Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 1.996 din 6 decembrie 2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului utilizat de Operatorii de platforme în vederea îndeplinirii obligaţiei de raportare prevăzute la art. 291^5 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală
Având în vedere art. 291^5 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi avizul conform al Ministerului Finanţelor, comunicat prin Adresa nr. 743.390 din 27.11.2023, în temeiul art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin: ART. 1 Se aprobă modelul Formularului F7000 utilizat de Operatorii de platforme în vederea îndeplinirii obligaţiei de raportare prevăzute la art. 291^5 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzut în anexa nr. 1.
ART. 2 Formularul prevăzut la art. 1 se completează şi se depune conform instrucţiunilor prevăzute în anexa nr. 2.
ART. 3 Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 4 Direcţia generală de informaţii fiscale şi Direcţia generală antifraudă fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin, cu suportul tehnic de specialitate al Centrului Naţional de Informaţii Financiare.
ART. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru
Bucureşti, 6 decembrie 2023. Nr. 1.996. ANEXA 1 FORMULARUL F7000 Informaţiile raportate de fiecare Operator de platformă care are obligaţia de raportare conform art. 291^5 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală: 1. Numele, adresa sediului social, NIF-ul şi, dacă este cazul, numărul individual de identificare alocat în temeiul art. 291^5 alin. (10) din Codul de procedură fiscală ale Operatorului de platformă care are obligaţia de raportare, precum şi denumirea comercială/denumirile comerciale a/ale platformei/platformelor pentru care Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare raportează informaţiile. 2. Pentru fiecare Vânzător Raportabil care a realizat Activitatea Relevantă, alta decât închirierea de bunuri imobile: 2.1. informaţiile care trebuie colectate în temeiul subsecţiunii B din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală: 2.1.1. Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare transmite toate informaţiile următoare pentru fiecare Vânzător care este o persoană fizică şi care nu este Vânzător Exclus: a) prenumele şi numele; b) adresa principală; c) orice NIF emis Vânzătorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent, şi, în absenţa unui NIF, locul naşterii Vânzătorului respectiv; d) numărul TVA al Vânzătorului respectiv, dacă există; e) data naşterii.
2.1.2. Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare transmite toate informaţiile următoare pentru fiecare Vânzător care este o Entitate şi care nu este Vânzător Exclus: a) denumirea juridică; b) adresa principală; c) orice NIF emis Vânzătorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent; d) numărul TVA al Vânzătorului respectiv, dacă există; e) numărul de înregistrare în Registrul Comerţului; f) existenţa oricărui sediu permanent prin care se realizează Activităţi Relevante în România sau în oricare alt stat membru, dacă informaţia este disponibilă, indicând fiecare stat membru în care este situat un astfel de sediu permanent.
2.1.3. Prin excepţie de la pct. 2.1.1. şi 2.1.2., Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare nu este obligat să transmită informaţiile prevăzute la pct. 2.1.1 lit. b)-e) şi pct. 2.1.2 lit. b)-f) în cazul în care se bazează pe confirmarea directă a identităţii şi a rezidenţei Vânzătorului prin intermediul unui serviciu de identificare pus la dispoziţie de un stat membru sau de Uniunea Europeană pentru a stabili identitatea şi rezidenţa fiscală ale Vânzătorului. 2.1.4. Prin excepţie de la pct. 2.1.1 lit. c) şi pct. 2.1.2 lit. c) şi e), Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare nu este obligat să transmită NIF-ul sau, după caz, numărul de înregistrare în Registrul Comerţului în niciuna dintre situaţiile următoare: a) statul membru de rezidenţă al Vânzătorului nu îi emite acestuia un NIF sau un număr de înregistrare în Registrul Comerţului; b) statul membru de rezidenţă al Vânzătorului nu impune colectarea NIF-ului emis Vânzătorului.
2.2. Numărul de Identificare al Contului Financiar în care se plăteşte sau se creditează Contraprestaţia, în măsura în care Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare dispune de această informaţie şi dacă autoritatea competentă din statul membru în care Vânzătorul Raportabil este rezident, în sensul subsecţiunii D din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală, nu a notificat în mod public faptul că nu intenţionează să utilizeze Numărul de Identificare a Contului Financiar în acest scop; 2.3. în cazul în care este diferit de numele Vânzătorului Raportabil, pe lângă Numărul de Identificare a Contului Financiar, numele titularului Contului Financiar în care se plăteşte sau se creditează Contraprestaţia, în măsura în care Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare cunoaşte acest nume, precum şi orice alte informaţii de identificare financiară a titularului contului respectiv disponibile pentru Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare; 2.4. fiecare stat membru în care Vânzătorul Raportabil are rezidenţă, inclusiv rezidenţa fiscală din România, dacă este cazul, în scopul prevăzut de art. 291^5 şi al anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală, astfel cum este determinat în temeiul subsecţiunii D din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală; 2.5. Contraprestaţia totală plătită sau creditată în fiecare trimestru al Perioadei de Raportare şi numărul de Activităţi Relevante pentru care aceasta a fost plătită sau creditată; 2.6. orice onorarii, comisioane sau taxe reţinute sau percepute de Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare în fiecare trimestru al Perioadei de Raportare.
3. Pentru fiecare Vânzător Raportabil care a desfăşurat o Activitate Relevantă care implică închirierea de bunuri imobile: 3.1. informaţiile care trebuie colectate în temeiul subsecţiunii B din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală: 3.1.1. Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare transmite toate informaţiile următoare pentru fiecare Vânzător care este o persoană fizică şi care nu este Vânzător Exclus: a) prenumele şi numele; b) adresa principală; c) orice NIF emis Vânzătorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent, şi, în absenţa unui NIF, locul naşterii Vânzătorului respectiv; d) numărul TVA al Vânzătorului respectiv, dacă există; e) data naşterii.
3.1.2. Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare transmite toate informaţiile următoare pentru fiecare Vânzător care este o Entitate şi care nu este Vânzător Exclus: a) denumirea juridică; b) adresa principală; c) orice NIF emis Vânzătorului respectiv, inclusiv fiecare stat membru emitent; d) numărul TVA al Vânzătorului respectiv, dacă există; e) numărul de înregistrare în Registrul Comerţului; f) existenţa oricărui sediu permanent prin care se realizează Activităţi Relevante în România sau în oricare alt stat membru, dacă informaţia este disponibilă, indicând fiecare stat membru în care este situat un astfel de sediu permanent.
3.1.3. Prin excepţie de la pct. 3.1.1 şi 3.1.2, Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare nu este obligat să transmită informaţiile prevăzute la pct. 3.1.1 lit. b)-e) şi pct. 3.1.2 lit. b)-f) în cazul în care se bazează pe confirmarea directă a identităţii şi a rezidenţei Vânzătorului prin intermediul unui serviciu de identificare pus la dispoziţie de un stat membru sau de Uniunea Europeană pentru a stabili identitatea şi rezidenţa fiscală ale Vânzătorului. 3.1.4. Prin excepţie de la pct. 3.1.1 lit. c) şi pct. 3.1.2 lit. c) şi e), Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare nu este obligat să transmită NIF-ul sau, după caz, numărul de înregistrare în Registrul Comerţului în niciuna dintre situaţiile următoare: a) statul membru de rezidenţă al Vânzătorului nu îi emite acestuia un NIF sau un număr de înregistrare în Registrul Comerţului; b) statul membru de rezidenţă al Vânzătorului nu impune colectarea NIF-ului emis Vânzătorului.
3.2. Numărul de Identificare a Contului Financiar în care se plăteşte sau se creditează Contraprestaţia, în măsura în care Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare dispune de această informaţie şi dacă autoritatea competentă din statul membru în care Vânzătorul Raportabil îşi are rezidenţa în sensul subsecţiunii D din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală nu a notificat în mod public faptul că nu intenţionează să utilizeze Numărul de Identificare a Contului Financiar în acest scop; 3.3. în cazul în care este diferit de numele Vânzătorului Raportabil, pe lângă Numărul de Identificare a Contului Financiar, numele titularului Contului Financiar în care se plăteşte sau se creditează Contraprestaţia, în măsura în care Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare cunoaşte acest nume, precum şi orice alte informaţii de identificare financiară a titularului contului respectiv disponibile pentru Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare; 3.4. fiecare stat membru în care Vânzătorul Raportabil are rezidenţă, inclusiv rezidenţa fiscală din România, dacă este cazul, în scopul prevăzut de art. 291^5 şi al anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală, astfel cum este determinat în temeiul subsecţiunii D din secţiunea II a anexei 5 la Codul de procedură fiscală; 3.5. adresa fiecărui Bun Imobil Listat, stabilită pe baza procedurii prevăzute în subsecţiunea E din secţiunea II a anexei nr. 5 la Codul de procedură fiscală, şi numărul cărţii funciare respective sau echivalentul acestuia în temeiul normelor legale în vigoare sau în temeiul dreptului intern al statului membru în care se află Bunul Imobil Respectiv, dacă este disponibil; 3.6. Contraprestaţia totală plătită sau creditată în fiecare trimestru al Perioadei de Raportare şi numărul de activităţi relevante corespunzător fiecărui Bun Imobil Listat; 3.7. orice onorarii, comisioane sau taxe reţinute sau percepute de Operatorul de platformă care are obligaţia de raportare în fiecare trimestru al Perioadei de Raportare; 3.8. dacă este disponibil, numărul de zile pentru care a fost închiriat fiecare Bun Imobil Listat în timpul Perioadei de Raportare şi tipul fiecărui Bun Imobil Listat.
ANEXA 2 INSTRUCŢIUNI 1. Operatorii de platforme trebuie să utilizeze Formularul F7000, precum şi programul de asistenţă, disponibil pe portalul A.N.A.F., la adresa www.anaf.ro, secţiunea Servicii online, meniul Descărcare declaraţii electronice, în scopul raportării informaţiilor prevăzute în prezentul ordin. 2. Formularul de raportare se transmite prin portal, sub forma unui fişier PDF cu XML ataşat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanţă. 3. Pentru depunerea formularelor F7000, Operatorii de platforme trebuie să deţină un certificat digital calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 4. Orice modificare a formularelor F7000 se aduce la cunoştinţa Operatorilor de platforme prin publicarea, pe portalul A.N.A.F., în secţiunea Servicii online, meniul Descărcare declaraţii electronice, cu minimum 15 zile înainte de aplicarea modificărilor efectuate. 5. Corecţiile informaţiilor transmise se efectuează după cum urmează: a) la iniţiativa Operatorilor de platforme; b) ca urmare a unei solicitări de corecţie transmise de alte jurisdicţii raportoare prin intermediul A.N.A.F.; c) ca urmare a unei notificări transmise de A.N.A.F.; d) ca urmare a măsurilor dispuse de către A.N.A.F. după efectuarea unui control.
6. Tipurile de corecţii posibile: a) modificarea sau completarea unor informaţii transmise iniţial, în situaţia în care au fost raportate incorect sau incomplet; b) anularea unor informaţii transmise iniţial.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email