Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.651 din 30 iulie 2024 pentru modificarea Regulamentului privind forma şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum şi modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.346/2011
EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 791 din 12 august 2024
Având în vedere Referatul de aprobare nr. DGPSS 150.118 din 29.03.2024 al Direcţiei generale păduri şi strategii în silvicultură,
în temeiul prevederilor art. 63 alin. (2) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite următorul ordin:
ART. I
Regulamentul privind forma şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum şi modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.346/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 4 alineatul (4), literele a), c) şi d) vor avea următorul cuprins:
"a) dispozitivul special de marcat cu amprentă circulară are diametrul exterior al cercului de 30 mm şi se utilizează de ocoalele silvice autorizate prevăzute la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul judeţului în care ocolul silvic îşi are sediul social, urmat de codul ocolului, sub care se înscrie codul numeric atribuit de către garda forestieră competentă teritorial;
...............................
c) dispozitivul special de marcat cu amprenta pentagonală, de forma şi dimensiunea unui pentagon echilateral înscris într-un cerc cu diametrul de 40 mm, se utilizează de ocoalele silvice autorizate prevăzute la art. 10 alin. (2) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de unităţile din structura Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi de structurile silvice de rang superior prevăzute la art. 13 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Indicativul are acelaşi conţinut ca dispozitivul special de marcat cu amprenta circulară, în cazul în care utilizator este un ocol silvic autorizat. În cazul în care utilizator este o unitate a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul judeţului în care îşi are sediul social unitatea respectivă, sub care se înscrie codul numeric atribuit de către garda forestieră competentă teritorial;
d) dispozitivul special de marcat cu amprentă triunghiulară, de forma şi dimensiunea unui triunghi echilateral înscris într-un cerc cu diametrul de 40 mm, care se utilizează de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, Garda Forestieră Naţională şi gărzile forestiere. Pentru gărzile forestiere, indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul judeţului, sub care se înscrie codul numeric atribuit de aceasta. Pentru Garda Forestieră Naţională, indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul „GFN“, sub care se înscrie codul numeric atribuit de către acesta;"
2. La articolul 5, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Confecţionarea dispozitivelor speciale de marcat se realizează de unităţi specializate, la solicitarea utilizatorilor prevăzuţi la art. 4 alin. (4), ca unicate, în baza autorizaţiei de confecţionare emise de către garda forestieră competentă teritorial, cu excepţia dispozitivelor speciale de marcat cu amprentă triunghiulară, la care autorizaţia de confecţionare este emisă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură. Autorizaţia de confecţionare a dispozitivelor speciale de marcat are valabilitate 90 de zile de la data emiterii, emitentul având obligaţia de postare pe site-ul instituţiei."
3. La articolul 7, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Dispozitivele speciale de marcat prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. d) se păstrează în fişete metalice de către conducătorul gărzii forestiere, de către directorul care coordonează activitatea de control din cadrul Gărzii Forestiere Naţionale, respectiv de către directorul care coordonează activitatea de control din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură."
4. La articolul 8, litera A va avea următorul cuprins:
"A. La gărzile forestiere competente teritorial;"
5. La articolul 10, litera a) a alineatului (3) şi alineatul (7) vor avea următorul cuprins:
"a) în baza deciziei conducătorului gărzii forestiere competente teritorial, pentru ocoalele silvice de regim;
...............................
(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), dispozitivele speciale de marcat cu amprentă triunghiulară se pot folosi pentru efectuarea de controale de fond/parţiale, de controale de exploatare a parchetelor şi de evaluări ale pagubelor/prejudiciilor în fondul forestier naţional şi în vegetaţia din afara fondului forestier naţional şi în alte suprafeţe decât cele prevăzute la alin. (6), pe baza unei note întocmite de direcţia care coordonează activitatea de control din cadrul Gărzii Forestiere Naţionale şi aprobate de către conducătorul instituţiei. În acest caz delegaţiile de marcare se emit de către conducătorul utilizatorului în baza notei aprobate de conducătorul Gărzii Forestiere Naţionale."
6. La articolul 15, alineatul (4) va avea următorul cuprins:
"(4) Are dreptul să folosească dispozitivele speciale de marcat prevăzute la alin. (1) numai personalul silvic împuternicit din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, din cadrul Gărzii Forestiere Naţionale şi din cadrul gărzilor forestiere, în condiţiile prevăzute de reglementările privind paza pădurilor."
7. La articolul 15^1, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) vor avea următorul cuprins:
"ART. 15^1
(1) Stabilirea culorii vopselei folosite pentru aplicarea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 12-14 se face anual de către conducătorul gărzii forestiere competente teritorial şi se comunică utilizatorilor acestora până la data de 30 noiembrie a anului anterior folosirii acesteia. Se poate stabili culoare din spectrul roşu, verde şi albastru.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), conducătorul utilizatorului poate stabili folosirea altei culori decât a celei stabilite de către conducătorul gărzii forestiere competente teritorial, în următoarele situaţii:"
8. La articolul 17^1, alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
"ART. 17^1
(1) Folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 15 se face de către personalul împuternicit, în baza delegaţiei de marcare emise de conducătorul structurii cu atribuţii de control din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, de conducătorul Gărzii Forestiere Naţionale sau de conducătorul gărzii forestiere, după caz, document înseriat, care se întocmeşte în două exemplare pe hârtie autocopiativă, dintre care exemplarul original se înmânează personalului împuternicit şi se înscrie în registrul de evidenţă a folosirii dispozitivelor speciale de marcat şi în registrul de corespondenţă, iar copia rămâne la cotor.
...............................
(3) Delegaţiile de marcare pentru folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 15 se emit pentru o perioadă ce nu poate depăşi 1 an. În situaţia în care personalul împuternicit pentru utilizarea dispozitivului special de marcat cu amprentă triunghiulară este delegat pentru realizarea unui control în baza unei note aprobate de către conducătorul Gărzii Forestiere Naţionale, acesta va transmite delegaţia de marcare iniţială la utilizator, împreună cu raportul de activitate şi carnetele de inventariere a cioatelor provenite de la arbori tăiaţi ilegal, ulterior fiind depuse şi în original, şi va primi o nouă delegaţie de marcare, iar în cazul în care după ultima zi din delegaţie urmează o zi nelucrătoare, raportul de activitate, carnetele de inventariere a cioatelor provenite de la arbori tăiaţi ilegal şi delegaţia de marcare se vor depune la utilizator în prima zi lucrătoare. În intervalul dintre ultima zi din delegaţie şi prima zi lucrătoare este interzisă folosirea dispozitivului special de marcat. Personalul silvic împuternicit pentru utilizarea dispozitivului special de marcat cu amprentă triunghiulară are obligaţia să transmită la registratura utilizatorului, lunar, până la data de 5 a lunii următoare folosirii, raportul de activitate privind folosirea dispozitivului special de marcat şi carnetele de inventariere a cioatelor provenite de la arbori tăiaţi ilegal, iar în cazul în care raportul de activitate privind folosirea dispozitivului special de marcat şi carnetele de inventariere a cioatelor provenite de la arbori tăiaţi ilegal nu sunt transmise în original la registratura utilizatorului, acestea vor fi transmise la utilizator în cel mai scurt timp."
9. La articolul 22, partea introductivă a alineatului (1) şi alineatul (3) vor avea următorul cuprins:
"ART. 22
(1) Utilizatorul, prin reprezentantul său legal, este obligat să predea în custodie gărzii forestiere competente teritorial dispozitivele speciale de marcat, pe bază de proces-verbal, dacă se găseşte în una dintre următoarele situaţii:
...............................
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), dispozitivele speciale de marcat înregistrate la ocoalele silvice care îşi încetează activitatea prin trecerea suprafeţelor de fond forestier care au stat la baza constituirii şi funcţionării la alte ocoale silvice, prin rearondare/fuziune/divizare, se pot prelua, la cerere, de către ocolul silvic rezultat prin rearondare/fuziune/divizare, cu acordul gărzii forestiere competente teritorial."
10. La articolul 23, alineatele (3) şi (4) vor avea următorul cuprins:
"(3) Casarea dispozitivelor speciale de marcat se face prin distrugerea însemnelor în prezenţa unei comisii constituite prin decizie a conducătorului gărzii forestiere care a emis autorizaţia de confecţionare a dispozitivelor respective. În urma casării, comisia încheie un proces-verbal; aceeaşi procedură de casare se aplică şi în cazul dispozitivelor a căror autorizaţie de confecţionare a fost emisă, în condiţiile legii, de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
(4) În termen de 10 zile calendaristice de la data casării dispozitivului special de marcat, consemnată în procesul-verbal, conducătorul gărzii forestiere competente teritorial este obligat să comunice RNEADSM faptul că dispozitivul special de marcat a fost casat."
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Ionuţ Sorin Banciu,
secretar de stat
Bucureşti, 30 iulie 2024.
Nr. 1.651.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: