Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 104 din 19 octombrie 2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile pentru planuri nationale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei si leucozei enzootice bovine
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 961 din 31 octombrie 2005
ORDIN nr. 104 din 19 octombrie 2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile pentru planuri naţionale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei şi leucozei enzootice bovine
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 961 din 31 octombrie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 35.205 din 17 octombrie 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind criteriile pentru planuri naţionale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei şi leucozei enzootice bovine, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea Directivei Consiliului 78/52/CEE ce stabileşte criteriile comunitare pentru planuri naţionale de eradicare accelerata a brucelozei, tuberculozei şi leucozei enzootice bovine, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 015 din 19 ianuarie 1978, p. 34.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.
p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranta Alimentelor,
Dan Marcu
Bucureşti, 19 octombrie 2005.
Nr. 104.
ANEXA
NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind criteriile pentru planuri
naţionale de eradicare accelerata a brucelozei,
tuberculozei şi leucozei enzootice bovine
ART. 1
Pentru a beneficia de contribuţia financiarã comunitara prevãzutã de Directiva 77/391/CEE , fiecare plan de eradicare la care se referã art. 2, 3 şi 4 din aceasta trebuie sa îndeplineascã, în raport cu efectivele la care se aplica, cel puţin criteriile stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 2
În scopul prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
1. În cazul brucelozei bovine:
a) efective de bovine de tip B1: efective în cazul cãrora anamneza clinica, vaccinarea şi statusul serologic nu sunt cunoscute;
b) efective de bovine de tip B2: efective în cazul cãrora anamneza clinica, vaccinarea şi statusul serologic sunt cunoscute şi în care testele de monitorizare de rutina sunt efectuate în conformitate cu regulile naţionale pentru aducerea acestor efective la statusul de tip B3 sau B4;
c) efective de bovine de tip B3: efective libere de bruceloza în înţelesul Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 236/2002 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE ;
d) efective de bovine de tip B4: efective oficial libere de bruceloza în sensul Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 236/2002 ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE ;
2. în cazul tuberculozei bovine:
a) efective de bovine de tip T1: efective în cazul cãrora anamneza clinica şi statusul testelor de tuberculinare nu sunt cunoscute;
b) efective de bovine de tip T2: efective în cazul cãrora anamneza clinica şi statusul testelor de tuberculinare sunt cunoscute şi în care testele de monitorizare de rutina sunt efectuate în conformitate cu regulile naţionale pentru aducerea acestor efective la statusul de tip T3;
c) efective de bovine de tip T3: efective oficial libere de tuberculoza în sensul Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE ;
3. animale suspecte: orice animal din specia bovine, care prezintã simptome ce indica posibila prezenta a tuberculozei, brucelozei sau a leucozei enzootice bovine şi pentru care un diagnostic corespunzãtor nu a confirmat oficial, dar nici nu a exclus oficial prezenta uneia sau mai multora dintre aceste boli;
4. medic veterinar oficial: medicul veterinar desemnat de autoritatea sanitarã veterinara competenta;
5. mijloace de transport: acele pãrţi de vehicule cu motor, vehicule de cale feratã şi aparate de zbor amenajate pentru încãrcare, calele vapoarelor şi containerele destinate transportului terestru, maritim şi aerian.
CAP. I
Prevederi generale
ART. 3
(1) În toate cazurile, accelerarea prevãzutã de Directiva 77/391/CEE implica o reducere semnificativã a perioadei necesare finalizarii cu succes a planului de eradicare în comparatie cu perioada necesarã pentru programele aflate în derulare.
(2) Mãsurile ce trebuie sa fie luate pentru atingerea acestui scop sunt urmãtoarele:
1. proporţia populaţiei naţionale de bovine care face obiectul mãsurilor de eradicare şi prevenire trebuie sa fie atât de crescutã încât majoritatea sau toate aceste bovine sa poatã face obiectul unor controale de monitorizare cat mai curând posibil;
2. compensaţia pentru animalele tãiate în baza avizelor medicului veterinar oficial trebuie sa fie realizatã într-o astfel de maniera încât crescatorii sa fie compensaţi corespunzãtor;
3. numãrul personalului de laborator trebuie sa fie crescut şi trebuie sa existe o imbunatatire a condiţiilor de efectuare a diagnosticului în laborator - în mãsura în care mai sunt de luat astfel de mãsuri -, astfel încât sa se atinga un nivel care este suficient pentru a face posibila aplicarea mãsurilor definite la pct. 1;
4. mãsurile introduse pentru a se combate bolile enzootice trebuie sa fie aplicate sistematic;
5. pentru a se garanta ca accelerarea este pe deplin eficienta, trebuie sa se aplice toate mãsurile descrise la pct. 1-4.
ART. 4
(1) În scopul monitorizarii oficiale a miscarii animalelor, bovinele sunt înregistrate şi identificate într-o maniera permanenta.
(2) Pentru fiecare dintre bolile pentru care exista un plan de eradicare, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa elaboreze şi sa ţinã la zi o evidenta oficialã a efectivelor de bovine cuprinse în planul respectiv, clasificate în conformitate cu statusul de sãnãtate al acestora.
CAP. II
Prevederi specifice referitoare la bruceloza bovina
ART. 5
În cadrul unui plan de eradicare a brucelozei:
a) prezenta şi suspiciunea prezentei brucelozei se notifica în mod obligatoriu şi imediat autoritãţii sanitare veterinare competente;
b) orice tratament terapeutic al brucelozei este interzis;
c) dacã se practica vaccinarea impotriva brucelozei, aceasta este efectuatã sub supraveghere veterinara oficialã, dar trebuie suspendatã cat mai curând posibil, astfel încât efectivele sa poatã trece la stadiul de efective libere oficial de bruceloza.
ART. 6
(1) Atunci când într-un efectiv exista un animal suspect de bruceloza, autoritãţile sanitare veterinare competente trebuie sa se asigure ca investigaţiile oficiale sunt efectuate cat mai curând posibil, pentru a se confirma sau a se infirma prezenta acestei boli.
(2) Pana la rezultatul acestor investigaţii, autoritãţile sanitare veterinare competente trebuie sa dispunã:
a) punerea efectivului sub supraveghere veterinara oficialã;
b) interzicerea tuturor miscarilor în sau din efectiv, în afarã de cazul în care sunt autorizate de autoritatea sanitarã veterinara competenta în scopul tãierii fãrã întârziere. Totuşi, miscarea bovinelor castrate în cadrul fermei, dupã izolarea animalelor suspecte, poate fi autorizata de autoritãţile sanitare veterinare competente, cu condiţia ca animalele castrate sa fie transferate în efective pentru ingrasare, iar de acolo cãtre abator;
c) izolarea în cadrul efectivului a animalelor suspecte.
(3) Mãsurile la care se referã alin. (1) nu trebuie sa fie ridicate pana când nu este oficial exclusa prezenta sau suspiciunea prezentei brucelozei în efectivul respectiv.
(4) Atunci când prezenta brucelozei este confirmatã oficial într-un efectiv, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru a preveni orice rãspândire a bolii şi trebuie sa se asigure ca:
a) sunt interzise toate miscarile în sau din efectivul în cauza, în afarã de cazul în care sunt autorizate de cãtre autoritãţile sanitare veterinare competente, în scopul tãierii fãrã întârziere. Totuşi, miscarea bovinelor castrate în cadrul fermei poate fi autorizata de autoritãţile sanitare veterinare competente, dupã izolarea şi marcarea înainte de tãiere a animalelor infectate şi a bovinelor estimate de aceleaşi autoritãţi ca infectate, cu condiţia ca animalele castrate sa fie transferate în efective pentru ingrasare şi de acolo cãtre abator;
b) animalele la care prezenta brucelozei a fost oficial confirmatã şi animalele care au fost infectate de acestea sunt izolate în cadrul efectivului;
c) sunt supuse respectãrii condiţiilor Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE ;
d) animalele la care prezenta brucelozei a fost oficial confirmatã, animalele care au fost examinate, cu rezultate nefavorabile, precum şi animalele considerate de autoritãţile sanitare veterinare competente ca infectate sunt izolate şi marcate înainte de taierea acestora în conformitate cu art. 7;
e) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat numai în hrana animalelor din aceeaşi ferma, dupã tratament termic corespunzãtor;
f) fãrã a aduce atingere prevederilor naţionale referitoare la produsele alimentare, laptele de la bovinele dintr-un efectiv infectat nu poate fi livrat cãtre o unitate de prelucrare a laptelui, exceptând cazul în care este supus unui tratament termic corespunzãtor;
g) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile şi organele de la animalele infectate, destinate ca hrana pentru animale, sunt tratate astfel încât sa se evite contaminarea;
h) fetusii, viteii neviabili, viteii care au murit de bruceloza dupã fatare sau placentele sunt indepartate cu atentie şi distruse imediat, cu excepţia situaţiei în care acestea urmeazã sa fie examinate;
i) paiele, gunoiul şi orice alta materie sau substanta care a intrat în contact cu vacã ori cu vitelul infectat sau cu placenta sunt distruse imediat, arse ori ingropate dupã aspersare cu dezinfectant;
j) reglementãri oficiale pentru controlul unitãţilor, precum unitãţile de ecarisare a carcaselor, trebuie sa asigure ca nu este nici un pericol ca materialul sa producã rãspândirea brucelozei;
k) gunoiul din adaposturi sau padocuri utilizate de animale este depozitat într-un loc inaccesibil animalelor de ferma, tratat cu un dezinfectant adecvat şi stocat pentru cel puţin 3 sãptãmâni. Nu este necesarã utilizarea dezinfectantului dacã îngrãşãmântul este acoperit cu un strat de ingrasamant neinfectat sau cu un strat de pãmânt. Purinul din tarcuri sau alte padocuri utilizate de animale trebuie sa fie dezinfectat, dacã nu este colectat în acelaşi timp cu îngrãşãmântul.
ART. 7
Dupã un examen serologic, bacteriologic sau anatomopatologic animalele la care prezenta brucelozei a fost stabilitã oficial şi cele considerate de autoritãţile veterinare competente a fi infectate sunt tãiate sub supraveghere veterinara oficialã, cat mai curând posibil şi la maximum 30 de zile dupã ce proprietarului lor sau persoanei responsabile i s-au notificat oficial rezultatele testelor şi obligaţia sa, în cadrul planului de eradicare, de a tãia bovinele în cauza în intervalul de timp menţionat.
ART. 8
(1) Dupã taierea bovinelor la care se face referire la art. 7 şi înainte de repopulare, adãposturile sau alte clãdiri pentru efective şi toate containerele, echipamentul şi alte articole utilizate pentru animale sunt curatate şi dezinfectate sub supraveghere veterinara oficialã, în conformitate cu instrucţiunile date de medicul veterinar oficial. Reutilizarea pasunilor pe care s-au hranit aceste animale nu trebuie sa aibã loc timp de 60 de zile dupã mutarea acestora de pe astfel de pãşuni; autoritãţile veterinare competente pot face derogare de la aceasta interdicţie în cazul animalelor castrate, cu condiţia ca aceste animale sa poatã pãrãsi aceste pãşuni numai pentru a fi tãiate sau mutate în efective pentru ingrasare şi de acolo la abator.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele şi echipamentul sunt curatate şi dezinfectate dupã transportul animalelor dintr-un efectiv infectat, precum şi produsele de la astfel de animale, materialele sau substantele care au intrat în contact cu astfel de animale. Zonele de încãrcare pentru astfel de animale trebuie sa fie curatate şi dezinfectate dupã utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat şi concentratia acestuia sunt autorizate oficial de autoritatea sanitarã veterinara competenta.
ART. 9
Dupã taierea bovinelor la care se face referire la art. 7:
a) fãrã a aduce atingere prevederilor art. 11, nici o bovina nu poate pãrãsi efectivul respectiv, cu excepţia cazului în care a fost data autorizaţia pentru tãiere fãrã întârziere de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta. Miscarea bovinelor castrate în cadrul fermei poate fi autorizata de autoritatea veterinara competenta, cu condiţia ca animalele castrate sa fie mutate în efective pentru ingrasare şi apoi la abator;
b) testele pentru bruceloza sunt efectuate în efectivul respectiv, pentru a se confirma ca boala a fost eliminata;
c) efectivul nu este repopulat cu animale pentru reproducţie înainte ca animalele în varsta de peste 12 luni, care rãmân în efectiv în acest scop, sa fie supuse unuia sau mai multor examene serologice oficiale pentru bruceloza. Totuşi, pentru bovinele care au fost vaccinate în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE , acest test nu este necesar înaintea vârstei de 18 luni.
ART. 10
Testarea serologica oficialã este efectuatã în efective de tip B1 şi B2 pana în momentul în care acestea devin de tip B3 sau B4.
ART. 11
(1) Toate femelele şi toţi taurii din efectivele de tip B1, destinate pentru efectivele de tip B2:
a) dacã sunt în varsta de peste 12 luni, au fost supuse unui test serologic aprobat oficial, efectuat într-o perioda de 30 de zile anterioare miscarii şi sunt însoţite de un certificat în acest scop, emis de medicul veterinar oficial;
b) sunt izolate imediat dupã sosire, timp de cel puţin 60 de zile, şi, dacã sunt în varsta de peste 12 luni, au fost ulterior supuse unui test serologic aprobat oficial înainte de admiterea în efectivul de tip B2.
(2) Toate femelele şi toţi taurii din efectivele de tip B2, destinate altui efectiv de tip B2:
a) dacã sunt în varsta de peste 12 luni, au fost supuse unui test serologic aprobat oficial, efectuat în cadrul unei perioade de 30 de zile anterioare miscarii şi sunt însoţite de un certificat în acest scop, emis de medicul veterinar oficial;
b) în timpul transferului, nu intra în contact cu animale din efective cu un status de sãnãtate inferior.
(3) Transferul de animale între efectivele de tip B3 şi B4 este efectuat în baza respectãrii cerinţelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE .
ART. 12
(1) Sunt luate mãsuri de control oficial pentru a preveni reinfectarea din alte surse a unui efectiv din care bruceloza a fost eliminata.
(2) Toate miscarile bovinelor în şi din efective cuprinse într-un plan de eradicare sunt supuse monitorizarii oficiale.
(3) Mãsurile de control al miscarii la care se referã alin. (2) pot fi aplicate fãrã a se aduce atingere mãsurilor comunitare existente referitoare la miscarea în şi din efectivele libere de bruceloza şi oficial libere de bruceloza.
CAP. III
Prevederi specifice referitoare la tuberculoza bovina
ART. 13
În cadrul unui plan de eradicare accelerata a tuberculozei:
A. prezenta şi suspiciunea tuberculozei sunt obligatoriu şi imediat notificate autoritãţii veterinare competente;
B. sunt interzise urmãtoarele:
a) orice tratament terapeutic sau de desensibilizare fata de tuberculoza;
b) vaccinarea impotriva tuberculozei.
ART. 14
(1) Dacã în efectiv exista un animal suspect de tuberculoza, autoritãţile veterinare competente trebuie sa se asigure ca sunt efectuate investigaţii oficiale, cat mai curând posibil, pentru a se confirma sau a se infirma prezenta acestei boli.
(2) Pana la rezultatul acestor investigaţii, autoritãţile sanitare veterinare competente trebuie sa dispunã:
a) punerea efectivului sub supraveghere veterinara oficialã;
b) interzicerea oricãrei miscari în sau din efectiv, în afarã de cazul în care aceasta este autorizata de autoritãţile sanitare veterinare competente în scopul tãierii fãrã întârziere;
c) izolarea animalelor suspecte în interiorul efectivului.
(3) Mãsurile la care se referã alin. (1) nu trebuie sa fie ridicate pana la confirmarea sau infirmarea oficialã a prezentei tuberculozei sau a suspiciunii tuberculozei în efectivul în cauza.
(4) Atunci când prezenta tuberculozei este confirmatã oficial, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru a preveni orice rãspândire a bolii şi trebuie sa se asigure în special ca:
a) sunt interzise toate miscarile în sau din efectivul în cauza, în afarã de cazul în care sunt autorizate de autoritãţile sanitare veterinare competente în scopul tãierii fãrã întârziere;
b) bovinele la care a fost oficial confirmatã prezenta tuberculozei şi animalele care au fost infectate de acestea sunt izolate în cadrul efectivului;
c) bovinele sunt supuse fãrã întârziere unui examen pentru tuberculoza;
d) bovinele la care prezenta tuberculozei a fost confirmatã oficial, care au fost examinate asa cum este stipulat la lit. c), cu rezultate nefavorabile, şi animalele considerate de autoritãţile sanitare veterinare competente ca infectate sunt izolate şi marcate înainte de taierea acestora, în conformitate cu art. 15;
e) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat numai în hrana animalelor din aceeaşi ferma, dupã tratamentul termic corespunzãtor;
f) fãrã a se aduce atingere prevederilor naţionale referitoare la produsele alimentare, laptele de la bovinele dintr-un efectiv infectat nu poate fi livrat cãtre o unitate de prelucrare a laptelui, exceptând cazul în care a fost supus unui tratament termic adecvat;
g) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile şi organele de la bovine infectate, destinate utilizãrii ca hrana pentru animale, sunt tratate astfel încât sa se evite contaminarea;
h) reglementãri oficiale pentru controlul unitãţilor, cum ar fi unitãţile de ecarisare a carcaselor, trebuie sa asigure ca nu este nici un pericol ca materialul sa producã rãspândirea tuberculozei;
i) gunoiul din adaposturi sau alte clãdiri utilizate de animale este depozitat într-un loc inaccesibil animalelor de ferma, tratat cu un dezinfectant adecvat şi stocat pentru cel puţin 3 sãptãmâni. Utilizarea dezinfectantului nu este necesarã dacã îngrãşãmântul este acoperit cu un strat de ingrasamant neinfectat sau cu un strat de pãmânt. Purinul din tarcuri sau alte clãdiri utilizate de animale trebuie sa fie dezinfectat, dacã nu este colectat în acelaşi timp cu îngrãşãmântul.
ART. 15
(1) Ca urmare a unui examen bacteriologic, anatomopatologic sau test tuberculinic, animalele la care prezenta tuberculozei a fost stabilitã oficial şi cele considerate de autoritãţile sanitare veterinare competente a fi infectate sunt tãiate sub supraveghere veterinara oficialã, cat mai curând posibil şi nu mai târziu de 30 de zile dupã ce proprietarului lor sau persoanei responsabile i s-au notificat oficial rezultatele testelor şi obligaţia sa, în cadrul planului de eradicare, de a tãia bovinele în cauza în intervalul de timp menţionat.
(2) Totuşi, în cazul animalelor care au fost examinate pentru tuberculoza cu rezultate nefavorabile, dar fãrã a prezenta simptome clinice ale bolii, autoritãţile sanitare veterinare competente pot extinde pana la 3 luni perioada prevãzutã la alin. (1):
a) în cazul unei femele gestante care urmeazã sa fete într-o perioada de pana la 3 luni;
b) atunci când acestea dispun taierea tuturor bovinelor dintr-un efectiv de peste 20 de capete, într-o regiune în care, din motive tehnice legate de capacitatea abatoarelor desemnate pentru acest scop, taierea nu poate fi efectuatã într-un interval de 30 de zile.
ART. 16
(1) Dupã taierea bovinelor la care se face referire la art. 15 şi înaintea repopularii, adãposturile şi alte clãdiri pentru efective şi toate containerele, echipamentul şi alte articole utilizate pentru animale sunt curatate şi dezinfectate sub supraveghere veterinara oficialã, în conformitate cu instrucţiunile date de medicul veterinar oficial.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele şi echipamentul sunt curatate şi dezinfectate dupã transportul animalelor dintr-un efectiv infectat sau produsele de la astfel de animale, materialele, precum şi substantele care au intrat în contact cu astfel de animale. Zonele de încãrcare pentru astfel de animale trebuie sa fie curatate şi dezinfectate dupã utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat şi concentratia acestuia sunt autorizate oficial de autoritatea sanitarã veterinara competenta.
ART. 17
Dupã taierea bovinelor la care se face referire la art. 15:
a) fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 19, nici o bovina nu poate pãrãsi efectivul respectiv, în afarã de cazul în care a fost data autorizaţia pentru tãiere fãrã întârziere, de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta;
b) testele pentru tuberculoza sunt efectuate în efectivul respectiv pentru a se confirma ca aceasta boala a fost eliminata;
c) efectivul nu este repopulat înainte ca bovinele cu varsta de peste 6 sãptãmâni, rãmase în efectiv, sa fie supuse unuia sau mai multor teste oficiale pentru tuberculoza.
ART. 18
În baza unui plan pentru eradicarea tuberculozei, testul intradermic de tuberculinare supravegheat oficial este efectuat la toate bovinele cu varsta de peste 6 sãptãmâni, cel puţin la fiecare 6 luni, în efectivele de tip T1 şi T2, pana în momentul în care devin efective de tip T3.
ART. 19
(1) Orice animal dintr-un efectiv de tip T1 şi destinat unui efectiv de tip T2:
a) a fost supus unui test intradermic de tuberculinare, efectuat într-o perioada de 30 de zile înaintea miscarii şi este însoţit de un certificat în acest scop, emis de medicul veterinar oficial;
b) este izolat imediat dupã sosire pentru cel puţin 60 de zile şi este supus unui nou test intradermic de tuberculinare oficial, înainte de admiterea în efectiv.
(2) Orice animal dintr-un efectiv de tip T2 şi destinat pentru alt efectiv de tip T2:
a) este supus unui test intradermic de tuberculinare într-o perioada de 30 de zile înainte de mişcare şi este însoţit de un certificat în acest scop, emis de medicul veterinar oficial;
b) în timpul transferului, nu intra în contact cu bovine din efective cu un status de sãnãtate inferior.
(3) Orice transfer de bovine între efective de tip T3 este efectuat şi supus respectãrii cerinţelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 64/432/CEE .
ART. 20
(1) Sunt luate mãsuri de control oficiale pentru a se preveni ca un efectiv în care tuberculoza a fost eliminata sa fie reinfectat din alte surse de infectie.
(2) Toate miscarile bovinelor în şi din efectivele cuprinse într-un plan de eradicare sunt supuse supravegherii veterinare oficiale.
(3) Mãsurile de control al miscarii la care se referã alin. (2) pot fi aplicate fãrã a aduce atingere mãsurilor naţionale existente privind miscarea în şi din efectivele libere oficial de tuberculoza.
CAP. IV
Prevederi specifice referitoare la leucoza enzootica bovina
ART. 21
Pana la intrarea în vigoare a regulilor comunitare transpuse în legislaţia nationala şi fãrã a aduce atingere art. 4 alin. (3) din Directiva 77/391/CEE se aplica prevederile naţionale privind depistarea leucozei şi clasificarea efectivelor cu privire la leucoza.
ART. 22
În baza unui plan de eradicare a leucozei enzootice bovine:
a) prezenta şi suspiciunea prezentei leucozei enzootice bovine şi în special tumori ale sistemului limfatic şi ale altor organe ale bovinelor sunt notificate obligatoriu şi imediat autoritãţii veterinare competente;
b) este interzis tratamentul terapeutic sau vaccinarea impotriva leucozei enzootice bovine de orice tip.
ART. 23
În pofida oricãror mãsuri adoptate în conformitate cu prevederile naţionale, în cazul suspiciunii de leucoza enzootica bovina, atunci când prezenta acesteia este confirmatã oficial într-un efectiv, autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru a preveni rãspândirea bolii şi trebuie sa se asigure, în special, ca:
a) este interzisã orice mişcare a animalelor din acest efectiv, în afarã de cazul în care aceasta este autorizata de autoritãţile veterinare competente, în scopul tãierii fãrã întârziere;
b) efectivul în cauza este izolat astfel încât bovinele sa nu între în contact cu bovine care nu aparţin acestui efectiv;
c) laptele de la vacile infectate poate fi utilizat în hrana animalelor numai dupã tratament termic corespunzãtor sau dupã ce a fost livrat cãtre o unitate de prelucrare a laptelui pentru a fi supus unui astfel de tratament. Poate fi autorizata hranirea animalelor cu lapte care nu a fost supus unui tratament termic, în cazul efectivelor în care toate animalele urmeazã sa fie tãiate în conformitate cu art. 24 lit. a);
d) carcasele, semicarcasele, sferturile, bucatile şi organele de la animalele infectate, destinate hranei pentru animale, sunt tratate astfel încât sa se evite contaminarea;
e) reglementãrile oficiale pentru controlul unitãţilor, cum ar fi unitãţile de ecarisare a carcaselor, s-au asigurat ca nu este nici un pericol ca materialul sa producã rãspândirea leucozei enzootice bovine;
f) crescatorul de animale notifica medicului veterinar oficial moartea sau taierea de necesitate a oricãrei bovine din ferma sa.
ART. 24
În cadrul planului de eradicare:
a) atunci când un astfel de plan prevede taierea tuturor bovinelor aparţinând unui efectiv în care leucoza enzootica bovina a fost oficial declarata, aceste animale sunt tãiate într-un interval de timp care urmeazã sa fie stabilit de autoritãţile sanitare veterinare competente;
b) atunci când un astfel de plan prevede taierea doar a acelor bovine la care leucoza enzootica bovina a fost oficial declarata şi posibil şi a celor considerate de autoritãţile sanitare veterinare competente ca sunt infectate, o astfel de tãiere are loc într-un interval de 30 de zile dupã ce proprietarul acestora sau persoana imputernicita a fost notificatã în mod oficial despre rezultatul examinarilor şi intra în obligaţia acesteia, în baza planului de eradicare, sa taie bovinele respective în acest interval de timp.
ART. 25
În eventualitatea tãierii, în conformitate cu art. 24 lit. b):
a) nici o bovina nu poate pãrãsi efectivul respectiv decât dacã a fost emisã o autorizare în acest sens de cãtre autoritãţile sanitare veterinare competente, în scopul tãierii acestora fãrã întârziere;
b) testele pentru leucoza enzootica bovina sunt efectuate în efectivul respectiv, pentru a se confirma faptul ca boala a fost eliminata;
c) pentru a repopula efectivul pot fi folosite numai animale din efective considerate de cãtre autoritãţile sanitare veterinare competente ca neinfectate cu leucoza enzootica bovina.
ART. 26
(1) Dupã taierea bovinelor la care se face referire la art. 24 şi anterior repopularii, adãposturile, alte clãdiri pentru efectivul de animale şi toate containerele, echipamentul şi alte articole utilizate pentru animale sunt curatate şi dezinfectate sub supraveghere veterinara oficialã, în conformitate cu instrucţiunile date de medicul veterinar oficial.
(2) Toate mijloacele de transport, containerele şi echipamentul sunt curatate şi dezinfectate dupã transportul animalelor sau produsele de la astfel de animale, materialele, precum şi substantele care au intrat în contact cu astfel de animale. Zonele de încãrcare pentru astfel de animale trebuie sa fie curatate şi dezinfectate dupã utilizare.
(3) Dezinfectantul ce trebuie sa fie utilizat şi concentratia acestuia sunt autorizate oficial de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta centrala.
ART. 27
Trebuie sa se asigure ca bovinele dintr-un efectiv clasificat ca nefiind suspect de leucoza enzootica bovina nu vin în contact cu bovine din efective care nu sunt clasificate astfel.
ART. 28
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua toate mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar în caz de infracţiuni, sesizeazã organele de cercetare penalã.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 78/52/CEE , asa cum a fost modificatã ultima data prin Directiva Consiliului 81/6/CEE .
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: