Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 101 din 14 februarie 2025 privind aprobarea modului de stabilire, plată şi evidenţă a sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională în domeniul desfăşurării de activităţi miniere
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării geologice a dioxidului de carbon PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 146 din 19 februarie 2025
Având în vedere prevederile art. 39 alin. (1) lit. q) şi art. 48^1 alin. (3) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 2 alin. (5) lit. a) şi d) şi art. 5 alin. (2) lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon, cu completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon emite următorul ordin:
ART. 1
Prezentul ordin reglementează modul de stabilire, plată şi evidenţă a sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională, suportate de titularii licenţelor de explorare/exploatare, ca obligaţie contractuală, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (1) lit. q) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 2
(1) Pentru licenţele încheiate în condiţiile art. 18 alin. (2) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru actele adiţionale încheiate după data intrării în vigoare a prezentului ordin la licenţele de concesiune aflate în derulare, cuantumul sumelor variabile reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională se negociază de Comisia de negociere a condiţiilor şi clauzelor licenţelor de concesionare şi/sau a actelor adiţionale la licenţele de concesionare/dare în administrare, numită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) în condiţiile legii.
(2) Comisia de negociere a condiţiilor şi clauzelor licenţelor de concesionare şi/sau a actelor adiţionale la licenţele de concesionare/dare în administrare se constituie prin ordin al preşedintelui ANRMPSG în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin. Comisia va avea 5 membri după cum urmează:
- director general Direcţia generală resurse minerale sau şef serviciu Compartiment promovare, evaluare, concesionare/ administrare, avizare, omologare;
– expert - Compartiment promovare, evaluare, concesionare/administrare, avizare, omologare care are în competenţă concesionarea/darea în administrare a activităţilor miniere pentru substanţa în cauză;
– expert - Compartiment protecţia mediului;
– consilier juridic - Compartiment avizare acte normative, relaţia cu Parlamentul;
– consilier/expert - Serviciul financiar, contabilitate, tarife, redevenţe.
(3) Condiţiile, clauzele, precum şi obligaţiile şi drepturile titularilor de licenţă, inclusiv cuantumul sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională negociate de comisia de negociere, se consemnează într-un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi reprezentantul legal al titularului de licenţă şi vor fi preluate în licenţă/actul adiţional la licenţă.
ART. 3
(1) Cuantumul sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională se negociază anterior încheierii licenţei sau actului adiţional la licenţa de concesiune şi se consemnează în actul administrativ individual, precum şi în procesul-verbal de negociere a clauzelor şi condiţiilor de acordare/modificare a licenţei.
(2) Cuantumul sumelor reprezentând transfer de tehnologie şi pregătire profesională se stabileşte în euro.
(3) Până la aderarea României la zona „EURO“, plata sumelor stabilite prin negociere şi consemnate în licenţă/actul adiţional la licenţă se face în euro sau în lei, la cursul Băncii Naţionale a României din ziua plăţii, în contul de venituri al ANRMPSG.
(4) Plata sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională, suportate de titularii licenţelor, se face în baza facturii emise de autoritatea competentă şi de reglementare până la sfârşitul primei luni a anului în curs pentru care sunt datorate.
ART. 4
(1) Sumele reprezentând transfer de tehnologie şi pregătire profesională se stabilesc în cuantumuri anuale, egale, pe toată durata de valabilitate a licenţei sau a actului adiţional la licenţă.
(2) Cuantumul concret al sumei reprezentând transfer de tehnologie şi pregătire profesională se stabileşte prin negociere cu ANRMPSG, pentru fiecare licenţă în parte.
(3) Cuantumul sumei anuale reprezentând transfer de tehnologie şi pregătire profesională se compune dintr-o sumă fixă şi o sumă variabilă.
(4) Suma fixă anuală este stabilită în funcţie de grupa de substanţe şi are următoarea valoare:
a) 4.000 euro pentru minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase;
b) 5.000 euro pentru cărbuni;
c) 6.000 euro pentru metale nobile;
d) 4.000 euro pentru substanţe nemetalifere;
e) 2.000 euro pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale;
f) 2.500 euro pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase;
g) 3.000 euro pentru alabastru industrial, piatra ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie, diatomită;
h) 5.000 euro pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental;
i) 6.000 euro pentru alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale;
j) 7.000 euro pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale;
k) 10.000 euro pentru săruri haloide;
l) 2.000 euro pentru ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.
(5) Suma variabilă se negociază în funcţie de complexitatea condiţiilor geologice ale perimetrului, de complexitatea condiţiilor tehnico-economice de explorare ori exploatare şi de valorificare a acumulării de resursă minerală care constituie obiectul licenţei.
(6) Titularii licenţelor de concesiune/dare în administrare pentru explorare/exploatare vor achita anual suma stabilită conform alin. (2)-(5) şi prevăzută în licenţa de explorare/exploatare.
ART. 5
Suma reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională, suportată de titularii licenţelor, ca obligaţie contractuală, se achită anual.
ART. 6
Evidenţa contabilă a sumelor reprezentând cheltuielile aferente transferului de tehnologie şi pregătire profesională se organizează conform Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 7
Pe baza evidenţei organizate conform art. 6, direcţia cu atribuţii financiar-contabile prezintă preşedintelui ANRMPSG rapoarte trimestriale şi un raport anual privind situaţia sumelor facturate şi încasate cu titlu de transfer de tehnologie şi pregătire profesională.
ART. 8
Prevederile prezentului ordin se aplică licenţelor încheiate după data intrării în vigoare a acestuia, licenţelor aflate în curs de negociere la data intrării în vigoare a acestuia, precum şi actelor adiţionale încheiate după data intrării în vigoare a prezentului ordin la licenţele în vigoare.
ART. 9
Direcţiile generale/Direcţiile din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon şi operatorii economici din industria minieră vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al
Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon,
Adriana Petcu
Bucureşti, 14 februarie 2025.
Nr. 101.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: