Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 10 din 27 aprilie 1998 pentru aprobarea Regulamentului nr. 5/1998 privind constituirea si functionarea fondurilor cu capital de risc
EMITENT: Comis. Nat. a Val. Mobiliare PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 7 mai 1998
În conformitate cu prevederile art. 13 şi 14 din Legea nr. 52/1998,
în temeiul <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1998 ,
Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Pe data prezentului ordin se aproba <>Regulamentul nr. 5/1998 privind constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc şi se dispune publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României.
ART. 2
Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiarã şi Secretariatul general vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A
VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC
<>REGULAMENTUL Nr. 5/1998
privind constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc sunt reglementate de dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1998 privind constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc, de prevederile prezentului regulament şi de <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/1996 *) privind constituirea şi funcţionarea fondurilor deschise de investiţii, societãţilor de investiţii, societãţilor de administrare şi societãţilor de depozitare, cu excepţiile şi derogarile cuprinse în prezentul regulament.
------------
*) <>Regulamentul nr. 9/1996 a fost aprobat prin <>Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 20 din 27 august 1996 şi a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 6 noiembrie 1996.
ART. 2
În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) C.N.V.M. - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
b) fondul cu capital de risc - organism de plasament colectiv în valori mobiliare, constituit ca un fond închis de investiţii sau ca o societate de investiţii, prin mobilizarea resurselor financiare de la persoane fizice sau persoane juridice, de drept privat, romane sau strãine;
c) fondul închis de investiţii - organism de plasament colectiv în valori mobiliare, constituit prin plasament privat şi care nu face rãscumpãrarea titlurilor de participare;
d) titlurile de participare la un fond cu capital de risc - certificate de investitor sau acţiuni - în funcţie de forma juridicã de organizare a fondului -, nominative şi transmisibile, inclusiv pe piata RASDAQ, în condiţiile stabilite prin contractul civil sau, dupã caz, prin actul constitutiv;
e) promotorii unui fond cu capital de risc - cel puţin 5 persoane care au subscris şi au vãrsat un capital de minimum 500.000.000 lei şi care solicita C.N.V.M. avizul consultativ de constituire a fondului;
f) avizul consultativ - operaţiunea administrativã efectuatã de C.N.V.M., care consta în înregistrarea cererii societãţii de administrare a investiţiilor în vederea constituirii fondurilor de capital de risc şi în verificarea respectãrii formalitãţilor de constituire;
g) membrii fondatori ai unui fond cu capital de risc - persoanele care au obţinut din partea C.N.V.M. autorizarea prealabilã a fondului;
h) autorizarea prealabilã a fondului cu capital de risc - actul administrativ individual al C.N.V.M. prin care se constata fie existenta unui numãr de cel puţin 50 de membri ai fondului, fie subscrierea şi vãrsarea a cel puţin 5.000.000.000 lei;
i) data emisiunii titlurilor de participare la un fond cu capital de risc - data autorizãrii prealabile a fondului.
CAP. 2
Constituirea, autorizarea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc în forma juridicã a societãţii civile particulare, fãrã personalitate juridicã
ART. 3
Promotorii fondului cu capital de risc iniţiazã constituirea acestuia prin semnarea contractului de societate civilã şi prin vãrsarea unui aport în numerar de cel puţin 500.000.000 lei pentru constituirea capitalului iniţial al fondului.
ART. 4
Promotorii fondului cu capital de risc, constituiţi în primul consiliu de încredere al fondului, încheie un contract de administrare cu o societate de administrare a investiţiilor, autorizata de C.N.V.M.
ART. 5
Reprezentantul legal al societãţii de administrare a investiţiilor, care a încheiat contractul de administrare prevãzut la art. 4, solicita C.N.V.M. obţinerea avizului consultativ.
Cererea pentru obţinerea avizului consultativ va fi însoţitã de:
a) contractul de societate civilã;
b) dovada varsarii aporturilor pentru constituirea capitalului fondului cu capital de risc, eliberata de societatea de depozitare autorizata de C.N.V.M.;
c) reglementãrile interne ale fondului cu capital de risc;
d) contractul de administrare, încheiat între fondul cu capital de risc şi societatea de administrare a investiţiilor;
e) contractul dintre societatea de administrare a investiţiilor şi societatea de depozitare;
f) certificatele de cazier judiciar şi curriculum vitae ale promotorilor fondului cu capital de risc;
g) dovada de achitare a taxei de obţinere a avizului consultativ;
h) memorandumul privind politica de investiţii a fondului cu capital de risc;
i) formularele de subscriere.
ART. 6
C.N.V.M. va decide cu privire la acordarea avizului consultativ în termen de 15 zile de la data înregistrãrii cererii prevãzute la art. 5.
ART. 7
În termen de 90 de zile de la data obţinerii avizului consultativ, societatea de administrare a investiţiilor va depune la C.N.V.M. cererea de autorizare prealabilã a fondului cu capital de risc, însoţitã de dovada eliberata de societatea de depozitare prin care se confirma depunerea unui capital de 5.000.000.000 lei.
ART. 8
C.N.V.M. va decide cu privire la autorizarea prealabilã în termen de 5 zile de la data înregistrãrii cererii.
ART. 9
De la data obţinerii autorizaţiei prealabile începe sa curgã termenul de 12 luni pentru subscrierea certificatelor de investitor.
În cadrul termenului prevãzut la alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor va asigura un grad corespunzãtor de lichiditate a fondului cu capital de risc, astfel încât, în eventualitatea neîndeplinirii condiţiilor legale de constituire a acestuia şi a revocãrii autorizaţiei prealabile, sa poatã fi efectuatã rambursarea, în termen de 15 zile, a sumelor subscrise de deţinãtorii certificatelor de investitor.
Pana la tranzacţionarea, pe o piata organizatã şi supravegheatã de C.N.V.M., a certificatelor de investitor emise de cãtre fondul cu capital de risc, calculul activului net al fondului se va face anual.
ART. 10
La expirarea termenului de subscriere prevãzut la art. 9 alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor va inainta C.N.V.M. cererea de autorizare definitiva a fondului cu capital de risc, dacã, în acest termen, a fost atins numãrul de 50 de investitori.
C.N.V.M. va decide asupra autorizãrii definitive în termen de 5 zile de la data depunerii cererii.
ART. 11
În cazul în care nu a fost atins numãrul de 50 de investitori în cadrul termenului prevãzut la art. 9 alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor poate solicita C.N.V.M. prelungirea perioadei de subscriere a certificatelor de investitor cu 6 luni.
Refuzul C.N.V.M. de a aproba cererea de prelungire a perioadei de subscriere are ca efect revocarea autorizaţiei prealabile a fondului cu capital de risc. În acest caz, în termen de 15 zile de la data refuzului C.N.V.M., societatea de administrare a investiţiilor împreunã cu societatea de depozitare sunt obligate sa ia mãsuri pentru rambursarea sumelor subscrise de deţinãtorii certificatelor de investitor.
ART. 12
În termen de 15 zile de la data autorizãrii definitive a fondului cu capital de risc se convoacã adunarea generalã a investitorilor, care va hotãrî:
a) modificarea contractului de societate în ceea ce priveşte pãrţile acestuia, precum şi componenta consiliului de încredere;
b) condiţiile tranzactionarii certificatelor de investitor pe piata organizatã şi reglementatã de C.N.V.M., referitoare la: valoarea nominalã a certificatului de investitor la data înscrierii la cota pieţei, forma şi conţinutul informãrii investitorilor şi societatea de valori mobiliare insarcinata cu declanşarea procedurilor de înscriere la cota pieţei.
ART. 13
Procedurile de fuziune, de dizolvare şi de lichidare a fondului cu capital de risc se stabilesc prin contractul de societate civilã.
ART. 14
Prevederile capitolelor I şi II din partea I a <>Regulamentului C.N.V.M. nr. 9/1996 - în cadrul cãrora sintagma "fond deschis" se înlocuieşte cu sintagma "fond cu capital de risc" - se aplica în mod corespunzãtor, cu urmãtoarele excepţii: art. 3 pct. 15; art. 6 lit. c); art. 7; art. 8; art. 10; art. 16 alin. 3; art. 20-23; art. 24 pct. 7; art. 27 lit. j) şi k); art. 29; art. 31-39; art. 43-73.
CAP. 3
Dispoziţii finale
ART. 15
Constituirea, autorizarea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc în forma juridicã a societãţii de investiţii se realizeazã potrivit prevederilor <>Regulamentului C.N.V.M. nr. 9/1996 , referitoare la societãţile de investiţii, cu respectarea dispoziţiilor speciale cuprinse în <>Ordonanta Guvernului nr. 20/1998 , referitoare la structura de portofoliu a acestei forme juridice de organizare.
ART. 16
Prezentul regulament intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României.
PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A
VALORILOR MOBILIARE,
prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: