Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.727 din 20 decembrie 2006
pentru aprobarea programului de screening biologic al populaţiei în expunerea la plumb
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 16 ianuarie 2007
Având în vedere prevederile <>art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice,
vazand Referatul de aprobare al Autoritãţii de Sãnãtate Publica nr. 8.357 din 27 decembrie 2006,
ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:
ART. 1
(1) Se aproba programul de screening biologic al populaţiei în expunerea la plumb.
(2) Procedura-cadru cu privire la screeningul biologic al populaţiei în expunerea la plumb este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) În cadrul Institutului de Sãnãtate Publica Bucureşti, denumit în continuare ISPB, se înfiinţeazã Unitatea de coordonare pentru implementarea programului de screening biologic al populaţiei în expunerea la plumb, unitate fãrã personalitate juridicã.
(2) Unitatea de coordonare prevãzutã la alin. (1) are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã metodologiile specifice pentru campaniile de screening;
b) coordoneazã campaniile de screening;
c) colaboreazã cu autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru realizarea campaniilor de screening;
d) stabileşte metodele de laborator, echivaleaza metodele utilizate;
e) desemneazã laboratoarele care efectueazã analizele de laborator;
f) asigura controlul de calitate al analizelor de laborator;
g) centralizeazã şi prelucreaza datele;
h) elaboreazã rapoarte periodice;
i) raporteazã rezultatele Autoritãţii de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(3) Metodologia specifica de lucru va fi elaborata, în conformitate cu anexele tehnice I, II şi III la Directiva 77/312/CEE , în termen de 60 de zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti au urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã cu ISPB în derularea programului prevãzut la art. 1 alin. (1) în baza metodologiei elaborate de ISPB;
b) stabilesc şi selecteaza esantionul populational conform metodologiei prevãzute la art. 2 alin. (3);
c) organizeazã şi duc la îndeplinire campaniile de screening populational;
d) recolteaza probele biologice;
e) stocheaza în condiţii corespunzãtoare probele biologice;
f) analizeazã probele biologice, determina plumbemia în laboratoarele proprii, conform metodologiei prevãzute la art. 2 alin. (3);
g) participa la exercitii de intercomparare între laboratoarele coordonate de ISPB;
h) întocmesc rapoarte dupã fiecare campanie de screening şi le transmit cãtre ISPB conform metodologiei prevãzute la art. 2 alin. (3).
ART. 4
Autoritatea de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice transmite cãtre Comisia Europeanã raportul întocmit de ISPB.
ART. 5
Programul prevãzut la art. 1 alin. (1) se desfãşoarã începând cu anul 2007, cheltuielile pentru implementarea prezentului ordin fiind finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi din alte surse, în condiţiile legii.
ART. 6
Autoritatea de Sãnãtate Publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti, autoritãţile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin transpune Directiva 77/312/CEE din 29 martie 1977 privind screeningul biologic al populaţiei în expunerea la plumb.
ART. 8
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu
Bucureşti, 20 decembrie 2006.
Nr. 1.727.
ANEXA
PROCEDURA-CADRU
cu privire la screeningul biologic al populaţiei în expunerea la plumb
I. Directiva 77/312/CEE din 29 martie 1977 privind screeningul biologic al populaţiei în expunerea la plumb prevede procedurile generale pentru evaluarea impactului asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei în expunerea la plumb în alte medii de viata decât cele ocupationale.
II. Condiţiile de desfãşurare a campaniilor de screening biologic stabilesc:
a) esantionarea populaţiei şi tehnicile de lucru;
b) frecventa de recoltare a probelor.
III. Probele de sânge sunt recoltate de la persoane care accepta în mod voluntar şi pe baza unui consimţãmânt scris investigatia medicalã.
IV. Esantionarea populaţiei, frecventa colectãrii probelor biologice şi procedurile analitice vor respecta etica medicalã şi vor asigura confidenţialitatea datelor şi cerinţele Directivei 77/312/CEE , dupã cum urmeazã:
a) esantionul populational va fi de cel puţin 100 de persoane în oraşele/aglomerarile mai mari de 500.000 de locuitori şi de cel puţin 100 de persoane, în mãsura în care este fezabil, în aglomerarile populationale cu surse de expunere semnificativã la plumb, identificarea de grupuri critice;
b) esantionul populational total, pentru fiecare campanie, trebuie sa fie la nivel naţional de cel puţin 50 de persoane/1 milion de locuitori;
c) recoltarea probelor se va face în cel puţin doua campanii în localitatea/aglomerarea populationala specificatã la lit. a).
Campaniile de screening vor fi separate între ele de un interval de cel puţin 24 de luni. În etapa a 2-a recoltarea probelor se poate face de la alte persoane decât cele din prima etapa;
d) procedura standard de screening biologic este reprezentatã de determinarea plumbului în sânge (plumbemia);
e) pot fi folosite ca metode de screening indicative pentru identificarea grupurilor populationale cu risc crescut în expunerea la plumb sau ca metode adiţionale pentru întãrirea diagnosticului determinarile de laborator ce mãsoarã activitatea enzimatica a delta-aminolevulinat dehidratazei (ALAD), în conformitate cu procedurile cuprinse în anexele II şi III la Directiva 77/312 CEE ;
f) metoda de laborator de referinta pentru determinarea plumbemiei (concentratia plumbului în sânge) este spectrometria cu absorbţie atomica. Metode echivalente de determinare a plumbemiei pot fi folosite dupã echivalarea metodei;
g) evaluarea rezultatelor screeningului biologic va fi facuta pe baza nivelului plumbemiei. Exista trei niveluri de referinta stabilite în funcţie de relaţia doza - rãspuns (conform anexei I la Directiva 77/312/CEE ), dupã cum urmeazã:
1. maximum 20 f2æg Pb/100 ml în 50% din persoanele grupului populational investigat;
2. maximum 30 f2æg Pb/100 ml în 90% din persoanele grupului populational investigat;
3. maximum 35 f2æg Pb/100 ml în 98% din persoanele grupului populational investigat;
h) în cazul în care se constata ca nivelurile de referinta recomandate sunt depasite, este necesarã luarea urmãtoarelor mãsuri de cãtre autoritãţile competente:
1. verificarea validitãţii rezultatelor;
2. depistarea surselor de expunere care au dus la nivelurile crescute ale plumbemiei în populaţia investigata;
3. în cazul în care sunt depistate persoane cu plumbemia mai mare de 35 f2æg Pb/100 ml, se impune luarea de mãsuri individuale specifice.
V. Programul se va desfasura pe o perioada de 4 ani, dupã care se întocmeşte un raport general care va sta la baza reevaluarii procedurii în conformitate cu noile cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: