────────
la ghid
────────
Comentarii privind definiţiile şi abrevierile
Eveniment advers (EA): orice manifestare nociva aparuta la un pacient sau participant la un studiu clinic, cãruia i s-a administrat un medicament şi care nu are neapãrat legatura cauzala cu acest tratament.
Comentariu: Un EA poate fi orice semn nefavorabil şi neintentionat (inclusiv un rezultat de laborator care nu este în limite normale), simptom sau boala asociata temporar cu folosirea unui MI, chiar dacã este sau nu este considerat a fi în legatura cu respectivul MI.
Reactie adversa la un MI (RA): orice rãspuns nociv şi nedorit la un medicament investigat, oricare ar fi doza administratã.
Comentariu: Toate EA considerate de sponsor sau de investigator ca având o relatie cauzala rezonabila cu un medicament se considera a fi RA; expresia relatie cauzala rezonabila se referã la existenta unei dovezi sau unui argument care sugereaza o relatie cauzala.
Reactie adversa neasteptata: o reactie adversa a carei natura sau gravitate nu concorda cu informaţiile despre produs, de exemplu, brosura investigatorului pentru un produs investigat neautorizat ori rezumatul caracteristicilor produsului în cazul unui produs autorizat.
Comentarii:
- Când informaţiile despre RA nu corespund cu informaţiile din documentaţia produsului, aceasta trebuie consideratã ca fiind neasteptata.
- Severitatea: Termenul "sever" este folosit pentru descrierea intensitatii (severitatii) unui anumit eveniment; acesta nu este similar cu termenul "grav", care se bazeazã pe rezultatul evenimentului asupra pacientului sau pe criterii de acţiune.
EA grav sau RA grava: orice eveniment sau reactie adversa care, oricare ar fi doza, cauzeazã moartea, pune în pericol viata participantului, necesita o spitalizare sau o prelungire a spitalizarii, provoacã un handicap ori o incapacitate, importante sau durabile ori provoacã o anomalie sau o malformatie congenitala.
Comentarii:
- Punerea vieţii în pericol în definitia unui EA grav sau a unei RA grave se referã la un eveniment în care subiectul a fost în situaţie de risc de deces în acel moment al evenimentului; nu se referã la un eveniment care ipotetic ar putea provoca moartea dacã ar fi fost mai sever.
- Trebuie aplicat un sistem de apreciere medical pentru a decide dacã EA/RA este grav/grava în alte situaţii. Trebuie, de asemenea, luatã în considerare ca fiind grave RA/EA importante care nu pun viata în pericol imediat sau nu determina deces sau spitalizare dar care pot afecta subiectul sau pot necesita intervenţii pentru prevenirea unui eveniment menţionat mai sus.
Ţara implicata: ţara pe al carei teritoriu se desfãşoarã studiul pentru MI.
Comisia de etica implicata: Comisia de etica care a emis opinia favorabilã pentru studiul clinic al unui MI într-o ţara implicata în conformitate cu <>art. 32 al Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementãrilor privind implementarea regulilor de buna practica în desfãşurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
Investigatorii implicaţi: investigatorii care participa activ la studiul clinic privind MI.
ANEXA 2
────────
la ghid
────────
Elementele pentru raportare RAGNS
1. Identificarea studiului clinic.
- Identificarea studiului clinic, dacã este cazul (numãrul EudraCT sau numãrul alocat protocolului de cãtre sponsorul studiului)
2. Detaliile privind subiectul:
- Numãr de identificare al sponsorului pentru subiect respectiv
- Initialele, dacã este cazul
- Sexul
- Varsta şi/sau data naşterii
- Greutatea
- Înãlţimea
3. Medicamentele investigate suspectate
- Numele MI sau denumirea comercialã asa cum este raportat
- Denumirea Comuna Internationala (DCI)
- Numãrul seriei
- Indicaţiile pentru care a fost testat sau prescris MI suspectat
- Forma farmaceutica şi concentratia
- Doza zilnica şi schema de tratament (cu prelungirea unitãţilor de mãsura: ml, mg, mg/kg)
- Calea de administrare
- Ziua şi ora începerii tratamentului
- Ziua şi ora terminãrii tratamentului sau durata acestuia
- Deschiderea codului: da/nu/nu este cazul; rezultat:
● Declaraţia privind evaluarea cauzalitatii de cãtre investigator
● Evaluarea cauzalitatii facuta de sponsor
● Comentarii dacã sunt relevante (de exemplu, evaluarea cauzalitatii dacã sponsorul nu este de acord cu cel care raporteazã; medicatie concomitenta suspectata de a avea rol direct în reactie sau prin interactiune; indicaţia tratata cu medicamentul/medicamentele suspectat/suspectate.
4. Alte tratamente:
Pentru medicamente administrate concomitent (inclusiv cele care se elibereazã fãrã prescripţie medicalã) şi terapii cu produse care nu sunt medicamente, trebuie furnizate informaţii asemãnãtoare celor menţionate mai sus ca pentru MI.
5. Detalii privind RA la medicament suspectata
- Descrierea completa a reactiilor, inclusiv locul de aparitie în organism, severitatea ca şi criteriile pentru care a fost catalogat ca fiind grav; adiţional descrierii semnelor şi simptomelor raportate, trebuie fãcut tot ce este posibil pentru a se stabili un diagnostic specific al reacţiei.
- Data şi ora declansarii RA
- Data şi ora încetãrii RA
- Primirea şi transmiterea (evaluarea) informatiei
- Locul (spital, acasã, îngrijit acasã)
- Informaţii obţinute: informaţii privind recuperarea şi orice sechele; ce teste specifice şi/sau tratament au fost necesare şi rezultatul lor; pentru cazurile letale cauza morţii şi comentariul asupra relatiei posibile cu RA suspectata; trebuie furnizate, când este posibil, constatãri dupã deces sau la autopsie (inclusiv un raport medico-legal).
- Alte informaţii: tot ceea ce este relevant pentru a facilita evaluarea cazului cum ar fi antecedentele personale incluzând alergii, consum excesiv de alcool sau medicamente, antecedente colaterale, constatãri ale unor investigaţii speciale.
6. Detalii asupra celui care raporteazã EA/RA
- nume
- adresa
- nr. telefon
- profesia (specialitatea)
7. Detalii administrative şi ale sponsorului
- Data raportului respectiv
- Sursa raportului: dintr-un studiu clinic (furnizarea detaliilor din EudraCT sau din literatura - prezentând o copie) - spontane, altele
- Data la care a fost primit de sponsor raportul prima data
- Ţara în care a apãrut RA
- Tipul raportului prezentat autoritãţilor: iniţial sau "de urmãrire" (primul, al doilea etc.)
- Numele şi adresa sponsorului/producãtorului/companiei
- Numele, adresa, numãrul de telefon şi fax al persoanei de contact pentru raportarea cãtre sponsor
- codul reglementar de identificare sau numãrul dosarului pentru autorizarea de punere pe piata sau procesul de investigare clinica pentru produsul suspectat.
- numãrul de referinta al cazului (numãrul de identificare al sponsorului/producãtorului pentru caz) (acest numãr trebuie sa fie acelaşi pentru raportul iniţial şi cele de urmãrire pentru acelaşi caz).
ANEXA 3
────────
la ghid
────────
Conţinutul listarii
Listarea identificabila prin numãrul de referinta al listarii sponsorului sau data şi ora tipãririi trebuie sa includã urmãtoarele informaţii pentru un caz:
a) identificarea studiului clinic;
b) numãrul de identificare al subiectului studiului clinic;
c) numãrul de referinta al cazului în baza de date a sponsorului privind siguranta pentru MI;
d) ţara în care a apãrut;
e) varsta şi sexul subiectului;
f) doza zilnica de MI (şi când sunt relevante, forma şi calea de administrare);
g) data debutului RA;
Dacã nu este cunoscutã, cea mai buna estimare a debutului, de la iniţierea terapiei. Pentru o RA care apare dupã întreruperea medicatiei, durata respectiva dacã este posibil.
h) datele tratamentului (dacã nu sunt disponibile date, cea mai buna estimare a duratei tratamentului);
i) RA: descrierea reacţiei asa cum a fost raportatã ea şi interpretatã de sponsor, când e necesar; când este posibil din punct de vedere medical, semnele şi simptomele trebuie încadrate în diagnostic;
j) Constatãri privind pacientul (de exemplu, situaţie rezolvatã, deces, ameliorare, sechele, necunoscutã). Aceasta secţiune trebuie sa indice consecinţele reacţiei pentru pacient, folosind cea mai grava constatare dintre cele generate de mai multe RA;
k) comentarii, dacã sunt relevante (de exemplu, evaluarea cauzalitatii, dacã sponsorul nu este de acord cu raportorul; medicatie concomitenta care este suspectata a avea un rol direct sau prin interactiune; indicaţia tratata cu medicamentul suspectat);
l) rezultatele deschiderii codului în cazul RAGNS care impune deschiderea codului; previziunea la momentul apariţiei a RA grave suspectate evaluatã cu documentele de referinta (de exemplu, brosura investigatorului) intrata în vigoare la începutul perioadei acoperite de raport.
ANEXA 4
────────
la ghid
────────
Exemplu de tabel global rezumativ
Numãrul rapoartelor în funcţie de termeni (semne, simptome şi diagnostic) pentru studiul nr.: