Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.750 din 28 iunie 2024  privind inspecţiile de siguranţă efectuate navelor de transport produse petroliere,  produse chimice lichide şi gaze lichefiate, terminalelor de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate), precum şi inspecţiile  pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 1.750 din 28 iunie 2024 privind inspecţiile de siguranţă efectuate navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, terminalelor de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate), precum şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 653 din 9 iulie 2024
    Având în vedere Referatul Direcţiei transport naval nr. 23.582/804 din 24.05.2024 de aprobare a Ordinului ministrului transporturilor şi infrastructurii privind inspecţiile de siguranţă efectuate navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, terminalelor de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate), precum şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work,
    în temeiul prevederilor art. 12 lit. j) şi k) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevederilor art. 4, 5, art. 7 lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor art. 4 lit. B pct. 2 şi 3 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Navale Române, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.133/2002, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite prezentul ordin.
    ART. 1
    (1) Prezentul ordin reglementează inspecţiile de siguranţă efectuate navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, terminalelor de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate), verificarea operării în siguranţă a navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, precum şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work, după cum urmează:
    a) inspecţia efectuată înaintea începerii operării la navele maritime şi de navigaţie interioară de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate;
    b) verificarea operării în siguranţă a navelor maritime şi de navigaţie interioară de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate;
    c) inspecţia terminalelor de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi a gazelor lichefiate;
    d) inspecţia navelor maritime şi de navigaţie interioară în vederea emiterii certificatului de gas free;
    e) inspecţia navelor maritime şi de navigaţie interioară în vederea emiterii certificatului de hot work.

    (2) Inspecţiile prevăzute la alin. (1), verificarea operării în siguranţă a navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate şi emiterea documentelor aferente se efectuează de către Autoritatea Navală Română, denumită în continuare ANR, prin personalul de specialitate.
    (3) Personalul de specialitate este constituit din personalul din cadrul ANR şi/sau din cadrul căpităniilor de port cu atribuţii pentru efectuarea inspecţiilor prevăzute la alin. (1), verificarea operării în siguranţă a navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate şi emiterea documentelor aferente.
    (4) Certificatul de gas free reprezintă documentul emis de către ANR pentru desfăşurarea în siguranţă a lucrărilor de reparaţii, dezmembrare şi/sau dezafectare, care certifică faptul că spaţiul inspectat al navei este liber de gaze inflamabile/nocive.
    (5) Certificatul de hot work reprezintă documentul emis de către ANR pentru efectuarea de lucrări ce pot genera surse de aprindere, în spaţii închise în care au fost transportate produse petroliere, produse chimice lichide sau gaze lichefiate ori adiacente acestora.
    (6) Spaţiul închis reprezintă spaţiul de pe navă care nu este în mod normal destinat activităţilor umane şi care are cel puţin una dintre următoarele caracteristici:
    a) deschideri limitate pentru intrare/ieşire;
    b) ventilaţie inadecvată.


    ART. 2
    (1) Toate navele de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, care urmează să opereze în porturile româneşti şi în apele naţionale navigabile trebuie să fie inspectate de către ANR înaintea începerii operării, pentru verificarea funcţionării în bune condiţii a sistemelor de siguranţă a operării mărfii, a instalaţiilor de prevenire şi stingere a incendiului şi a instalaţiilor de prevenire a poluării pe timpul operării.
    (2) În urma efectuării inspecţiei prevăzute la alin. (1), ANR emite permisul de operare.
    (3) În cazul în care, în urma inspecţiei prevăzute la alin. (1), se constată deficienţe majore privind siguranţa operării, ANR emite scrisoarea de respingere, iar nava nu poate începe operarea.

    ART. 3
    Pe durata operării navelor prevăzute la art. 2 alin. (1), personalul de specialitate verifică periodic ca operarea acestora să se efectueze în condiţii de siguranţă, cu excepţia acelora care operează la terminale de tip SPM (Single Point Mooring).

    ART. 4
    (1) ANR trebuie să inspecteze anual toate terminalele de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi a gazelor lichefiate aflate în porturile româneşti şi în apele naţionale navigabile, pentru verificarea respectării legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale privind siguranţa instalaţiilor destinate operaţiunilor de încărcare/ descărcare, prevenirea şi combaterea incendiilor şi a sistemelor de prevenire şi de intervenţie în caz de poluare.
    (2) În cazul în care se constată deficienţe care pun în pericol siguranţa terminalului şi/sau a navelor, ANR interzice operarea navelor în respectivul terminal până la remedierea deficienţelor constatate.

    ART. 5
    (1) Navele maritime şi de navigaţie interioară, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, care urmează să efectueze lucrări de reparaţii, dezmembrare şi/sau dezafectare trebuie inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatului de gas free şi a certificatului de hot work, după caz, astfel încât să nu constituie un pericol pentru siguranţa navigaţiei, a navelor, a persoanelor şi mărfurilor transportate, a facilităţilor portuare, precum şi pentru mediul înconjurător.
    (2) Inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work se efectuează numai pe timp de zi, navele fiind obligate să asigure condiţiile necesare pentru efectuarea inspecţiilor în deplină siguranţă.
    (3) Navele maritime şi de navigaţie interioară de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate şi care urmează să efectueze lucrări de reparaţii în şantierele navale sunt inspectate de către ANR în rada portului sau în zona de ancoraj, în vederea emiterii certificatului de gas free pentru toate spaţiile de stocare şi de operare ale mărfii.
    (4) În cazul în care se efectuează lucrări de reparaţii în afara spaţiilor de stocare şi de operare ale mărfii, navele maritime şi de navigaţie interioară de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate sunt inspectate de către ANR, în vederea emiterii certificatului de gas free, după intrarea lor în docurile şantierelor navale, la solicitarea armatorului/comandantului/ conducătorului navei.
    (5) Navele maritime şi de navigaţie interioară, altele decât cele de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, care urmează să efectueze în şantierele navale lucrări de reparaţii ce pot genera surse de aprindere, în spaţii închise sau adiacente acestora în care au fost depozitate produse petroliere, produse chimice lichide sau gaze lichefiate sunt inspectate de către ANR, în vederea emiterii certificatului de gas free, după intrarea lor în docurile şantierelor navale, la solicitarea armatorului/comandantului/conducătorului navei.
    (6) În cazul efectuării, în afara şantierelor navale, de reparaţii la bord în spaţii închise sau adiacente acestora, în care au fost depozitate produse petroliere, produse chimice lichide sau gaze lichefiate, navele maritime şi de navigaţie interioară altele decât cele de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate sunt inspectate de către ANR în vederea emiterii certificatelor de gas free şi hot work, după caz, la cheu, în urma notificării căpităniei de port în a cărei jurisdicţie se află nava, de armatorul/comandantul/conducătorul navei.
    (7) Pentru lucrările executate în şantierele navale, ANR nu efectuează inspecţii în vederea emiterii certificatelor de hot work.
    (8) În cazul efectuării de lucrări de dezmembrare şi/sau dezafectare în afara şantierelor navale, navele maritime şi de navigaţie interioară sunt inspectate de către ANR, în vederea emiterii certificatului de gas free, la locul efectuării lucrărilor, în urma notificării căpităniei de port în a cărei jurisdicţie se află nava, de către armatorul/proprietarul navei.

    ART. 6
    (1) Inspecţia în vederea emiterii certificatului de hot work la navele maritime şi de navigaţie interioară se efectuează de către ANR, înainte de începerea lucrărilor de reparaţii.
    (2) Sunt exceptate de la emiterea certificatului de hot work navele nepropulsate care nu transportă mărfuri periculoase şi nu au la bord spaţii închise, precum: tancuri de combustibil, de ulei, de reziduuri, substanţe lichide nocive şi coferdamuri neventilate. Lucrările de reparaţii pentru aceste tipuri de navă se efectuează în baza permisului de lucru emis de căpitănia în a cărei zonă de jurisdicţie se află nava.

    ART. 7
    Măsurătorile atmosferei în vederea emiterii certificatelor de gas free şi a certificatelor de hot work, precum şi pentru accesul personalului de specialitate în spaţii închise se execută cu aparate şi echipamente aflate în bună stare de funcţionare, calibrate şi verificate în mod regulat, conform recomandărilor producătorului şi a legislaţiei în vigoare.

    ART. 8
    Pentru activităţile prevăzute în prezentul ordin, ANR percepe tarife aprobate prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

    ART. 9
    (1) Instrucţiunile privind inspecţiile de siguranţă efectuate navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, terminalelor de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate) şi verificarea operării în siguranţă a navelor de transport produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    (2) Instrucţiunile privind inspecţia navelor maritime şi de navigaţie interioară în vederea emiterii certificatului de gas free sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    (3) Instrucţiunile privind inspecţia navelor maritime şi de navigaţie interioară în vederea emiterii certificatului de hot work sunt prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.

    ART. 10
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 11
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii nr. 245/2022 privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate) şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 17 martie 2022, şi Ordinul viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii nr. 1.347/2022 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 8 august 2022.

    ART. 12
    Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 28 iunie 2024.
    Nr. 1.750.
    ANEXA 1

    INSTRUCŢIUNI

    ANEXA 2

    INSTRUCŢIUNI

    ANEXA 3

    INSTRUCŢIUNI

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016