Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 113.104 din 16 februarie 2006 pentru aprobarea Normelor privind unele masuri referitoare la asiguratorii care nu isi actualizeaza limita minima a capitalului social varsat
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 184 din 27 februarie 2006
În temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (26) şi (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din 16 februarie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind unele mãsuri referitoare la asigurãtorii care nu îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat,
preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Normele privind unele mãsuri referitoare la asigurãtorii care nu îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia autorizãri, Direcţia generalã control şi Direcţia generalã juridicã din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Preşedintele Comisiei
de Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crişan
Bucureşti, 16 februarie 2006.
Nr. 113.104.
ANEXĂ
NORME
privind unele mãsuri referitoare la asigurãtorii care nu
îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat
ART. 1
(1) Asigurãtorii care nu îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit dispoziţiilor <>art. 16 alin. (3) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, cãrora li se retrage autorizaţia de funcţionare, sunt obligaţi sã aplice prevederile <>art. 44 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la efectuarea transferului de portofoliu, în termen de 6 luni de la data comunicãrii deciziei de retragere a autorizaţiei.
(2) Asigurãtorii care nu şi-au actualizat limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.109/2004 pentru punerea în aplicare a Normelor privind actualizarea limitei minime a capitalului social vãrsat al asigurãtorilor, modificat şi completat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.105/2005 , şi cãrora li s-a retras autorizaţia de funcţionare, sunt obligaţi sã aplice prevederile <>art. 44 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la efectuarea transferului de protofoliu, pânã la data de 30 iunie 2006.
ART. 2
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate decide reautorizarea asigurãtorilor care nu îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit dispoziţiilor <>art. 16 alin. (3) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, dacã, în termen de 6 luni de la data comunicãrii deciziei de retragere a autorizaţiei, aceştia îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social la valorile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare la data reautorizãrii.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate decide reautorizarea asigurãtorilor care nu şi-au actualizat limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.109/2004 , modificat şi completat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.105/2005 , dacã pânã la data de 30 iunie 2006 aceştia îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social la urmãtoarele valori:
a) 8.000.000 lei noi, pentru activitatea de asigurãri generale, exceptând asigurãrile obligatorii;
b) 12.000.000 lei noi, pentru activitatea de asigurãri generale;
c) 12.000.000 lei noi, pentru activitatea de asigurãri de viaţã;
d) suma valorilor prevãzute la lit. a) şi c) sau b) şi c), dupã caz, în funcţie de activitãţile de asigurare desfãşurate.
ART. 3
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate decide reautorizarea asigurãtorilor care nu îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit dispoziţiilor <>art. 16 alin. (3) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia şi dacã, în termen de 6 luni de la data comunicãrii deciziei de retragere a autorizaţiei, se produce o fuziune între aceşti asigurãtori, iar limita minimã a capitalului rezultat ca urmare a fuziunii se încadreazã în valorile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare la data reautorizãrii.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate decide reautorizarea asigurãtorilor care nu şi-au actualizat limita minimã a capitalului social vãrsat potrivit <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.109/2004 , modificat şi completat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.105/2005 , şi cãrora li s-a retras autorizaţia de funcţionare, dacã pânã la data de 30 iunie 2006 se produce o fuziune între aceşti asigurãtori, iar limita minimã a capitalului rezultat ca urmare a fuziunii se încadreazã în valorile prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 4
(1) Majorarea capitalului social se va realiza integral în formã bãneascã, în conformitate cu prevederile <>art. 16 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Celelalte condiţii prevãzute în decizia iniţialã de autorizare, cu modificãrile şi completãrile avizate ulterior de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, rãmân valabile.
ART. 5
Dacã prin majorarea capitalului o persoanã juridicã sau fizicã devine, direct sau indirect, acţionar semnificativ, asigurãtorii vor înainta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în termen de 15 zile de la data adunãrii generale extraordinare a acţionarilor în care s-a aprobat noua structurã a acţionariatului, documentaţia necesarã obţinerii aprobãrii conform prevederilor art. 5 lit. b), coroborate cu prevederile <>art. 8 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acestora.
ART. 6
Pentru autorizarea transferului de portofoliu se datoreazã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor taxa de autorizare de transfer de portofoliu prevãzutã la <>art. 13 alin. (8) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Pentru reautorizarea asigurãtorilor care îşi actualizeazã limita minimã a capitalului social potrivit prevederilor prezentelor norme, se datoreazã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor taxa de avizare prevãzutã la <>art. 13 alin. (9) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: