Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.640 din 1 august 2007 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a interpretilor limbajului mimico-gestual si a interpretilor limbajului specific persoanei cu surdocecitate
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 27 septembrie 2007
În temeiul <>art. 14 din Hotãrârea Guvernului nr. 381/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, al <>art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu modificãrile ulterioare, al <>art. 5 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 239/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 68 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul muncii, familiei şi egalitãţii de şanse, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului emit urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aprobã Metodologia de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual şi a interpreţilor limbajului specific persoanei cu surdocecitate, prevãzutã în anexa nr. I, precum şi modelul de autorizaţie pentru exercitarea profesiei de interpret al limbajului mimico-gestual, prevãzut în anexa nr. II. Anexele nr. I şi II fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse şi al Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 3
La data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 107/523/4.722/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual specific persoanelor cu deficienţe de auz şi a interpreţilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 28 iulie 2006, se abrogã.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Persoanele cu Handicap,
Silviu George Didilescu
Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei
ANEXA I
METODOLOGIE
de autorizare a interpreţilor limbajului
mimico-gestual şi a interpreţilor limbajului specific
persoanei cu surdocecitate
ART. 1
(1) Prezenta metodologie stabileşte procedura şi condiţiile de autorizare a interpreţilor limbajului mimico-gestual şi a interpreţilor limbajului specific persoanelor cu surdocecitate, pe baza autorizaţiei eliberate de Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap, în condiţiile legii.
(2) Autorizaţia reprezintã actul administrativ care recunoaşte calitatea de interpret al limbajului mimico-gestual sau al limbajului specific persoanei cu surdocecitate şi care dã dreptul exercitãrii acestei profesii.
(3) Modelul de autorizaţie este prevãzut în anexa nr. II.
ART. 2
În vederea autorizãrii ca interpret, solicitantul trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã vârsta minimã de 18 ani;
b) sã fi absolvit cel puţin cursurile învãţãmântului liceal;
c) sã aibã o stare de sãnãtate corespunzãtoare, atestatã pe baza unui examen medical de specialitate;
d) sã fi absolvit cursurile de limbaj mimico-gestual şi sã deţinã certificatul de pregãtire specialã în limbaj mimico-gestual, eliberat de Asociaţia Naţionalã a Surzilor, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
e) sã nu fi fost condamnat pentru sãvârşirea unei infracţiuni care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de interpret.
ART. 3
(1) Dosarul cu documentele necesare obţinerii autorizaţiei se va depune la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 194, sectorul 1, denumitã în continuare Autoritate.
(2) Dosarul va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cererea pentru eliberarea autorizaţiei;
b) actele de identitate, în copie;
c) certificatul de pregãtire specialã în limbaj mimico-gestual, eliberat de Asociaţia Naţionalã a Surzilor, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, în copie legalizatã;
d) cazierul judiciar.
ART. 4
(1) Dosarul va fi analizat de o comisiei de autorizare, denumitã în continuare comisie, care funcţioneazã pe lângã Autoritate.
(2) Comisia va fi stabilitã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii şi va avea urmãtoarea componenţã:
a) un preşedinte, desemnat de preşedintele Autoritãţii;
b) un vicepreşedinte, desemnat de Asociaţia Surzilor din România;
c) un membru, desemnat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
d) un secretar, desemnat de Autoritate.
(3) Membrii comisiei nu beneficiazã de indemnizaţie de şedinţã.
ART. 5
Comisia are urmãtoarele atribuţii principale:
a) asigurã condiţiile necesare pentru buna desfãşurare a procesului de autorizare;
b) decide în urma analizei dosarului asupra acordãrii sau neacordãrii autorizaţiei;
c) prelungeşte termenul de valabilitate a autorizaţiei.
ART. 6
(1) Secretarul are obligaţia sã primeascã, sã verifice, sã înregistreze şi sã înainteze dosarul comisiei. În situaţia în care dosarul este incomplet, acesta se restituie solicitantului în vederea completãrii.
(2) Secretarul are obligaţia sã aducã la cunoştinţã solicitantului data prezentãrii la comisie.
ART. 7
Comisia se întruneşte ori de câte ori este nevoie, la convocarea secretarului.
ART. 8
(1) În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii de autorizare şi a dosarului, comisia se va întruni în vederea analizãrii acestora.
(2) În urma examinãrii documentaţiei, comisia va proceda la:
a) acordarea autorizaţiei conform modelului prevãzut în anexa nr. II;
b) respingerea cererii de autorizare.
(3) Persoana cãreia i s-a respins cererea de autorizare poate depune contestaţie în termen de 15 zile, care se înregistreazã la registratura Autoritãţii.
(4) Contestaţia se soluţioneazã de cãtre preşedintele Autoritãţii în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.
ART. 9
(1) Autorizaţia are valabilitate 2 ani, excepţie fãcând cazurile de retragere a acesteia.
(2) Prelungirea valabilitãţii autorizaţiei se face în urma prezentãrii unei documentaţii care sã ateste practicarea interpretãrii în limbaj mimico-gestual cel puţin 6 luni, a actelor de identitate în copie, dacã starea civilã a solicitantului s-a modificat, precum şi a cazierului judiciar. Pentru cazurile în care solicitantul nu a practicat interpretarea în limbaj mimico-gestual, acestuia nu i se prelungeşte valabilitatea autorizaţiei decât în cazul în care face dovada cã a urmat un nou curs de pregãtire autorizat în limbajul mimico-gestual.
(3) Cererea de prelungire se depune cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei la registratura Autoritãţii, urmând ca secretarul sã convoace comisia.
(4) Comisia nu va prelungi valabilitatea autorizaţiei în situaţia în care solicitantul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 2 lit. e).
ART. 10
Autoritatea are obligaţia de a ţine evidenţa nominalã a interpreţilor autorizaţi într-un registru special, numerotat şi ştampilat pe fiecare paginã, şi de a face cunoscute numele acestora.
ANEXA II
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI EGALITĂŢII DE ŞANSE
AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
AUTORIZAŢIE
pentru exercitarea profesiei de interpret al limbajului mimico-gestual
Nr. ..... / ........
Domnul/Doamna ..............................., fiul/fiica lui .......................... şi al/a .................., nãscut/nãscutã la data de ..........................., domiciliat/domiciliatã în ....................., str. ..................... nr...., bl. ....., sc....., ap...., sectorul/judeţul ................. posesor/posesoare al/a BI/CI seria ......, numãrul ................, emis/emisã la data de ................. de ............................, este autorizat/autorizatã sã exercite profesia de interpret al limbajului mimico-gestual.
Prezenta autorizaţie a fost eliberatã în conformitate cu prevederile <>art. 68 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prezenta autorizaţie are valabilitate 2 ani de la data eliberãrii.
Preşedinte (L.S.), Vicepreşedinte,
....................... ....................
Membru, Secretar,
....................... ....................
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: