Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 941 din 21 noiembrie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 19 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 604/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtorul ordin:
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Autoritatea competentã pentru coordonarea înmatriculãrii şi radierii autovehiculelor şi remorcilor, autorizarea provizorie sau pentru probe este Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(2) Înmatricularea, radierea, autorizarea provizorie sau pentru probe se efectueazã de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în a cãror razã de competenţã proprietarii îşi au domiciliul sau sediul ori reşedinţa, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în strãinãtate.
(3) La cererea persoanei juridice, autovehiculul sau remorca se poate înmatricula la autoritatea competentã în raza cãreia persoana juridicã are reprezentanţe, filiale, sucursale, puncte de lucru ori unitãţi subordonate.
ART. 2
(1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligaţi sã solicite înmatricularea ori înregistrarea, dupã caz, înainte de a le pune în circulaţie şi sã solicite radierea lor din evidenţã, în cazurile prevãzute de lege, potrivit prevederilor prezentului ordin.
(2) În cazul schimbãrii oricãror date înscrise în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, titularul acestuia este obligat sã solicite autoritãţii emitente eliberarea unui nou astfel de document, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea.
(3) Titularii înmatriculãrii sau înregistrãrii unui vehicul sunt obligaţi sã solicite eliberarea unui nou document în locul celui furat, pierdut sau distrus.
ART. 3
(1) Înmatricularea, înregistrarea şi autorizarea provizorie sau pentru probe se efectueazã pe numele proprietarului de vehicul.
(2) La cererea scrisã a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o altã persoanã decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se menţioneazã şi datele de identificare a utilizatorului.
ART. 4
(1) Înmatricularea, înregistrarea şi autorizarea provizorie sau pentru probe a vehiculelor se considerã efectuate de la data înscrierii acestora în registrul naţional de evidenţã a vehiculelor înmatriculate, respectiv în evidenţele Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apãrãrii, Serviciului Român de Informaţii şi ale consiliilor locale, în cazul înregistrãrii.
(2) Odatã cu înmatricularea, înregistrarea, autorizarea provizorie sau pentru probe, autoritatea competentã elibereazã solicitantului certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, autorizaţia de circulaţie provizorie ori pentru probe, dupã caz, împreunã cu plãcuţele cu numãrul de înmatriculare, de înregistrare, provizoriu ori pentru probe aferent, dupã caz.
ART. 5
Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apãrãrii, Serviciul Român de Informaţii şi consiliile locale îşi stabilesc reguli proprii de procedurã privind înregistrarea şi radierea vehiculelor.
CAP. II
Înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor
ART. 6
(1) Înmatricularea se face numai pentru autovehiculele şi remorcile omologate, potrivit legii, de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român".
(2) Înmatricularea poate fi permanentã sau, prin excepţie, temporarã.
(3) Înmatricularea permanentã este continuã, în sensul cã de la admiterea în circulaţie în România şi pânã la scoaterea definitivã din circulaţie a unui vehicul, acesta este înscris permanent în registrul naţional al vehiculelor înmatriculate, pe numele proprietarului sau, dupã caz, al proprietarilor succesivi.
(4) Înmatricularea temporarã se realizeazã în cazul vehiculelor de provenienţã strãinã care beneficiazã de regimul vamal de admitere temporarã sau pentru vehiculele destinate exportului.
ART. 7
(1) Înmatricularea permanentã sau înmatricularea temporarã se efectueazã pe baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona solicitarea explicitã în cerere;
b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cãrei model este stabilit conform reglementãrilor legale, completatã cu datele proprietarului şi având viza organului fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completatã cu datele acesteia. În cazul înmatriculãrii temporare pentru export nu este necesarã viza organului fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale;
c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;
d) documentul care atestã dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmeazã a fi înscrisã şi o altã persoanã, se vor prezenta actul de identitate sau, dupã caz, documente care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
f) dovada efectuãrii inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, cu excepţia autovehiculelor şi remorcilor noi;
g) copia documentului de asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia;
h) dovada efectuãrii formalitãţilor vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporarã, în cazul autovehiculelor şi al remorcilor dobândite din strãinãtate, în cazurile prevãzute de lege, în original sau copie legalizatã a acesteia;
i) dovada plãţii taxei de înmatriculare, stabilitã potrivit legii;
j) începând cu data de 1 ianuarie 2007, dovada plãţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, stabilitã potrivit legii;
k) dovada plãţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
l) dovada plãţii contravalorii plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare;
m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepţia vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice;
n) procura specialã, dupã caz.
(2) Documentele originale prevãzute la alin. (1) lit. d) şi e) se restituie pe loc, dupã confruntarea copiilor cu acestea. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odatã cu predarea certificatului de înmatriculare a vehiculului şi a plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare.
(3) În cazul vehiculului de provenienţã strãinã care a mai fost înmatriculat în alt stat şi care se înmatriculeazã pentru prima datã în România, solicitantul trebuie sã prezinte, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1), şi documentele de înmatriculare eliberate de autoritãţile strãine, în original, precum şi plãcuţele cu numãrul de înmatriculare.
(4) În cazul existenţei unor indicii cu privire la falsificarea documentelor prevãzute la alin. (1) sau (3) ori în absenţa celor prevãzute la alin. (3), se vor efectua verificãri prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor cu competenţe în domeniu, la solicitarea serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în condiţii stabilite prin dispoziţie a directorului Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(5) În cazul absenţei documentelor prevãzute la alin. (3), serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent va înmatricula un vehicul care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene numai dupã obţinerea confirmãrii de la acest stat a faptului cã solicitantul este îndreptãţit sã reînmatriculeze vehiculul în România. Procedura de solicitare a confirmãrii statului membru al Uniunii Europene din care provine vehiculul care urmeazã a fi înmatriculat în România se stabileşte prin dispoziţie a directorului Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(6) Pânã la clarificarea situaţiilor prevãzute la alin. (4) şi (5), solicitantului i se pot atribui succesiv mai multe autorizaţii de circulaţie provizorii.
(7) Persoana juridicã solicitantã a înmatriculãrii trebuie sã depunã la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1) şi (3), şi acte care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în copie.
ART. 8
(1) Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea noului proprietar. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona solicitarea explicitã în cerere;
b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cãrei model este stabilit conform reglementãrilor legale, semnatã de fostul şi noul proprietar, vizatã de organele fiscale competente ale autoritãţilor administraţiei publice locale. În cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscalã emis de autoritãţile administraţiei publice locale, situaţie în care nu mai este necesarã depunerea fişei de înmatriculare. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completatã cu datele acesteia;
c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;
d) documentul care atestã dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmeazã a fi înscrisã şi o altã persoanã, se va prezenta actul de identitate sau, dupã caz, documente care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
f) dovada efectuãrii inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
g) copia documentului de asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia;
h) dovada plãţii taxei de înmatriculare;
i) certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
j) plãcuţele cu numãrul de înmatriculare, dacã noul proprietar are domiciliul, reşedinţa sau sediul pe raza altui judeţ decât al fostului proprietar;
k) dovada plãţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
l) dovada plãţii contravalorii plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare, cu excepţia cazului în care acestea se pãstreazã de cãtre noul proprietar;
m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepţia autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementãrile în vigoare;
n) procura specialã, dupã caz.
(2) Documentele originale prevãzute la alin. (1) lit. d) şi e) se restituie pe loc, dupã confruntarea copiilor cu acestea. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odatã cu predarea certificatului de înmatriculare al vehiculului şi a plãcuţelor cu numãrul de înmatriculare.
(3) Persoana juridicã solicitantã a transcrierii transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul trebuie sã depunã la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1), şi acte care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în copie.
(4) Transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului se comunicã în termen de 30 de zile, de cãtre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale.
ART. 9
(1) Verificarea existenţei şi a valabilitãţii inspecţiei tehnice periodice şi a încheierii asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule se poate face şi pe cale informaticã, în condiţii stabilite prin protocol încheiat între Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Regia Autonomã "Registrul Auto Român", respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, caz în care documentele prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. f) şi g), precum şi la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) nu mai sunt necesare.
(2) Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot încasa toate taxele şi tarifele stabilite potrivit legii, aferente operaţiunilor de înmatriculare, cu excepţia primelor de asigurare, dar numai dupã încheierea protocoalelor prevãzute de lege.
(3) Societãţile abilitate sã comercializeze vehicule noi şi societãţile de leasing care au încheiat protocoale, conform legii, cu Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor pot solicita, pe cale informaticã, înmatricularea sau autorizarea provizorie pentru circulaţie a vehiculelor şi depun documentele necesare eliberãrii certificatelor de înmatriculare sau a autorizaţiilor provizorii pentru circulaţie a vehiculelor şi a plãcuţelor aferente simultan cu primirea acestora, verificarea actelor fiind efectuatã ulterior.
(4) În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate pentru vehiculul al cãrui certificat de înmatriculare este model 1997 sau mai vechi, noul certificat de înmatriculare se elibereazã doar dupã efectuarea de verificãri în evidenţele manuale în care vehiculul a fost înmatriculat.
ART. 10
(1) Înmatricularea temporarã pentru export se realizeazã pentru o perioadã de maximum 30 de zile, dar care nu poate depãşi termenul de valabilitate a asigurãrii internaţionale - carte verde.
(2) Pentru vehiculele aflate în regim vamal de admitere temporarã, perioada de înmatriculare temporarã nu poate depãşi sfârşitul anului în curs, dacã solicitarea a fost fãcutã în primele 9 luni ale anului respectiv, ori sfârşitul anului urmãtor, dacã solicitarea a fost fãcutã în ultimele 3 luni ale anului în curs. Perioada de înmatriculare temporarã nu poate depãşi termenul limitã acordat de autoritatea vamalã sau durata dreptului de şedere de care beneficiazã cetãţenii strãini.
(3) Pentru autovehiculele şi remorcile care se introduc în România printr-o operaţiune de leasing extern sau care sunt de provenienţã strãinã şi comercializate în România în sistem leasing, durata de înmatriculare temporarã nu poate depãşi valabilitatea contractului de leasing şi termenul limitã stabilit pentru importul temporar.
ART. 11
(1) Autovehiculele şi remorcile aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane strãine cu statut diplomatic sau consular, care îşi desfãşoarã activitatea în România, se înmatriculeazã, la cererea celor interesaţi, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza documentelor prevãzute la art. 7, cu excepţia taxei de înmatriculare şi a dovezii plãţii taxei asupra mijloacelor de transport/impozitului pe mijloacele de transport, stabilitã potrivit legii, dacã, pe bazã de reciprocitate, se acordã scutiri pentru acestea.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), înmatricularea se poate realiza şi la solicitarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat".
ART. 12
Termenul în care se soluţioneazã cererile pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare.
ART. 13
(1) Eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare se efectueazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) cartea de identitate a vehiculului;
c) certificatul de înmatriculare deteriorat, dupã caz;
d) dovada plãţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
(2) Documentul original prevãzut la alin. (1) lit. e) se restituie pe loc, dupã confruntarea copiei cu acesta. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odatã cu predarea duplicatului certificatului de înmatriculare al vehiculului.
ART. 14
(1) Eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificãrii unor date înscrise în acesta se efectueazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) cartea de identitate a vehiculului, cu modificãrile tehnice operate de Regia Autonomã "Registrul Auto Român";
c) fişa de înmatriculare a vehiculului, vizatã de organul fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale, numai în cazul modificãrilor care se referã la schimbarea domiciliului sau, dupã caz, a reşedinţei, pentru cetãţenii strãini, ori a sediului în cadrul aceluiaşi judeţ sau la schimbarea motorului cu un altul de o capacitate cilindricã diferitã;
d) vechiul certificat de înmatriculare;
e) dovada plãţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
f) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
(2) Documentul original prevãzut la alin. (1) lit. f) se restituie pe loc, dupã confruntarea copiei cu acesta. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odatã cu predarea noului certificat de înmatriculare a vehiculului.
(3) În cazul solicitãrii atribuirii unui alt numãr de înmatriculare, se vor depune în plus faţã de documentele prevãzute la alin. (1) plãcuţele cu numãrul de înmatriculare, dovada de platã a contravalorii celor noi şi, dupã caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinaţii preferenţiale a numãrului de înmatriculare.
(4) În cazul în care proprietarul vehiculului intenţioneazã transferarea dreptului de proprietate asupra acestuia şi opteazã pentru pãstrarea combinaţiei numãrului de înmatriculare, poate solicita atribuirea unui alt numãr de înmatriculare, cu depunerea documentelor prevãzute de alin. (1) şi (3), dacã cererea pentru pãstrarea acesteia şi cererea privind transcrierea transmiterii dreptului de proprietate nu sunt depuse concomitent la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent sã înmatriculeze vehiculul. Plãcuţele cu numãrul de înmatriculare se pãstreazã de cãtre proprietar, dacã acesta a optat în acest sens.
CAP. III
Autorizarea provizorie pentru circulaţie a autovehiculelor şi remorcilor
ART. 15
(1) Pânã la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizeazã provizoriu circulaţia autovehiculelor şi a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadã ce nu va putea depãşi 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expirã asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
(2) Vehiculului cãruia i s-a acordat autorizaţie de circulaţie provizorie în condiţiile prevãzute la alin. (1) i se pot atribui succesiv, în aceleaşi condiţii, mai multe autorizaţii provizorii care nu pot cumula mai mult de 90 de zile, cu condiţia achitãrii tuturor taxelor şi tarifelor legale necesare înmatriculãrii, înainte de eliberarea urmãtoarei autorizaţii.
(3) Perioada de 90 de zile prevãzutã la alin. (2) nu se aplicã în cazul vehiculelor aflate în situaţia prevãzutã la art. 7 alin. (4) şi (5).
(4) Autorizaţia de circulaţie provizorie dã dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul României.
ART. 16
(1) Autorizaţia de circulaţie provizorie se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) dovada asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia;
c) dovada plãţii taxei de autorizare provizorie a circulaţiei;
d) copii ale documentelor care atestã dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie, sau, în cazul persoanei juridice, documentele care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
f) dovada plãţii contravalorii plãcuţelor cu numãr provizoriu şi a garanţiei de returnare a acestora;
g) dovada plãţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie;
h) copia declaraţiei vamale pentru vehiculele de provenienţã strãinã pentru care se solicitã înmatricularea în România, cu excepţia primei autorizãri.
(2) Documentul original prevãzut la alin. (1) lit. e) se restituie pe loc, dupã confruntarea copiei cu acesta.
ART. 17
(1) Autorizaţiile de circulaţie provizorie pot fi eliberate în alb societãţilor abilitate sã comercializeze vehicule noi sau societãţilor de leasing care deţin spaţiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor şi au un volum mediu de vânzãri de cel puţin 5 vehicule într-un interval de o lunã.
(2) Eliberarea autorizaţiilor de circulaţie provizorie prevãzute la alin. (1) se efectueazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) copii de pe facturile fiscale de vânzare şi jurnalul de vânzãri al societãţii din care sã rezulte cã aceasta a comercializat un numãr de vehicule care sã justifice acordarea autorizaţiilor de circulaţie provizorie;
c) dovada plãţii taxei de autorizare provizorie a circulaţiei;
d) documentele care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în copie;
e) dovada plãţii contravalorii plãcuţelor cu numãr provizoriu şi a garanţiei de returnare a acestora;
f) dovada plãţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie.
(3) Documentele prevãzute la alin. (2) lit. b) se prezintã anual, cu ocazia primei solicitãri de eliberare a autorizaţiilor de circulaţie provizorie.
(4) Persoanele juridice vor completa ulterior autorizaţiile pe numele propriu sau al clienţilor, numai pentru vehiculele noi comercializate de acestea. Fiecare autorizaţie va fi însoţitã de asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
(5) Societãţile abilitate sã comercializeze vehicule noi şi societãţile de leasing vor asigura permanent, la cererea poliţiei, identificarea operativã a titularilor autorizaţiilor de circulaţie provizorie pe care le-au completat în condiţiile alin. (4).
(6) În cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevãzute la alin. (4) şi (5), societãţile abilitate sã comercializeze vehicule noi şi societãţile de leasing pierd dreptul de a primi autorizaţii de circulaţie provizorie în alb pentru o perioadã de 3 luni de la data constatãrii.
ART. 18
Termenul în care se soluţioneazã cererile pentru eliberarea autorizaţiilor de circulaţie provizorie nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare.
CAP. IV
Autorizarea pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor
ART. 19
(1) Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent potrivit art. 1 alin. (2) autorizeazã pentru probe autovehiculele şi remorcile care:
a) efectueazã probe în vederea omologãrii, precum şi autoşasiuri care efectueazã deplasãri de la unitãţile constructoare la cele care le caroseazã, la solicitarea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea ori încercarea autovehiculelor sau a remorcilor;
b) se comercializeazã, în vederea efectuãrii probelor solicitate de clienţi, la cererea persoanelor juridice care deţin spaţiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor şi au un volum mediu de vânzãri de cel puţin 10 vehicule pe lunã în ultimele 6 luni.
(2) Autorizaţia de circulaţie pentru probe este valabilã un an de la data eliberãrii.
(3) Autorizaţia de circulaţie pentru probe este valabilã doar pe teritoriul României, pentru cazul prevãzut la alin. (1) lit. a), şi doar pe teritoriul judeţului sau al municipiului Bucureşti, în raza cãruia societatea îşi are sediul, pentru cazul prevãzut la alin. (1) lit. b).
(4) Formularul autorizaţiei de circulaţie pentru probe este identic cu cel al certificatului de înmatriculare, fiind însoţit de o anexã completatã de titularul autorizãrii, care cuprinde elementele de identificare a vehiculului.
ART. 20
Autorizaţia de circulaţie pentru probe se elibereazã în baza urmãtoarelor documente:
a) cererea solicitantului;
b) documentele care sã ateste dobândirea personalitãţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în copie;
c) copii de pe actul constitutiv al societãţii din care sã rezulte ca obiect de activitate fabricarea, asamblarea, carosarea sau încercarea vehiculelor rutiere, precum şi o adeverinţã de la Regia Autonomã "Registrul Auto Român" din care sã rezulte cã societatea are vehicule în curs de omologare pentru circulaţie, în cazul vehiculelor supuse încercãrii în vederea omologãrii;
d) copii de pe actul constitutiv al societãţii din care sã rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere şi copii de pe facturile fiscale de vânzare şi jurnalul de vânzãri al societãţii, care sã ateste un volum mediu de vânzãri de cel puţin 10 vehicule pe lunã, în ultimele 6 luni, precum şi copii de pe actele care atestã deţinerea unui spaţiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vânzãrii, în cazul comercianţilor;
e) dovada asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia, pentru fiecare autorizaţie solicitatã;
f) dovada plãţii taxei de autorizare a circulaţiei pentru probe;
g) dovada plãţii contravalorii plãcuţelor cu numãr pentru probe;
h) dovada plãţii contravalorii certificatului de înmatriculare.
ART. 21
(1) Titularii autorizaţiilor de circulaţie pentru probe vor completa la momentul punerii în circulaţie a unui vehicul cu plãcuţe cu numãr pentru probã o anexã care trebuie sã cuprindã datele de identificare a vehiculului pe care se monteazã plãcuţele cu numãr pentru probe, astfel: categoria, marca, tipul, masa totalã maxim autorizatã, numãrul de identificare şi culoarea. Datele din anexe se înscriu şi într-un registru aflat la sediul societãţii.
(2) Titularii autorizaţiilor de circulaţie pentru probe vor asigura permanent, la cererea poliţiei, identificarea operativã a vehiculelor care circulã cu numãr de probã.
(3) Autovehiculele şi remorcile care circulã în baza autorizaţiei de circulaţie pentru probe nu pot efectua transport comercial de bunuri şi persoane.
(4) Autorizaţia de circulaţie pentru probe nu poate fi folositã pentru autovehicule şi remorci de provenienţã strãinã pentru care nu au fost efectuate formalitãţile vamale în România şi nici pentru vehicule care nu aparţin titularului autorizaţiei de probe.
(5) În cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevãzute la alin. (1)-(4), precum şi la art. 19 alin. (3), persoanele juridice autorizate în condiţiile art. 19 pierd dreptul de a primi autorizaţii de circulaţie pentru probe pentru o perioadã de 6 luni de la data constatãrii.
ART. 22
Termenul în care se soluţioneazã cererile pentru eliberarea autorizaţiilor de circulaţie pentru probe nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare.
CAP. V
Înregistrarea vehiculelor
ART. 23
(1) Se înregistreazã de cãtre consiliile locale numai mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculãrii, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrãri de construcţii, agricole, forestiere, care pãstreazã caracteristicile de bazã ale unui tractor, şi troleibuzele omologate, potrivit legii, de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român", precum şi tramvaiele, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrãri de construcţii, agricole, forestiere, care nu pãstreazã caracteristicile de bazã ale unui tractor, şi vehiculele cu tracţiune animalã.
(2) Înregistrarea vehiculelor în condiţiile prevãzute la alin. (1) se realizeazã de cãtre consiliile locale pe a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul proprietarii vehiculelor respective.
(3) Procedura de înregistrare şi radiere a vehiculelor de cãtre consiliile locale se stabileşte prin hotãrâre a consiliului local, cu avizul consultativ al Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(4) Autovehiculele, remorcile, mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculãrii, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrãri de construcţii, agricole, forestiere, care pãstreazã caracteristicile de bazã ale unui tractor, din dotarea Ministerului Apãrãrii, Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi a Serviciului Român de Informaţii se înregistreazã la aceste instituţii numai dacã au fost omologate, potrivit legii, de Regia Autonomã "Registrul Auto Român" şi pot, dupã caz, sã fie înmatriculate, în condiţiile legii.
(5) Procedura de înregistrare şi radiere a vehiculelor din dotarea instituţiilor prevãzute la alin. (4) se stabileşte prin ordin al conducãtorului instituţiei respective, care trebuie sã cuprindã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) structura din cadrul instituţiei care efectueazã înregistrarea;
b) documentele pe baza cãrora se efectueazã înregistrarea, respectiv radierea;
c) situaţiile şi condiţiile în care se elibereazã, pentru un vehicul înregistrat, un nou certificat de înregistrare, respectiv un nou set de plãcuţe cu numãr de înregistrare.
(6) Odatã cu înregistrarea vehiculelor, autoritãţile competente trebuie sã elibereze un certificat de înregistrare, precum şi plãcuţele cu numãr de înregistrare.
CAP. VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
ART. 24
(1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacã fac dovada depozitãrii acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi sã solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitãţi specializate, în vederea dezmembrãrii;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarãrii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autoritãţii administraţiei publice locale, fãrã stãpân ori abandonat se radiazã din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutierã a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiazã de la data comunicãrii mãsurii.
(5) Radierea se comunicã în termen de 30 de zile, de cãtre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale.
ART. 25
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plãcuţelor cu numãr de înmatriculare ori de înregistrare, dupã caz, a cãrţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate dupã 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritãţii administraţiei publice locale, stabilitã potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscalã, precum şi a documentelor care atestã faptul cã a intervenit una dintre situaţiile prevãzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria rãspundere a titularului înmatriculãrii ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care sã ateste cã vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulã pe drumurile publice.
CAP. VII
Numerele de înmatriculare, de înregistrare, provizorii şi pentru probe
ART. 26
(1) Indicativele judeţelor şi al municipiului Bucureşti, alcãtuirea numerelor de ordine, formele, dimensiunile, culorile fondului plãcuţelor şi ale înscrisurilor aplicate, precum şi condiţiile de calitate pentru plãcuţele cu numãr de înmatriculare, provizoriu sau pentru probe, dupã caz, sunt stabilite prin standard de stat, potrivit legii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), alcãtuirea numerelor de ordine poate fi modificatã cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor.
ART. 27
(1) În cazul transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, plãcuţele cu numãrul de înmatriculare trec automat pe numele noului proprietar, dacã acesta are domiciliul, reşedinţa sau sediul în acelaşi judeţ ori municipiu, în cazul municipiului Bucureşti, cu fostul proprietar şi dacã fostul proprietar nu a optat pentru pãstrarea combinaţiei numãrului de înmatriculare respectiv, iar combinaţia numãrului de înmatriculare nu este restricţionatã, potrivit prevederilor legale.
(2) Solicitantul înmatriculãrii permanente sau persoana care solicitã transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul în România poate opta pentru o combinaţie preferenţialã a numãrului de înmatriculare, dacã aceasta este disponibilã, cu plata contravalorii tarifului legal.
(3) În cazul în care noul proprietar are domiciliul, reşedinţa ori sediul în alt judeţ decât fostul proprietar, acesta poate primi o combinaţie la rând a numãrului de înmatriculare sau poate opta pentru o combinaţie preferenţialã, dacã aceasta este disponibilã, cu plata contravalorii tarifului legal.
CAP. VIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 28
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, nu se mai efectueazã serviciile de rezervare a unei combinaţii a numãrului de înmatriculare. Persoanele care au achitat anterior contravaloarea tarifului de rezervare a unui numãr de înmatriculare beneficiazã în continuare de serviciile achitate, dar nu mai mult de un an de la achitarea acestora.
ART. 29
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 49/2006 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Bucureşti, 13 noiembrie 2006.
Nr. 1.501.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: