Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.824 din 5 decembrie 2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011
EMITENT: Ministerul Transporturilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1060 din 14 decembrie 2018
În temeiul art. 42 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor emite următorul ordin:
ART. I
Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 şi 854 bis din 2 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 54, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Autobuzul pentru care s-a emis licenţa de traseu poate fi înlocuit cu un alt autobuz care are aceeaşi capacitate cu cea prevăzută în programul de transport pentru cursa respectivă şi care întruneşte cel puţin acelaşi punctaj cu al autobuzului, pentru care a fost eliberată licenţa de traseu."
2. La articolul 54, alineatele (4)-(5) şi (10) se abrogă.
3. La articolul 54, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Operatorul de transport rutier poate face înlocuirea autobuzului cu notificarea prealabilă a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., utilizând raportarea on-line accesibilă pe site-ul acestei instituţii, care operează modificarea în sistemul informatic."
4. La articolul 55, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 55
(1) Proiectul programului de transport interjudeţean se întocmeşte de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi se publică conform art. 59 alin. (1). Cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi prevăzută în calendarul primei şedinţe de atribuire se stabileşte forma finală a programului de transport interjudeţean, care se afişează pe site-ul instituţiei."
5. La articolul 55, după alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:
"(1^2) De la data de 1 iulie 2019, valabilitatea programului de transport interjudeţean este de 60 de luni."
6. La articolul 57, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 57
(1) Cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean se atribuie solicitantului/solicitanţilor care obţine/obţin cel mai mare punctaj acordat pentru vechimea parcului de autobuze, prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale, operat de instituţia cu atribuţii în acest sens conform prevederilor legale."
7. La articolul 57, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Condiţiile care trebuie îndeplinite de către operatorul de transport rutier pentru a-i fi admisă solicitarea de participare la atribuirea electronică a curselor de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean, punctele acordate pentru vechimea parcului de autobuze şi metodologia de calcul pentru punctajul acordat sunt prevăzute în anexa nr. 18."
8. La articolul 57, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Instituţia care operează şi gestionează conform prevederilor legale Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale verifică îndeplinirea condiţiilor de admitere a solicitării de participare la atribuirea electronică şi aplică metodologia de calcul pentru punctajul acordat operatorilor de transport rutier, în cazul atribuirii curselor de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean, acestea fiind prevăzute în anexa nr. 18."
9. La articolul 57 alineatul (4), punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(iv) perioada de deţinere neîntreruptă a licenţei de traseu/autorizaţiei de transport internaţional de către operatorii de transport, din ultimii 5 ani, prin raportare la data de referinţă, anul de fabricaţie al vehiculelor deţinute de operatorii de transport rutier şi valabilitatea certificatului de clasificare pe categorii al autobuzelor dotate cu instalaţie de aer condiţionat."
10. La articolul 57, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
"(5) Direcţia transport rutier transmite către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., la solicitarea acesteia, situaţia operatorilor de transport rutier care au deţinut autorizaţie de transport internaţional 3 ani consecutivi în ultimii 5 ani, prin raportare la data de referinţă."
11. La articolul 59, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 59
(1) Cu cel puţin 150 de zile înainte de expirarea valabilităţii programului de transport interjudeţean, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. afişează pe site-ul instituţiei proiectul de program de transport şi calendarul atribuirii electronice în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale."
12. La articolul 59 alineatului (1^1), punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(i) data introducerii programului de transport interjudeţean în Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale de către instituţia care operează şi gestionează acest sistem, care reprezintă data de referinţă prevăzută la pct. 5 din anexa nr. 18."
13. La articolul 59, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean care nu au fost solicitate sau atribuite la prima şedinţă de atribuire fac obiectul unei a doua şedinţe şi, după caz, unei a treia şedinţe de atribuire prin Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale operat de instituţia cu atribuţii în acest sens, conform calendarului publicat pe site-ul Autorităţii Rutiere Române - A.R.R."
14. La articolul 59, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeţean, în primele 15 zile ale fiecărui trimestru, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. poate acorda cursa prin eliberarea licenţei de traseu, fără respectarea prevederilor de la pct. 1 lit. c) din anexa nr. 18, în baza cererii depuse la A.R.R. de oricare solicitant, operator de transport rutier de persoane, în următoarele cazuri:
a) pentru cursele de pe traseele cuprinse în programul de transport care nu au fost solicitate sau atribuite în conformitate cu prevederile alin. (3);
b) pentru o cursă cuprinsă în programul de transport interjudeţean care a fost atribuită in conformitate cu prevederile alin. (3) şi la care titularul/toţi titularii licenţei de traseu a/au renunţat la licenţă;
c) pentru o cursă cuprinsă în programul de transport interjudeţean care a fost atribuită în conformitate cu prevederile alin. (3) şi pentru care s-a aplicat măsura retragerii licenţei de traseu pentru titular/toţi titularii, măsură rămasă definitivă."
15. La articolul 60, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
"f) când operatorul de transport rutier nu are experienţă similară în domeniul transportului de persoane prin servicii regulate, aceasta fiind definită la pct. 2 din anexa nr. 18."
16. La articolul 61, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 61
(1) În perioada de valabilitate, programul de transport interjudeţean poate fi modificat semestrial de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în calitate de organism specializat al Ministerului Transporturilor, la datele stabilite de aceasta şi publicate pe site-ul propriu, în baza unor solicitări ale operatorilor de transport rutier, ale consiliilor locale, ale consiliilor judeţene sau ale reprezentanţilor colectivităţilor locale, depuse în perioada şi conform precizărilor stabilite de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. şi publicate pe site-ul instituţiei, în următoarele cazuri:
a) înlocuirea de autogări în localităţile prevăzute în graficul de circulaţie;
b) eliminarea de staţii/autogări din localităţile de tranzit prevăzute în graficul de circulaţie în condiţiile în care această solicitare nu duce la posibilitatea de deviere a cursei faţă de parcursul traseului iniţial. Eliminarea unei autogări dintr-o localitate de tranzit presupune eliminarea tuturor staţiilor din localitatea respectivă care sunt prevăzute în graficul de circulaţie;
c) modificarea zilelor din săptămână în care este efectuată cursa şi/sau a perioadei de efectuare a cursei într-un an calendaristic în sensul reducerii acestora;
d) modificarea capacităţii de transport."
17. Articolul 67 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 67
În cazul în care operatorului de transport rutier i s-a retras licenţa de traseu pentru o cursă sau a renunţat la licenţa de traseu pentru efectuarea unei curse, acestuia nu i se vor mai acorda curse pe traseul respectiv, pe toată perioada de valabilitate a programului de transport."
18. Anexa nr. 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" ANEXA 18
Condiţiile de admitere a solicitării de participare la atribuirea electronică, punctele acordate pentru vechimea parcului de autobuze şi metodologia de calcul pentru punctajul acordat operatorilor de transport rutier în cazul atribuirii curselor de pe traseele cuprinse în programul de transport interjudeţean 1. Condiţii de admitere a solicitării de participare la atribuirea electronică, prin raportare la data de referinţă:
a) operatorul de transport rutier deţine copii conforme valabile ale licenţei comunitare pentru transport persoane;
b) operatorul de transport rutier nu are datorii la bugetul consolidat al statului;
c) operatorul de transport rutier face dovada experienţei similare;
d) vehiculul care participă la atribuirea electronică are certificatul de clasificare pe categorii în termen de valabilitate;
e) vehiculul care participă la atribuirea electronică este dotat cu instalaţie de aer condiţionat.
2. Prin experienţă similară în domeniul transportului de persoane prin servicii regulate, în trafic judeţean, interjudeţean şi internaţional se înţelege că operatorul de transport rutier a deţinut în ultimii 5 ani, prin raportare la data de referinţă, licenţă de traseu/autorizaţie de transport internaţional pentru o perioadă neîntreruptă de minimum 3 ani sau există o hotărâre judecătorească definitivă din care să rezulte că operatorul are această experienţă similară.
3. Pentru vechimea parcului de autobuze se acordă puncte în funcţie de anul de fabricaţie al autobuzului, după cum urmează:
- Anul de fabricaţie (AF) este acelaşi cu anul atribuirii (AA) - 3 puncte;
– AF = AA - 1 : 3 puncte;
– AF = AA - 2 : 3 puncte;
– AF = AA - 3 : 2 puncte;
– AF = AA - 4 : 2 puncte;
– AF = AA - 5 : 2 puncte;
– AF = AA - 6 : 1 punct;
– AF = AA - 7 : 1 punct;
– AF = AA - 8 : 1 punct;
– AF = AA - 9 : 0 puncte.
– pentru autobuzele mai vechi de 9 ani se acordă 0 puncte.
4. Se acordă puncte pentru fiecare autobuz care va fi utilizat la executarea cursei. Punctele se cumulează şi apoi se face media aritmetică. Se va lua în calcul anul de fabricaţie înscris în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului.
5. Punctajele calculate în funcţie de vechimea parcului se raportează la data de referinţă, care reprezintă prima zi din calendarul atribuirii electronice.
6. Modul în care Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează licenţa de traseu şi întocmeşte graficul de circulaţie:
a) în caz de egalitate de puncte la punctajul general, licenţa de traseu se eliberează fiecărui solicitant, cu graficul de circulaţie identic;
b) la cererea solicitanţilor şi cu acordul acestora privind modul de efectuare a cursei, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează licenţa de traseu fiecărui solicitant, cu graficul de circulaţie întocmit în mod corespunzător;
c) în cazul în care unul dintre titulari renunţă la licenţa de traseu sau unuia dintre titulari i s-a aplicat măsura retragerii licenţei de traseu, măsură rămasă definitivă, ceilalţi semnatari ai acordului iniţial încheie un nou acord, iar Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. eliberează licenţa de traseu fiecărui titular, cu graficul de circulaţie întocmit în mod corespunzător;
d) în cazul prevăzut la lit. c), în lipsa unui acord între titulari, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. modifică graficul de circulaţie în mod corespunzător, astfel încât acesta să fie identic pentru toţi titularii licenţei de traseu pentru cursa respectivă. În acest caz graficul de circulaţie, anexă la licenţa de traseu, deţinut de operatorul de transport pentru cursa respectivă până la data efectuării modificării, devine nul după efectuarea modificării."
19. Anexa nr. 19 „Metodologia de punctare privind criteriile de evaluare ale operatorului de transport“ se abrogă.
ART. II
Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prevederile prezentului ordin se aplică exclusiv programelor de transport persoane prin servicii regulate în trafic interjudeţean a căror perioadă de valabilitate începe după data de 30 iunie 2019.
ART. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul transporturilor,
Lucian Şova
Bucureşti, 5 decembrie 2018.
Nr. 1.824.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: