Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 106 din 9 noiembrie 2004  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind cerintele sanitare veterinare de organizare, functionare si control al actiunilor de dezinfectie care se efectueaza la punctele de trecere a frontierei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 106 din 9 noiembrie 2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind cerintele sanitare veterinare de organizare, functionare si control al actiunilor de dezinfectie care se efectueaza la punctele de trecere a frontierei

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 4 februarie 2005
În temeiul art. 10 lit. b) şi al <>art. 40 alin. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii veterinare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale inspecţie, control, inspecţie la frontierã şi coordonarea institutelor veterinare nr. 41.906 din 29 octombrie 2004,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Norma sanitarã veterinarã privind cerinţele sanitare veterinare de organizare, funcţionare şi control al acţiunilor de dezinfecţie care se efectueazã la punctele de trecere a frontierei, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Gabriel Vasile Drãgan

Bucureşti, 9 noiembrie 2004.
Nr. 106.


ANEXĂ

NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
privind cerinţele sanitare veterinare de
organizare, funcţionare şi control al acţiunilor de dezinfecţie
care se efectueazã la punctele de trecere a frontierei

CAP. I
Dispoziţii generale

1. Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte cerinţele sanitare veterinare privind organizarea, funcţionarea şi controlul acţiunilor de dezinfecţie, precum şi controlul efectuãrii acestora la punctele de trecere a frontierei.
2. Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte punctele de inspecţie şi control sanitar-veterinar de frontierã.
3. Cerinţele sanitare veterinare ce reglementeazã organizarea şi funcţionarea staţiilor pentru efectuarea acţiunilor de dezinfecţie sunt stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin ordin al preşedintelui acesteia.
4. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã.

CAP. II
Definiţii

În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:
- Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor - autoritate de reglementare în domeniul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru;
- activitate sanitarã veterinarã - activitate desfãşuratã pe teritoriul României de un medic veterinar, în limitele de competenţã ale serviciilor sanitare veterinare, prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii veterinare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- activitate sanitarã veterinarã publicã - activitate veterinarã strategicã, de interes naţional, efectuatã, în limitele de competenţã, de serviciile veterinare, pentru aplicarea strategiilor şi politicilor guvernamentale de apãrare şi îmbunãtãţire a statusului de sãnãtate a animalelor, pentru protecţia sãnãtãţii publice, a animalelor, protecţia mediului şi siguranţa alimentelor;
- autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor - autoritate sanitarã veterinarã centralã şi pentru siguranţa alimentelor ce are atribuţii în domeniile de competenţã ale serviciilor sanitare veterinare sau orice altã autoritate din domeniul sanitar-veterinar cãreia i s-au delegat aceste puteri şi competenţe;
- autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor - serviciu sanitar veterinar central al României, care are responsabilitatea elaborãrii şi implementãrii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar-veterinar, a definirii competenţelor şi atribuţiilor serviciilor sanitare veterinare, a stabilirii, gestionãrii, realizãrii şi controlului activitãţilor sanitare veterinare publice;
- autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã - serviciu public sanitar veterinar descentralizat, subordonat tehnic şi administrativ autoritãţii centrale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, având autoritatea şi responsabilitatea aplicãrii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar-veterinar pe teritoriul judeţului respectiv, a gestionãrii, realizãrii şi controlului activitãţilor sanitare veterinare publice la acest nivel, precum şi alte competenţe delegate de autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, este reprezentat de direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti;
- autoritatea localã şi pentru siguranţa alimentelor - autoritate de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare teritoriale, coordonate tehnic şi administrativ de autoritatea judeţeanã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitatea realizãrii, gestionãrii şi notificãrii acţiunilor sanitare veterinare publice; este reprezentatã de medicul veterinar oficial;
- circumscripţii sanitare veterinare zonale - structuri ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, fãrã personalitate juridicã;
- medic veterinar oficial - medic veterinar angajat şi retribuit de stat, desemnat pentru a realiza activitãţile sanitare veterinare stabilite de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor la care îşi desfãşoarã activitatea;
- medic veterinar de liberã practicã împuternicit - medic veterinar de liberã practicã împuternicit de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, pe bazã de contract, sã efectueze unele activitãţi sanitare veterinare publice, în condiţiile legii;
- instituţii în subordinea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - instituţii veterinare, autoritãţi de referinţã la nivel naţional pentru domeniile de competenţã specifice acestora, cu personalitate juridicã;
- animale - mamifere, cu excepţia celor marine, pãsãri domestice şi sãlbatice;
- post de inspecţie de frontierã - post de inspecţie şi control, ce se organizeazã şi funcţioneazã în baza reglementãrilor stabilite prin legislaţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor;
- cerinţe veterinare de import şi tranzit - cerinţe sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe care trebuie sã le îndeplineascã animalele, produsele de origine animalã, produsele de origine nonanimalã şi alte produse şi materii supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru a fi acceptate pe teritoriul României sau sã tranziteze teritoriul acesteia;
- staţie de dezinfecţie - ansamblu de facilitãţi, echipamente, mãsuri tehnice şi proceduri care stau la baza efectuãrii dezinfecţiei, aflate într-o locaţie stabilitã şi autorizatã la punctele de trecere a frontierei conform legislaţiei sanitare veterinare;
- dezinfectant - produs fizic, chimic sau biologic utilizat în acţiunea de dezinfecţie în scopul distrugerii sau neutralizãrii microorganismelor patogene şi condiţionat patogene;
- dezinfecţie - ansamblu de mãsuri dispuse pentru distrugerea microorganismelor patogene şi condiţionat patogene;
- dezinfecţie de necesitate - ansamblu de mãsuri dispuse pentru combaterea unor boli transmisibile ale animalelor;
- importator - orice persoanã juridicã sau fizicã care, condiţionat de respectarea reglementãrilor stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, efectueazã operaţiuni de import animale, produse de origine animalã şi alte materii supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
- produs - produse de origine animalã şi alte produse şi materii care pot influenţa sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã;
- suprafaţa supusã dezinfecţiei - suma tuturor suprafeţelor accesibile ce urmeazã a fi supuse dezinfecţiei;
- soluţie de lucru - soluţie cu o concentraţie stabilitã pentru a fi folositã în scopul dezinfecţiei;
- soluţie-mamã de dezinfecţie - soluţie cu o concentraţie cunoscutã în substanţã activã, mai mare decât cea de lucru, din care se preparã soluţiile de lucru;
- vehicul - orice mijloc de transport rutier, feroviar, naval şi aerian utilizat pentru transportul animalelor, produselor şi subproduselor de origine animalã, furajelor şi al altor produse şi materii supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar.

CAP. III
Cerinţe sanitare veterinare privind organizarea şi funcţionarea staţiilor de dezinfecţie de la punctele de trecere a frontierei

1. Staţiile de dezinfecţie se organizeazã la punctele de inspecţie şi control sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
2. Amplasarea, dotarea şi încadrarea cu personal a acestora trebuie sã corespundã prevederilor legale în vigoare.
3. Staţiile de dezinfecţie pot funcţiona numai dupã obţinerea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, emisã de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
4. Dotarea minimã a staţiilor de dezinfecţie trebuie sã corespundã detaliilor tehnice precizate în anexele nr. 1-4 la prezenta normã sanitarã veterinarã.
5. Colectarea apelor uzate, depozitarea şi evacuarea deşeurilor trebuie sã se efectueze dupã o prealabilã dezinfecţie, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, cu privire la mãsurile de protecţie a mediului.
6. Substanţele folosite în acţiunile de dezinfecţie trebuie sã fie omologate şi înregistrate în România şi aprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru acest scop.
7. Toate mijloacele de transport animale, produse de origine animalã, furaje şi alte produse şi materii ce sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi, dupã caz, cele pentru transport de persoane se supun acţiunii de dezinfecţie profilacticã sau de necesitate, în funcţie de situaţie, conform deciziilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.
8. Dezinfecţia se efectueazã şi în locurile, platformele şi spaţiile amenajate pentru colectarea apelor uzate şi a deşeurilor solide rezultate în urma acţiunii de dezinfecţie a mijloacelor de transport.
9. În cazuri deosebite, când existã un risc major pentru sãnãtatea animalelor sau când situaţia epidemiologicã o impune, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate dispune dotarea suplimentarã, pentru o perioadã de timp determinatã, cu mijloace de efectuare şi control al acţiunilor de dezinfecţie şi poate solicita sprijin altor instituţii ale administraţiei publice centrale sau locale.
10. În scopul organizãrii şi desfãşurãrii acestor activitãţi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în structura cãrora funcţioneazã staţiile de dezinfecţie la punctele de trecere a frontierei, angajeazã personalul necesar în condiţiile legii, pe baza unui contract de muncã pe perioadã determinatã, cu normã întreagã sau parţialã, dupã caz.
11. Numãrul posturilor necesare este determinat de specificul fiecãrei staţii şi este aprobat prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la propunerea direcţiei sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor în cauzã.
12. Finanţarea posturilor se realizeazã din venituri proprii, obţinute de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în condiţiile legii.
13. Staţiile de dezinfecţie de la posturile de inspecţie de frontierã trebuie sã deţinã stocuri de substanţe cu acţiune specificã ce se utilizeazã în situaţii de necesitate.

CAP. IV
Controlul acţiunilor de dezinfecţie efectuate la punctele de trecere a frontierei

1. Controlul eficienţei acţiunilor de dezinfecţie se efectueazã de cãtre medicul veterinar oficial de la posturile de inspecţie de frontierã, prin inspecţie şi teste rapide omologate.
2. Pentru acţiunile de dezinfecţie profilacticã, controlul eficienţei operaţiunii se efectueazã prin sondaj, iar pentru acţiunile de dezinfecţie de necesitate, acestea se efectueazã la toate obiectivele.
3. Substanţele folosite, stocul acestora, modul pentru prepararea soluţiilor şi utilizarea lor în acţiunile de dezinfecţie sunt supuse controlului sanitar-veterinar efectuat de cãtre medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie de frontierã.

CAP. V
Dispoziţii finale

1. Acţiunile de dezinfecţie se efectueazã numai cu respectarea cerinţelor stabilite de prezenta normã sanitarã veterinarã.
2. Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin institutele veterinare şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, va supraveghea şi va verifica respectarea prevederilor stabilite de prezenta normã sanitarã veterinarã.


ANEXA 1
la norma sanitarã veterinarã

CLĂDIREA ADMINISTRATIVĂ
pentru activitãţile de dezinfecţie la punctele de trecere a frontierei

I. Clãdirea administrativã
1. Amplasarea clãdirii administrative se face la ieşirea de pe rampa de dezinfecţie, astfel încât în perimetrul activ sã se acceadã numai dupã trecerea prin filtru.
2. Clãdirea administrativã trebuie sã deţinã urmãtoarele utilitãţi:
a) vestiar pentru hainele de stradã ale personalului;
b) duş pentru igiena corporalã;
c) vestiar pentru hainele de lucru ale personalului;
d) grup sanitar;
e) birou administrativ;
f) magazie pentru substanţe folosite pentru igiena personalã şi pentru substanţe dezinfectante;
g) magazie pentru utilajele folosite în activitatea de dezinfecţie;
h) magazie pentru materiale de protecţie;
i) spãlãtorie, uscãtorie.
3. Încãperile trebuie sã aibã urmãtoarele utilitãţi:
a) vestiar ce trebuie sã aibã spaţiu adecvat scopului;
b) pereţii şi pardoseala trebuie sã fie finisaţi şi confecţionaţi din materiale uşor lavabile şi decontaminabile;
c) dulapurile pentru îmbrãcãminte trebuie sã fie confecţionate din materiale uşor lavabile, cu uşi perforate;
d) duşuri ce trebuie sã aibã pereţii din materiale lavabile (eventual acoperiţi cu faianţã) pânã la cel puţin 2 m înãlţime, pardoseala din material izolant lavabil, duş;
e) grup sanitar ce trebuie sã aibã chiuvetã şi cel puţin 2 WC-uri, unul pentru bãrbaţi şi altul pentru femei;
f) magazie pentru substanţe, care trebuie sã fie dotatã cu rafturi şi cu cel puţin douã dulapuri metalice, cu uşi metalice, cu spaţii pentru substanţe toxice;
g) magazie pentru utilaje, care trebuie sã aibã o pardosealã din materiale rezistente, uşor lavabile, racord la sistemul de canalizare şi sursã de apã;
h) magazie pentru materiale de protecţie, care trebuie sã aibã pereţii şi pardoseala din materiale rezistente la substanţe chimice, uşor lavabile şi decontaminabile, dotatã cu dulapuri pentru depozitarea materialelor specifice;
i) spãlãtorie şi uscãtorie ce trebuie sã fie finisate cu materiale uşor lavabile şi rezistente la substanţe chimice.
II. Dotãri minime
A. Pentru clãdiri:
a) racord apã, canal, electricitate;
b) punct PSI;
c) bazin de retenţie şi tratare pentru inactivarea apei uzate;
d) platformã sau container securizat pentru deşeuri solide.
B. Pentru personal:
- haine de protecţie pentru fiecare operator: cel puţin 2 halate, 2 perechi cizme din cauciuc, 2 şorţuri cauciucate, 2 perechi mãnuşi din cauciuc, 2 pelerine impermeabile cu glugã, 2 perechi ochelari de protecţie; 2 mãşti de gaze.
C. Pentru acţiunile de dezinfecţie:
a) un utilaj performant pentru dezinfecţie care sã asigure presiunea lichidului la ieşire, reglabilã, între 1 şi 80 de atmosfere;
b) furtunuri de dimensiuni corespunzãtoare rezistente la presiunea pe care o dezvoltã utilajul;
c) utilajul trebuie sã poatã fi racordat la reţeaua de apã curentã şi sã poatã face un amestec extemporaneu de apã şi substanţã dezinfectantã, autoreglabil, în funcţie de cerinţele situaţiei care se impune;
d) sã aibã motor propriu;
e) sã permitã pulverizarea soluţiei de lucru cu picãturi corespunzãtoare tipului de dezinfecţie ce se efectueazã;
f) sã permitã încãlzirea soluţiei de lucru;
g) stoc de rezervã de substanţe decontaminante pentru situaţii deosebite (substanţe dezinfectante, în cantitãţi necesare pentru minimum 50 de obiective medii);
h) cantitãţi suficiente de substanţe decontaminante, pentru acţiuni profilactice curente şi de necesitate.
III. Mãsuri de protecţie a mediului
Mãsurile de protecţie a mediului vor respecta legislaţia naţionalã în vigoare pentru evitarea contaminãrii mediului înconjurãtor.


ANEXA 2
la norma sanitarã veterinarã

DEZINFECŢIA

A. Dezinfectorul pentru trenul de rulare al autovehiculelor, utilizat în activitatea de dezinfecţie la punctele de trecere a frontierei
a) Dezinfectorul rutier se amplaseazã pe drumul de acces în zona staţiei de dezinfecţie.
b) Autovehiculele vor fi dirijate prin panouri indicatoare şi avertizoare de traseu şi de limitare a vitezei (aproximativ 5 km/h), astfel încât trecerea sã se facã obligatoriu prin dezinfectorul rutier.
c) Trenul de rulare al autovehiculelor trebuie sã fie curat, lipsit de resturi de pãmânt sau alte resturi solide.
d) Vehiculele trebuie sã treacã prin dezinfector astfel încât întreaga circumferinţã a roţii sã se roteascã de cel puţin douã ori prin soluţia decontaminantã. Alãturat se amplaseazã o pompã carosabilã sau un gabarit de decontaminare, cu care se pulverizeazã caroseria autovehiculelor şi a altor obiecte ce traverseazã staţia de dezinfecţie.
e) Adâncimea dezinfectorului rutier trebuie sã fie de circa 400 mm, iar nivelul soluţiei decontaminante sã fie în permanenţã de circa 300 mm. Pentru evitarea scurgerii apei din dezinfector marginile acestuia trebuie sã fie mai ridicate, iar pentru prevenirea aruncãrii lichidului decontaminant peste marginile dezinfectorului, în timpul trecerii vehiculelor, se recomandã amenajarea unor rigole transversale, pe toatã suprafaţa dezinfectorului, care sã permitã retragerea soluţiei şi traversarea bazinului de cãtre autovehicul cu viteza adecvatã scopului (aproximativ 5 km/orã).
f) Soluţia de lucru se controleazã periodic, pentru menţinerea constantã a concentraţiei optime, prin ajustare permanentã a acesteia.
g) Dupã golirea soluţiei de lucru uzate, dezinfectorul se curãţã pentru a nu se colmata prin depunerile grosiere rezultate prin trecerea vehiculelor.
h) Apele uzate vor fi dirijate într-un bazin de retenţie, în vederea neutralizãrii acestora.
i) Dezinfectorul rutier va avea urmãtoarele componente:
1. rigolã acoperitã cu grãtar pentru retragerea lichidului decontaminant;
2. cãmin de golire;
3. şibãr de golire;
4. tub de racord la canalizare;
5. nivelul soluţiei decontaminante;
6. partea carosabilã (16 cm, marca B300) formatã din:
- strat filtrant - balast - 15-20 cm;
- teren bine compactat;
- rost umplut cu mastic bituminos.
j) Dezinfecţia autovehiculelor
Dezinfecţia se aplicã - diferenţiat - pe tipuri de vehicul, dupã ce este finalizatã operaţiunea de spãlare, folosindu-se una dintre soluţiile de lucru adaptatã scopului pentru care se impune dezinfecţia.
Desinfecţia se realizeazã prin aspersia tuturor suprafeţelor, sub presiune dirijatã, respectându-se cantitatea de soluţie/mp, inclusiv a roţilor, şasiului, cabinei şi a treptelor de la cabinã, respectându-se cantitatea de soluţie/mp.
Aspersia soluţiilor se va executa cu dispozitive speciale omologate în acest sens.
Cantitãţile din substanţa de lucru necesare pentru dezinfecţie sunt în funcţie de suprafaţa totalã dezinfectabilã (std) a obiectivului.
În toate cazurile, inclusiv cele de risc epidemiologic iminent pentru sãnãtatea omului şi a animalelor, se pot lua şi alte mãsuri suplimentare, la recomandarea autoritãţii centrale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
În scopul înlãturãrii surplusului de soluţie decontaminantã de pe suprafeţele autovehiculelor, dupã 30 de minute de la executarea dezinfecţiei se clãtesc suprafeţele cu apã (caldã sau rece) sub presiune.
Apa utilizatã pentru curãţat, spãlat şi dezinfectat trebuie sã provinã din reţeaua de alimentare cu apã potabilã, care se va controla sãptãmânal prin examene de laborator pentru verificarea parametrilor de potabilitate.
Dupã efectuarea spãlãrii şi dezinfecţiei autovehiculului, medicul veterinar oficial, sub semnãtura, parafa şi ştampila postului de inspecţie de frontierã, va elibera un document oficial specific sau va face menţiunea: "Spãlarea şi dezinfecţia autovehiculului s-au efectuat la data de ................. ora ............."
Asistentul sau tehnicianul veterinar va înregistra într-un registru-tip evidenţa autovehiculelor curãţate şi dezinfectate la staţia de dezinfecţie respectivã pentru fiecare autovehicul supus operaţiunilor menţionate.
Acest registru va cuprinde urmãtoarele:
1. nr. crt.;
2. data;
3. ora când s-au executat spãlarea şi dezinfecţia;
4. nr. de circulaţie al autovehiculelor;
5. ţara de provenienţã a mãrfii;
6. numele şi prenumele conducãtorului auto;
7. felul mãrfii transportate;
8. substanţa decontaminantã folositã;
9. concentraţia soluţiei;
10. cantitatea utilizatã;
11. semnãtura conducãtorului auto;
12. semnãtura celui care a efectuat dezinfecţia.
B. Gabarit dublu pentru dezinfecţia autovehiculelor
a) Gabaritul pentru dezinfecţie este construit dintr-un cadru din ţeavã metalicã de 3/4, având montate câte 10 duze pe fiecare laturã. Duzele de dimensiuni potrivite trebuie sã fie situate la circa 35-40 cm distanţã între ele şi orientate perpendicular pe laturile cadrului (anexa nr. 4).
b) Conducta pe care sunt fixate duzele este racordatã la o pompã de dezinfecţie cu presiune.
c) Duzele aflate pe carosabil vor fi montate sub un grãtar de protecţie.
d) Trebuie sã existe douã linii de dezinfecţie în stare de funcţionare.
e) Pentru prepararea soluţiei de lucru trebuie asigurate douã bazine cu o capacitate de cel puţin 10.000 litri fiecare. Acestea trebuie sã fie situate într-o încãpere care sã asigure temperatura de 20°C pe toatã perioada anului.
f) Apa utilizatã pentru dezinfecţie trebuie sã fie potabilã şi controlatã periodic asupra potabilitãţii.
g) Este necesarã asigurarea unui sistem de încãlzire a soluţiei de lucru pânã la 80°C.
h) Autovehiculele care urmeazã sã fie dezinfectate trebuie sã fie curate, lipsite de resturi solide aderente pe întreaga suprafaţã decontaminabilã.
i) Apele uzate rezultate în urma acţiunii de dezinfecţie trebuie dirijate într-un bazin de retenţie unde vor fi neutralizate înainte de expedierea lor într-un receptor natural.


ANEXA 3
la norma sanitarã veterinarã

DEZINFECTOR RUTIER

NOTĂ(CTCE)
Schema Dezinfectorului rutier, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 114 din 4 februarie 2005, la pagina 9 (a se vedea imaginea asociatã)


ANEXA 4
la norma sanitarã veterinarã

GABARIT RUTIER CU DUZE

NOTĂ(CTCE)
Schema Gabaritului rutier cu duze, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 114 din 4 februarie 2005, la pagina 9 (a se vedea imaginea asociatã)

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016