──────
la norma sanitarã veterinara
──────────────────────────────
TRATAMENTE
A. Sterilizare
Molustele bivalve vii şi gasteropodele marine pot fi supuse sterilizarii în containere sigilate ermetic ce se conformeazã cu cerinţele legislaţiei româneşti specifice.
B. Alte tratamente termice
Molustele bivalve vii şi gasteropodele marine în cochilie şi necongelate pot suporta urmãtoarele procese:
1. imersie în apa fiarta pentru o perioada necesarã pentru a creste temperatura interna a carnii de molusca la cel puţin 90°C şi menţinerea acestei temperaturi minime pentru o perioada de cel puţin 90 de secunde;
2. gatire timp de trei-cinci minute într-un spaţiu închis, în care temperatura este între 120-160°C, iar presiunea este între 2-5 kg/cmp, urmatã de scoaterea din cochilie şi congelarea carnii rezultate la o temperatura în mijlocul lotului de -20°C.
3. autoclavare sub presiune într-un spaţiu închis, cu condiţia sa fie îndeplinite cerinţele referitoare la perioada de gatire şi cele cu privire la temperatura interna a carnii de molusca la care s-a referit punctul 1 şi atunci când este garantatã distribuţia uniforma a caldurii în spaţiul închis, de cãtre metodologia validatã în cadrul programului de autocontrol.
_____________