Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.609 din 18 iulie 2024 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă" şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia
EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 824 din 20 august 2024
Luând în considerare Referatul de aprobare al Administraţiei Fondului pentru Mediu nr. 68/AC din 25.06.2024 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă“ şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia,
ţinând cont de prevederile art. 5 lit. k) şi m) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 277/2023 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Fondului pentru Mediu,
în temeiul art. 4 alin. (1) şi (2), art. 6 alin. (5) şi (6) şi al art. 9 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, al art. 57 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite prezentul ordin.
ART. I
Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă“ şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 15 februarie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Informaţiile solicitate în formularul «Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» sunt în conformitate cu prevederile actelor adoptate de Comisia Europeană, menţionate la art. 4 alin. (7), art. 6 alin. (9) şi art. 9 alin. (8) din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului."
2. La anexa nr. 1 secţiunea a 2-a, menţiunile de sub tabelul nr. 3 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"În conformitate cu art. 2 alin. (1)-(3) şi art. 3 alin. (1) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1.752 a Comisiei din 1 octombrie 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte calcularea, verificarea şi raportarea datelor referitoare la colectarea separată a deşeurilor generate de sticlele de plastic de unică folosinţă pentru băuturi:
- greutatea deşeurilor generate de sticlele de unică folosinţă include greutatea dopurilor şi a capacelor acestora;
– greutatea deşeurilor generate de sticlele de unică folosinţă nu include greutatea eventualelor resturi de băuturi;
– greutatea deşeurilor generate de sticlele de unică folosinţă poate include greutatea etichetelor şi a adezivilor numai dacă este inclusă şi în greutatea sticlelor de unică folosinţă introduse pe piaţă;
– greutatea sticlelor de unică folosinţă introduse pe piaţă include numai greutatea sticlelor care au fost introduse pe piaţă după ce au fost umplute cu băuturi."
3. La anexa nr. 2 capitolul I secţiunea a 2-a tabelul nr. 2, instrucţiunile se modifică şi vor avea următorul cuprins:
" În rubrica «Procentul de material reciclat conţinut în sticle PET pentru băuturi introduse pe piaţă în anul de raportare (în %)» se înscrie cu cifre arabe, în procente, raportul dintre greutatea plasticului reciclat din sticlele PET introduse pe piaţă în anul de raportare şi greutatea părţilor din plastic ale sticlelor PET introduse pe piaţă în anul de raportare, calculat prin aplicarea formulelor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.
În rubrica «Procentul de material reciclat conţinut în sticle pentru băuturi introduse pe piaţă în anul de raportare (în %)» se înscrie cu cifre arabe, în procente, raportul dintre greutatea plasticului reciclat din sticlele pentru băuturi introduse pe piaţă în anul de raportare şi greutatea părţilor din plastic ale sticlelor pentru băuturi introduse pe piaţă în anul de raportare, calculat prin aplicarea formulelor prevăzute în anexă.
În conformitate cu prevederile art. 1 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2.683 a Comisiei din 30 noiembrie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte calcularea, verificarea şi raportarea datelor referitoare la conţinutul de plastic reciclat din sticlele de plastic de unică folosinţă pentru băuturi, «sticlă pentru băuturi» înseamnă o sticlă de plastic de unică folosinţă pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dop, capac, etichetă şi etichetă termocontractabilă, dacă există, cu excepţia:
- sticlelor din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic;
– recipientelor pentru băuturi prevăzute şi utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. (g) din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale şi înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutăţii şi de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE şi 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 şi (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei, care sunt în formă lichidă.
«Sticlă PET» înseamnă o sticlă pentru băuturi care este fabricată din polietilentereftalat drept componentă principală."
4. La anexa nr. 2, capitolul III se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CAP. III
Transmiterea «Declaraţiei privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» şi a «Declaraţiei privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» rectificativă
«Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» se completează şi se transmite în format electronic de către persoanele juridice şi persoanele fizice care au introdus pe piaţă astfel de produse, potrivit legislaţiei în vigoare.
Transmiterea declaraţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă în format electronic se face numai după ce contribuabilul şi-a dat acordul cu privire la comunicarea datelor printr-o reţea de comunicaţii electronice.
În vederea transmiterii declaraţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă în format electronic, contribuabilii se înregistrează la Administraţia Fondului pentru Mediu, în serviciul «eTAX - comunicare AFM online» existent pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.
Termenul de declarare a obligaţiilor privind anumite produse din plastic de unică folosinţă este până la data de 25 februarie inclusiv, pentru obligaţiile de declarare aferente anului precedent:
a) date privind produsele din plastic de unică folosinţă enumerate în partea A din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care au fost introduse pe piaţa naţională în fiecare an;
b) date privind produsele din plastic de unică folosinţă, enumerate în partea F din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care au fost colectate separat în fiecare an;
c) informaţii privind conţinutul de material reciclat în sticlele pentru băuturi, enumerate în partea F din anexa la Ordonanţa Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;
d) greutatea materialului reciclat introdusă pe piaţă de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET şi în sticle pentru băuturi.
Prima perioadă de raportare este anul calendaristic 2022, cu excepţia celor prevăzute la lit. c) şi d), pentru care prima perioadă de raportare este anul calendaristic 2023.
Transmiterea «Declaraţiei privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» se realizează de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea entităţilor fără personalitate juridică ale acestora.
«Declaraţia privind anumite produse din plastic de unică folosinţă» rectificativă se transmite în format electronic, prin intermediul serviciului «eTAX - comunicare AFM online», cu posibilitatea de a fi încărcate şi documente justificative din care să rezulte corectitudinea datelor înscrise în declaraţia rectificativă, la solicitarea instituţiilor competente."
5. La anexa nr. 2, după capitolul IV se introduce o anexă, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
6. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Serviciul «Depunere declaraţii online»“ se înlocuieşte cu sintagma „Serviciul «eTAX - comunicare AFM online»“.
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Mircea Fechet
Bucureşti, 18 iulie 2024.
Nr. 1.609.
ANEXA 1
(Anexă la instrucţiuni)
FORMULE
pentru calcularea procentului de plastic reciclat
din sticlele pentru băuturi şi din sticlele PET
Termenul „sticlă“ înseamnă „sticlă pentru băuturi“, în cazul în care formulele sunt aplicate sticlelor pentru băuturi, şi „sticlă PET“, în cazul în care formulele sunt aplicate sticlelor PET.
Procentul de plastic reciclat din sticlele introduse pe piaţă, astfel cum se menţionează în tabelul nr. 2 din anexa nr. 1 la ordin - Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă, secţiunea a 2-a, se calculează prin aplicarea următoarei formule:
RC = R/W \'d7 100 %,
unde:
RC - procentul de plastic reciclat din sticlele introduse pe piaţă, aşa cum se menţionează la art. 2 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2.683 a Comisiei din 30 noiembrie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European şi a Consiliului;
R - greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle introduse pe piaţă, aşa cum se menţionează la art. 4 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2.683 a Comisiei din 30 noiembrie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European şi a Consiliului;
W - greutatea plasticului utilizat în sticle introduse pe piaţă, aşa cum se menţionează la art. 3 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/2.683 a Comisiei din 30 noiembrie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European şi a Consiliului.
Întrucât o sticlă este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac, etichetă şi etichetă termocontractabilă, dacă este cazul, greutatea plasticului reciclat utilizat în sticle se calculează prin aplicarea următoarei formule:
R = R_b + R_c + R_l,
unde:
R_b - greutatea plasticului reciclat utilizat în corpurile sticlelor introduse pe piaţă;
R_c - greutatea plasticului reciclat utilizat în dopurile/ capacele sticlelor introduse pe piaţă;
R_l - greutatea plasticului reciclat utilizat în etichetele/ etichetele termocontractibile ale sticlelor introduse pe piaţă.
Întrucât o sticlă este alcătuită din corpul sticlei, dop, capac, etichetă şi etichetă termocontractabilă, după caz, greutatea plasticului utilizat în sticle se calculează prin aplicarea următoarei formule:
W = W_b + W_c + W_l,
unde:
W_b - greutatea plasticului utilizat în corpurile sticlelor introduse pe piaţă;
W_c - greutatea plasticului utilizat în dopurile/capacele sticlelor introduse pe piaţă;
W_l - greutatea plasticului utilizat în etichetele/etichetele termocontractibile ale sticlelor introduse pe piaţă.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: