Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.554 din 11 noiembrie 2011 privind desemnarea Laboratorului de Chimia si Microbiologia Mediului si Alimentului din cadrul Institutului National de Sanatate Publica - Centrul Regional de Sanatate Publica Bucuresti ca laborator national de referinta pentru materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele
EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 813 din 17 noiembrie 2011
Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei sãnãtate publicã şi control în sãnãtate publicã nr. RL 2.709/2011 din cadrul Ministerului Sãnãtãţii,
având în vedere art. 33 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitãţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sãnãtate animalã şi de bunãstare a animalelor,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Laboratorul de Chimia şi Microbiologia Mediului şi Alimentului din cadrul Institutului Naţional de Sãnãtate Publicã - Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Bucureşti se desemneazã ca laborator naţional de referinţã pentru materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele.
ART. 2
Atribuţiile şi responsabilitãţile laboratorului naţional de referinţã pentru materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Institutul Naţional de Sãnãtate Publicã va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sãnãtãţii,
Ritli Ladislau
Bucureşti, 11 noiembrie 2011.
Nr. 1.554.
ANEXÃ
Atribuţiile şi responsabilitãţile laboratorului naţional
de referinţã pentru materialele şi obiectele
care vin în contact cu alimentele
Laboratorul naţional de referinţã pentru materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
1. colaboreazã cu laboratoarele de referinţã comunitare, cu laboratoarele de referinţã naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi cu alte organizaţii de profil din Uniunea Europeanã şi din ţãri terţe, în domeniul materialelor care vin în contact cu alimentele, în vederea îmbunãtãţirii capacitãţii de supraveghere şi control al materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele;
2. coordoneazã, pentru domeniul materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele, activitãţile laboratoarelor direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti responsabile pentru analiza probelor prelevate în cadrul controlului oficial;
3. organizeazã teste de intercomparare cu laboratoarele direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, asigurã urmãrirea adecvatã a acestor teste comparative;
4. se asigurã cã informaţiile furnizate de laboratoarele de referinţã comunitare sunt transmise direcţiei de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii, precum şi laboratoarelor direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene;
5. stabileşte, pe baza recomandãrilor laboratoarelor de referinţã comunitare în domeniul materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele, metodele de analizã utilizate de cãtre laboratoarele direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti;
6. stabileşte criteriile de performanţã şi efectueazã studii de validare care sã demonstreze aplicabilitatea metodelor de analizã utilizate pentru testarea probelor prelevate în cadrul controlului oficial, în conformitate cu ghidurile internaţionale privind procedura de validare;
7. participã la activitãţile de standardizare a metodelor de analizã pentru materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele întreprinse de laboratoarele comunitare de referinţã sau de cãtre alte organizaţii şi instituţii de profil;
8. participã la testele de intercomparare organizate de laboratoarele de referinţã comunitare;
9. efectueazã contra cost, pe cheltuiala solicitantului, expertiza materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele, prin utilizarea de metode de confirmare sau de referinţã;
10. acordã consultanţã tehnicã laboratoarelor direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi asigurã instruirea personalului din cadrul laboratoarelor care efectueazã analize ale materialelor care vin în contact cu alimentele;
11. asimileazã, elaboreazã şi valideazã metode de analizã în domeniul materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele;
12. participã, în cadrul unor proiecte de cercetare din domenii de specialitate sau conexe, la programe iniţiate de cãtre institute de cercetare, de cãtre universitãţi sau de cãtre organisme şi autoritãţi de reglementare, pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: