Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 119 din 14 decembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 25/30/2006 privind cerintele de publicare pentru institutiile de credit si firmele de investitii
EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.035 din 28 decembrie 2006
Având în vedere dispoziţiile art. 122, art. 126 alin. (1), art. 128-134, art. 138 alin. (1), art. 140, 148, 159-163, 278 şi ale <>art. 384 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului,
în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 514/2002 , modificat şi completat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare emit urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 25/30/2006 privind cerinţele de publicare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, prevãzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.
ART. 2
Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isarescu
Preşedintele Comisiei Naţionale
a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache
ANEXA
REGULAMENT nr. 25/30
privind cerinţele de publicare pentru instituţiile de credit şi
firmele de investiţii
CAP. I
Obiectiv
ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cadrul legal cu privire la cerinţele de publicare pentru instituţiile de credit.
(2) Prezentul regulament se aplica la nivel individual şi dupã caz, la nivel consolidat, instituţiilor de credit, persoane juridice romane şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice strãine din state terţe, în conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
(3) Respectarea cerinţelor prevãzute în Capitolul V din Titlul I, Partea I din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului se asigura de cãtre casa centrala pentru activitatea proprie, precum şi pentru cea a întregii reţele cooperatiste.
(4) Prezentul regulament se aplica în mod corespunzãtor societãţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi societãţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii.
(5) În acest sens, orice referire la Banca Nationala a României se considera a fi facuta, dupã caz, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
CAP. II
Dispoziţii generale
ART. 2
(1) Pentru scopul prezentului regulament, o informaţie este consideratã semnificativã, dacã prin omisiune sau eroare, poate modifica sau influenta evaluarea sau decizia unui utilizator care se bazeazã pe informaţia respectiva în scopul luãrii unei decizii economice.
(2) O informaţie este consideratã ca proprietate a unei instituţii de credit dacã publicarea acesteia ar avea consecinţe negative asupra poziţiei sale competitive. Astfel de informaţii pot include informaţii despre produse sau sisteme care, fãcute cunoscute concurentei, ar genera efecte negative asupra valorii investiţiilor instituţiei de credit.
(3) O informaţie este consideratã ca fiind confidenţialã dacã instituţia de credit este ţinuta de o clauza de confidenţialitate în contextul unei obligaţii fata de un client sau unei relaţii de orice alta natura cu o contrapartida.
ART. 3
Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 159 şi <>art. 160 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, instituţiile de credit pot decide sa nu facã publice unul sau mai multe dintre elementele cuprinse în Capitolele III-IV, dacã potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) şi alin. (3), instituţia de credit apreciazã ca acea comunicare include informaţii considerate ca fiind proprietatea acesteia sau confidenţiale.
ART. 4
În situaţiile excepţionale prevãzute la art. 3, instituţia de credit în cauza trebuie sa specifice în comunicãrile efectuate faptul ca anumite informaţii nu au fost fãcute publice, motivul pentru care nu au fost dezvãluite şi sa publice date cu caracter general despre informaţiile respective, cu excepţia cazului în care acestea sunt clasificate ca fiind proprietatea instituţiei de credit sau confidenţiale, în baza prevederilor art. 2 alin. (2) şi alin. (3).
ART. 5
(1) Banca Nationala a României solicita instituţiilor de credit sa publice anual toate informaţiile supuse cerinţelor de publicare.
(2) Banca Nationala a României solicita instituţiilor de credit sa evalueze necesitatea publicãrii unora sau tuturor informaţiilor supuse cerinţelor de publicare cu o frecventa mai mare decât cea anuala, ţinând cont de caracteristicile specifice activitãţii desfãşurate de acestea, precum dimensiunea activitãţii, gama activitãţilor desfãşurate, prezenta acestora în diferite tari, implicarea în diferite sectoare financiare şi participarea pe pieţele financiare internaţionale, precum şi în sistemele de plati, de decontare şi de compensare. Aceasta evaluare are în vedere posibilitatea publicãrii cu o frecventa mai mare decât cea anuala a informaţiilor prevãzute la art. 8 alin. (2), art. 8 alin. (5) şi art. 9 alin. (2)-(5), a informaţiilor referitoare la expunerea la riscuri, precum şi a altor elemente susceptibile de a fi supuse unor modificãri rapide.
CAP. III
Cerinţe generale
ART. 6
Obiectivele şi politicile unei instituţii de credit cu privire la administrarea riscurilor vor fi publicate separat pentru fiecare categorie de risc, inclusiv pentru riscurile menţionate la prezentul articol şi la art. 7 - art. 20. Informaţiile publicate vor cuprinde:
a) strategiile şi procesele de administrare pentru aceste riscuri;
b) structura şi organizarea funcţiei de administrare a fiecãrui risc sau orice alte modalitãţi de organizare pentru acest scop;
c) sfera de cuprindere şi tipul sistemelor de raportare şi de evaluare a riscurilor; şi
d) politicile de acoperire şi diminuare a riscului, precum şi strategiile şi procesele implementate pentru controlul eficacitatii respectivelor politici.
ART. 7
Urmãtoarele informaţii referitoare la sfera de aplicare a cerinţelor prevãzute în prezentul regulament vor fi fãcute publice:
1. denumirea instituţiei de credit cãreia i se aplica prevederile prezentului regulament;
2. o prezentare a diferenţelor existente între perimetrele de consolidare în scopuri contabile şi prudentiale, cu o descriere succintã a entitatilor care sunt:
a) consolidate integral
b) consolidate proporţional
c) deduse din fondurile proprii; sau
d) nici consolidate şi nici deduse;
3. orice impediment semnificativ de ordin practic sau legal, actual sau previzionat în calea transferului rapid al fondurilor proprii sau de rambursare rapida a datoriilor între societatea-mama şi filialele acesteia;
şi
4. suma agregata a diferenţei negative eventuale între fondurile proprii minime obligatorii şi fondurile proprii efective ale ansamblului filialelor neincluse în consolidare, precum şi denumirea filialei/filialelor respective.
ART. 8
Urmãtoarele informaţii referitoare la fondurile proprii vor fi fãcute publice de cãtre instituţiile de credit:
1. informaţii succinte cu privire la clauzele contractuale referitoare la caracteristicile principale ale fiecãrui element al fondurilor proprii precum şi ale componentelor aferente;
2. valoarea fondurilor proprii de nivel I cu menţionarea separatã a fiecãrui element pozitiv şi a fiecãrei deduceri;
3. valoarea totalã a fondurilor proprii de nivel II precum şi a fondurilor proprii de nivel III definite în Capitolul III din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii
4. deducerile din fondurile proprii de nivel I şi din fondurile proprii de nivel II, potrivit prevederilor <>art. 22 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, cu informaţii separate pentru elementele prevãzute la art. 22 alin. (1) lit. f) din regulamentul menţionat; şi
5. valoarea totalã a fondurilor proprii eligibile, dupã deducerile şi limitarile prevãzute la art. 21 şi la <>art. 22 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii.
ART. 9
Urmãtoarele informaţii referitoare la respectarea de cãtre instituţiile de credit a cerinţelor stipulate în art. 126 (1) şi în <>art. 148 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi în <>art. 2 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii vor fi fãcute publice:
1. un rezumat cu privire la metoda aplicatã de instituţia de credit în vederea evaluãrii adecvarii capitalului intern în scopul sustinerii activitãţilor curente şi viitoare;
2. pentru instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, 8% din valoarea ponderatã la risc a expunerilor pentru fiecare clasa de expunere prevãzutã în art. 4 din regulamentul menţionat;
3. pentru instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, 8% din valoarea ponderatã la risc a expunerilor pentru fiecare clasa de expunere prevãzutã în art. 13 - art. 21, din respectivul regulament. Pentru clasa de expuneri de tip retail, aceste cerinţe se aplica pentru fiecare categorie de expuneri cãrora le corespund corelatiile diferite indicate în art. 40 - <>art. 43 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating. Pentru clasa de expuneri din titluri de capital, aceste cerinţe se aplica:
a) fiecãreia dintre abordarile prevãzute la art. 47 - <>art. 55 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating;
b) expunerilor din titluri de capital tranzacţionate la bursa, expunerilor din titluri de capital netranzactionate dintr-un portofoliu suficient de diversificat, precum şi altor expuneri;
c) expunerilor care fac obiectul unui regim prudential tranzitoriu în materia cerinţelor de capital; şi
d) expunerilor care fac obiectul unei prevederi de menţinere a acquis-ului în materia cerinţelor de capital;
4. cerinţele minime de capital calculate potrivit <>art. 2 lit. b) şi lit. c) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii; şi
5. cerinţele minime de capital calculate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational, publicate separat.
ART. 10
Urmãtoarele informaţii referitoare la expunerea unei instituţii de credit la riscul de credit al contrapartidei, asa cum este definit la <>art. 2 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marja vor fi fãcute publice:
(1) o descriere a metodologiei utilizate pentru alocarea interna a capitalului şi pentru stabilirea limitelor de credit aferente expunerilor la riscul de credit al contrapartidei;
(2) o descriere a politicilor de obţinere a garanţiilor reale şi de constituire a rezervelor de credit;
(3) o descriere a politicilor referitoare la expunerile la riscul de corelare;
(4) o descriere a impactului valorii garanţiei reale pe care instituţia de credit ar trebui sa o furnizeze în cazul obţinerii unui rating inferior;
(5) valoarea justa pozitiva bruta a contractelor, profiturile din compensare, expunerile din credite curente dupã compensare, garanţiile reale deţinute şi expunerile de credit nete din instrumente financiare derivate. Expunerea de credit neta din instrumente financiare derivate reprezintã expunerea de credit decurgând din tranzacţii cu instrumente financiare derivate, dupã ce a fost luat în calcul atât profitul obţinut din acordurile de compensare executorii, cat şi din contractele de garanţie realã;
(6) valoarea expusã la risc obţinutã prin utilizarea metodelor prevãzute în Capitolele III-VI din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marja, indiferent de metoda utilizata;
(7) valoarea notionala a acoperirilor cu instrumente financiare derivate de credit, precum şi distribuţia expunerilor de credit curente pe tipuri de expuneri de credit;
(8) tranzacţii cu instrumente financiare derivate de credit (valoarea notionala) separate dupã cum urmeazã:
a) tranzacţii efectuate pentru portofoliul propriu al instituţiei de credit; şi
b) tranzacţii legate de activitãţi de intermediere ale instituţiei de credit, defalcate în continuare în funcţie de derivatul de credit utilizat în cadrul fiecãrei grupe de produse în tranzacţii de cumpãrare şi de vânzare a protecţiei; şi
(9) valoarea estimatã a indicelui alfa în cazul în care instituţia de credit a obţinut aprobarea de la Banca Nationala a României de a estima aceasta valoare.
ART. 11
Urmãtoarele informaţii referitoare la expunerea unei instituţii de credit fata de riscul de credit şi riscul de diminuare a valorii creanţei vor fi fãcute publice:
1. definirea în scopuri contabile a termenilor "elemente restante" şi "elemente depreciate";
2. o descriere a abordarilor şi metodelor aplicate pentru determinarea ajustarilor de valoare şi a provizioanelor;
3. valoarea totalã a expunerilor dupã compensarea contabila şi înainte de aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit, precum şi valoarea medie a expunerilor aferente perioadei, defalcata pe clase de expunere;
4. repartiţia geograficã a expunerilor, defalcata pe clasele principale de expuneri, detaliate corespunzãtor, dacã este cazul;
5. repartiţia expunerilor pe sectoare de activitate sau pe tipuri de contrapartida, defalcata pe clase de expuneri, detaliate corespunzãtor, dacã este cazul;
6. defalcarea tuturor expunerilor în funcţie de scadenta reziduala, segmentata pe clase de expuneri, detaliate corespunzãtor, dacã este cazul;
7. pentru fiecare sector de activitate sau tip de contrapartida semnificative, valoarea:
a) expunerilor depreciate şi expunerilor restante, prezentate separat;
b) ajustarilor de valoare şi provizioanelor; şi
c) cheltuielilor cu ajustarile de valoare şi cu provizioanele aferente perioadei;
8. valoarea expunerilor depreciate şi a expunerilor restante, separate şi defalcate pe zone geografice semnificative, însoţite, dacã este posibil, de sumele reprezentând ajustarile de valoare şi provizioanele pentru fiecare zona geograficã în parte;
9. reconcilierea variatiilor ajustarilor de valoare şi provizioanelor pentru expunerile depreciate, prezentate separat. Informaţiile vor cuprinde:
a) o descriere a tipului ajustarilor de valoare şi provizioanelor;
b) soldurile iniţiale;
c) dotãrile la provizioanele aferente perioadei;
d) sumele provizionate sau reluate pentru pierderile probabile estimate, aferente expunerilor perioadei, orice alte ajustari, cele determinate în special de diferenţele de curs valutar, combinarile de activitãţi, achizitionarile şi vânzãrile de filiale, precum şi de transferuri între provizioane; şi
e) soldurile finale.
ART. 12
Ajustarile de valoare şi provizioanele, precum şi reluarile înregistrate direct în contul de profit şi pierdere vor fi publicate separat.
ART. 13
Instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, vor face publice urmãtoarele informaţii, pentru fiecare clasa de expunere prezentatã în art. 4 din regulamentul menţionat:
1. denumirea instituţiilor externe de evaluare a creditului nominalizate şi a agentiilor de creditare a exporturilor nominalizate, precum şi motivele care stau la baza oricãror înlocuiri ale acestora;
2. clasele de expunere pentru care se apeleazã la o anumitã instituţie externa de evaluare a creditului sau la o anumitã agenţie de creditare a exporturilor;
3. o descriere a procesului aplicat pentru a transfera evaluarile de credit ale emitentului şi ale emisiunii la elemente neincluse în portofoliul de tranzactionare;
4. corespondenta rating-ului extern al fiecãrei instituţii externe de evaluare a creditului nominalizate sau agenţii de creditare a exporturilor nominalizate, cu nivelul scalei de calitate a creditului, conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, cu menţiunea ca publicarea acestor informaţii nu este obligatorie, în situaţia în care instituţia de credit respecta corespondentele standard publicate de Banca Nationala a României; şi
5. valorile expuse la risc dupã aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit, asociate fiecãrui nivel al scalei de calitate a creditului în parte, prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, precum şi cele deduse din fondurile proprii.
ART. 14
Instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor potrivit art. 36 sau art. 48 - <>art. 50 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, vor publica valoarea expunerilor încadrate în fiecare categorie prevãzutã în Tabelul 1 din cadrul art. 36, sau pentru fiecare pondere de risc menţionatã la art. 48 - art. 50 din respectivul regulament.
ART. 15
Instituţiile de credit care calculeazã cerinţele de capital conform prevederilor <>art. 2 lit. (b) şi lit. (c) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii vor face publice respectivele cerinţe de capital separat, pentru fiecare risc menţionat în prevederile respective.
ART. 16
Urmãtoarele informaţii vor fi fãcute publice de cãtre fiecare instituţie de credit care isi calculeazã cerinţele de capital în conformitate cu prevederile Anexei V din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii:
1. pentru fiecare sub-portofoliu acoperit:
a) caracteristicile modelelor utilizate;
b) o descriere a simulãrii de criza aplicat sub-portofoliului;
c) o descriere a abordarii utilizate pentru testarea ex-post şi pentru validarea acuratetei şi a coerentei modelelor interne şi a proceselor de modelare;
2. gradul de acceptare de cãtre Banca Nationala a României; şi
3. o descriere a mãsurii în care sunt respectate cerinţele prevãzute în Anexa VI partea B din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, precum şi a metodelor aplicate în acest scop.
ART. 17
Urmãtoarele informaţii vor fi fãcute publice de cãtre instituţiile de credit cu privire la riscul operational:
1. abordarile pentru evaluarea cerinţelor de capital aferente riscului operational pe care instituţia de credit le aplica; şi
2. o descriere a metodologiei stabilitã în <>art. 17 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational, dacã este utilizata de instituţia de credit, inclusiv o analiza a factorilor interni şi externi luati în considerare în cadrul acestei abordari de evaluare, în cazul utilizãrii parţiale, se va face publica sfera de aplicare a diferitelor abordari utilizate.
ART. 18
Urmãtoarele informaţii referitoare la expunerile din titluri de capital neincluse în portofoliul de tranzactionare vor fi fãcute publice:
1. o clasificare a expunerilor în funcţie de obiectivul vizat, inclusiv urmãrirea obţinerii de câştiguri din deţinerea titlurilor de capital sau eventuale consideratii strategice, precum şi o prezentare a tehnicilor contabile şi a metodelor de evaluare folosite, care sa includã principalele ipoteze şi practici care influenţeazã evaluarea, precum şi orice modificare semnificativã a acestor practici;
2. valoarea bilantiera, valoarea justa şi, pentru titlurile de capital tranzacţionate la bursa, o comparatie cu preţul pieţei atunci când acesta diferã semnificativ fata de valoarea justa;
3. tipul, natura şi valoarea expunerilor din titluri de capital tranzacţionate la bursa, ale expunerilor din titluri de capital netranzactionate ce aparţin unui portofoliu suficient de diversificat, precum şi ale altor expuneri;
4. valoarea totalã a profiturilor sau a pierderilor realizate din vânzãri şi lichidari ale perioadei; şi
5. valoarea totalã a profiturilor sau a pierderilor nerealizate, totalul diferenţelor favorabile şi nefavorabile latente din reevaluare, precum şi fiecare suma de aceasta natura inclusã în fondurile proprii de nivel I sau II.
ART. 19
Urmãtoarele informaţii referitoare la expunerile instituţiei de credit la riscul de rata a dobânzii pentru poziţiile neincluse în portofoliul de tranzactionare vor fi fãcute publice:
1. natura riscului de rata a dobânzii, principalele ipoteze avute în vedere (cele legate de rambursarea anticipata a creditului şi de comportamentul depozitelor la vedere), şi frecventa de evaluare a riscului de rata a dobânzii; şi
2. variatiile profiturilor, valorii economice sau altor variabile relevante utilizate de conducere pentru a mãsura socurile provocate de creşterea sau scãderea ratei dobânzii potrivit metodei adoptate de conducere pentru evaluarea riscului de rata a dobânzii, defalcate în funcţie de moneda utilizata.
ART. 20
Instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare vor face publice urmãtoarele informaţii:
(1) descrierea obiectivelor instituţiei de credit în legatura cu activitatea de securitizare;
(2) rolurile instituţiei de credit în procesul de securitizare;
(3) gradul de implicare a instituţiei de credit în fiecare operaţiune de securitizare;
(4) abordarile adoptate în vederea calculãrii valorii ponderate la risc a expunerilor aplicate de instituţia de credit în activitãţile de securitizare;
(5) o prezentare succintã a metodelor contabile aplicate de instituţia de credit în activitatea de securitizare, incluzând urmãtoarele informaţii:
(a) clasificarea operaţiunilor la rezultatul din exploatare sau la rezultatul financiar;
(b) contabilizarea veniturilor din cesiuni;
(c) ipotezele principale pe baza cãrora se face evaluarea intereselor pãstrate de instituţie; şi
(d) tratamentul securitizarii sintetice, dacã aceasta nu este acoperitã de alte metode contabile;
(6) denumirile instituţiilor externe de evaluare creditului utilizate pentru securitizari şi tipurile de expuneri pentru care este folositã fiecare agenţie;
(7) valoarea totalã a expunerilor securitizate de instituţia de credit şi care sunt acoperite de cadrul de securitizare (defalcat pe securitizare clasica şi sinteticã), pe tipuri de expunere;
(8) pentru expunerile securitizate de instituţia de credit şi care sunt acoperite de cadrul de securitizare, o defalcare pe tipuri de expunere a sumelor depreciate şi restante aferente expunerilor securitizate, precum şi pierderile recunoscute de instituţia de credit pe perioada consideratã;
(9) valoarea agregata a poziţiilor din securitizare pãstrate sau achiziţionate, defalcate pe tipuri de expunere;
(10) valoarea agregata a poziţiilor din securitizare pãstrate sau achiziţionate, defalcate pe un numãr relevant de benzi de ponderi de risc.
Poziţiile care au fost ponderate cu 1250% sau deduse vor fi publicate separat;
(11) suma totalã a expunerilor reinnoibile securitizate cu defalcare între interesele iniţiatorului şi cele ale investitorilor; şi
(12) o prezentare succintã a activitãţii de securitizare pe perioada consideratã incluzând valoarea expunerilor securitizate pe tipuri de expunere şi profitul sau pierderea recunoscute din cesionarea lor pe tipuri de expunere.
CAP. IV
Cerinţe pentru utilizarea anumitor instrumente sau metodologii
ART. 21
Instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor, conform <>Regulamentului nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, vor face publice urmãtoarele informaţii:
1. aprobarea Bãncii Naţionale a României pentru utilizarea abordarii sau aprobarea tranzitiei cãtre respectiva abordare;
2. o explicitare şi o analiza a:
a) structurii sistemului intern de rating şi a relatiei între rating-urile interne şi externe;
b) utilizarea estimarilor interne în alte scopuri decât cele pentru calculul valorii ponderate la risc a expunerilor, conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating;
c) procesul de administrare şi recunoaştere a tehnicilor de diminuare a riscului de credit; şi
d) mecanismele de control pentru sistemele de rating, incluzând o descriere a modului în care se verifica independenta responsabilitãţii şi revizuirea acestor sisteme;
3. o descriere a procesului intern de rating pentru fiecare din urmãtoarele clase de expuneri:
a) administraţii centrale şi bãnci centrale;
b) instituţii;
c) societãţi, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii, finanţare specializatã şi creanţe achiziţionate fata de societãţi; şi
d) expuneri de tip retail, pentru fiecare dintre categoriile de expuneri pentru care corespund corelatiile diferite prevãzute de art. 40 - <>art. 43 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating; şi
e) titluri de capital;
4. valorile expuse la risc pentru fiecare clasa de expuneri menţionatã în art. 13 - <>art. 21 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating. Pentru expunerile fata de administraţiile centrale şi bãncile centrale, instituţii şi societãţi, instituţiile de credit care utilizeazã propriile estimari pentru pierderile în caz de nerambursare sau pentru factorii de conversie în vederea calculãrii valorii ponderate la risc a expunerilor vor face distincţie, la publicare, între acestea şi acele expuneri pentru care nu utilizeazã astfel de estimari;
5. în vederea unei diferentieri corespunzãtoare a riscului de credit, pentru fiecare dintre clasele de expuneri "administraţii centrale şi bãnci centrale", "instituţii", "societãţi" şi "titluri de capital", având în vedere un numãr suficient de clase de rating pentru debitori (inclusiv pentru cei aflaţi în stare de nerambursare), instituţiile de credit vor face publice urmãtoarele informaţii:
a) expunerea totalã (pentru clasele de expuneri "administraţii centrale şi bãnci centrale", "instituţii", "societãţi comerciale", valoarea rãmasã de rambursat şi valoarea expusã la risc pentru angajamentele de finanţare netrase; pentru titluri de capital, suma în sold);
b) pentru instituţiile de credit care folosesc propriile estimari pentru pierderile în caz de nerambursare în vederea calculãrii valorii ponderate la risc a expunerilor, valoarea medie a pierderii în caz de nerambursare ponderatã în funcţie de expunere, exprimatã în procente;
c) ponderea medie de risc în funcţie de expuneri; şi
d) pentru instituţiile de credit care folosesc propriile estimari ale factorilor de conversie în vederea calculãrii valorii ponderate la risc a expunerilor, valoarea angajamentelor netrase şi valorile medii ale expunerilor ponderate în funcţie de expunere, pe fiecare clasa de expunere;
6. pentru clasa expunerilor de tip retail şi pentru fiecare dintre categoriile definite la pct. 3 lit. d), fie informaţiile publicate şi menţionate la pct. (5) (dacã este cazul, la nivel de grupa de risc), fie o analiza a expunerilor, (credite în sold şi valorile expuse la risc pentru angajamentele netrase) având ca referinta un numãr suficient de clase de pierderi asteptate în vederea obţinerii unei diferentieri relevante a riscului de credit (dacã este cazul, la nivel de grupa de risc);
7. ajustarile de valoare şi provizioanele efective în perioada precedenta pentru fiecare clasa de expunere (la expunerile tip retail, pentru fiecare dintre categoriile definite la pct. 3 lit. (d), precum şi variatiile în raport cu perioadele anterioare);
8. o descriere a factorilor care au avut impact asupra pierderilor înregistrate în perioada precedenta (spre exemplu, instituţia de credit s-a confruntat cu rate de nerambursare superioare ratei medii, sau cu pierderi în caz de nerambursare sau cu factori de conversie superioare mediei); şi
9. o comparatie între estimarile instituţiilor de credit şi rezultatele efective pentru o perioada mai îndelungatã. Acestea vor cuprinde un minimum de informaţii referitoare la: pierderile asteptate şi pierderile înregistrate pe fiecare clasa de expunere (pentru expuneri de tip retail, pentru fiecare categorie definitã la pct. 3 lit. d)) pentru o perioada de timp suficient de îndelungatã pentru a permite o evaluare pertinenta a performantelor înregistrate de procesul de rating intern aferent fiecãrei clase de expunere (pentru expuneri de tip retail, pentru fiecare categorie definitã la pct. 3 lit. d)). Dacã este cazul, instituţiile de credit vor detalia comparatia la valorile probabilitatii de nerambursare şi, pentru instituţiile de credit care utilizeazã propriile estimari pentru pierderile în caz de nerambursare şi/sau pentru factorii de conversie, la valorile efective ale pierderilor în caz de nerambursare şi ale factorilor de conversie comparativ cu estimarile furnizate în informaţiile referitoare la evaluarea cantitativã a riscurilor.
ART. 22
Pentru scopurile prevederilor de la art. 21 pct. 3, descrierea va include tipurile de expuneri incluse în clasele de expuneri, definiţiile, metodele şi datele necesare pentru estimarea şi validarea probabilitatii de nerambursare şi dacã este cazul, a pierderilor în caz de nerambursare şi a factorilor de conversie, incluzând ipotezele utilizate pentru derivarea acestor variabile, precum şi descrierea abaterilor semnificative de la definitia stãrii de nerambursare prevãzutã la art. 160 - <>art. 163 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, precum şi segmentele generale influentate de aceste abateri.
ART. 23
Instituţiile de credit care aplica tehnicile de diminuare a riscului de credit vor face publice urmãtoarele informaţii:
1. politicile şi procesele aferente compensãrii bilantiere şi compensãrii elementelor din afarã bilanţului, precum şi indicarea mãsurii în care entitatea utilizeazã aceste compensãri;
2. politicile şi procesele aplicate în materie de evaluare şi administrare a garanţiilor reale;
3. o descriere a principalelor tipuri de garanţii reale acceptate de o instituţie de credit;
4. principalele tipuri de garanţii şi de contrapartide în tranzacţiile cu instrumente financiare derivate de credit precum şi calitatea semnãturii acestora (bonitatea);
5. concentrarile de risc de piata sau de risc de credit în cadrul operaţiunilor de diminuare a riscului;
6. pentru instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, sau <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, dar nu furnizeazã propriile estimari ale pierderilor în caz de nerambursare sau ale factorilor de conversie, corespunzãtor claselor de expuneri, separat pentru fiecare clasa de expunere în parte, valoarea expusã la risc (dupã compensarea bilantiera sau compensarea elementelor din afarã bilanţului, dacã este cazul) acoperitã, dupã aplicarea ajustarilor de volatilitate, de garanţii reale financiare eligibile sau de alte garanţii reale eligibile; şi
7. pentru instituţiile de credit care calculeazã valoarea ponderatã la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, sau <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, separat pentru fiecare clasa de expunere, expunerea totalã (dupã compensarea bilantiera sau compensarea elementelor din afarã bilanţului, dacã este cazul) care este acoperitã prin garanţii personale sau prin instrumente financiare derivate de credit. Pentru clasa de expunere aferentã titlurilor de capital, aceasta cerinta se aplica fiecãreia dintre abordarile prevãzute la art. 47 - <>art. 55 la Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating.
ART. 24
Instituţiile de credit care utilizeazã abordarea prevãzutã la <>art. 17 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational pentru calcularea cerinţelor de capital pentru acoperirea riscului operational vor face publica o descriere a modului de utilizare a asigurãrii ca mãsura de diminuare a riscului.
CAP. V
Sancţiuni şi dispoziţii finale
ART. 25
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea mãsurilor şi/sau a sancţiunilor prevãzute la art. 226, art. 227, art. 229 precum şi la <>art. 284 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
ART. 26
Fãrã a aduce atingere prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, prezentul regulament intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
*
Prezentul regulament transpune prevederile art. 146 alin. (2) şi alin. (3) precum şi ale Anexei nr. XII din Directiva nr. 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177/30.06.2006.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: