Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.666 din 8 decembrie 2010 al Direcţiei generale politici agricole din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 882/2010 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin. ART. I Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 660 din 17 septembrie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã: 1. Dupã articolul 4 se introduce menţiunea privind transpunerea normelor comunitare, cu urmãtorul cuprins: "* Prezentul ordin transpune Directiva 2001/112/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe şi alte produse similare destinate consumului uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene L10 din 12 ianuarie 2002, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin Regulamentul (CE) nr. 1.182/2007 al Consiliului din 26 septembrie 2007 de stabilire a unor norme specifice cu privire la sectorul fructelor şi legumelor şi de modificare a directivelor 2.001/112/CE şi 2.001/113/CE şi a Regulamentelor (CEE) nr. 827/68 , (CE) nr. 2.200/96 , (CE) nr. 2.201/96 , (CE) nr. 2.826/2000 , (CE) nr. 1.782/2003 şi (CE) nr. 318/2006 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.202/96 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L273 din 17 octombrie 2007 şi prin Directiva 2009/106/CE a Comisiei din 14 august 2009 de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe şi alte produse similare destinate consumului uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 212/42 din 15 august 2009." 2. La norme, articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 6. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme." 3. La norme, anexa nr. 1, partea I, punctul 1 litera b), al treilea paragraf se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Produsul astfel obţinut trebuie sã prezinte caracteristici organoleptice şi analitice cel puţin echivalente cu cele ale unui tip mediu de suc obţinut din fructe de aceeaşi specie în sensul lit. a). Valorile Brix minime pentru sucurile de fructe obţinute din concentrate sunt indicate în anexa nr. 5." 4. La norme, dupã anexa nr. 4 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 5, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin: ART. II Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, Valeriu Tabãrã Ministrul sãnãtãţii, Cseke Attila Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu ANEXÃ (Anexa nr. 5 la norme)
┌─────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ Denumirea │ │Valorile Brix│
│ comunã a │ Denumirea botanicã │minime pentru│
│ fructelor │ │ sucul de │
│ │ │ fructe │
│ │ │reconstituit │
│ │ │ şi pentru │
│ │ │ piureul de │
│ │ │ fructe │
│ │ │reconstituit │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│Mãr (*) │Malus Domestica Borkh. │ 11,2 │
│Caisã (**) │Prunus Armeniaca L. │ 11,2 │
│Bananã (**) │Musa sp. │ 21,0 │
│Coacãzã (*) │Ribes nigrum L. │ 11,6 │
│Strugure (*) │Vitis vinifera L. sau hibrizii acesteia │ 15,9 │
│ │Vitis labrusca L. sau hibrizii acesteia │ - │
│Grepfrut (*) │Citrus x paradise Macfad. │ 10,0 │
│Guava (**) │Psidium guajava L. │ 9,5 │
│Lãmâie (*) │Citrus limon (L.) Burm.f. │ 8,0 │
│Mango (**) │Mangifera indica L. │ 15,0 │
│Portocalã (*)│Citrus sinensis (L.) Osbeck │ 11,2 │
│Fructul │ │ │
│pasiunii (*) │Passiflora edulis Sims │ 13,5 │
│Piersicã (*) │Prunus persica (L.) Batsch var. Persica │ 10,0 │
│Parã (**) │Pyrus communis L. │ 11,9 │
│Ananas (*) │Ananas comosus (L.) Merr. │ 12,8 │
│Zmeurã (*) │Rubus idaeus L. │ 7,0 │
│Vişinã (*) │Prunus cerasus L. │ 13,5 │
│Cãpşunã (*) │Fragaria x anannasa Duch. │ 7,0 │
│Mandarinã (*)│Citrus reticulata Blanco │ 11,2 │
└─────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
În cazul în care sucul obţinut din concentrat este fabricat dintr-un fruct care nu este menţionat pe lista de mai sus, valoarea Brix minimã a sucului reconstituit este egalã cu valoarea Brix a sucului extras din fructele utilizate pentru obţinerea concentratului. Pentru produsele marcate cu un asterisc (*), care sunt produse sub formã de suc, se determinã o densitate relativã minimã în raport cu apa la 20/20o C. Pentru produsele marcate cu dublu asterisc (**), care sunt produse sub formã de piure, se determinã doar o valoare Brix minimã necorectatã (fãrã corectarea aciditãţii). În ceea ce priveşte coacãzele, guava, mango şi fructul pasiunii, valorile Brix minime se aplicã doar sucurilor de fructe reconstituite şi piureului de fructe reconstituit produse în Comunitatea Europeanã. -------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.