Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.783 din 3 iulie 2024  privind modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 3 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.783 din 3 iulie 2024 privind modificarea şi completarea anexelor nr. 1 şi 3 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 653 din 9 iulie 2024
    În temeiul prevederilor art. 62 alin. (2) şi ale art. 63 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, al prevederilor art. 24^1 alin. (2) lit. g^2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al prevederilor art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
    ART. I
    Anexele nr. 1 şi 3 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, a Programei de şcolarizare, precum şi privind condiţiile şi obligaţiile pentru pregătirea teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 şi 267 bis din 13 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La anexa nr. 1 articolul 5 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) şcoala de conducători auto nu a avut autorizaţia retrasă în ultimul an la solicitarea acesteia;"

    2. La anexa nr. 1 articolul 7 alineatul (1) litera d), punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. cazier judiciar, atestat de pregătire profesională şi avize din care să reiasă că este apt din punct de vedere medical şi psihologic în cazul instructorilor auto, respectiv cazier judiciar şi atestat de pregătire profesională în cazul profesorilor de legislaţie rutieră;"

    3. La anexa nr. 1 articolul 8 alineatul (1) litera f), punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. cazier judiciar, atestat de pregătire profesională şi avize din care să reiasă că este apt din punct de vedere medical şi psihologic în cazul instructorilor auto, respectiv cazier judiciar şi atestat de pregătire profesională în cazul profesorilor de legislaţie rutieră;"

    4. La anexa nr. 1, după articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    (1) Şcolile de conducători auto autorizate pentru cel puţin una dintre categoriile A1, A2, A şi care deţin o motocicletă cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, din categoria A1, pot efectua şi cursul prevăzut la art. 24^1 alin. (2) lit. g^2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru a efectua cursul prevăzut la alin. (1) şcoala de conducători auto depune la Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. documentele motocicletei/motocicletelor care îndeplineşte/ îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. a). Certificatul de agreare emis de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român» va conţine menţiunea care atestă faptul că respectivele motociclete sunt dotate cu transmisie automată."

    5. La anexa nr. 3, articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Un cursant finalizează pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere dacă promovează o evaluare aferentă pregătirii teoretice, respectiv o evaluare aferentă pregătirii practice.
    (2) Evaluarea teoretică se susţine după ce cursantul a efectuat numărul minim de ore de pregătire teoretică, iar evaluarea practică se susţine după ce cursantul a efectuat numărul minim de ore de pregătire practică.
    (3) Evaluarea teoretică nu poate fi efectuată într-o perioadă mai mare de 60 de zile de la data evaluării practice."

    6. La anexa nr. 3 articolul 42 alineatul (1), după litera y) se introduc două noi litere, literele z) şi aa), cu următorul cuprins:
    "z) să realizeze un grad anual calendaristic minim de promovabilitate la examinarea teoretică aferentă obţinerii permisului de conducere categoria B de 50%, care reprezintă raportul dintre numărul de cursanţi care au promovat primul examen teoretic şi numărul cursanţilor care s-au prezentat pentru prima dată la examen în această perioadă; datele privind gradul de promovabilitate anual al candidaţilor fiecărei şcoli de conducători auto sunt asigurate de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări;
    aa) să efectueze cursuri complete de pregătire care constau atât din pregătirea teoretică, cât şi din pregătirea practică, pentru 70% din totalul cursanţilor care efectuează ore în cadrul şcolii de conducători auto, într-un an calendaristic;"

    7. La anexa nr. 3, după articolul 48 se introduce un nou articol, articolul 48^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 48^1
    (1) Cursul prevăzut la art. 11^1 din anexa nr. 1 la ordin constă în efectuarea unui număr minim de 10 ore de pregătire practică, dintre care primele 4 ore în poligon.
    (2) Prevederile ordinului referitoare la înscrierea şi efectuarea pregătirii pentru obţinerea permisului de conducere sunt aplicabile şi posesorilor de permis categoria B care optează pentru efectuarea cursului prevăzut la alin. (1).
    (3) Ca urmare a efectuării cursului prevăzut la alin. (1), şcolile de conducători auto eliberează o adeverinţă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 7 la prezenta metodologie.
    (4) Programa de învăţământ pe care şcolile de conducători auto este necesar să o respecte la efectuarea cursului prevăzut la alin. (1) este cea menţionată la modulele 4.1.1 şi 4.1.2 din anexa nr. 4 la ordin, aplicabilă vehiculelor cu transmisie automată.
    (5) Informaţiile cu privire la deţinerea adeverinţei prevăzute la alin. (3) se transmit Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări prin mijloace electronice automate, în condiţiile stabilite prin protocol încheiat între aceasta şi Autoritatea Rutieră Română - A.R.R."

    8. La anexa nr. 3, după anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7, care va avea cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi Regia Autonomă „Registrul Auto Român“ vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.



                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 3 iulie 2024.
    Nr. 1.783.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 7 la Metodologia de organizare şi desfăşurare a cursurilor de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere)
    (dimensiuni A5)
    Şcoala de conducători auto
    ...........................................................
    Seria: AS Nr. .....................................
    Valabilă din data de: .........................
    ADEVERINŢĂ
    Nr. ......../....................
    Prin prezenta se adevereşte faptul că domnul/doamna ..............................................................., C.N.P. ......................................, posesor/posesoare al/a permisului de conducere seria ...... nr. .................... şi care a obţinut categoria B în data de ..........................., a absolvit cursul minim obligatoriu prevăzut la art. 24^1 alin. (2) lit. g^2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, necesar conducerii motocicletelor cu transmisie automată cu cilindreea maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, din categoria A1.
    Cursul a fost efectuat de la data de ................... până la data de .................., fiind înscris în Registrul naţional al cursanţilor cu nr. ............/.....................
    Director,
    Numele şi prenumele
    ..............................
    Semnătura
    ............................. L.S.
    Managerul şcolii de conducători auto,
    Numele şi prenumele
    ................................
    Semnătura
    ................................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016