva informaţiilor primite de a se conformã cu regulile de igiena constatate în cursul acestor inspecţii.
ART. 16
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca vanatul salbatic (piese întregi) sau carnea de vanat salbatic la care se face referire în prezenta norma sanitarã veterinara sunt importate în România numai dacã:
a) sunt însoţite de certificatul prevãzut la art. 15 alin. (1) lit. c), cuprinzând condiţiile de sãnãtate publica şi de sãnãtate a animalelor, eliberat de autoritatea veterinara competenta, în momentul încãrcãrii,
b) au corespuns controalelor stabilite de "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România".
ART. 17
Listele prevãzute la art. 15 alin. (2) al prezentei norme sanitare veterinare pot include numai tari terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe:
a) din care importul nu este interzis ca rezultat al existenţei uneia dintre bolile la care se face referire în lista A a Oficiului Internaţional pentru Epizootii sau al oricãrei alte boli exotice pentru România, sau în baza art. 6, 7 şi 13 ale "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate şi inspecţie veterinara dupã importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine şi porcine şi carne proaspãta provenitã de la acestea" sau a art. 9, 10, 11 şi 12 ale "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare";
b) care, având în vedere legislaţia lor, organizarea serviciilor lor veterinare şi a serviciilor lor de inspecţie, competentele acestor servicii şi supravegherea la care sunt supuse, au fost recunoscute, conform art. 3 alin. (2) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate şi inspecţie veterinara dupã importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine şi porcine şi carne proaspãta provenitã de la acestea" sau cu art. 9 alin. (2) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare", ca fiind capabile sa garanteze punerea în aplicare a legislaţiei lor în vigoare;
c) ale cãror servicii veterinare sunt capabile sa garanteze ca sunt respectate cerinţe de sãnãtate cel puţin echivalente cu cele stabilite în capitolul II.
ART. 18
Principiile şi condiţiile stabilite în "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România", se aplica cu referire specialã la organizarea controalelor ce se vor efectua de autoritatea veterinara centrala a României şi la mãsurile de protecţie care se vor pune în aplicare.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 19
Prezenta norma sanitarã veterinara nu afecteazã reglementãrile naţionale sau comunitare privind conservarea faunei.
ART. 20
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative, reglementãri sau prevederi administrative suplimentare necesare implementarii prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. Aceasta va informa Comisia Europeanã de acest aspect.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, adauga sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, va face referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara sau va fi însoţitã de astfel de referire cu ocazia publicãrii oficiale. Metodele pentru realizarea unor astfel de referinte sunt stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
(5) Autoritatea veterinara centrala a României va comunica Comisiei Europene textele principalelor prevederi legislative naţionale pe care le va adopta în vederea implementarii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 21
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
CAP. 1
Condiţii generale pentru autorizarea unitãţilor de prelucrare
1. Unitãţile de prelucrare trebuie sa dispunã de cel puţin urmãtoarele încãperi:
a) un spaţiu de refrigerare suficient de mare pentru recepţia vânatului salbatic,
b) un spaţiu pentru inspecţie şi, dacã este necesar, eviscerare, jupuire şi deplumare,
c) un spaţiu suficient de mare pentru transare şi alte prelucrari, în mãsura în care acestea sunt realizate de întreprindere. Aceasta camera va avea un dispozitiv de rãcire adecvat precum şi un aparat de mãsurare a temperaturii,
d) un spaţiu pentru impachetare şi expediere, atunci când aceste operaţii sunt efectuate în întreprinderea de prelucrare şi atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în cap. VIII, pct. 5 al prezentei norme sanitare veterinare. Dacã aceste condiţii nu sunt îndeplinite este necesar un spaţiu separat pentru expediere,
e) spaţii de rãcire şi de refrigerare suficient de mari pentru depozitarea carnurilor de vanat salbatic;
2. Spaţiile unde carnea este obţinutã, prelucrata şi depozitata şi zonele şi culoarele prin care este transportatã carnea vor fi prevãzute cu:
a) o pardoseala impermeabila care este uşor de curatat şi dezinfectat, neputrescibila, construitã astfel încât sa faciliteze scurgerea apei; pentru a evita mirosurile apa va fi canalizata direct prin guri de scurgere prevãzute cu sifon, capac şi site.
Totuşi:
(1) în cazul camerelor de rãcire sau de refrigerare este suficient un dispozitiv prin care apa poate fi uşor evacuata,
(2) în cazul zonelor de depozitare şi în zonele şi culoarele prin care este transportatã carnea, este suficienta pardoseala impermeabila neputrescibila, uşor de spãlat şi dezinfectat;
b) pereţi netezi, rezistenti şi impermeabili, acoperiţi cu un material de culoare deschisã şi lavabil, pana la o înãlţime de cel puţin doi metri. În camerele de rãcire şi de refrigerare şi în depozite, pereţii vor fi acoperiţi cel puţin pana la înãlţimea de depozitare. Linia de imbinare între perete şi pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa prezinte o alta finisare similarã, cu excepţia depozitelor;
c) usi din materiale durabile, necorodabile şi, dacã sunt din lemn, acoperite pe toatã suprafata cu un material neted impermeabil şi necorodabil;
d) materiale de izolare care sunt imputrescibile, necorodabile şi inodore;
e) ventilaţie adecvatã şi o buna evacuare a aburului;
f) iluminare adecvatã, naturala sau artificiala, care sa nu modifice culorile;
g) un tavan curat şi uşor de curatat; în lipsa acestuia, un acoperis cu o suprafata interioarã, care îndeplineşte aceste condiţii;
3. a) cat mai aproape posibil de punctele de lucru, un numãr suficient de dispozitive pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor şi pentru spalarea uneltelor cu apa calda; robinetele nu trebuie sa fie acţionate manual. Pentru spalarea mainilor, aceste dispozitive vor avea apa curenta rece şi calda sau apa preamestecata la o temperatura potrivita, produse pentru spalare şi dezinfectare şi mijloace igienice pentru uscarea mainilor;
b) dispozitive pentru dezinfectarea ustensilelor, cu apa calda furnizatã la temperatura de 82°C;
4. dispozitive corespunzãtoare de protecţie contra insectelor şi rozatoarelor;
5. a) dispozitive şi echipament de lucru, cum ar fi mese de transare, mese cu suprafeţe de transare detasabile, containere, benzi transportoare şi fierastraie, confectionate din materiale rezistente la coroziune, nesusceptibile de a altera carnea şi uşor de spãlat şi dezinfectat. Suprafeţele care vin în contact sau sunt susceptibile de a veni în contact cu carnea, inclusiv punctele de sudura şi imbinarile, trebuie sa fie menţinute netede. Utilizarea lemnului este interzisã.
b) instalaţii şi echipamente rezistente la coroziune care corespund cerinţelor de igiena pentru:
(1) manipularea carnii,
(2) containerele pentru depozitarea carnii, astfel încât nici carnea, nici containerele sa nu vina în contact direct cu pardoseala sau cu pereţii;
c) amenajãri, inclusiv zone de recepţie şi triere amenajate şi echipate corespunzãtor, pentru manipularea igienica şi protecţia carnii în cursul operaţiilor de încãrcare şi descãrcare;
d) containere speciale necorodabile, etanse, cu capace şi sistem de închidere pentru pãstrarea carnii care nu este destinatã consumului uman, sau o camera ce poate fi incuiata, destinatã depozitarii acestei carni, dacã aceasta este impusa de cantitãţile suficient de mari de carne ori dacã nu este preluatã şi distrusa la sfârşitul fiecãrei zile de lucru. Atunci când aceasta carne este evacuata prin conducte, acestea vor fi astfel construite şi instalate încât sa se evite orice risc de contaminare a carnii;
e) spaţii pentru depozitarea igienica a materialelor de ambalare şi impachetare, atunci când aceste activitãţi sunt efectuate în întreprindere;
6. echipament de refrigerare pentru a menţine temperatura interna a carnii la nivelele cerute de prezenta norma sanitarã veterinara. Acest echipament va avea inclus un sistem de drenare a apei de condensare, fãrã nici o posibilitate de contaminare a carnii;
7. o instalatie care sa asigure aprovizionarea cu apa potabilã conform parametrilor stabiliţi în "Norma sanitarã veterinara referitoare la calitatea apei destinate consumului uman", sub presiune şi în cantitate suficienta. Totuşi, în cazuri excepţionale, este autorizata o instalatie care sa furnizeze apa nepotabila pentru producerea vaporilor de apa, stingerea incendiilor şi racirea echipamentului de refrigerare, cu condiţia ca utilizarea acestei ape în alte scopuri sa nu fie permisã de conductele instalate în acest scop şi sa nu existe nici un risc de contaminare a carnii. Conductele cu apa nepotabila vor fi clar diferenţiate de cele utilizate pentru apa potabilã;
8. o instalatie care furnizeazã o cantitate suficienta de apa potabilã calda, în sensul legislaţiei menţionate;
9. sisteme de evacuare a apelor reziduale şi a deşeurilor solide care satisfac cerinţele de igiena;
10. o camera ce poate fi incuiata, echipata corespunzãtor, la dispoziţia exclusiva a serviciului veterinar;
11. amenajãri care sa permitã efectuarea în orice moment în mod eficient a procedurilor de inspecţie veterinara cerute de prezenta norma sanitarã veterinara;
12. un numãr corespunzãtor de vestiare cu pereţii şi pardoseli netede, impermeabile şi uşor lavabile, cu chiuvete, duşuri, toalete, echipate astfel încât sa protejeze pãrţile curate ale clãdirii de contaminare. Toaletele nu se vor deschide direct cãtre spaţiile de lucru. Chiuvetele vor fi prevãzute cu apa curenta calda şi rece sau cu apa preamestecata la o temperatura corespunzãtoare, cu materiale pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor şi hârtie prosop de unica folosinta pentru mâini. Robinetele chiuvetelor nu trebuie sa fie acţionate manual. Vor exista un numãr suficient de astfel de chiuvete în apropierea toaletelor;
13. un spaţiu şi amenajãri corespunzãtoare pentru spalarea şi dezinfectarea mijloacelor de transport, exceptând depozitele frigorifice destinate numai primirii şi depozitarii carnii ambalate igienic. Totuşi, aceste locuri şi amenajãri nu sunt obligatorii dacã exista dispoziţii care impun spalarea şi dezinfectarea mijloacelor de transport în unitãţi autorizate;
14. o camera sau un spaţiu sigur pentru depozitarea detergentilor, dezinfectantelor şi substanţelor similare.
CAP. 2
Igiena personalului, a clãdirilor şi a echipamentului din întreprinderi
1. Pentru personal, spaţii şi echipamente se impune cea mai buna stare de curãţenie şi anume:
a) personalul care manipuleaza carnea sau lucreazã în încãperi şi zone în care carnea este manipulata, ambalata sau transportatã, vor purta bonete şi incaltaminte curata şi uşor de spãlat, îmbrãcãminte de lucru de culoare deschisã şi, dacã este cazul, echipament de protecţie special (masca de gura) sau alte haine de protecţie. Personalul destinat prelucrãrii sau manipulãrii carnii, va purta haine de lucru curate la începutul fiecãrei zile de lucru şi, când este necesar, sa le schimbe în cursul zilei ori de câte ori este necesar, sa-şi spele şi sa-şi dezinfecteze mâinile de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile de lucru şi ori de câte ori este necesar, precum şi la fiecare reluare a lucrului. Persoanele care au venit în contact cu vanatul infectat sau cu carnea infectata îşi vor spala imediat şi cu atentie mâinile şi bratele cu apa calda şi apoi le vor dezinfecta. Este interzis fumatul în spaţiile de lucru şi de depozitare, în zonele de încãrcare, de recepţie, triere şi descãrcare şi în alte spaţii şi culoare prin care este transportatã carnea de vanat salbatic;
b) nici un animal nu va intra în unitate. Distrugerea rozatoarelor, insectelor şi a altor daunatori se va asigura în mod sistematic;
c) spaţiile, instrumentele şi echipamentele utilizate pentru prelucrarea carnii vor fi menţinute în stare buna de funcţionare şi de curãţenie. Ele vor fi atent spalate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile de lucru, la sfârşitul zilei de lucru şi înainte de reutilizare, dacã au fost murdarite.
2. Spaţiile, instrumentele şi echipamentul de lucru, nu vor fi folosite în alte scopuri decât pentru prelucrarea carnii proaspete, a carnii de pasare sau de vanat salbatic.
Transarea vânatului salbatic cu par şi a vânatului salbatic cu pene, se va efectua în partide separate, iar sala de transare se va spala şi dezinfecta integral înainte de a fi utilizata pentru a transa carnea din alta categorie. Instrumentele care sunt utilizate pentru transarea carnii se vor folosi numai în acest scop.
3. Este interzis sa se infiga cutitele în carne, sa se curete carnea cu ajutorul materialelor textile sau al altor materiale şi sa se facã insuflari de aer.
4. Carnea şi containerele sau tavile nu vor intra în contact direct cu pardoseala.
5. Se impune utilizarea apei potabile pentru toate scopurile. Totuşi, în mod excepţional, apa nepotabila poate fi utilizata pentru producerea vaporilor de apa, cu condiţia ca acele conducte instalate în acest scop sa nu permitã utilizarea acestei ape în alte scopuri şi sa nu existe risc de contaminare a carnii. În plus, apa nepotabila poate fi utilizata, în mod excepţional şi pentru racirea echipamentelor de refrigerare. Conductele cu apa nepotabila vor fi bine şi clar diferenţiate de cele utilizate pentru apa potabilã.
6. Este interzisã împrãştierea rumegusului sau a altor materiale similare pe pardoseala spaţiilor de lucru şi de depozitare a carnii.
7. Detergentii, substantele dezinfectante şi alte substanţe similare vor fi utilizate astfel încât instrumentele, echipamentele de lucru şi carnea sa nu fie contaminate. Dupã utilizare, aceste instrumente şi echipamente de lucru vor fi clatite cu apa potabilã.
8. Se interzice ca persoanele susceptibile de a contamina carnea sa acţioneze la prelucrarea şi manipularea acesteia. La angajare, persoanele care vor prelucra sau manipula carnea vor deţine un certificat medical cu menţiunea prin care sa dovedeascã ca nu sunt impedimente în angajarea sa. Supravegherea medicalã a unei astfel de persoane este reglementatã de legislaţia nationala în vigoare.
CAP. 3
Igiena prelucrãrii vânatului salbatic, a transarii şi manipulãrii carnii de vanat salbatic
1. Vanatul salbatic va fi supus, imediat dupã ucidere, urmãtoarelor operaţiuni:
a) vanatul salbatic mare (piese întregi) va fi deschis şi eviscerat;
b) viscerele toracice, chiar dacã sunt detasate de carcasa, ficatul şi splina, vor însoţi vanatul şi vor fi identificate astfel încât medicul veterinar oficial sa poatã face inspecţia post mortem a viscerelor împreunã cu restul carcasei. Celelalte viscere abdominale trebuie detasate şi inspectate la fata locului. Capul poate fi detaşat ca trofeu;
c) fãrã a se aduce atingere prevederilor de la art. 3 alin. (1) lit. a) pct. (3) al prezentei norme sanitare veterinare, vanatul salbatic mic poate fi eviscerat total sau parţial la fata locului, sau în unitatea de prelucrare cãtre care este transportat vanatul, la o temperatura ambianta de maximum + 4°C, în cursul a 12 ore de la ucidere.
2. Vanatul salbatic va fi racit imediat dupã efectuarea operaţiilor prevãzute la pct. 1, astfel încât temperatura interna sa fie de +7°C sau mai joasa în cazul vânatului salbatic mare sau de +4°C sau mai joasa în cazul vânatului mic. Dacã temperatura externa nu este suficient de scãzutã, vanatul ucis va fi transferat cat mai curând posibil şi, în orice caz, în cel mult 12 ore de la ucidere, la o unitate de prelucrare a vânatului salbatic sau la un centru de colectare, cu condiţia ca:
a) vanatul salbatic mare sa fie transportat în condiţii satisfãcãtoare de igiena, cat mai rapid posibil dupã operaţiile prevãzute la pct. 1, evitand în special aglomerarea şi stivuirea acestuia, la o unitate de prelucrare a vânatului salbatic,
b) în timpul transportului la unitatea de prelucrare, vanatul salbatic ale cãrui viscere au fãcut deja obiectul unei inspecţii veterinare va fi însoţit de un certificat eliberat de medicul veterinar care sa ateste rezultatul favorabil al inspecţiei şi ora estimatã a uciderii.
3. Eviscerarea va fi efectuatã fãrã întârzieri nejustificate, în momentul sosirii pieselor de vanat salbatic la întreprinderea de prelucrare, cu excepţia cazului prevãzut la art. 3 alin. (1) lit. d). Plamanii, inima, ficatul, rinichii, splina şi mediastinul pot fi detasati sau lasati în aderenta naturala la carcasa.
4. Pana la terminarea inspecţiei, organele şi carcasele neinspectate nu vor veni în contact cu carcasele şi organele inspectate deja, iar ridicarea, transarea sau prelucrarea ulterioara a carcasei sunt interzise.
5. Carnea confiscatã sau declarata improprie pentru consum uman, stomacele, intestinele şi subprodusele necomestibile, nu vor veni în contact cu carnea declarata proprie pentru consum uman; confiscatele vor fi depozitate, cat mai curând posibil, în spaţii sau containere speciale, amplasate şi concepute astfel încât sa se evite contaminarea altor carnuri.
6. Prepararea, manipularea, prelucrarea ulterioara şi transportul carnii, inclusiv ale organelor, vor fi executate conform cerinţelor de igiena. Atunci când aceasta carne este ambalata, vor fi respectate condiţiile cap. VIII din prezenta anexa. Carnea ambalata va fi depozitata într-un spaţiu separat de cel în care se gãseşte carnea neambalata.
7. Autoritatea veterinara centrala a României va stabili reguli specifice, aplicabile inspecţiei trofeelor care urmeazã a fi conservate de vanator.
CAP. 4
Condiţii cu privire la carnea de vanat salbatic destinatã transarii
1. Transarea în bucãţi mai mici decât carcasele sau în semicarcase, în cazul vânatului salbatic mare, precum şi dezosarea, sunt autorizate numai în unitãţile de prelucrare autorizate conform art. 7 sau "(Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate ce afecteazã comerţul cu carne proaspãta de pasare", şi prevãzute cu sali de jupuire şi transare.
2. Operatorul sau managerul unitãţii va facilita operaţiile de control a unitãţii, în special orice operaţie care este consideratã utila şi va pune la dispoziţia serviciului de control spaţiile necesare. Acesta va informa, la cerere, medicul veterinar oficial responsabil cu supravegherea unitãţii, despre sursa carnii adusã în unitatea sa sau despre originea vânatului salbatic ucis.
3. a) Carnea de vanat salbatic va fi introdusã în spaţiile de lucru ritmic când este necesar. De îndatã ce este transata şi, dupã caz, ambalata, carnea va fi transferata într-un spaţiu de rãcire sau de refrigerare corespunzãtor.
b) Carnea de vanat salbatic care intra în camera de transare va fi examinata şi, dacã este necesar, fasonata. Punctul de lucru în care se efectueazã aceste operaţii trebuie sa fie echipat cu instalaţii corespunzãtoare şi iluminat adecvat.
c) În timpul transarii, dezosarii, ambalarii şi impachetarii, temperatura interna a carnii de vanat salbatic va fi menţinutã la un nivel constant de +7°C sau mai mic în cazul vânatului salbatic mare sau +4°C sau mai mic în cazul vânatului salbatic mic. În timpul transarii, temperatura din spaţiul de transare nu va depãşi +12°C.
d) Transarea va fi executatã astfel încât sa se evite contaminarea carnii de vanat salbatic. Fragmentele de os şi cheagurile de sânge vor fi indepartate. Carnea rezultatã la transare şi nedestinata consumului uman se va colecta, pe mãsura ce este obţinutã, în echipamentele, containerele sau spaţiile prevãzute la cap. I pct. 5 lit. d) care vor fi curatate şi dezinfectate dupã fiecare folosinta.
CAP. 5
Inspecţia de sãnãtate post mortem
1. Într-un interval de 18 ore de la admiterea în unitatea de prelucrare, toate pãrţile vânatului salbatic vor fi inspectate, pentru a se stabili dacã aceasta carne este proprie pentru consum uman. În special cavitatile trebuie deschise pentru a permite inspecţia vizuala.
2. Dacã medicul veterinar oficial solicita, coloana vertebrala şi capul vor fi sectionate longitudinal.
3. La inspecţia post mortem, medicul veterinar oficial va efectua:
a) o inspecţie vizuala a vânatului salbatic şi a organelor sale. Dacã rezultatele inspecţiei vizuale nu permit efectuarea unei evaluãri, se va realiza o inspecţie şi prin examene de laborator. Aceste inspecţii se pot efectua pe un numãr de probe suficient de mare pentru a se evalua tot vanatul ucis la o vanatoare;
b) investigarea anomaliilor de consistenta, culoare sau miros;
c) palparea organelor, dacã se considera necesarã;
d) analiza reziduurilor dupã caz prin prelevare de probe prin sondaj (randomizat). Când se efectueazã o inspecţie mai aprofundata pe baza unor prezumţii întemeiate, medicul veterinar va aştepta finalizarea inspecţiei înainte de a continua evaluarea vânatului ucis la o anumitã vanatoare sau a unor pãrţi ale acestuia, despre care se poate presupune, pe baza circumstanţelor, ca prezintã aceleaşi anomalii.
e) depistarea caracteristicilor care indica faptul ca exista un risc pentru sãnãtate. Aceasta se aplica în special în urmãtoarele cazuri:
1. comportament anormal sau tulburãri ale stãrii generale ale animalului viu semnalate de vanator;
2. prezenta tumorilor sau a abceselor atunci când sunt numeroase sau afecteazã diferite organe interne sau muschi;
3. artrite, orhite, modificãri ale ficatului sau splinei, inflamatia intestinelor sau a regiunii ombilicale;
4. prezenta corpilor strãini în cavitati, în special în stomac şi intestine sau în urina, atunci când pleura sau peritoneul prezintã o decolorare;
5. formarea unei importante cantitãţi de gaz în tractul gastrointestinal, cu decolorarea organelor interne;
6. anomalii considerabile ale culorii, consistentei sau mirosului musculaturii sau organelor;
7. fracturi deschise, în mãsura în care nu sunt legate direct de vanatoare;
8. emaciere şi/sau edeme generalizate sau localizate;
9. semne de aderente recente ale organelor la pleura sau peritoneu;
10. alte modificãri evidente importante, cum ar fi decolorarea şi putrefactia.
4. Medicul veterinar oficial va dispune confiscarea carnii de vanat salbatic:
a) care prezintã leziuni, cu excepţia leziunilor recente cauzate de ucidere, malformatii sau anomalii localizate, în mãsura în care, ca urmare a acestor leziuni, malformatii sau anomalii, carnea de vanat salbatic devine improprie pentru consum uman sau periculoasa pentru sãnãtatea publica,
b) care provine de la animale care nu au fost ucise conform regulilor naţionale cu privire la vanatoare,
c) la care au fost fãcute constatãrile enumerate la alin. 3 lit. e), în cursul inspecţiei post mortem,
d) care provine de la vanat salbatic mic ce a fost confiscatã conform art. 3 alin. (1) lit. d), pct. 4,
e) la care a fost constatatã infestatia cu trichina.
5. a) În caz de dubiu, medicul veterinar oficial poate efectua alte secţiuni şi inspecţii ale pãrţilor relevante ale animalelor, necesare pentru a ajunge la o decizie finala.
b) Atunci când medicul veterinar oficial constata ca sunt clar incalcate regulile de igiena stabilite de prezentul capitol sau ca inspecţia de sãnãtate adecvatã este împiedicatã, el este împuternicit sa ia mãsuri cu privire la utilizarea echipamentelor sau spaţiilor şi orice alte mãsuri necesare, putându-se merge pana la întreruperea procesului de producţie.
6. Rezultatele inspectiilor de sãnãtate post mortem sunt înregistrate de medicul veterinar oficial şi, atunci când sunt diagnosticate boli transmisibile la om, la care se face referire la art. 3 alin. (1) lit. d), pct. (3) sau la art. 8, vor fi comunicate atât autoritãţilor veterinare competente responsabile cu supravegherea zonei de vanatoare din care provine vanatul salbatic, precum şi persoanei responsabile cu zona menţionatã.
CAP. 6
Controlul de sãnãtate al carnii de vanat salbatic transata şi al carnii de vanat salbatic depozitata
Supravegherea efectuatã de medicul veterinar oficial va cuprinde urmãtoarele etape:
a) supravegherea intrãrilor şi livrãrilor de carne,
b) inspecţia de sãnãtate a carnii ţinute în unitãţile de prelucrare,
c) inspecţia de sãnãtate a carnii înainte de transare şi la ieşirea din unitatea de prelucrare la care se face referire la lit. b),
d) supravegherea stãrii de curãţenie a spaţiilor, instalaţiilor şi utilajelor, prevãzutã la cap. I a prezentei anexe, şi a igienei personalului, inclusiv a imbracamintei de lucru,
e) orice alta supraveghere pe care medicul veterinar oficial o considera necesarã pentru a se asigura conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara.
CAP. 7
Marcarea de sãnãtate
1. Marcarea de sãnãtate va fi efectuatã sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, care deţine în acest scop:
a) instrumentele destinate marcarii de sãnãtate a carnii care vor fi înmânate personalului auxiliar numai în momentul marcarii şi pentru perioada de timp necesarã acestui scop;
b) etichetele şi ambalajele, atunci când acestea poarta deja una dintre mãrcile sau sigiliile la care se face referire la pct. 2 al prezentului capitol. Aceste etichete, ambalaje şi sigilii vor fi înmânate personalului auxiliar de cãtre medicul veterinar oficial, în numãrul solicitat, în momentul utilizãrii.
2. a) Marca de sãnãtate trebuie sa fie:
(1) o marca pentagonala care poarta, cu caractere perfect lizibile, urmãtoarele informaţii:
1. în partea superioarã, numele complet sau iniţialã (initialele) cu majuscule ale tarii expeditoare (origine);
2. în centru, numãrul de autorizare veterinara a întreprinderii de prelucrare a vânatului salbatic sau, când este cazul, al spaţiilor de transare,
3. în partea inferioarã, unul dintre urmãtoarele seturi de iniţiale: CEE, EOEF, EWG, EOK, EEC, EEG, CE-RSM, (Tratatul de aderare) ETY sau initialele de identificare a tarii terţe de origine iar pentru România "Inspecţia Guvernamentalã";
4. dimensiunile literelor şi cifrelor vor respecta cerinţele anexei nr. 1 la "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", cap. XI, în cazul vânatului salbatic mare şi ale anexei nr. 1 la "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate publica şi sãnãtate a animalelor ce afecteazã producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie", cap. III, în cazul vânatului salbatic mic;
(2) o ştampila pentagonala suficient de mare pentru a conţine informaţiile enumerate la lit. a) al prezentului capitol.
b) Materialul utilizat pentru marcare va îndeplini toate condiţiile de igiena iar informaţiile la care se face referire la lit. a) vor apare într-o forma perfect lizibila.
c) Marcarea de sãnãtate la care se face referire la lit. a) trebuie sa se aplice:
1. pe carcasele neambalate, prin intermediul unui sigiliu ce cuprinde informaţiile enumerate la lit. a),
2. pe sau sub ambalaj, într-o maniera vizibila, pentru carcasele ambalate,
3. pe sau sub ambalaj, într-o maniera vizibila, pentru pãrţile de carcase sau organe ambalate în cantitãţi mici.
d) Marcarea de sãnãtate la care se face referire la lit. a) pct. 4 a prezentului capitol trebuie aplicatã pe ambalajele mari.
CAP. 8
Ambalarea şi impachetarea carnii de vanat salbatic
1. a) Ambalajele, lazile, cutiile de carton vor îndeplini condiţiile de igiena şi în special:
(1) sa nu modifice caracterele organoleptice ale carnii,
(2) sa nu poatã transmite carnii substanţe nocive pentru sãnãtatea omului,
(3) sa fie suficient de solide pentru a asigura protecţia eficienta a carnii în cursul transportului şi manipulãrii.
b) Ambalajele nu vor fi reutilizate, în afarã de cazul în care sunt realizate din materiale rezistente la coroziune care sunt uşor de spãlat şi care au fost în prealabil spalate şi dezinfectate.
2. Atunci când carnea transata de vanat salbatic este preambalata, aceasta operaţiune se va efectua imediat dupã transare şi conform condiţiilor de igiena. Acest ambalaj va fi transparent şi incolor şi, de asemenea, va îndeplini condiţiile pct. 1 lit. a) pct. (1) şi (2) al prezentului capitol. Ambalajul nu poate fi utilizat a doua oara pentru preambalarea carnii de vanat salbatic.
3. Carnea de vanat salbatic preambalata va fi ambalata.
4. Totuşi, atunci când ambalajul îndeplineşte toate condiţiile de protecţie ale ambalarii, nu este necesar sa fie transparent şi incolor iar plasarea într-un al doilea container nu este necesarã, cu condiţia sa fie respectate celelalte condiţii ale pct. 1 al prezentului capitol.
5. Operaţiunile de transare, dezosare, preambalare şi ambalare pot avea loc în acelaşi spaţiu, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) spaţiul sa fie suficient de mare şi amenajat astfel încat sa fie asigurata igiena operaţiilor;
b) pachetele şi ambalajele vor fi plasate, imediat dupã fabricarea lor, într-un ambalaj protector etans. Acest ambalaj va fi protejat fata de orice deteriorare în cursul transportului la întreprindere şi depozitat în condiţii igienice într-un spaţiu separat al întreprinderii;
c) spaţiile de depozitare a materialelor de ambalare vor fi lipsite de praf şi daunatori şi sa nu aibã comunicare aerianã cu spaţiile care conţin substanţe ce pot sa contamineze carnea. Ambalajele nu vor fi depozitate direct pe podea;
d) ambalajele vor fi asamblate în condiţii igienice, înainte de a fi introduse în spaţiile de depozitare;
e) ambalajele vor fi introduse în condiţii igienice în spaţiile de depozitare. Nu trebuie sa fie manipulate de cãtre personalul care manipuleaza carnea;
f) imediat dupã impachetare, carnea va fi plasata în spaţiile de depozitare prevãzute anterior.
6. Pachetele la care se face referire în prezentul capitol pot conţine numai carne transata de vanat salbatic aparţinând aceleiaşi specii.
CAP. 9
Certificatul de sãnãtate
1. Exemplarul original al certificatului de sãnãtate care va însoţi carnea de vanat salbatic în cursul transportului spre locul de destinaţie, va fi eliberat de un medic veterinar oficial, în momentul încãrcãrii.
2. Certificatul va corespunde, în forma şi conţinut, modelului din anexa nr. 2 şi va fi întocmit cel puţin în limba romana şi o limba de circulaţie internationala sau în limba oficialã a tarii de destinaţie. Acesta va fi redactat într-o singura fila în legatura naturala.
3. Certificatul de sãnãtate publica veterinara pentru comercializarea carnii de vanat salbatic se stabileşte de autoritatea veterinara centrala.
CAP. 10
Depozitarea
Dupã inspecţia post mortem, carnea de vanat salbatic va fi refrigerata sau congelata şi pastrata la o temperatura care sa nu depãşeascã niciodatã 4°C, în cazul vânatului salbatic mic şi 7°C în cazul vânatului salbatic mare, dacã este refrigerata sau -12°C, dacã este congelata.
CAP. 11
Transportul
1. Carnea de vanat salbatic va fi expediatã astfel încât în cursul transportului sa fie protejata de tot ceea ce este susceptibil sa o contamineze sau sa o altereze, având în vedere durata, condiţiile de transport şi mijlocul de transport utilizat. Vehiculele utilizate pentru acest transport vor fi echipate astfel încât sa nu fie depasite temperaturile stabilite în cap. X al prezentei anexe.
2. Carnea de vanat salbatic nu poate fi transportatã într-un vehicul sau container care nu este curat şi care nu a fost dezinfectat.
3. Carcasele sau semicarcasele, cu excepţia carnii congelate ambalate conform cerinţelor de igiena, vor fi transportate suspendate în cursul transportului, cu excepţia transportului aerian. Celelalte porţiuni vor fi suspendate sau plasate pe suporti, dacã nu sunt ambalate sau puse în containere rezistente la coroziune. Aceşti suporti, pachetele sau containerele vor satisface cerinţele de igiena şi, în special, în ceea ce priveşte pachetele, dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare. Acestea vor putea fi reutilizate numai dupã spalare şi dezinfectare.
4. Medicul veterinar oficial se va asigura înainte de expediere ca mijloacele de transport şi condiţiile de încãrcare îndeplinesc condiţiile de igiena ale prezentului capitol.
ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
-----------------------------
CERTIFICAT DE SÃNÃTATE PUBLICA A ANIMALELOR
pentru carnea de vanat salbatic(i) destinatã expedierii în România
dupã tranzitarea unei tari terţe
PUBLIC AND ANIMAL HEALTH CERTIFICATE
for wild game meat(i) intended for export to România after
transiting a third country
Nr: .................................
No: .................................
Ţara exportatoare/Exporting country: ........................
Ministerul/Ministry: ........................................
Serviciul competent/Competent authority: ....................
Referinta(ii)/Reference(ii): ................................
I. IDENTIFICAREA CARNII/IDENTIFICATION OF MEAT
Carne de vanat salbatic de/Wild game meat from: ..................
(specia/species)
Natura pieselor/Nature of pieces: .................................
Natura ambalajului/Type of packaging: .............................
Numãrul de unitãţi de ambalare/Number of packages: ................
Greutate neta/Net weight ..........................................
II. ORIGINEA CARNII/ORIGIN OF MEAT
Adresa(ele) şi numãrul(ele) de aprobare
veterinara al unitãţii autorizat(e) ...............................
Address(es) and veterinary approval
number of the establishment(s): ...................................
Adresa(ele) şi numãrul(ele) de aprobare veterinara
a unitãţii(lor) de transare autorizata(e)(iii)/....................
/Address(es) and veterinary approval number of
the cutting plant(s)(iii): ........................................
III. DESTINAŢIA CARNII DE VANAT SALBATIC/DESTINATION OF WILD GAME MEAT
Carnea este expediatã de la/The meat will be sent from: ..........
..................................................................
(locul de expediţie/place of loading)
La/At: ...........................................................
(ţara şi locul de destinaţie/country and place of destination)
Cu urmãtorul mijloc de transport(iv)/By the following means
of transport(iv): .................................................
Numele şi adresa expeditorului/Name and address of consignor: ......
.....................................................................
.....................................................................
Numele şi adresa destinatarului/Name and address of the consignee: ..
.....................................................................
.....................................................................
IV. ATESTARE DE SÃNÃTATE/HEALTH ATTESTATION
Subsemnatul, medic veterinar oficial, CERTIFIC ca/I, the undersigned, official veterinarian, CERTIFY that:
a) carnea de vanat salbatic din speciile descrise mai sus a fost obţinutã într-o întreprindere de prelucrare situata într-o regiune sau într-o zona supusã restrictiilor din motive de sãnãtate animala şi a fost gasita proprie pentru consum uman în urma inspecţiei veterinare efectuatã conform Directivei 92/45/CEE (v)/the wild game meat described above was obtained în a processing plant placed în a region or area that is under veterinary restrictions due to animal health reasons and is unconditionally fit for human consumption following the veterinary inspection carried out în accordance with Directive 92/45/CEE (v);
b) mijloacele de transport sau containerele şi condiţiile de încãrcare ale acestei expedieri îndeplinesc cerinţele de igiena stabilite de directiva menţionatã/the means of transport or the containers and the loading conditions are fulfilling the hygiene requirements from the above mentioned Directive;
c) vanatul salbatic/carnea de vanat salbatic(vi) este destinat(a) expedierii în România dupã tranzitarea unei tari terţe/the wild game meat(vi) is intended for export to România after the transit of a third country.
Întocmit la/done în .............. la/at .................
(locul/place) (data/date)
de/by ............................................
(Semnatura medicului veterinar oficial/
Signature of official veterinarian)
--------------
(i) Carne de vanat salbatic care nu a fost tratata, cu excepţia racirii sau congelarii, pentru a-i asigura conservarea/wild game meat which was not preserved în other way than chilled or frozen.
(ii) Facultativ/Facultative.
(iii) Se elimina menţiunea inutila/Delete as appropriate.
(iv) Se indica numãrul sau numãrul de înmatriculare (vagoane de tren sau camioane), numãrul zborului (avioane) sau numele vasului (vapor)/Registration number of railway wagons or trucks, flight number or the ship name.
(v) Inclusiv examenul trichineloscopic prevãzut la articolul 3, alin. (3)/Including the Trichinella exam, în accordance with art. 3, paragraph (3).
(vi) Se elimina ceea ce nu corespunde/Delete as appropriate.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: