Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 115 din 9 noiembrie 2005  privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 115 din 9 noiembrie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.043 din 24 noiembrie 2005
ORDIN nr. 115 din 9 noiembrie 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.043 din 24 noiembrie 2005

Vazand Referatul de aprobare nr. 35.305 din 19 octombrie 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului 1760/2000/CE în ceea ce priveşte etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 216 din 26 august 2000, p. 8.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranta Alimentelor,
Constantin Lupescu

Bucureşti, 9 noiembrie 2005.
Nr. 115.

ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea
Normei sanitare veterinare privind
sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu
etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine

ART. 1
Trasabilitatea
Toţi operatorii şi organizaţiile trebuie sa aibã un sistem de identificare şi un sistem complet de înregistrare, în fiecare dintre diferitele stadii de producţie şi vânzare ale acestora, în sensul art. 12 al Normei sanitare veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , cu modificãrile ulterioare, ce transpune în legislaţia nationala Regulamentul Comisiei 1760/2000/CE .
Un asemenea sistem este aplicat astfel încât sa asigure legatura dintre identificarea carnii şi animalul sau animalele în cauza, asa cum este prevãzut la art. 13 alin. (1) şi la art. 16 alin. (6) şi (7) din norma sanitarã veterinara menţionatã anterior.
Sistemul de înregistrare trebuie sa înscrie, în special, sosirea şi plecarea de animale vii, carcase şi/sau bucãţi de carne, pentru a se asigura ca este garantatã o corelatie între sosiri şi plecari.
ART. 2
Etichetarea atunci când nu sunt disponibile informaţii
(1) Numãrul de aprobare prevãzut de art. 13 alin. (2) lit. b) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1 din prezenta norma este:
a) numãrul de aprobare prevãzut de art. 11 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/433/CEE ; sau
b) atunci când nu exista un numãr de aprobare, numãrul naţional de înregistrare; atunci când nu este disponibil nici unul dintre cele doua numere, numãrul poate fi înlocuit cu numele şi adresa abatorului.
(2) În aplicarea art. 13 alin. (5) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1:
a) pentru carnea provenitã de la animalele fatate în România sau în statele membre ale Uniunii Europene înainte de 1 ianuarie 1998, atunci când informaţiile cu privire la locul fatarii şi/sau locul creşterii, altul decât ultimul loc de creştere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii şi/sau a locului de creştere se înlocuieşte cu indicaţia "Fatat înainte de 1 ianuarie 1998";
b) pentru carnea provenitã de la animale vii importate în România, atunci când informaţiile cu privire la locul fatarii şi/sau locul creşterii, altul decât ultimul loc de creştere, nu sunt disponibile, indicarea locului fatarii şi/sau a locului de creştere se înlocuieşte cu indicaţia "Import de animale vii în România" sau "Import de animale vii din [numele tarii terţe]".
ART. 3
Simplificarea indicatiei de origine
În aplicarea art. 13 alin. (5) lit. a) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1 din prezenta norma sanitarã veterinara, pentru carnea de bovine provenitã de la animale care au fost crescute pentru 30 de zile sau mai puţin:
a) într-un stat membru al Uniunii Europene, în România sau în ţara terta în care a avut loc fatarea;
b) într-un stat membru al Uniunii Europene, în România sau în ţara terta în care a avut loc taierea,
nu se solicita indicarea statelor membre ale Uniunii Europene, României sau a ţãrilor terţe drept tari în care a avut loc creşterea, cu condiţia ca acele animale sa fi fost crescute în alt stat membru al Uniunii Europene, în România sau într-o ţara terta, pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
ART. 4
Mãrimea unui grup
(1) În cursul transarii carcaselor sau a sferturilor, mãrimea grupului prevãzut la art. 13 alin. (1) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1 este definitã de numãrul carcaselor sau al sferturilor transate împreunã şi care constituie un lot pentru unitatea de transare respectiva. Mãrimea lotului nu poate depãşi, în nici un caz, producţia unei zile.
(2) În cursul transarii sau tocarii ulterioare, un grup poate fi reconstituit din toate grupurile prevãzute la alin. (1), transate sau tocate în aceeaşi zi.
ART. 5
Carnea tocata de bovine
(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, carnea tocata este definitã ca acea carne care a fost tocata în fragmente sau trecutã printr-o masina de tocat cu spirala.
(2) Informaţiile suplimentare care pot fi incluse pe etichete, asa cum este prevãzut la art. 14 alin. (3) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, sunt:
a) indicaţiile prevãzute la art. 13 alin. (2) lit. b) şi c) din norma sanitarã veterinara menţionatã anterior, precum şi data tocarii;
b) indicaţiile prevãzute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 şi 2 şi lit. b) din norma sanitarã veterinara menţionatã anterior, dacã ţara în cauza a luat o decizie de a aplica un sistem naţional obligatoriu de etichetare incluzând aceste informaţii sau dacã operatorul în cauza indica informaţiile în mod voluntar, în conformitate cu prevederile din partea a II-a cap. II din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1;
c) indicaţiile prevãzute la art. 13 alin. (5) lit. a) pct. 1 şi 2 din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1.
ART. 6
Proceduri de aprobare
(1) Perioada prevãzutã la art. 16 alin. (8) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, în cursul cãreia nu a fost refuzatã sau nu a fost emisã o autorizaţie ori nu au fost cerute informaţii suplimentare de cãtre autoritatea competenta a tarii cãreia i-a fost trimisa carnea, trebuie sa fie de doua luni din ziua urmãtoare datei de trimitere a cererii.
(2) În conformitate cu art. 16 alin. (10) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, perioada prevãzutã de art. 16 alin. (8) din norma sanitarã veterinara menţionatã anterior, pentru bucatile de carne de bovine de calitatea I ambalate în pachete individuale, etichetate într-un stat membru al Uniunii Europene sau în România conform unei specificaţii aprobate şi introduse pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al României, trebuie sa fie de 14 zile, atunci când nu sunt adãugate informaţii etichetei iniţiale.
(3) În scopurile prevãzute la art. 16 alin. (10) din norma sanitarã veterinara menţionatã la alin. (2), carnea de bovine în pachete mici pentru vânzare cu amãnuntul, care a fost etichetata într-un stat membru al Uniunii Europene sau în România conform unei specificaţii aprobate, poate fi introdusã pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene sau al României şi comercializata, fãrã aprobarea prealabilã a specificatiei de etichetare de cãtre acest stat membru sau de România, cu condiţia ca:
a) pachetele în cauza sa rãmânã neschimbate;
b) specificaţia de ambalare aprobatã de România sau de statul membru al Uniunii Europene sa cuprindã, de asemenea, comercializarea carnii de bovine ambalate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în România;
c) România sau statul membru al Uniunii Europene care aproba aceasta specificaţie sa furnizeze toate informaţiile necesare în avans tuturor celorlalte state membre ale Uniunii Europene sau României, în conformitate cu specificaţia aprobatã atunci când carnea de bovine ambalata trebuie sa fie comercializata.
ART. 7
Controale
(1) Operatorii şi organizaţiile trebuie sa permitã în orice moment accesul experţilor Comisiei, al autoritãţii competente şi al organismului de control independent, în înţelesul art. 16 alin. (3) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, în unitãţile acestora şi la toate evidentele care demonstreaza ca informaţiile de pe etichetele respective sunt corecte.
(2) Autoritatea competenta şi, în cazul menţionat la art. 16 alin. (3) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, organismul de control independent trebuie sa efectueze controale ad-hoc regulate pe baza analizei de risc care trebuie sa ţinã cont, în special, de complexitatea specificatiei respective. Pentru fiecare control se întocmeşte un raport de inspecţie pentru a include orice deficienta, precum şi mãsurile propuse pentru a remedia situaţia şi termenul limita ori sancţiunea impusa.
(3) Atunci când opţiunea prevãzutã la art. 16 alin. (3) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1 nu este luatã în considerare, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor efectueazã controale, astfel încât sa dea garanţii suficiente ale acuratetei etichetelor utilizate. Frecventa acestora este determinata, în special, de referinta la complexitatea specificatiei respective.
(4) Operatorii, organizaţiile şi organismele de control independente comunica toate informaţiile relevante autoritãţii competente.
ART. 8
Sancţiuni
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor stabileşte sistemul de sancţiuni care va fi aplicabil în cazul incalcarilor normei sanitare veterinare menţionate la art. 1 şi ia toate mãsurile necesare pentru a asigura implementarea sa. Sancţiunile prevãzute trebuie sa fie eficiente, proporţionale şi disuasive.
(2) Fãrã a aduce atingere sancţiunilor prevãzute la art. 18 din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1, atunci când carnea de bovine a fost etichetata:
a) fãrã respectarea sistemului obligatoriu de etichetare; sau
b) în cazul aplicãrii sistemului voluntar, fãrã respectarea specificatiei sau, atunci când nu exista o specificaţie aprobatã, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa solicite retragerea carnii de bovine de pe piata, pana când aceasta este reetichetata în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara.
Totuşi, dacã aceasta carne respecta toate regulile veterinare şi de igiena existente, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate, în plus fata de sancţiunile prevãzute la alin. (1), sa autorizeze ca aceasta carne de bovine sa fie trimisa direct pentru prelucrare în produse, altele decât cele indicate la art. 12 alin. (1) din norma sanitarã veterinara menţionatã la art. 1.
ART. 9
Evidente
Autoritatea competenta trebuie sa ţinã o evidenta a specificatiilor aprobate şi, în special, a fiecãrui operator şi a fiecãrei organizaţii responsabile cu etichetarea carnii de bovine şi a organismului independent responsabil de controale.
ART. 10
Comunicãri
România trebuie sa comunice Comisiei:
a) numele autoritãţilor competente pentru implementarea sistemului de etichetare conform normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, precum şi regulile detaliate de implementare ulterioare şi, în special, cele cu privire la controalele relevante ce trebuie sa fie efectuate şi la sancţiunile ce trebuie sa fie aplicate;
b) o lista a tuturor indicaţiilor voluntare aprobate pe teritoriul sau;
c) la fiecare 3 luni, o actualizare a listei prevãzute la lit. b).
ART. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua toate mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar în caz de infracţiuni, sesizeazã organele de cercetare penalã.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie traspunerea oficialã a Regulamentului Comisiei 1825/2000/CE .
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016